Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   1 / 43
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Márc 1, 2009 / 1
 
Sziasztok
Tudom, hogy már létezik külön Csöves erősítő készítése téma, de itt most szeretnék kiemelni egy hírnevét méltán megérdemlő híres BEAG erősítőt.
Ebbe a topicba várom mindazok jelentkezését, akiknek hozzám hasonlóan van, vagy volt dolga a híres BEAG csövesével.
Építési, átalakítási, áttervezési témák érdekelnének elsősorban, de bármilyen hozzászólás jöhet ebben a témában
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogyha valaki már cserélte a tápkörben a puffer ELKO-kat, akkor milyeneket tett a helyére, meg hogyan helyezte el őket, mert nekem elég brummos lett, majd teszek fel este képet az új pufferpanelről, hátha tud valaki valami tapasztalatot mondani, hogy hogyan csinálta, hogy nem lett macis

A 2 db 100+100µF os eredetiek helyett 2 db 470µF 450V ost kötöttem sorba, a végfok pufferelésére, az előfoknál az eredeti 2x47µF helyett lett 2 db különálló 220µF 450V os, az előfesznél pedig az eredeti 100µF 160V helyett kapott egy új 100µF 400V ost.
Ha le van tekerve a nyugalmi áram, akkor nem macis, de ha elkezdem feltekerni a potit (csökkentem a csövekre jutó - előfeszt, növelem az anódáramot), akkor egyre hangosabb a búgás.
(nem a szimmetriával van gond, mert azt már beállítottam)
(#) cruisher válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Anno enis kicsereltem a pufferelkokat philips 220µF os peldanyokra. Nekem nem bugott, de vmiert sokkal erotlenebb hangja lett tole az erositonek. Aztan szereztem 100+100+100 mikros NOS MM kondikat, es azokat tettem bele formazas utan. Sokkal jobb lett tole az erosito hangja. Erdemes meg a csatolokondikat is nagyobbra cserelni, sokat javul tole a mely atvitel. Viszont mintha a hangja picit mosottabb lenne,de nem veszes, uh osszessegben megeri a muvelet. Az elofokban levo visszacsatolas 4,7 mikros elkojat csereld ki regi orosz olajpapir kondira. Ennek a merete mar eleg nagy, de a szerelolapra fel lehet csavarozni.

En most egy komplett elofok atalakitast terveztem hozza, az Agoston fele konyvben levo Williamson kapcsolast raktam be meghajtonak, ha lesz idom majd megepitem. Meg csak odaig jutottam el hogy tinaba lemodelleztem. Egyenlore ennyi, ha meg valami eszembe jut irok
(#) Gubán_Gábor válasza cruisher hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Még annyit kérdeznék, hogy neked mekkora a - előfesz a végcsöveken?, és mekkora anódáram folyik a csöveken?
(#) Gubán_Gábor válasza cruisher hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
jaa, azt láttam már, az Index of BEAG oldalon, akkor az erőmű című mappában lévő képeken a te APX-eid vannak?
(#) cruisher válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Igen, azaz en oldalam. Epp hetvegen allitottam be a szimmetriat, 50mA-re lottem be csovenkent. Azt nem irtam meg, de enyembe 6P45C vegcsovek vannak mar PL-ek helyett. Sokkal jobb hangu csovek mint a PL-ek.
A halotrafora tekertettem par menetet, igy mar 6,3V futesu vegcsoveket is bele lehet tenni.
(#) ha6pc hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Gábor
A nyugalmi áramot ne vedd följebb 25...30mA-nél,mert fölöslegesen nyitod a csövet,azért kezd el brummosodni,mert szívja lefelé a tápot. Az ehhez tartozó előfeszültség az csőpéldányonként eltérhet,ezért szokták párba válogatni. (azért lehet külön a szimmetriát trimmerelgetni.)
B-osztályhoz elég a csövet annyi nyugalmi árammal járatni,hogy éppenhogy nyitni kezdjen.
Nomost: fölmerülhet a kérdés,hogy mi van akkor,ha kivezérléskor elkezdi szopni a tápfeszültséget és attól is brummosodik? Nem tudom,akkor meg kell vizsgálni a tápegységet;a több kapacitás nem feltétlenül jelent jobb RC-szűrést,vagy itt fojtó is van? Már nem emlékszem...
Esetleg vizsgálódj a meghajtó fokozatok és a fázisfordító cső tápfeszültség-szűréseinél,az kényesebb.
Hogy a PL avagy a 6P45Sz ad-e jobb hangot,az meg nem műszaki kérdés....Nem is biztos,hogy igaz.
(#) cruisher válasza ha6pc hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Ebben a beallitasban a PL509 optimalis nyugalmi arama 40-50mA. Az altalad javasolt beallitas max akkor javasolt, ha hangositasra hasznaljak, bar nem kizart hogy a kolleganak pont ez a celja. En hifi celra epitettem at es annal azert masok a szempontok.
Folytot nem tartalmaz a tap. Ha ekkora nyugalmi aramnal bugas hallatszik ott egyertelmu, hogy valami nincs rendben.
Szkoppal kene vegignezni hol koltozik bele a brumm.
Hogy kinek melyik cso hangja tetszik jobban az valoban szubjektiv dolog, en osszehasonlitottam 2par PL-t illetve a 6P45C-t es szamomra egyertelmu volt melyik a legjobb hangu.Persze kinek a pap kinek a papne'.
(#) zoltan_30 hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
BEAG APX 100
Bővebben: Link
(#) EcoPityu hozzászólása Márc 3, 2009 / 4
 
Cruisher kollegának adok igazat!
Ahoz, hogy kis hangerőn se torzítson, Iamax/10-re érdemes beállítani a csöveket, és mivel 500mA a max, ezért az 50mA igencsak megfelelő. Közel 500v-os anódfesz esetén az a csövenként 20-25w nyugalmi anóddisszipáció majdnemhogy "A" osztályú beállítást eredményez, ami egy akár jól áttekert kimenőn HIFI minőséget produkál!
Gitárcuccokban 1/5 Ia max-ra is szokták állítani a nyugalmi áramot, bár így valóban a csövek élettartama igencsak lecsökken.
Igazán jól párba válogatott csöveknél szkópon figyelve már rádiós barátunk által javasolt 20-30mA-nél is megfelelő lehet az átváltás, de ha ez csak nagyobb áram esetén realizálódik, akkor ezt tudjuk be a csövek szórásának...
A 6P45Sz-t én is favorizálom!

Gabi, még mindíg búg??? Nem szakaszoltad még le??
(#) Gubán_Gábor válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Hello

Még nem jutott időm leszakaszolni, hétvégén lesz rá időm.
és akkor megcsinálom tutira, csak addig gyűjtöm az infokat, kinek milyen/(milyen volt)a tapasztalata vele.
(#) jandark hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Segitséget kérnék az Apx em beálitásaihoz..
Az előlapján levő müszer nem jelez ki egyik kapcsoló álásban sem mert a háta mögül kiesett a lemezke és szoritja a lengőkart,,ma kiszedem és megnézem...
Nem tudom mi az amit látnom kéne rajta,,aztán az előlapon van 2db égőfoglalat tettem be 2db 24voltosat (inkább nagyobbat kezdésnek)semmi nem történt,,nem tudom ezek szerepét sem...
Bármit tudtok ezzel kapcsolatban,szivesen veszem..
(#) djmagoo válasza jandark hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Szia!



A műszer az a végcsövek katódáramát méri (kapcsolóval váltod át hogy melyikét a kettő közül), csak nagyobb hangerőnél fog jelezni. Az izzók 6.3 voltosak, az egyik (a kapcsolóhoz közelebbi) az csak sima POWER (bekapcsolás) jelző, a másik pedig PEAK azaz túlvezérlés indikátor, ez a hangkimenőről kapja a jelet és nagy hangerőnél a zene ütemében villog... de rég is volt, még nekem is van egy ilyenem a padláson...


Üdv!

vigyázz, terheletlen kimenővel ne bömböltesd mert át fog ütni...
(#) jandark válasza djmagoo hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Köszönöm szépen!
Már csak a beálitásuk lessz kérdéses hogy mivel és menyit célszerü álitani? Addig is elháritom a leesett lemezkét a lengő utjából hogy tudjon mutatni..
Hálás köszönet
(#) cruisher válasza jandark hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
A csoves erositos topikba mar tobbszor leirtam eleg reszletesen a beallitas folyamatat. zoltan_30 is belinkelt picit foljebb egy Plachtovics fele MOD-ot, aztis erdemes elolvasni.
(#) GDávid hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! Engem az érdekelne, hogy nincs-e valakinek elfekvőben egy hálózati trafója APX100-hoz? Merthogy nekem két APX100 szolgáltatja a zenét, csakhogy az egyik az kb. már 60W leadása mellett instabillá válik, és ha följebb hangosítom, akkor kialszik a segédrácsfeszt stabilizáló VR150-es cső, az anódáram meg megszalad, és a végcsövek anódja felízzik. Most már biztos, hogy a táp lessz a hibás, mert már minden mást végigcserélgettem benne. Egyébként ebben az erősítőben 260VA-es trafó van, de engem inkább egy 320VA-es trafó érdekelne, mert a másik erősítőmben meg olyan van, és azzal nincs is semmi hiba. Egyébként a hibajelenség akkor is fennáll, ha csövenként 20mA nyugalmi áram fölé megyek, mert tartósan ezt sem bírja a trafó (az előző tulaj leégethette). Ha valakinek van ilyen trafója eladó, az írjon! Előre is köszönöm!
(#) jandark válasza cruisher hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Megnéztem mindent!
Most már tisztábban látok
Köszönöm szépen..ui:megkaptad a privit?
üdv
(#) rockersrac válasza GDávid hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
ezen a linken érdeklődj:APX-100 trafók amúgy a kondikat is cserélgesd ki! hidd el megéri! Gábor barátomnak is ki lettek cserélve az APX-ekben a pufer elkok és az addig durva erősítő egy fokkal még durvább lett!
(#) rockersrac válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
na! már nem búg! kiderült hogy földhurkosra csinálta véletlen Gábor a táppanelt,és azért búgott! de már meg lett oldva a problematika!
(#) cruisher válasza jandark hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Nem kaptam privat uzenetet! Probalj meg a mail cimemre irni!
(#) bekeipeter válasza GDávid hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Helló, nekem van hálózati trafóm az APX-hez. Nem tudom, hogy hány VA-es, de teljesen gyári és hibátlan!
Ha érdekel, biztosan meg tudunk egyezni! bekeip@t-online.hu
(#) GDávid válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Üdv! Mi a trafód száma? A 260VA-esnek TH206F, a 320VA-esnek pedig TH209F a száma. Egyébként szerintem érdekel, mert az enyém tuti le lett égetve.
(#) GDávid válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Üdv! kösz a linket! Egyébként a kondik már cserélve vannak, mert minden gond ott kezdődött, hogy a trafó középkivezetése le volt szakadva a kondikról, és az egyik kondi full zárlatos lett. Az már csak hab a tortán, hogy a régi tulaj úgy használta, hogy a két PL509-esből az egyik tetején a getter már teljesen fehér volt. Most 6P45SZ-ek vannak benne külön trafóról fűtve.
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
Majd teszek fel rajzot az általam moddingolt tápegységről, ha elkészülök vele, egyenlőre kísérleti stádiumban van, holnap kiderül, hogy mit tud a buliban, ha bírja, akkor készül a nyák, és rakom össze
(#) EcoPityu hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
GG, mégis mit szeretnél felajánlani 4db "muzeális értékű" 6P45Sz-ért???
Amúgy én annó 120w-ot a PL519-ből is kihoztam APX100 táptrafóval!.../persze a 320w-ossal/
(#) Gubán_Gábor válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Hello

Akár még ki is fizetném, mert, most nem jut eszembe olyan dolog nekem, ami neked ne lenne
Elég öregek már a PL ek, és ha már cserélem a garnitúrát, arra gondoltam, hogy a combosabb csövet tenném bele
(#) EcoPityu válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Meg fogunk egyezni!
Csak még végig kell bújnom, hogy hány használt, és hány új van, aztán meg párba kell őket válogatni, merthát .art nem adok neked...

Kedves barátunk , hogy áll az EM80-akkal???
Talált már nekem helyette EBL21-et?
(#) rockersrac válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
jelenleg pihennek az EM80-ok,és nem találtam még EBL21-et helyette!
(#) Gubán_Gábor válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Igazán nagyon köszönöm a segítséged, és a fáradozásod ezügyben
(#) Bolfi81 hozzászólása Ápr 1, 2009 /
 
Üdvözletem Uraim!

Sikerült nekem is beszereznem egy apx 100 as erőlködőt általános suli selejtezésből. Be volt kötve de a próbaüzemen kívül sosem ment
szeretném kipróbálni, de tudtommal csak úgy nem köthetek rá hangszórót, mert illesztő trafó kell hozzá.Meg ír valami 100 V is? Sokat nem akarok vele kínlódni, mert eladásra szánom. Ha érdekel valakit nyugodtan keressen meg privátban.
Következő: »»   1 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem