Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   446 / 4023
(#) gtk válasza petya100 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Mihez kellene?
(#) wg_kezdo válasza gtk hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Értem.
Vagyis oda kell a 4K7 helyére egy potméter mondjuk és akkor lehetne szabályozni?
(Ha csak 10K-s potim van akkor jó, ha minden ellenállást megduplázok vagy hülyeséget beszélek megint?)
(#) Szárnyas hozzászólása Márc 13, 2009 /

Meg tudná valaki mondani, hogy létezik-e akkora méretű elem mint amik az autóriasztók távirányítójában szoktak lenni, de nem 12V-os hanem 3 esetleg 3,6V-os változatban?
(#) gtk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Pot. metert ne! Tul nagy aramnal leeg a tranyo.
10-22k a 4.7k helyere, vagy 10k pot.meter, de sorban 10k-val; probald ki, ha igy sem megy, es jol epitetted meg, akkor vagy mas mikrofon, vagy meg egy erosito fokozatot be kell epiteni
(#) petya100 hozzászólása Márc 13, 2009 /

Egy tranzisztor tesztelőhöz ami mutatja hogy PNP vagy NPN tranzisztor és egy led gyullad ki hogy melyik és ha nem villan fel akkor nem jó a tranzisztor
(#) gtk válasza petya100 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Ja, azt hittem Neked is a "7 szegmenses homero" -hoz kell.
Kapcsolastol fugg, van pl: 74LS06, de ez nyitott kollektoros, kulso felhuzo ellenallasok kellenek.Labkiosztas mas.
(#) benocs24 hozzászólása Márc 13, 2009 /

Hellósztok!
Van nekem egy trafóm ,azt szeretném kérdezni hogy ebből mennyi a max amit kilehet szedni (+-) ba? Nekem olyan 40-50 voltra lenne szükségem. Előre köszi a válaszotokat.

trafóm.jpg

(#) nagy hoho válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Helló ! Van két egyforma tekercsed illetve a trafónak.5-6 kivezetés :19,9 volt 2,5 amper. A 6-7 kivezetés szintén ugyan ez.Ha sorba kötöd a két tekercset akkor 40 volt váltód van. Az egyenirányítva, pufferelve 56 volt. Ha e késői órában jól számoltam.
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Sőt szerintem ez egy 40 voltos tekercs középen megcsapolva. Ez a 6-os kivezetés . Tehát mérd meg az 5-7 kivezetés között a feszültséget és ha jól gondolom az 40 volt lesz.
(#) benocs24 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Helló nyagy hoho! Holnap utána nézek de sajna már csak holnap! Értesíteni foglak hogy mire jutottam előre is köszi a gyors válaszod
(#) Szebence hozzászólása Márc 14, 2009 /

Sziasztok!

Az lenne ak érdésem, hogy melyiket lenne érdemesebb megvenni az alábbi KIT-ek közül?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A feladat, amit el kellene látnia:
Van egy napkollektor, amiben meleg levegő van a nap hatására és ha elér egy bizonyos hőmérsékletet, akkor kezdje el befújni a lakásba, amíg a befújt levegő le nem csökken a szoba levegőhőmérséklete + 5 fokra.
Aztán ismét melegedne a levegő (nem mennének a ventillátorok) amíg el nem éri a napkollektorban kévő levegő a beállított hőmérsékletet, majd ismét elkezdi befújni a levegőt.

Esetleg melyikhez lehetne könnyebben hozzácsatlakoztatni egy HD44780-as LCD kijelzőt, ami kiírná a szobában és a kollektorban lévő hőmérsékletetm esetleg, hogy mennyi köbméter levegőt szállít a ventillátor és hasonló adatok kiírása.
(#) Georgee hozzászólása Márc 14, 2009 /

Hali mindenkinek!

Elkezdtem tervezni a keverőpultom front panelját, Front designer programmal, de akadt egy nagy problémám, amikor nyomtatok gyors nyomtatással kinyomtatja a képet rendesen, de elég gyenge a minősége, viszont fotó nyomtatásnál már a hátteret feketének nyomtatja, van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a baj? Nem akarok már több oldalt a semmiért kinyomtatni. A segítségeket előre is köszönöm
(#) spikk válasza Szebence hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Csak nem sörkollektort készítesz?
(#) sprofan hozzászólása Márc 14, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás működőképes? A lényeg annyi lenne, hogy ha két külömböző helyen lévő szenzor csak egy kis időre is de azonos ellenálású (kb. ugyan akkora hőmérséklet) akkor a kimeneten a led felvillanjon. Ha nem, tudtok ajánlani valami hasonlóan egyszerűt?
köszi

krajz.jpg

(#) watt válasza sprofan hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Az igényedet, hogy a LED kis időre felvillanjon, ez az áramkör nem teljesíti. Itt a LED elkezd világítani, ha a pozitív bemenetre kapcsolódó hőmérő ellenállása kisebb.
(#) sprofan válasza watt hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Értem, akkor esetleg tudnál ajánlani valamit? Nem szükséges szó szerint felvilannia, tőlem világíthat is, csak ha a két ellenállás csak egy ki időre is azonos, akkor kéne nekem egy jel. (mind egy hogy negatív vagy pozitív)
(#) kiszebra hozzászólása Márc 14, 2009 /

A következő a tervem:
Egy ilyenbe:Bővebben: Linkszánták...szeretnék egy kis asztali tápegységet építeni. Ha minden jól megcsinálok nem lesz semmi gáz?
Azért kérdezem mert hát mégse szigetelésnek.

Link gomb mod. általi használata.
-szamóca.
(#) Szebence válasza spikk hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

De-de, az lesz,az elektronikán kívül már minden anyag be van szerezve, csak ki kell fúrni a dobozokat és össze kell rakni.
Te csináltál már? Tudsz tanácsokat adni? Vagy elektronikában segíteni?
(#) kiszebra hozzászólása Márc 14, 2009 /

A következő a tervem:
Egy ilyenbe: kép

szeretnék egy kis asztali tápegységet építeni. Ha minden jól megcsinálok nem lesz semmi gáz?
Azért kérdezem mert hát mégse szigetelésnek szánták...
Javítva, bocsánat!
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Csak elég zárt, tehát szellőzés nyema, meg könyen szét is jön.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Márc 14, 2009 /

Szikszalag + hőfúvó (zárás megoldva egy életre) + 1,5mm-es fúró (szellőzés)

most mért? Én bedobozolom (fa) be egy venti, a fesz.szab. IC-kre egy pár hűtő, aszt jó napot!!!
(#) Action2K válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Szigszalag, mert szigetelőszalag és nem szikesítőszalag.

Idézet:
„+”
nem MSN!

Idézet:
„hőfúvó (zárás megoldva egy életre)”
A szigetelőszalag nem zsugorcső! Hőre meglágyul a ragasztóréteg megolvad. A műanyag doboz szintén meglágyul,deformálódik.

Idézet:
„1,5mm-es fúró (szellőzés)”
Mi van ha csak 2-esem van? Na jó ez csak vicc volt, a lyukazgatás tényleg jó, csak ilyen kézzel szépre

Idézet:
„Én bedobozolom (fa) be egy venti, a fesz.szab. IC-kre egy pár hűtő, aszt jó napot!!!”

Megfelelő biztonságos kialakításnál még jó is lehet.
(#) Norberto válasza Action2K hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Idézet:
„lyukazgatás”

lyukasztgatás
(#) Action2K válasza Norberto hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Ott a pont! Hogy én elírom... de hogy Ők: Link. Ötödik versszakban.
(#) Mzolee hozzászólása Márc 14, 2009 /

Sziasztok!
ST151 topicban akarok rákeresni az "50 V" kifejezésre (gondolom sejtitek miért) de nem ad eredményt. Beszúrtam egy képet, na a-szerint nem sikerült.

Valaki illessze már be a helyes kereső forma-beírást!
Köszi!

keresés.gif

(#) Action2K válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Esetleg így?
(#) Mzolee válasza Action2K hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Na akkor hiába erőlködtem az ajánlás alapján (amit beszúrtam)
Nem tudtam hogy magát a szót idézőjelbe kell tenni, hogy mögé a csillag, nameg hogy számmal kell a topic-ot jelölni.

Köszi mégegyszer!
(#) Action2K válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Szívesen! A Te esetedben az 50V topic:4050 is elegendő lenne.
(#) joco81 hozzászólása Márc 14, 2009 /

A zener diódát jól építettem be?
Hogyan lehet megállapítani, hogy hibás-e?
(#) mex válasza joco81 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

A nyáktervet és a fényképet összevetve jól épitetted be. Mostmárcsak reméld,hogy az elvi rajz is helyes volt.
Következő: »»   446 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem