Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rezonancia érzékelő
Lapozás: OK   1 / 1
(#) constantine hozzászólása Márc 31, 2009 /

Sziasztok!

Átfésültem az oldal nagy részét de nem találtam a kérdésemnek megfelelő témát. Egy olyan érzékelőt szeretnék készíteni amely rázkódás hatására bont egy áramkört, majd ha az az áramkör megszakadt akkor ki kéne gyulladnia egy LED-nek, és megszólalnia egy szirénának. Az ötleteket, segítséget előre is köszönöm!
(#) titi válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Hali!
Riasztó motorra?
(#) Macsek71 válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

"riasztós" múltamból előjön két érzékelő ( áramkör nélkül) .
1 rugalmas lemezen mágnes egy tekercs előtt (pl. magnófej)
2 rugalmas lemezen súly, alatta kontaktpont. Mozgatáskor a súly összekoccanhat a ponttal...

innemtől elektronika kérdése a "jel" feldolgozása,( 2 esetben nálam pici öntartó relé sokáig működött)

Macsek71 az a lemezes, súlyos megoldás nem jutott eszembe de jónak tűnik, de ez csak az érzékelő, jel előállító része. Innentől az is kellene hogy visszafordíthatatlanul (ha a lemezke elugrik a kontakt ponttól (azaz ha megszűnik a rázkódás és nem ér vele össze)) szakadjon meg ez áramkör szóval már ne kapcsolódjon vissza, csak én tudjam visszakapcsolni. És még az is itt van hogy az áramkör megszakításakor (ez történhet egy relével amit mondtál) egy másik áramkör záródjon (azaz kigyulladjon egy LED konkrétan). Ezekre megoldás?
(#) titi válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 / 4

Ferenczi Ödön: Elektronikai receptek III. 71. oldal
Sajnos nincs lapolvasóm, de megpróbálhatom lerajzolni...
(#) damkodav hozzászólása Márc 31, 2009 /

Szerintem higanykapcsoló megfelelő lenne erre a feladatra.Bővebben: Link

Igen a higanykapcsolóra is gondoltam már csak nem tudtam beszerezni és hát megrendelni végülis sok pénz... titi a könyvet amit mondtál megszerzem valahonnan és elolvasom, köszi a tanácsot! És ha nem jó akkor marad a higanykapcsoló mert az viszont tényleg érzékeny! Amúgy nem kell ahhoz szkenner elég ha lefényképezed...
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Fényképeztem...
(#) cslaci válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Ütögetős, villogó (zenélő) gyerekjátékoknál a kapcsoló rém egyszerű: Egy fémpöcök körül van egy, a pöcöknél alig nagyobb belső átmérőjű rugó. Hosszuk kb. fél centi. Mindkettő a NYÁK-ra forrasztva. Ha megmozdul a szerkezet, a rugó nem rögzített vége hozzáér a pöcökhöz, és indul az áramkör...

tit, nagyon köszönöm!! Már csak az kellene hogy megmondd hogy a tápfeszültség mennyi (pont lemaradt a kapcs. rajzos fotóról).
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Ja, azt elfelejtettem, hogy ezt csak kiindulási alapnak gondoltam, ötletadónak.
De könnyen át lehet alakítani az igényeidnek.
A T5, T6-os részt átalakítod bistabill kapcsolássá majd ezzel meghajtol egy relét, aminek a bontó érintkezőjét felhasználva megszakítod azt az áramkört, amit akarsz, a záró érintkezőjét pedig arra használod, hogy bekapcsoljon egy szirénát, ill. a LED-et.

Szerk: Ez ugyan 9V-ra van "rajzolva", de 12V-ról is nyugodtan használható.

Jó, nekem ez tökéletes. A sziréna helyére beteszek egy automata biztosítót vagy egy másik relét ami bont és azzal megbontom az adott másik áramkörömet, és a relé elé meg párhuzamosan kötök egy szirénát meg egy LED-et.

Ui.: Szerinted ez igy jólesz ahogy fentebb írtam?
(#) titi válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 / 4

Szerintem így alakítsd át.
Az S bemenetet kösd a T4-re, a Q kimenetre pedig mehet a relé, ahogy már írtam.
Ha az R bemenetet +tápra kötöd, akkor áll vissza a reléd az alap állapotába, vagyis kapcsolod ki a riasztást.

Hát a helyzet az hogy ezt most nem értem amit itt mondasz:S És mi lesz az a Q (felsővolnalas)? Meg az égészet nem értem hogy ezt hogyan tegyem bele abba az előző kapcsolásba?
(#) titi válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

A T5, T6-os részt alakítod át ennek megfelelően. A Q -val nem csinálsz semmit.
Na inkább rajzolok...
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2009 / 4

Elég "mórickás" lett...

Úúú köszi szépen Ööö mégvalami. A képen amit bekarikáztam. Az micsoda?

1.JPG

(#) dcsabi válasza constantine hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

egy érzékelő tipus megoldást ajánlanék: -régi quartz óra piezo hangjelzője.
Akár a hátlapban is maradhat, a "piezo" lap közepére merőlegesen ragasztasz, vagy forrasztasz egy kb M4x20-as csavart a fejével kifelé...
Ez igy egy mozgó tehetetlen kis tömeg a piezo kristály lapon.
A kristályban rezgés (mechanikai alakváltozás )hatására feszültség keletkezik. Ez forditottja a hangjelzéskori állapotnak.
Ezt a feszültséget kell felerősíteni, és kapcsoltatni vele egy szint elérésekor.
Egyébként akár 3-400mV is keletkezhet így...
Az autóriasztókban is használták ezt a módszert...
A piezo lap kivezetései azok maradnak mint , ami az órában volt.
A "hátlappal " együtt fel kell erősíteni a detektálandó tárgyra...

Nem, azért ez már bonyolultabb, legalábbis az én szintemen... titi megoldotta a problémámat, nagyon szépen köszönöm! Majd ha kész akkor teszek fel róla képet is
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem