Fórum témák
» Több friss téma |
Bitscope néven volt meg nekem, de nem volt ilyen szépen összeszedve. TLC5540-et használt !
Ti tudjátok mi az a almintavétel ? Azt írja hogy az ábra egy 125Mhz jelet mutat 25Mhz-es almintavétellel. (az angol leírásban az első ábra ami szinuszjelet mutat)
Az angol leírása végén van egy csomó FPGA-s link.
Az alul mintavételezést jelent. Ha a max freki kétszeresénél kisebb a mintavételezés bla bla... ezt biztos tudod.
De ha bizonyos feltétlek teljesülnek, akkor ilyen alulmintavételezett jelből is vissza lehet nyerni az eredetit. Ezt más helyen ekvivalens mintavételezésnek szokás nevezni. Azaz ha periodikus a jel és eléggé állandó akkor valahogy visszanyerhető az eredeti jelforma. A képen 25 Mhz-en mintavételeznek egy 125Mhz-es jelet ilyen ekvivalens mintavételezéssel.
Basszus, tényleg. Összezavart az információ. (almintavétel=alul mintavételezés)
Még nem hallottam erről hogy az alulmintavételezett jelből is információ nyerhető vissza. Érdekes és hasznos.
Sziasztok!
Miközben a TLC5540-hez kerestem Eagle könyvtárat rábukkantam erre a projectre: [link=http://www.erasmusscope.com/htmleng/indexeng.html]http://www.erasmusscope.com/htmleng/indexeng.html[/link] Még nézegetem, egy részét a bitscope-ról másolták. Le lehet tölteni az egészet PDF ben. Nekik 380 euróból (~90.000) jött ki, de még az enyém is csak a harmadába fog kerülni...
Huhh.....
Most nézem csak. Gory néhány napja ezt linkelte be....:lookaround: ![]() ![]() ![]() ![]()
most nézem csak bitsope oldalán, h le van írva, hogy működik a szoftverjük, és ingyenes?! tehát csinálok egy olyan szkópot ami úgy küldi az adatokat és akkor progit már nem is kell írnom PC-re!?!?? ez igaz?
Elképzelhető
![]() Sőt ha letöltöd a szofwerüket akkor online kipróbálhatod a Sidney-ben lévő szkópjukat ![]()
Sziasztok! Látom kicsit elfáradt minenki. Kikapcsolódásképpen szeretném bemutatni nektek a ma délelőtti agyszüleményem
![]() ![]() ![]() Az elvi kapcsolást csatoltam. Működése a következő. Az átalakításra váró jelet első lépésben a C-vel jelölt komparátorral összevetjük a referencia feszültség felével. A komparátor 1-et vagy 0-t ad ki aszerint hogy kisebb vagy nagyobbegyenlő. Ezután ezzel a logikai jellel vezérlünk egy tranzisztort. A logikai jek egyben az MSB bit. A tranzisztor egy kivonóra kapcsolja a referencia feszültség felét, ha a vizsgálandó jel nagyobb volt ennél. Ezután következik az így előált jel komparálása a referencia feszültség negyedével. A kimenet ismét egy tranzisztort kapcsol és egy bitet jelent a végeredményből. Ezt tetszőleges tovább bővíthetjük. A kimeneti logikai jeleket mondjuk egy mikrokontroller 8 bites portjára kötjük. Időnként pedig egyetlen utasítással beolvassuk. Ha akarunk órajelet, akkor a kimeneti biteket egy flipfloppal "mintázhatjuk" is. Üdv ![]()
Igen, valóban vannak hasonló elven müködőek.
Egyébként még élek. Csak mostanság az FFT-s anyagokat tanulmányozgatom. Talán már lesz belőle valami. Nagyjából márt értem. Mostmár csak a programot kell rá megírni. A fellelhető analóg bemenet kapcsolásokkal még mindig nem vagyok kibékülve. 200-300Mhz-s IC-k használatával 20Mhz sávszélesség. Ez semmi.
Tudom hogy kitalálták már az ezen az elve működő ADC-ket. Szukcesszív approkszimációnak hívják "népiesen"
![]()
Többe kerülne egy gyorskomparátor hozzá mint egy gyors AD IC.
![]() ![]()
Én most ott tartok, hogy majd a hétvégén áttervezem az analógrészt, aztán elvileg jövőhéten lesz a főpróba
![]() És még a szoftveren is még van mit csiszolgatni
Hát azért haladsz.
Valamit ki kéne találni az analóg rész sávszélességének növelésére. Csupa neminvertáló kapcsolásból kellene megépíteni. Miközben az FFT-n agyalok már az egyszerűsített szkópom új nyákon való megépítésén gondolkodom, mert a jelenlegi tele van hibával. Az analóg rész lecsatolható lesz a panelról.
Szerintem a MAX4104, max4105, max4304, max4305 típusokkal biztos jó sávszélességet lehet elérni. A sávszél 730, 625, 410, és 430 MHz sorrendben azt hiszem. És konkrétan 2,5,10-szeres erősítéseknél érvényes ez az adat. Talán ki lehet belőlük hozni valamit.
Akkor van még az opa643 is ami 800Mhz-et tud. Ezekből már csak össze lehet hozni rendesen. Max4108-as meg egységny erősítésnél 400Mhz-es. Nemhiszem hogy ezeket összeépíted akkor nem lesz legalább 100Mhz-es sávszél. 3 fokozat elég. Az elejére kell még valami jó egységnyi erősítésű FET-es erősítő. De azt is valamelyik kész projctből kinézem.
Az a gáz hogy a harmadik fokozat végére már 1/10-re csökken a sávszélesség. Kell hogy legyen rá megoldás. Olyan 10Hz-300Mhz sávszélességgel már elégedett lennék. A gyári szkópok között vannak amelyikek ilyen sávszélességgel rendelkeznek és ez még csak a közép - felső kategória.
Ha mondjuk 100Mhz-es ADC-t raksz bele, meg tudsz egy jó RAM-ot ehhez. És az egészet siketül logikával meghajtani, akkor szerintem már nagyon elégedett lehetsz. De mondjuk 50Mhz-100Mhz-re azt mondom hogy korrekt nagyon.
A gyári felső meg közép kategória alapból úgy indít hogy 1Ghz-es a mntavételezés. De mi ilyen lakatrészeket sose fogunk tudni használni, mert nem tudjuk megfizetni az 1ns-os ram-ot. Meg sehol se adnak neked mintának 2Gsps-os átalakítót. Ezért van ezekhez gondolom többszáz megás sávszél mert spéci alkatrészekből van. A maximnál pl a 2Gsps-os átalakítóhoz még ár sincsen odaírva. Az az 1/10-ére csökkenés meg nem biztos hogy a fent említett maxim erősítőkkel is annyi. Lehet hogy csak azzal az IC-vel amivel te a szimulációt próbáltad. Szerintem azzal mást adna a szimuláció s, aztán meg azt kéne hogy megépíti az ember és egy rendes laborban konkrétan kipróbálja.Ha feltételezem hogy minden fokozatba 400Mhz körüli erősítőket rak az ember, és mondjuk a végére csak 1/4-ére csökken a sávszél az máris 100Mhz. Egy szűrőt meg úgyis be kéne rakni hogy ne legyen átlapolódás, szóval pont jó is a 100Mhz és még szűrő sem kell. Mondjuk ha ekvivalens mintavételezéssel szeretnél ilyen módon mondjuk 500Mhz-es periodikus jelet vizsgálni, akkor már kevés a 100 mega. De gondolom nem szeretnél ![]()
Bbatka: Keresgéltem a neten neurális hálók ügyében, és véletlen ráakadtam ERRE az FFT-s leírásra. Hátha segít.
Köszi az anyagot. Én is küldök neked a jelanalízis könyvet. Sajnos több mint 4MB , ide nem tudom feltenni.
Igazad van jelenleg 100Mhz-nél gyorsabb RAM-ot úgysem tudunk szerezni. A másik a 100Mhz-s címzés. Szerintem még az FPGA-nak is kihívás. Még nem foglalkoztam FPGA-val, nemtudom mire képes.
A Xilinx Spartan 3 az 280Mhz-el hajtható, szóval a címzés az nem akadály. Amúgy meg abban van SRAM, és szerintem 2K-t simán felhasználhatunk belőle erre a célra. A gyáriak is megelégsznek 2,5K mintával. Tehát akkor még ramot se kéne venni.
Közben elküldtem neked meg Masterfox-nak a könyvet.
Szerintem a minimális RAM méret 32KB kell legyen. Még ez sem túl sok. Na mindegy most még az FFT izgat. Aztán valamelyik nap az jutott eszembe hogy ti hordozható szkópot csináltok , ezért esetleg érdemes lenne a mérési adatokat valamilyen memóriakártyán tárolnotok. Az SRAM-ból a mikrovezérlő CF kártyára írná ki az adatokat és utánna arról lehetne hozzáférni.
Köszi a könyvet! Amikor majd a windowsos progit írom biztos sokat fog segíteni.
Jó ötlet a memóriakártya csak egy kicsit már késő. Most valami nagyméretű soros EEPROM lesz benne. Maximálisan meg csak 1kB-nyi mintát tud menteni a SRAM-ba, Az eepromba (ha 64kbit-es lesz akkor) meg 8 mérést tud majd menteni. Esetleg még az AVR-be is néhányat. Ha nagyon méregetni akarok, akkor viszek gépet a szkóphoz, vagy a mérendő készüléket hozom közel a géphez.... ![]() Valószínűleg én is rakok FET-es bemenetet a szkópra mint ahogy az erasmusscope-ban és a bitscope-ban is van. Az meg megnyugtat hogy a bitcope-ban 405x-es multiplexerek vannak, tehát bírják a nagyobb frekvenciákat is. A max477-es adatlapjában találtam egy tervezési tanácsot, miszerint az IC-vel átellenes oldalon legyen földfólia, és a jelvezetékekben lévő kanyarokat kerekítsük le.
Ezt a kanyar lekerekítést mát többhelyen olvastam. Biztos azért kell , hogy a nagyfrekvenciás áram ne sodródjon ki a kanyarba.
![]()
A TLC5540 referenciafeszültségeit meg lehet-e úgy változtatni, hogy ne 0.6V-tól 2,6 ig mérjen, hanem mondjuk 1-től 2 V-ig?, mert így kevesebbet kellene az előtte lévő műv. erősítőnek erősítenie
Meg nekem is jobban tetszene..
A válasz. No (tudomásom szerint)
Két fajtája van a TLC-nek. Asszem az "A"-s feszültségtartomány 4V a simájé meg 2V.
Késöbb már rájöttem, A referencia feszültséget lehet piszkálgatni külső ellnállásokkal (meg a belső 270 ohmossal) DE a min, és max referenciafeszültség között minimum 1.8V különbségnek kell lennie.... És sajna emiatt nem lehet 1-2V-ig nézni a bemenőjelet...
Sziasztok! Elkészült a szkóp valószínűleg végleges analógrésze. Fetes bemenettel, meg TLC5540-el.
Tetszetős egy darab lett!!!
![]() ![]()
Szép.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |