Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 21
(#) samubá hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Üdvözlet mindenkinek.Szeretnék egy hatásos,lehetöleg kis méretü CB antennát készíteni,érdekelne a méretezés il. az ekészítés menete.

Üdv. Samu
(#) mark.budai válasza samubá hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Bemész egy CB-s boltba, és veszel egyet, vagy felmész egy cb-s bolt honlapjára, ha messze van, és rendelsz egyet. Ez teljesen jó minőségű. Az SWR-t egy CB-szerelővel állítasd be vagy vegyél egy gagyi SWR mérőt (ez 1000Ft, de a mérés a szerelőnél is annyi) és mérd be magad, a legjobb az 1.1-es. Ha otthon szeretnél rádiózni, akkor penetrátort vegyél. Magad nem fogsz tudni építeni, hacsak nincs egy CB antenna gyárad valahol, de nem hiszem, hogy van. Ha autóba rakod, vigyázz, hogy legyen GND, ha nincs, kéri a kulcsot a végfoktól, és a végfok hamar beadja a kulcsot.

Szerk.: A CB-t egybe kell írni.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Nem lehetetlen, mert gyártják. Amúgy a CB-t én még csak egybeírva láttam, a rádiókon is. De ha otthon akarja megcsinálni, akkor itt nem 2 hsz.-nek kellene lenni, úgy, hogy 2008 júl 2.-án regisztrált.
(#) Sebi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
/Citizen Bend rövidítés,és annyit tesz"szélső sáv"/

Inkább: "Polgári Sáv"
(#) Bagyula hozzászólása Márc 9, 2009 /
 
Szia Samu !

Kis méretű is és jó hatásfokú ? Ebben a hullámhossztartományban nem megoldható .Valamit valamiért .A jó hatásfokú CB antenna méretei méterekben mérhető (lambda / 4 = 2,5 m) ,ha ennél kisebb akkor pedig a hatásfok nem jó .Válassz .
(#) gkari válasza Bagyula hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Valóban, az 1/4-es lenne az ideális, de ez pl. mobil(autó)hoz nem az igazi.Stabil célra már akár 5/8-os is van, pl.a "PENETRATOR", vagy 4/8-os, pl a "CITY STAR", hajdan ('81-'88) mindkettőt használtam, egy "CITY STAR"-om, meg egy kb.1,60m.-es profi mobilantennám (talán még néhány "PENETRATOR" elem is)még van is.
Üdv!
(#) Action2K válasza Sebi hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Nem kötekedésnek, csak pontosításnak:
CB => Citizen's Band radio : Városi sáv / régi, de máig is használt neve.
PR27 => Personal Radio : személyi rádió / új neve, de ezt a kifejezést nem nagyon használják.

Nem a megépítése nehéz, hanem a jó behangolása. És egy penetrátornak a mérete sem kicsi.
(#) gkari válasza Action2K hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Hát a beállítás bizony nem könnyű, pl. egy 10m.-es árbóc tetején, akkoriban én is így csináltam, de aztán nem kevés (illeg.)DX-et gyártottam vele.Egy kis pontosítás:citizen=polgár.Csak azért kapták ezt a sávot akkoriban a polgárok, mert ez a rövidhullámú sávok legszéle volt, a szeszélyes terjedési tulajdonságok miatt senki másnak nem kellet.
(remélem,ez még nem OFF!!)
Üdv!
(#) gkari válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Közben rájöttem, hogy nem is a legszélső, mert az amatőrök 10m.-es sávja eggyel még odébb van.A topicnyitó kérdésre visszatérve:az antennaméretezés rendesen komplikált, javasolom Karl Rothammel:Antennakönyv c. Bibliát tanulmányozni!(http://petyamuvek.try.hu/download.htm)
Üdv!
(#) besi99 válasza samubá hozzászólására (») Márc 9, 2009 / 4
 
Ha kisméretűt szeretnél, akkor egy autóantennát vegyél, ( kb 150cm )ha azért nem annyira kicsit, akkor a tripleg-et; ezt szinte lehetetlen elszúrni, ha 1:1.2 SWR- nél rosszabb, az már csoda, az meg még nem fáj túlzottan senkinek. A levezető kábeled 50 (azaz ötven ohmos ) koaxiális kábel, a standard csatlakozó felület: amphenol.
Ha nincs módodban közelről ilyen antenna építését végignézni, akkor inkább vegyél készen, elég meló a telepítése is. Olvass utána, ha találsz csodás leírást, és vállalkozó kedvű vagy, próbáld meg!
(#) gkari válasza besi99 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Nem nagyon macerás a "TRIPLE LEG" elkészítése, az igaz, de a "nyeresége"gyakorlatilag semmi, ha stabil antennát akarsz, sokkal jobb a "PENETRATOR", elkészíteni nem nagy gond, beállítani kb.ugyanaz."MOBIL"ant.-t házilag nagyon nehéz készíteni(talpponti imp.,illesztőtek.,stb,)!
(#) besi99 válasza gkari hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Most jól elismételted az ehangzottakat.
A CB antennák méretezése egyszerű Mint Az RH-on van egy rövidülési tényező, stb. Ha a városból beszélgettem akkor egy sima dipólt követtem el a padláson a szokásos szimmetrizálással, Ha a birtokról szóltam, akkor egy nem túl ismert Avanti antennát használtam. Nem egy DX-típus, de Bulgária, az már valami, és ráadásul nyaraló időben, semmi felspécizett adóval, mint az olasz kamionosok. A Vaterán is találsz CB holmikat, de csak óvatosan, nézz körül, ha már drága, akkor ne fusi legyen
(#) samubá válasza samubá hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat,most egy penerator van a tetön,sajnos meghalt. Ezért szeretnék egy másikat kipróbálni,lehetöleg kisseb méretben,egyébként nem a hsz .száma dönti el szerintem valakinek a hozzáállását,szakértelmét.Konkrétan csakazért irtam,hogy esetleg több embernek,több a tapasztalata a felhasználhatóságról.CB antenna gyáram nincs de többet TV ant. elkészitettem.
(#) gkari válasza samubá hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Mi a baja?Talán van ötletem, de még lehet, hogy a pincében alkatrész is, holnap megnézhetem.
Üdv
(#) toth.ferenc371 válasza Sebi hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
én úgy hallottam városi sáv. de már hallottam szenny csatornának is nem tudom miért ez hazai jellemzés a CB -sek között nálunk.emiatt szoktuk használni a felsőbb sávokat .a dupla felsö tripla felsöt oda csak kevesen tudtak jönni
(#) samubá hozzászólása Márc 10, 2009 /
 
A téma indítását azért gondoltam , mert a sajátkészítésü antennákra nem találtam visszajelzéseket,legtöbb helyen csak az ant. könyvre hivatkoznak. de mint tudjuk az ördög a részletekben lakozik, és lehetséges más méretezés jön be.A haldokló penerátort majd jobb idő esetén nézem meg, valószinüleg a becsat. van a gond.
Samu
(#) toth.ferenc371 válasza samubá hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
én próbálkoztam amatőr antennával hol összejött hol nem szereztem különféle hadi antennákat azokat próbáltam áthangolni egyik másik sikerült de több volt a kudarc úgy akartam hogy vigye a 27MHZ .meg a 28MHZ. is de csak félsiker.a legnagyobb csinálmányom egy 5 m-er átméröjű gömb antenna volt.de próbálkoztam 10 m hosszúval is rengeteg idő meg meló
(#) besi99 válasza samubá hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
az antennakönyben azért van egy tripleg, Alá nem kell vezető felület, legtöbbször adódott 1:1.2 swr, rezgőkőr nem kell (legtöbbször) egy 60-80mmre acélgyürűre ráhegeszted a 3 lábat, danamid, vagy jobb helyeken teflonra illeszted a gyűrűt Fölülről, mert ugy egy esztergált horonyba be tud feküdni a gyűrű, a lábaknak persze kicsit ki kell marni ráspolyozni ahelyet.
Fölülről a sugárzó menettel át a danamidon, alulról egy amphenol alj, szépen süllyesztve a csurgó viz ellen Sziloplasztot szabad haszbálni
A felerősítés a gyűrűnél célszerű
(#) besi99 hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Az antennakönyvet nem olvastam az utolsó 30 évben, de most a 6.x-en túl főleg úgyis csak a padlástérig jutok, és ott is Dipolt rakok fel balun trafóval. Amit leírtam, azt a haver birtokára lettük fel, jóideje hegeszteni tud, a danamidot nem kérdeztem(69 átm. 240mm hossz. de szépen szólt, pláne dombtetőn van a vityillója.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 4, 2010 /
 
Sziasztok,én egy kézi cb re szeretnék egy antennát,mivel az eredeti megsérült.Kérdésem az lenne hogy a gyárinál lehetne e egy olyan antennát rárakni,amivel a hatótáv növelhető kicsit? 446mhz en dolgozik,Twintalker 4710 dcp
Nem egy nagy valami,de ha ki lehet kicsit többet hozni belőle,már megéri.
Köszönöm
(#) SzervízMacska válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Szia. 446 megán egy cb sem üzemel. A tied lehet esetleg PMR, aminek fél Watt a megengedett teljesítménye. Berhelni, átalakítani nem szabad, és az antenna csere is ebből kifolyólag engedély köteles. Magyarán, csak a gyári, eredeti állapotában használhatod.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 4, 2010 /
 
Keverem a szezont a fazonnal Alaphelyzetben az erdő közepén van használva,innentől kezdve engem nem zavar a dolog.Szóval ha tud valaki megoldást,saját felelősségre szívesen veszem!
(#) SzervízMacska válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Akkor javaslom, valamely PMR-es témában érdeklődj, azokat nyilván többen olvassák, kik ezzel foglalkoznak.
(#) pucuka válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Folytatás a PMR -es topikok valamelyikében kéretik.
(#) imreke hozzászólása Aug 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy mágnestalpas tetőantenna alá fémlemeznek megfelelő-e az alufólia, ha nincs kéznél autótető. Természetesen olyan 1x1m-es méretben.

Köszönöm a válaszokat előre is. Imreke
(#) pucuka válasza imreke hozzászólására (») Aug 3, 2010 / 1
 
Jónak jó, csak leesik róla, és a végfok veszélybe kerül. Jobban jársz, ha szerzel egy rendes antennát (is) és belefúrod a csonkját a lemezbe. De ez így elég ormótlan, inkább egy tisztességes fix antenna javallott. (már ha szükséged van rá)
(#) imreke hozzászólása Aug 3, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ. Mi lehet a legkisebb lemezméret ami mellett biztonságban érezhetem a végfokot? Egy vas éttermi fémtálca (azt hiszem azt fogja a mágnes) is elég lenne? Szignifikánsan romlik a hatásfok a lemezméret csökkenéssel ugye?

Imreke
(#) szsrobert hozzászólása Aug 3, 2010 /
 
Antennáim:
ML 145 mágnestalpas. Jó.
Sirio GPS 27. Jó.
Félhullámú házi alu, tekercs, kondi, jó.
A legegyszerűbb a félhullámú dipol. Koax végére sorkapocs, másik oldalán a két 260cm hosszú vezeték.
(#) Fero74 hozzászólása Szept 14, 2010 /
 
Sziasztok

Vásároltam egy

TFT FM 2002 12 CH AM-FM 1Watt mobil CB rádió-t (német gyártmány) és szeretnék hozzá vásárolni sürgösen egy antennát.Autóban használnám...Mit tudnátok ajánlani?Jó lenne valami teljesitmény növelős cucc is.Előre is köszi.
(#) SzervízMacska válasza Fero74 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Nyilván tisztában vagy vele, hogy ez kis hazánkban nem használható, mivel nincs CEPT engedélye / AM üzemmód miatt /. Elég rizikós CB antennával szaladgálni, engedély nélküli rádióval. Ráadásul, ezek a két ruppós rádiók olyan nagy szórással adnak, hogy pillanatok alatt szemet szúr majd a mulatozásod... Az erősítőre vonatkozó kérdésedet meg nem is láttuk.
Következő: »»   1 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem