Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tuchel-es bemenetű Philips monitor

Témaindító: Müszi, idő: Márc 21, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Müszi hozzászólása Márc 21, 2009 /

Sziasztok!

A minap pakolás közben találtam egy érdekes monitort. A képcsöve úgy szemre 14"-os lehet, és egy 6 pólusú Tuchel csatlakozó a bemenete.
A gugliban próbáltam keresni több címszóval angolul, magyarul de semmit infót nem találtam a monitorról, sem a csatlakozójáról.
Az a kérdésem, hogy hogy hívják ezt a csatlakozótipust, és milyen jelekkel, avagy hogyan lehet beindítani a gépet.

A válaszokat előre is köszönöm:

Müszi
(#) korgs2 hozzászólása Márc 21, 2009 /

Nemtudom hogy ezez lsegítek e de az én régi vidi TV-m képbemenete ugyanien csatlakozójú. A mellékelt képen szerintem ottvan az a cst is ami neked kell.
Üdv:korgs2
(#) gg630504 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

DIN 6
6 pólusú DIN
Bővebben: Link
(#) Müszi válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Köszönöm mindkettőtöknek. Még sosem láttam ilyen szerkezetet. Próbából bekapcsoltam, és elindult
fehér színt adott ki magából.

üdv
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ha valakinek lenne lábkiosztása, kérem, ne titkolja

üdv
(#) DuMatyi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Annyit tudok hozzátenni: Hercules monitor! Olcsó vezérlőt lehetett gyártani hozzá, ez volt a fő cél! Müszike, ilyenem nekem is van! Azért nem szedtem szét, mert akkor született, mint én! ISA csatolót is tudok adni hozzá! 386-ost és win3.1-et elvisz. Win95-öt már nem! a word groteszkül fut rajta. Azért fehér, mert a lehajtható előlap alatt van egy "invert" nyomógomb. Az be van nyomva.

Hardwarebook-itt mindent megtalálsz!
(#) Müszi válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Nemtudom megüzenni a csatlakozó kiosztását a tuchelnek?

üdv
(#) korgs2 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Sikerült találni tuti bekötést.

ni.JPG

(#) Sebi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ilyen kábel volt hozzá.
korgs2 "tuti" bekötése az AV-bemenetre igaz, ez nem az. Attól, hogy ilyen DIN csati van valahol, az még nem biztos, hogy AV-ki-bemenet. Pl. előszeretettel szereltek tápegységeket ilyen dugóval.

Egyébként az ehhez tartozó ISA (Herkules, MGP) kártyát MINDEN alaplap elfogadta és még DOS alól is lehetett váltani a monitorok között (ha volt benne még egy színes kártya)
mode mono enter után a kurzor átment a herkulesre, mode co80 enter pedig visszatette a kurzort a színesre...

AV7106.gif

(#) Müszi válasza Sebi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Köszönöm a lábkiosztást!
Szerinted analóg videójellel "megszólalhat"?
Ezalatt a kompozit videojelet értem.

üdv: Müszi
(#) lidi hozzászólása Márc 21, 2009 /

Én szerettem ezeknek a monitoroknak a képét. Kezdetben zöld, borostyánsárga színűek voltak, aztán később lett fehéren világító is. A felbontása viszonylag nagy volt (720×350 pixel), ezért szép betüket rajzolt. Suliban anno CGA emulátorral futtatunk rajtuk pár játékot is.
(#) Sebi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Nem, mert a sorfreki 19,1kHz kép 60Hz, a két szinkronjel pedig külön szálon megy be (nincs benne szinkron szeparátor IC). Nem húzza be és erősen tuningolni kell a sorvéget, mert ha lefelé megyünk a frekivel, akkor nagyon nőni fog a nagyfesz. Ezekben talán (mert legutólsó generációs) már van olyan védelem, hogy nem megy el a sorvégig az alacsonyabb szinkronjel. A régebbieknél ha rádugták videóra, eldurrant a sorvég.

akkor csak alkatrészként hasznosítható, ugye?

üdv
(#) Sebi válasza Sebi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Nem találtam a rajzát (pedig biztosan van, csak még papíron), de lehet, hogy kétféle frekivel is szinkronozható... Ez esetben bele kell tenni egy TBA950-et (vagy kukázott TV-ből egy komplett modult, hogy leválaszd a két szinkronjelet.
Nem érdemes szétszedni, én tudok adni neked komplett alaplapokat, mert az itthagyott 42 monitort most tördelem össze, nincs helyem...

Csak az a baj, hogy én nem pesten lakom.
De nagyon kiváncsi lennék az átalakítás részleteire.
Ha más célja nem, de tanulni legalább lehet belőle.

(#) Sebi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 22, 2009 / 4

Akkor nézd meg, hogy milyen az IC-készlet benne. It egy rajz, pl. ebben TDA2593-at használ soroszcillátornak, ami szinkronjel-leválasztást is tud(na), itt ez a funkció nincs kihasználva.

Amint látható, itt minden bemenet TTL (a video is), tehát az átalakítás főleg a videojel csatornát érintené. A TDA-ra mehetne a kompozit videojel, ő megcsinálná a szinkronjeleket (a függőlegest akkor át kell kötni az ő kimenetére, amit most nem használnak)

[i] Levettem innen a rajzot, lásd lentebb.
(#) idlob hozzászólása Márc 22, 2009 /

Kukkants be a Ki, mit épített?-be, nemrég ATiny mutatta be az általa készített hercules vezérlőt. Bővebben: Link
(#) vizor válasza korgs2 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Helló !

Fel tudnád tenni ezt a képet jobb minőségben ? Nagyon jó kis táblázatnak néz ki, de semmit nem lehet elolvasni rajta kinagyítva sem. Előre is köszi !
(#) Müszi válasza Sebi hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Szia Sebi!

Végre volt időm megnézni az IC készletet: 74LS136N, TDA1170N, TDA2593.

Tudsz tovább indulásban is segíteni?

(#) Sebi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Akkor a jó rajzot tettem fel. Meditálok rajta, aztán küldöm.
(#) Müszi válasza Sebi hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Előre is köszönöm, és várok türelemmel.

(#) Sebi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Látom még itt vagy. Belekaparásztam a rajzba, nem olyan sok munka megcsinálni. Valamit látnod kell majd, nem valószínű, hogy tökéletes kép lesz, de meglátjuk legalább, hogy viselkedik a sorvég. Lehet, hogy a védelem fogja leállítani (az a tirisztorszerű áramkör, ami a sormeghajtó bázisát veri földbe)

Ha látsz valamit, akkor majd a videoerősítőt kell csicsázni.
(#) Müszi válasza Sebi hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Köszönöm Sebi a rajzot, holnap (ha lesz energiám) megmókulom.

(#) Müszi válasza Sebi hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Sajnos nem működik
Csak vízszintes csikokat ad ki.

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem