Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Amugy még nem mondtam hogy a fizika tanáromnak kell ezt csinaljam plusz munkának és kedvtelésböl...(szoval kell látszodjon hogy én csináltam a saját kezemmel nem pedig egy radiót újból összerakok ) ......és ő azt mondta hogy ugyis megkapom a jó jegyet ha az a radió csak megszóllal valamit pl.:valamilyen orosz radió vagy akármi
![]() Ezt az épitést lépésröl lépésre kell meg csináljam azt hiszem ![]()
Hát koszi szépen...megprobállok fényképet is csinálni.....az előbbiért bocsi mert túl sok smileyt tettem be....de mig írtam addig írtad te is ezt ....szal inen látszik hogy milyen lassan írok
![]() ![]() ![]()
Persze van ...Cinező pisztolynak nevezi apum!
akkor jó holnap is itt leszek amint tudok...nagyon szépen köszönöm edi ![]() ![]()
Elnezes Heny, nem voltam figyelmes.
Henry-kent ertelmeztem a neved. A google linken sok egyszeru megoldast talalsz. Ertelmetlen lenne itt most leirni, hogy vegy egy d atmeroju csevet , tekerj ra n menetet , koss vele parhuzamosan egy forkokondanzatort_ ez lenne a rezgokor amely egy adott frekvenciasavban hangolhato stb....... Le van irva itt a topik kereten belul es a googleban is. A tapasztalt forumtarsak biztosan kisegitenek gyakorlati tanaccsokkal.
Koszonom megertesed.
Kellemes Husveti Unnepeket.
A válaszaidból kezdtem sejteni, hogy erdélyi vagy, (kazettofon,) de látom, azóta a bemutatkozásodat is kiegészítetted. Így az ékezetlen írás már nem is annyira megbocsáthatatlan.
Mivel nem ismerem a környék éter viszonyait, nehéz így segíteni. A detektoros rádió elvileg mindenhol szól, de azért az antenna nem nélkülözhető. Jó lenne, ha tudnánk, milyen antennát tudsz nagyhirtelen "összedobni". Pld. legalább 5 méter huzalt (drótot) ki tudsz valahova húzni? Ja, és egy diódát nagyon szívesen küldök, ha küldesz magánban posta címet.
Igen jól sejtetted Erdélyi vagyok..
ha nem lenne olyan magas antenna akkor szólna valamient a radi mert nekem nem lényeg ha nem magyar az radio ado ..tollem lehet akarmilyen nyelvü csak kéne szóljon... ..Persze még magasabra is kitudná, mivel 1 emeletes házban lakom.de a foldelest nem nagyon értem hogy mit kell csinaljak? ![]() Nagyon jo lenne ha tudnal kuldeni egy diodat..azt majd privatban elintezzuk...ha nem lesz baj es elore is koszi
az ekezetekert bocsi de nagyon siettem remelem igy is kitudjatok olvasni...
![]() ![]()
Mindenképp az az adó fog szólni, amelyik ott a legerősebb. Nem vagyok tájékozott az ottani rádióadókban, de jó lenne tudni, hogy a közeledben milyen frekvencián működik rádióadó.
1. Freki 2. Teljesítmény 3. Távolság km (tőled) Mi itt Magyarországon a solti Kossuth adót fogjuk legjobban, (néhány helyi adó mallett,) ez 2MW teljesítménnyel ad, és 120 km-ről is jól fogható detektorossal. Ha tudsz ott a közelben ilyen adó adatokat, akkor ki tudnék számolni hozzá tekercset a frekvenciához. A diódát természetesen küldöm, ha adsz címet. (A nevemre klikkelve az adatlapomon találsz "üzenet küldése" feliratot, ott tudsz magánban címet küldeni.)
Üdv!
Valószínűleg amit tudsz fogni, az Brassó 155 kHz, 150 kW, úgyhogy erre a frekvenciára méretezd a rezgőkört. Ez ugyan hosszúhullámú sáv, de ez úgyis jobban terjed mint a magasabb frekvenciák (rövidebb hullámok). A rezgőkör tekercsére kb fél menetszámnál csinálj leágazást, az jó lesz KH sávban Bukarest 885 kHz, 150 kW. A Kossuth adót valószínűleg ilyen egyszerű eszközökkel nem fogod tudni befogni, mert bár 540 kHz -en ad 2 (éjjel 1) MW teljesítménnyel, de a távolság ~500 km.
igen ..valoszinüleg ezt az adót fogom fogni..a Brassót az 60 km.re van tolunk aszthiszem légirányban..
Ezt a tekercselést nem nagyon értem így ..valaki nem tudná lerajzolni azt amit pucuka írt?..az nagyon jó lenne ![]() ![]() ![]() ![]() koszi pucuka ![]()
oke ..értem csak az baj-e, hogy én egy 16 cm-es papírhengerrre 160 menetet tekertem rá és 20 menetenként megcsapoltam, mert a rézhuzalom közepes vastagságú (1 mm).................Készítsem el újból vagy ez megfelelő.....ja és az baj-e, hogy nem egesszen egyenletesen van rátekerve, hanem kissebb hézagok vannak a rézhuzalok között(max 1 mm) amiért látszik a papírhenger fehérsége?
Előre is köszi a választ. ![]() ![]()
Heny! Köbzoli lerajzolta a tekercset, én magyarázok hozzá egy kicsit.
40mm-es (v. e körüli méretű) henger (WC papír guriga, vagy PVC cső,) legyen a tekercs teste, és 0,6 - 1,0 mm körüli a zománcozott rézhuzal vastagsága. Menetet menet mellé tekerve, (tehát hézag nélkül!) tekerd fel lehetőleg! Minél rövidebb a tekercs hossza (azonos menetszám mellett) annál nagyobb az induktivitása. Kéne tudni még a kondenzátor értékét. (Legalább 500 pF körüli kellene!) Küldöm a germánium diódát.
Te Heny, 16 cm-es atmerore 160 menetet teketve 1mm huzallal az ha jol szamolok akkor az kb 2800uH.
Ez tobb mind tizszerese amire szukseged van mind induktivitas! Szoval egy kicsit felvilagosult allapotban vagyok igy az unnep vege fele es lehet, hogy tevedek. Honnan szedted a mereteket? Vagy te elirtal valamit! Neked egy 50mm atmeroju tekercstestre kellene tekerj 0.5 mm atmeroju huzalol vagy 80 menetet , akkor lenne az induktivitas kb. 240uH (C ~400pF).
Guys, now I understand why the Heny help!
It is a pretty young girl as seen on picture. That is. Ps: Let us not lose!
Miért írtál angolul? Ráadásul tele van hibával....
Tehát: a rézhuzalom vastagsága 1 mm, és 100 menetet tudok rátekerni egy rétegben a 25 mm átmérőjű hengerre.... az úgy jó lessz ?, vagy pedig mindezt egy nagybb átmérőjű hengerre kell hogy rácsavarjam?....és a henger hosszúsága kb mennyi kell legyen?..... Hány menetenként kell csapolásokat csináljak?
Lehet már kissé idegesítő vagyok, de valahogy el kell kezdjem, meg kell tanuljam. ![]() ![]() ![]() amugy értem az angolt ![]() ![]()
Minél nagyobb az átmérő, annál kevesebbet kell tekerni. Vagyis azonos menetszámnál a nagyobb tekercsátmérő nagyonóbb induktivitást eredményez. Ha kisebb átmérőre tekercselsz, akkor nagyobb menetszám kell. A cca. 40 - 50 mm lenne az optimális átmérő! Itt kellene a 100 - 160 közötti menetszám (a hosszú hullámra tekintettel ilyen nagy az össz. menet!) de 70 -től 10-enként meg kell csapolni, hogy a végén próbálgatással kiválszthasd a megfelelő menetszámot.
oké ...sikerűlt megértetned velem ami ez nagy szám,,,
![]() ![]() ![]()
holnap megcsinálom ezt a tekercset egy vastagabb huzallal es utána még kérdezgetek...
![]() ![]()
Nem kell vastagabbal, inkább egy kicsit 1mm alattival. Azért írtam a 0,6mm -t, mert azzal elég könnyű dolgozni. 1 mm fölé azonban NE menj a huzalvastagsággal!
akkor nem lehet ilyen vastag a rézhuzal mint ezeken a képeken ?
Bővebben: Link hm? ![]() mert azt könnyebben feltudám tekerni a hengerre. ![]() Link javítva, legközelebb légy szíves a LINK gombot használni. -- kobold
Lehet, de akkor válassz nagyobb átmérőjű tekercstestet, 60 - 80 mm-est. A nagyobb átmérő szintén az induktivitás növekedését okozza.
Nem olvastam (most) el idő hiányában a címen szereplő írásokat, de nem hiszem, hogy ott 1mm-nél vastagabb huzalt használnak.
oké...félig kész a tekervény mit csináljak ha nem lesz elég a rézhuzal....valoszinuleg nem lesz elég ..akkor cinnel meg lehet foraszrtani 2 rezhuzalt? vagy ujbol kell csinaljam?
![]()
Természetesen összeforraszthatod a két huzalt.
Forrasztás után szigetelni csak azért érdemes, nehogy véletlenül menetzárlatot csináljon. Pici szigetelőszalag, esetleg cellux.
Üdv!
Csinálj ott egy leágazást, ahol elfogyott a drót, és toldani kell. Így még szigetelni sem kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |