Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM rádió oszcillátor hiba

Témaindító: gerenk, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) gerenk hozzászólása Márc 7, 2009 /

Hali!
FM rádióm digitális skálával, 71-110 Mhz-ig
hangol, kézkapacitásra elhangolódik 100-200 Khz-el
Eredetileg 88-108 Mhz sávot kellene átfogja.
AM sávon jó, szerintetek mi lehet a baj a lokál oszcival?
(#) Sebi válasza gerenk hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Kézkapacitásra minden oszci elhangolódik...
Ezt a hibát bedobozolva produkálja?
(#) kendre256 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Ha PLL-es, akkor elromlott. Ha egyszerűbb fajta, lehet, hogy nincs is benne PLL, csak egy digitális frekvenciamérő. Ekkor viszont előfordulhat, hogy egy kicsit elhangolódik. Ez gyenge kivitelezésből (árnyékolatlanság a rezgőköröknél) adódhat. Ha nem PLL-es, az AM sávon is valószínűleg elhangolódik, csak a kis frekvencia miatt nem észrevehetően.
(#) gerenk válasza Sebi hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

bedobozolva nem kellene hogy elmásszon a freki,
és azt sem értem miért hangol kb 10 megával sáv alá
(#) gerenk válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

nem pll-es a gép, az oszci tekercset nem szokták árnyékolni, a müa. doboz belső oldalára ragasztottam
alufóliát, de az sem használt
(#) kendre256 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 8, 2009 / 4

Az oszcitekercs árnyékolása egy bizonyos minőség felett kötelező. Profi berendezésekben mindenképpen. De azokban van PLL is.
Az alufólia felragasztása akkor lehet hatásos, ha össze van kötve a készülék hidegpontjával. Vagy nem...
A földelések tudnak érdekes dolgokat is csinálni. Még a profi rádiókban is lehet időnként "varázsforrasztásokat" találni, amelyek különben már összekötött földpontokat kötnek össze még egyszer, máshol, és a rádió csak akkor működik jól.
(#) Budai41 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Üdv.én Hyundai frekimérős kisrádiót használok FM.128-178MHz-re,előbb áthangolom a beépített műszer segítségével.Majd 1Külső hangolható oszcillátorral végig hangolom a kívánt sávot az Rf.tekercset is kicserélem +forgókondinál 20pf.ket 3.3-4,7pf.ra trimmerrel érzékenyre hangolom,legkisebb zajra fülre is,végül antenna hosszabítótekercset forr.be és kész 3-4mikrovolt érzékenységű vevő.Nokia BLB-2 Li-ion akkuról működtetem,hogy tápfesz.ne essen 3Volt alá,vételi érzékenység +tartása miatt.Kéz érintésre 0.1Mhz hangolódik max.ez zsebrádiónál nagyon elfogatható érték.Odakinn is stabilan tartja.
(#) gerenk válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

mit hallgatsz ezen a frekin? meteo műholdat vagy légiforgalmat?
az oszci stabililyen frekin?
Úgy tudom a rezgőkör L/C viszonyát nem szabad a C
tulzott csökkentésével lerontani mert az oszci
instabillá válik.
(#) Budai41 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Nem a meteor.műholdat hanem néha 145,6Mhz en galyai átjátszott amikor van amatőr rajta,amugy 166Mhz re készitek kvarcos 3tranzisztoros kb.30mw.jeladót mikrofonhoz +más egyébhez.A kvarc 18,43Mhz adó 9.ik felharmonikuson dolgozik,3tagú szűrővel,14cm.drótantenna.Egyébként minden forgókondis rádiót igy kell áthangolni.Van az oszcitekercs 5ről 3menetre,Rf.bemeneti fok.6menetről 4menetre,3,5mm.átmérőn.A forgókondi+bennelévő trimmerek kapacitása 3-9pf.+3pf.attól függően hova állitod.A vele párhuzamos 20pf.kerámiakondikat ki kell dobni,igy nő +rezgőkör rezonanciafrekvenciája.Igy az oszci is feljebb megy,ilyen egyszerű.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Csak megjegyzés: nem minden forgókondis rádiót lehet így áthangolni. Ahol az oszcillátor a 2SC9018-as tranyóra és társaira épül, ott ez remekül működik. Viszont sok rádiót ma már pl. a CXA sorozat IC-ivel gyártanak. Én is hangoltam már át rádiót nagyobb frekire, de anno egy CXA1019-es IC-vel készültnél nem igazán működtek a trükkök. Pár MHz-cel feljebb lehet menni, de sokkal nem. Adatlapban is szerepel, hogy az IC legfeljebb 110 MHz-ig használható. Ezeknél az IC-knél már az RF rész is magában IC-ben van, nem csak a KF, így ezzel nagyon nem lehet mit kezdeni.
(#) Budai41 válasza Novak hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

146Mhz-ig a régi 24lábú Cxa-jelü Ic-rádiókat is átlehet hangolni,persze ha nem cseréled ki az oszcitekercset +forgókondinál 20pf.-os kerámiákat kisebb értékűre nem fog menni soha.Kf.erősítővel mit akarsz azt nem kell piszkálni 10,7Mhz marad.Tegnap 2piaci kinai zsebrádiót húztam át 170Mhz-re CD2003-ic.-vel ment.Hát nem volt érzékeny +gyárilag sem kb.15-20mikrovolt,utólag tettem bele Rf.előerősítőnek smd.BFR93.most már egész jó 4mikro kb.érzékeny.Egyébként a mostani smd.utángyártott Ic.k ben Taiwani/Kinai 400-500Mhz es tranzisztorok vannak,rezgőkör+járulékos kapacitások kivülre kerülnek.Lásd gyártói adatlap:alldatasheet.com.IC2.com.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Tisztában vagyok vele, hogyan kell áthangolni egy rádiót más vételi sávra, ettől függetlenül mondom, hogy nem mindegyik CXA-s ICnél oldható meg a dolog. Konkrétan én a CXA1019-eset nem tudtam sokkal feljebb húzni. Más IC-knél, tranyóknál nem volt gond.
A KF-fel pedig az ég világon semmit nem akarok, nem is írtam róla egy mukkot sem, hogy a KF-et piszkálni kéne.
(#) Budai41 válasza Novak hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Nos tranzisztorost már 18éve nem gyártanak ez tény.Cxa1238-al menő Triasund rádiót hangoltam át 10éve,4-5éve CXA1691-el működö ECB.t,utoljára Hyundai-t ez is ezen Ic.n alapszik.Érzékeny vevőt lehet vele fabrikálni de 2,8Volt alatt nem érdemes használni,mert csökken az erősítés/érzékenység.A Sony gyártotta taiwanon smd.28pin tokkal is.Úgy 10-12éve,több cég is +rendelte használta.Am részt ferritet érd.eltávolítani hogy beférjen a Bfr93 panel 47kohm 470ohm 8menet tekercs csat.kondi 10pf.be/kimenet.Akit érd.

CXA1691Bm.pdf

(#) gerenk válasza Novak hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Próbáltam én is áthangolni fm sávú rádiót a 145 mhz-es amatőrsávra, de nem sok értelmét láttam, egy hogy érzéketlen a maga 5-6 mikrovolt bemenei érzékenységével,
a másik hogy tüt keresel a szénakazalba a 25 khz csatornaszélesség miatt.
Talán megoldás egy rf. előfok és egy pll-es külön oszci.
na meg egy frekimérő ami programozható és a kf. levonható.
Az meg más kérdés hogy van e még forgalmazás az amatőr sávon?
(#) Budai41 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Nekem régi forgókondis Marantz vevőm van áthangolva fémdobozos tuner,nem PLL hangolású és a frekv.mérő is régi autórádióból való kintről hozták.128Mhz-164Mhz ig működik.A galyatető átjátszót 146,2M.fogom a B.csabait.145,7M.nál 10,7Mhz es kf.keskenysávú fm.adnak.Tény hogy nincs nagy forg.m ezen a sávon fogynak az amatőrök.Halkabban fogom mint 1vez.nélküli Fm.mikrofont ez igaz,azért érthető tiszta a vétel.Galya 40Watt.terjedésfüggő olykor táv 180km.tölem.Bárkinek +mutatom akit érd.erre jár.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Felőlem olyan rádiót hangolsz át, amilyet akarsz. Csupán leírtam, hogy a CXA1019-essel készített vevőket nem igazán lehet felfelé elmozdítani, már ami a frekvenciát illeti. Erre Te hozod a példákat a CXA1238ra és CXA1691-re... Különösebben nem hat meg, nem is erről beszéltem.
De ha gondolod, még írd le párszor, hogy Te hogyan hangolod át a rádiókat, és mit hány éve hogyan gyártanak Elvégre még úgyis csak 5-6 helyen olvashattuk.
(#) gerenk válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Közel lehetsz az adóhoz 0.1 mhz 100 khz a skálán
4 csatorna fér bele. szomszéd cstorna elnyomás 40 dB
Helikális forgókondenzátor?
(#) Budai41 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Sima forgókondival hangol a régi Marantz,egyébként 145,622Mhz a galyai átjátszó,a csabai 145,7M mivel a utobbi 40km.re van B.csaba ezért ha mind 2tő ad egyszerre akkor az erősebb térerővel jövőt hallom,holott valójában mindkét frekv.jel jelen van a rádióbemenetén,bejut a keverőfok.ba majd a kf.erősitőn át demodulátorba,hangvégfok stb.tehát az erősebb adót tudom figyelni ekkor.Kvarc PLL.vevőt nél más a helyzet tudom itt 25khz 12,5khz,Yaesu rádióknál 6khz raszter is van ez pontos szelektívebb.
(#) Budai41 válasza Novak hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Szerintem maradj +a két tranzisztoros 100-110Mhz es poloskáknál,a szomszédokat zavarni jó lehet na meg a 75cm.drótantennánál ezt 25éve sem használták,gyerekeknek ez való.Inkább néz utánna hogy működik Fm.vevő felépítése stb.Én elektroműszerész vagyok amit +épitettem bemértem az mai napig működik.És nem 50-100métert tud,hanem 3X4 többet nagyobb frekin.
(#) Budai41 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Adó antenna 166-175Mhz re.vez.nélküli mikrofonhoz.
(#) gerenk válasza Budai41 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Változatlanul nem tudom hogy az ECB gyártású,
EC-9708 tip. rádióm oszcillátora miért fogja át a
72-111 MHZ sávot, emiatt nagyon nehéz pontosan
adóra hangolni, és a kézkapacitás elhangolja
100-200 Khz-et.
Mit gondolsz mi lehet a hiba ?
CXA 1691 BM a vevő ic. tipusa, forgóval hangol.
(#) ferzoo válasza gerenk hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Ismerem a rádiót gyárilag van ide hangolva.Amennyiben másik sávra szeretnéd nagyobb frekvenciára,ki kell cserélned 2db.tekercset.Egyik az oszci tekercs,másik a modulátor tekercs,forgó kondi mellet van.Valamint ki kell szedni a járulékos 20-22pf kerámia 3mm.méretű járulékos kapacitásokat is.Amelyek szintén hangoló kondival párhuzamosan forr.va vannak.Oszci tekercs 4T.mod.tekercs 5T.=menet 0,6 huzalból 3,5átmérőre.Ha ez +van felmegy a vevő vételi sávja 125-168MHz-ig.Forgó kondit ne tekergesd hamar zárlatos lesz.Kérdésed van privátban megtalálsz, ***@****

Levélcímet nem írunk a fórumba, ott van rá az adatlap.
-- kobold
(#) Novak válasza gerenk hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

ferzoo kolléga szokásához híven nem a kérdésre válaszol, hanem arra, hogy hogyan is kellene áthangolni más sávra a rádiót, melynek ő a mestere. Még csak 10-15 alakalommal írta le, de nem árt az ismétlés, még akkor sem, ha a kérdéshez köze nem volt
Ha nem megfelelő a sávátfogásod, akkor azon úgy tudsz segíteni, hogy a forgókondival sorosan kötsz egy kondenzátort. Egy soros kondenzátorral ugyanis be tudod állítani, hogy az eredő kapacitásváltozás mekkora legyen. Szerintem az a legegyszerűbb, ha soros kondinak is valamiféle SMD trimmer-kondit kötsz be. Azzal utána viszonylag széles határok között tudod változtatni az oszcillátor átfogását. Beforrasztani vagy úgy tudod, hogy a kondihoz csatlakozó fóliacsíkot megszakítod, vagy ami talán egyszerűbb, hogy a forgókondik általában 1-2 cm-es, 2-3 mm széles lábbal vannak beforrasztva a panelbe. Vágd el a megfelelő lábat, a timmert pedig forraszd be sorosan.
Szerintem bőven elég az oszcillátornál ezt megcsinálnod, nem kell az antennabemenettel is foglalkozni.
Sok sikert!
(#) danodano hozzászólása Júl 13, 2009 /

Sziasztok
Lehet nem pont ebbe a témába való a kérdés de nem találtam jobbat.
Van egy grundig st6000 típusú tunerem. Egy jó ideig tökéletesen működött aztán egy napon bekapcsoltam és csak a skálaizzó ég semmi más nem. Nem ad jelet a kimenetre, semmire nem reagál Biztosítékok rendben. Mi lehet a gond?
(#) danodano válasza danodano hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Nincs valakinek ötlete? Mit mérjek esetleg?
(#) danodano válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Oké. Köszönöm valamelyik nap azért megnézem amit javasoltál.
(#) Sebi válasza danodano hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

"csak a skálaizzó ég semmi más nem"

Ez azért rendkívül pozitív dolog... képzeld, ha a trafó is ezt tenné.

Ha semmi sincs, akkor valószínűleg tápfesz gond van, kövesd először köbzoli tanácsát, aztán tudasd az eredményt,
(#) danodano válasza Sebi hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Szia ! Kicsit pontatlanul fogalmaztam Csak a skálaizzó világít !
Átnéztem a tranzisztorokat, de úgy néz ki hogy nincs bajuk. Jobban megnézve a szerkezetet észrevettem, hogy a +5V feszültség hiányzik (panelen jelölve). Találtam egy zéner diódát ami kicsit megviselt külső állapotban van. Multiméterrel mérve egyik irányba sem vezet át (nemtudom hogy ez így normális-e ) .
(#) ferzoo válasza danodano hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Nézd át a szekunder oldalon levő stab.Ic.12Volt van e kimenetén,és az 5Voltot is ellenőrizd.A zener diódán fesz.get mérj Uh=hangoló feszt.állítja elő.Megszakadni nem szokott csak az előtte lévő sönt R-s.Az Ut 15Voltot is ellenőrizd,a stab.Ic k innen kapják a tápot.Sárga 1000-2200mikrokat cseréld ki a tápban,ki lesznek száradva.Kb.22évesek,amúgy jó készülék szép hangja van.
(#) danodano válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Hello
Szóval van bent egy BD825(melegszik kicsit) (GND-hez képest: E-n 14,9V, C-n: 30V, B-n:15,6V). Van egy MC78m05 ezen semmi feszt nem mértem.
L200c stab IC (ha jól gondolom) Input:22.4V Output:0V
Limiting és Reference egyaránt 0V
5V feszültség nincs(a nyákon jelezve van hogy hol kéne lennie)

Rádió.jpg

Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem