Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jack ajzatra Led-es állapotjelző

Témaindító: forsat, idő: Máj 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) forsat hozzászólása Máj 7, 2009 /

Sziasztok!

Nézelődtem a keresőbe e témakörileg, de nem igazán leltem megfelelő megoldást kérdésemre!

Tehát lenne egy 3,5 jack ajzatom és dugóm. Szeretném megoldani azt, hogyha én bedugom a jacket akkor világítson egy led. Gondolkoztam logikai kapukba, de aztán bevillant, hogy ezt meglehetne tranzisztorral is oldani. Remélem jó gondolom.
Nah itt csak összességében annyi az én gondom, hogy semmi ötletem arra melyik tranyóval lehetne ezt megoldani és , hogy miféle módon!

Előre is köszönöm a válaszokat!
Remélem érthető voltam!
(#) Marko Ramiusz válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Oldd meg kapcsolóval!
(#) forsat válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Nem ez volt a kérdés! Bocs, de én nem szeretném külön kapcsolgati még, ha betudtam!

Biztos van erre valami mód!
(#) szamóca válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Idézet:
„Szeretném megoldani azt, hogyha én bedugom a jacket akkor világítson egy led.”

De mindezt úgy hogy valamilyen jelátvitelre használod közben a csatlakozót?
(#) forsat válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Igen igen!

Hát hova? - az ajzatba!

És jelzi, hogy bent van, világít. Kihúzom és nem világít.
(#) forsat válasza szamóca hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Igen! Jel alatt van! Most az is eszembe jutott, hogy ez így belezavarhat a jelbe, de nem biztos nem vagyok nagy szaki.
(#) zenetom válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Hali!
Lehet kapni ilyen aljzatot, ami összezár 2 érintkezőt, ha beledugod a jack-et.
(#) Marko Ramiusz válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Akkor is! Bedugod azt a szerencsétlen dugót az aljzatba, a végére odaraksz egy mikrokapcsolót, a mikrókapcsoló közös pontjára ráteszed a tápfeszültséget a másikra a záróérintkezőre a az ellenállást, utána a LED-et. Végül örülsz a saját sikerednek.
(#) forsat válasza zenetom hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Erről nem tudtam, de még várok válaszokat, ha van megoldás erre is akkor jó, ha nincs akkor megnézem ezt a jacket amit mondasz.

Bár pontosan nem tudom hol lehet kapni... De olvastam róla a fórumon hogy van ilyen.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Máj 7, 2009 /

Különben valóban van kapcsolós aljzat, bár......hmmmm.
(#) titi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

A kapcsolós aljzattal csak az a gond, hogy a bejövő jelet kapcsolja, vagyis azt, ami tovább megy a dugó felé. Tehát nem egy független kapcsoló van benne.
Remélem értitek, mire gondolok.
De ha a kérdező esetleg bővebben kifejtené, hogy milyen rendszerbe szeretné, akkor talán lenne értelmes megoldás.
De gondolom sztereó hangfrekis jelet szeretne a csatlakozóra kötni...

Mono, vagy stereó jelátvitel?
(#) forsat válasza titi hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Hát jackre gondoltam a hangfrekvencia egyértelmű bár igaz nem feltétlenül!

Számítógép hangkártyályából kötöttem előre egy panelra a Jackeket. Nah ez a led nem létfontosságú lenne csak szeretném.

Hangfrekis jel lenne így ami a jacken lenne. a jack sztereó.
(#) Marko Ramiusz válasza titi hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Szia titi! Az előzőekben írt kapcsolós aljzat valóban létezik. Régebben kazettás magnóknál láttam ilyet, szerintem a mai CD-s rádiókban is lehet ilyen. Az, ami leválasztja a hangszórót, hmm..inkább a végfok bemenetét vagy valami hasonló, ha az illető bedugja a fejhallgató csatlakozóját. Szóval biztosan van ilyen, ami megszakítja a másik áramkört. Üdv.: Yoe

Namármost ITT van ez a jack csatlakozó... Nem hiába van annak annyi kivezetése. Ha találsz otthon ilyet akkor nézd meg (szakadásmérő) hogy amikor nincs beledugva a jack akkor melyik két kivezetés ér össze. Aztán dugj bele egy jack-et és elvileg akkor már nem érintkezik a két kivezetés. (Kb 2 perce néztem meg és így van!) Igaz itt akkor kell egy kis tranyós áramkör, ami a nyitott áramkörre zár tulajdonképpen.
(#) gydanee válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Hali!
Ha nagyon ügyes vagy akkor a feltöltött kép alapján készíthetsz egy ilyen kapcsolós aljzatot egy mikro kapcsoló segítségével!
Persze kell hozzá kézügyesség de nem lehetetlen, ha minden kötél szakad.
Remélem ki bírod nézni mit akar ábrázolni az ábrám.

Jackkapcs.jpg

(#) titi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Igen, van ilyen, erről beszélek én is, de a hangferkis jelet szakítja meg, tehát nem egy független kapcsoló, amivel pl. feszt. lehetne kapcsolni.
De ha pl. egy sztereó jacknél csak az egyik oldalt, vagyis csak monóban használná hangfrekis jelnek, akkor a másikkal simán lehetne kapcsolni feszt a LED-nek.
(#) szamóca válasza zenetom hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Ez az amire titi felhívta a figyelmet. Vagyis ez a hangfrekis jelet kapcsolja, nem különálló érintkező pár van benne.

Az lenne a megoldás, ha egy különálló mikrokapcsolót ragasztanál a jack aljzatra, ami a dugó csatlakoztatásakor megnyomna, és kapcsolná a LED áramkörét.

Ezt nem tudtam, de akkor módosítanom kell.
Ilyen jackem van.
Hát utólag akkor csak a mikrokapcsólós megoldás marad!Bővebben: Link
(#) titi válasza szamóca hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Na végre, valaki, aki érti!
Viszont ha tudjuk, hogy konkrétan hová lesz alkalmazva, akkor megoldható, hogy egy LED-et lehessen vezérelni.
Gondoljatok a mobiltelóra, amiben van beépített rádió.
Ha nem dugod be a fülhalgatót, akkor figyelmeztet, hogy nincs csatlakoztatva.
Na vajon honnan tudja, hogy nincs csatlakoztatva?
Értitek már mire célzok?
Szamóca ez nem neked szól, te nyílván érted.

A mikrokapcsolót eddig is értettem és nekem is eszembe jutott, de más megoldást szerettem volna rá. Telefonos példa tökéletesen jó. Csak akkor nem, ha ott a sok tüske miatt ugyan úgy van megoldva, hogy van egy plusz tüske pár ami zár egy áramkört.
(#) mark.budai válasza titi hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Akárcsak a Gigabyte alaplapokon a hangkártya jack aljzatai, Ez is kiírja, hogy "egy jack csatlakozót bedugtak", meg azt, hogy "egy jack csatlakozót kihúztak", és ha bedugtam egyet, akkor lehet választani, hogy első, hátsó, stb... páros-e.
(#) szamóca válasza titi hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

OK, ha nincs érintkező pár, akkor kell egy áramkör ami figyeli az ellenállásváltozást, és ezt LED-el jelzi.
(#) titi válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Megnyugtatlak, a telefonokban nem fognak feláldozni egy tüskét, ami csak azt érzékel, hogy be van-e dugva.
Sőt, a fülhalgató vezetékei egyben az antenna, annak se külön érintkezője van.
De ha már Márk szóbahozta az alaplapot, van olyan, ami megállapítja, hogy a kimenetre hangszórót kötöttél-e vagy vonal szintű kimenetként szeretnéd használni, és ha pl hangszórót, akkor bekapcsolja belső erősítőjét.
[OFF]Ez csak egyes lapoknál van, és nem nagy terhelésre, tehát nem több 10W-ra kell gondolni.
(#) titi válasza szamóca hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Igen, pont erről van szó, hogy az ellenállást kellene figyelni.
(#) Marko Ramiusz válasza titi hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Akkor egy hullámhosszon vagyunk. Sajnos a segítséget egyesek nem értékelik (ne értsd félre, nem Neked szólt ez). Yoe
(#) interferi válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Szia
Régebben lehetett ilyen jack aljzatot kapni aminek a végére volt rakva egy kétáramkörös váltókapcsolo amit a hátso érintkezö meghoszabbitott lemeze müködtetett.

5070255.jpg

(#) proba válasza forsat hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Esetleg keresel egy olyan aljzatot amin a test és a jack oldalérintője külön van ez valószínű a jack bedugásával össze fog érni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem