Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   23 / 317
(#) kaszarobert válasza elcső hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

A Vermona reverb csatlakozóit jól megisztítottad? Az én Hammond reverbemen, ha nem érintkezik jól a csati akkor szokott elhalkulni valami hasonlóan. Potméterek újjak? Nem kontaktos valamelyik vezeték? Esetleg ha foglalatban van az ic, akkor az ic-csere is megér egy próbát. Mindenképpen az effektágadat nézd át még egyszer, ne azt ahol a száraz jel megy!

(Egyébként tudja valaki, hogy van-e 4-műverősítős tokozásban jó minőségű ic? Olyan mint a 5532-es, vagy 5534-es? )
(#) witti válasza elcső hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Szia! Már majdnem írtam, hogy reverb tank nélkül semmire sem mész vele..., de látom képbe vagy! Hogy őszinte legyek nem tudom mi lehet a baj, de tényleg valami olyasmi lehet, hogy kifogy a szufla a kondikból. Mekkora puffereket raktál a tápba? Illetve a Vermonába meg tudod nézni mekkora a táp vagy a feszültség? Mert lehet, hogy csak hasonló felépítésű környezetben működne jól. (Csináltam jópár pedált, de rugós zengetővel még nem akadtam össze...)
Hiába keresem a net-en, nemtom a tank ohm-ja jelenthet-e problémát.
(#) kaszarobert válasza witti hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Most hirtelen én is elgondolkodtam, hogy egy sima tl074-ben van-e annyi szufla, hogy megrezgesse a rúgókat
(#) witti válasza kaszarobert hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Van egy zengetős topic. Ott van egy reverb.gif amin egy LM386 hajtja a rugót, amivel ugye már egy hangszórócskát is meg lehet szólaltani. (De szerintem a Stage Reverb sem hiába lett kitalálva, mert sokan összerakhatták...)
(#) magitor hozzászólása Márc 4, 2009 /

Hella mindenkinek, lenne egy kérédésem Witti veboldalán találtam a sans amp gt nevü okosságot megépítettem (Köcce Witti!) , és az a gondom vele, hogy sípol ha x torzítás erősséget kap. Sípolás ababmarad mihelyt pengetem a elektronyos citerámat, viszont ahogy gyengüla jelerősség jön visssza a píp. Nade! ha a bemenő jelföldet összekötöm a keverőpultom (behringer100 as) erre kialakított földjével akkor megszünika gond. a cucc most 9v tápról megy a föld közvelten a bejel mellet van lehet e gond ez? a kapocslást itt megtaláljátok:http://www.tonepad.com/getFileInfo.asp?id=112 ill mellékeltem
(#) karpi válasza elcső hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Lehet hogy a TL074-es oszcilal valami magas frekvencian,Ezeknek a 4 -szeres IC-lnek az a bajuk hogy ergyetlenegy kozos aram vagy feszultseg generator resze van es nem kulon kulon minden belso OA-nak .Ha egyik elkezd rezegni mindet rangatja ,
Lehet meg tulterheles is ? bemelegszik es ?
De meg csatolo kondenzator is csinalhat ilyesmit.

Nem latom jol a kepen hogy az a kek vezetek merre is halad nemely ponton.Egyik OA-nal latok mintha egy 220p-ot a visszacsatlason.Meg lehet probalni mindegyik OA visszazsatolasara ugy 100p-val.
Azonkivul direkt a lapra hatul 0,1µF-ot forrasztani a tap es fold koze minnel kozelebb az IC-hez.
IC-t is lehet cserelni egy lustabra ami nem oszcilal konyen.

Csatolo kondenzatorokat megvizsgalni , esetleg cserelni.
Ilyesmi szokott segiteni.
(#) elcső válasza kaszarobert hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

bocsi, a kapcsrajzot nem mellékeltem az előbb.
Teljesen új minden alkatrész, a tankon a régi csatikat lecseréltem RCA csatlakozókra és tökéletesek
Az IC foglalatban van... esetleg milyenre cseréljem? Bár gondolom nem véletlen tervezték ezzel a cuccot. Az eredeti rajzban a Accutronics reverb tank nagyobb tekercsekkel dolgozik, kérdem én egy kissebb tankot nem könnyebb meghajtania az IC-nek? (én egy lelkes amatőr vagyok aki sokmindent nem tud még ergó lehetnek hülye kérdéseim)
(#) elcső válasza witti hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

A zengető tanknak szerintem nagyon szép hangja van...érdemes megcsinálni. Amíg megy az effekt ez hallatszik is........GYÖNYÖRŰ! Csak sajna eltűnik, nekem is az a gyanús, hogy amint leszedem tápról és visszateszem már újból működik. A tápban egy 7818-as regulázza a dolgokat és előtte egy 220µF és mögötte meg egy 100µF elkó dolgozik.
Sajna az eredeti környezetét a zengetőnek nem tudom megnézni, mert én csak külön vettem a tankot.
(#) elcső hozzászólása Márc 4, 2009 /

mellékelek 1-2 képet is. jobb fent a DC kiszolgálóm - egy fél színpadot elvinne baloldalt a reverb tank.....
a pedál kicsit dzsumbujra sikeredett...dehát az első, majd még tökéletesedik a technikám. Ja, mivel DPDT kapcsolót építettem bele, ezért a LED -es megoldás kimaradt, azt esetleg nem lehetne csak simán rákötni a kapcsoló effekt részéhez, tehát az effekt kapcsolásakor egy ledet is felkapcsolna?
(#) karpi válasza elcső hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Az IC-k neminvertalo bemeneteit amik a lap foldelesere vannak kotve (azok a haromszog alaku fold szimbolumok ) ,

Ossze kototed ezt a "lap foldvezeteket" a "sasszi" foldel ? nehogy a "levegobe maradjanak" akkor nincs referencia feszultseg igy oszcilalhat , elcsuszkal az egesz polarizacio...
Vagyis a ket batri kozos pontjahoz ami a saszihoz van kotve ( fold...null) oda kell legyenek kotve az IC 1- B-C-D "plusz"-al megjelolt neminvertalo bemenetei valamint az"IC1- A" neminvertalo bemenete az 1Mohm-os R8 ellenallason keresztul .A C8 es a C9-ett is meg kell nezni hogy jo e.Ez a ketto elektrolitikus es lehet hiba forrasa .Bar a ket batri-s megoldas stabil .A ket batri legyen egyforma feszultsegu ! Ha hasznalt batrik elcsuszhat a referencia.
Tapegyseg ,adapter eseten is meg kell vizsgalni( merni) hogy stabil e a ket oldal feszultsege .

Nincs az valami atkotessel megoldva es kimaradt ?

En magjartam parszor ha ilyen atkotesek , kulon huzalozas van es elfelejtettem aztan meetem latastol mikulasig mig eszrevettem hogy nincs referenciam.

A J3 es J4 ki es bemenetet osszekotod.Az R10 potmetert leszabalyozod a nullara.A masik potmetert az R11 -et maximumra allitod es kell haljad az athalado jelet .Ez csak a zengeto oldal.
Majd beiktatod a zengeto egyseget es probalod ugyanigy , csak a zengetet jelet.
Tegyed minnel halkabra hogy az IC1-B ne legyen megterhelve es hagyod mukodni lassad ha lefullad.Aztan adjal ra nagyobb jelet a zengetoreszre es magent csak azt halgasd hogy nem e fullad el.

Jelet adhatsz , szoft hangeneratorbol a PC hangkartya kimenetrol , vagy egyszeruen egy mp3 lejatszo kimeneterol egy megfelelo kabellal a bemenetre kotod a zenet.

IC-vel megjartam , csereltem egy cuccba aztan nem talaltam meg egyet ami ne oszcilalt volna az adott helyen igy egy kulon lapot csinaltam negy kulonalo IC-vel az mar nem oszcilalt .A gyarba valogatott IC-ik vannak , othon meg par darabbol nem biztos hogy mind megfelelo.

Sok ilyen szimpla audio cucc, a DIY kapcsolasok, LM 741-el voltak tervezve ami eppen eleg a 10KHz max nagyjelu atvitellel .Igy nem kell felni a magasfrekis oszcilaciotol .DE az altaluk hasznal IC-k kiszaju jominoseguek voltak amit meg az uzletbe vettem mind"zajgenerator" volt.Aztan egy gyarbol szereztem valogatott femtokos hadi felszerelesbe valo LM 741 -es IC-ket .

Gitar hasznalhato hangsavja a 70HZ-4500Hz lenne , itt mukodik a hangszoro is igy hogy a 741 a 10KHz max nagyjelu atvitellel megfelel, csak legyen kis zaju.
Persze lehet hogy nem ez a problema de jo mindenrol tudni az ilyen "beegetesekhez".
(#) zoltan_30 válasza elcső hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Nincs semmi baj az elektronikaval.
Egyetlen problema az lenne, hogy az Ic nem igen szereti a rugokat mozgato 620 ohmos akarmicsodat.
Elkepzelheto, hogy az IC melegszik es ulteti le magat.
Tegy a Reverb input kimenetre egy tranzisztoros meghajto fokozatot , hogy ne terhelodjen be az Ic kimenete.
A kapcsolas (gondolom) egy adott tipusu reverb tankra volt tervezve amivel mukodik is.
Altalaban minden reverb tank meghajtasa egy kis (par mW) HF vegfokkal tortenik ami kepes meghajtani a rugokat mozgato fejet.
Itt lathato egy zengeto elektronika. Figyelgd meg, hogy a rugokat m,eghajto kimenet egy kis vegfok:
Bővebben: Link
(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Itt egy minden fele reverb tankot meghajto kapcsolas:
Ugyan az mind a tied csak jobb.
Ps:
Tegy a rugot meghajto kimenetre egy emmiter kovetot.
Igy levalasztodik a kimenet es nem terhelodik az IC.

Egy kicsit keresgeltem a neten.
Sok kapcsolast talaltam de azok amelyek egy egyszeu Hf Ic kimenetre dolgozik ott a terhelo impedancia 1500-2000 ohm korul van es nem par szaz ohm!
A tobhiek mind valamilyen kis vegfok kimenettel rendelkeznek!
Google:
(#) FerikeXT hozzászólása Márc 4, 2009 /

Nekem van egy reflex típusú rsx-50 es szóló gitár alap kapcsi rajzom+nyákom.
Torzító és zengető van benne.
(#) kaszarobert válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Szerintem is a 074-es nem elég erős! az adatlapon nem ajánlják fejhallgató erősítőnek sem! Egy olyat kellene keresni amelyik bemegy a helyére, és erősebb! Pl az 5532-es az már elbír egy fejhallgatóval, tehát a rúgót is meghajtaná, csak nincs négy műverősítős verziója

Mondjuk ha kettőt összeforrasztanál a levegőben, és úgy tennéd bele a foglalatba
(#) elcső válasza kaszarobert hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

most ez komoly? 2db 5532-est tegyek egymásra azt rakjam a foglalatba?
nincs valamilyen másik IC helyette ami elbírna ezzel a rugóval?
(#) elcső válasza zoltan_30 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

akkor most valamelyiket építsem még hozzá?
(#) elcső válasza karpi hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

mi az a "batri" amit említesz?

esetleg a csatolt képen be tudnád nekem rajzolni, hogy mit hová kössek?

"batri" = elem, csak mas nyelven.

Az Ic-est. De egyszer tegy a kimenetre egy emmiter kovetot (egy tranzisztor) es probald ki.

Helyesbitek, inkabb a tranyost!
Az LM386 egy tapos kis erosito.
LM386
Hogy ne komplikald magad inkabb a tranzisztorost keszisd el.

bocs, hogy ennyit kérdezek

berajzoltam 2db rózsaszín nyilat azt a 2 vezetéket nem kötöttem be sehová, mert tápról megy és nem elemről a másikat pedig azért mert még nem tudom hová kössem, hogy legyen LEDes kontrollom. De akkor szerinted a 18V táp negatív jeléhez kössem ami az elemekhez menne?
(#) elcső válasza elcső hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

bocsi itt a kép

berajzolt.pdf

elcső, a tapodon nem latom, hogy dupla tap lenne.
A kapcsolasi rajz +- 9 voltot kovetel.
Az az erzesem, hogy te egybol adtal neki 18 voltot.
A ket elem igazabol 18 V-ot jelent de kozep leagazassal.

olllééééé

Elnézést MINDENKITŐL!
ezt jól benéztem.

Most viszint akkor mit javasoltok, mit csináljak. Elemesre nem akarom, mert az mindig csak merülgetne. Rendezzem át a tápom? vagy....

Amennyiben a transzformatorod 2x12-15 V akkor meg lehet oldani.
S ha nem akkor keress egy kis trafot (2-3 W) es keszits egy dupla tapot.
Az valahogyan igy nez ki:
csak a megfelelo szabalyzoval ellatva.

Ps.

Ne aggodj a kis hibaert. Mindenkivel megtortenik.
A dupla tapot nem szorakozasbol tette be a tervezo. Elonye a rendszernek, hogy az igy kialakitott effekteket jobban ki lehet vezerelni anelkul, hogy torzitson.

ok, köszi!

akkor ezek szerint túlmelegedett az ic és lekapcsolt?

A LED-re van esetleg valami megoldásod, hogy mégis hogyan lehetne bekötni?

Az a helyzet, hogy a DPDT kapcsolod nem engedi meg a led bekoteset.
Termeszetesen van megoldas.
Espedig, a rajzon lathatoan az IC1A kimeneten megjelenik a hangfrekvencias jel amikor a PPDT kapcsolot benyomod. Ebbe a pontba kell tenni egy eloerositot (Ic) ami felerositi a jelt, utanna egyeniranyitod , es az egyeniranyito utan megjelent feszultseg egy tranzisztort vezerel aminek a kollektoraban egy led van.
Ez egy regi trukk.
Termeszetesen a kapcsolast neked kell megtervezned.
Egyszeru, egy kicsit gondolkozz es rea josz a dolgokra.
A led meghajto drivert minden olyan pontra rea lehet csatolni ahol Hf (hangfrekvencias) jel jelenik meg amikor a DPDT kapcsolt megtaposod.

Következő: »»   23 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem