Fórum témák
» Több friss téma |
"megtudod csinálni azt nem, hogy csak minden 100. eredményt jelzed ki és akkor 10mipsen olyan mint ha csak 100kHzes lenne a mintavétel."
A memória címzését kellene lelassítani , persze úgy hogy továbbra is megmaradjon a szinkron az AD IC-vel. Én csak 300Khz-en futtatom egyelőre a TLC5510-et. Itt szinte semmi zaja nincs. Tetszik. Most inkább a PC szoftverre öszpontosítok. Az egyszerűsített szkópommal a hangfrekis tartományt veszem célba. Szóval a 300Khz mintavételi frekvencia már itt is elég nagy. 20Hz-nél már csak 2 periódus fér bele a RAM-ba. És ahhoz hogy FFT-t tudjak számolni egyenlőnek kell lennie a mintavételezési időnek a teljes freki tartományban.
Sajnos "gányolás" nélkül nem lehet lelassítani... Mindenképpen valamit újra kell építeni. Egyszerűbb az analógrészt áttervezni és újraépíteni. Valószínűleg TLC5540-lesz belőle.
és ha egyszerően leosztanád a memória cimzőic-k clockját az ic-k előtt közvetlenül?? jójó gányolás, de szerintem egy próbát megér...
jah.. ![]() ![]() ![]() ![]()
Ne legyen lelkiismeretfurdalásod. Szerintem a Maxim nem megy tönkre az ingyen IC osztogatásba.
Nézd meg a minimal sampling speed-et! Nálam itt bukott el a dolog...
![]() Azért örülök hogy látszólag minden rendben megy a digitális részben, és hogy elbír legalább 35 MHz-et. Kiderült, hogy azért hibázott az egyik RAM mert bezavart a PIC-es frekimérő. Ha nincs rákötve, akkor tökéletesen megy mind a kettő. Azért már rendesen melegszenek. ![]()
Idézet: „Nézd meg a minimal sampling speed-et!” emmegmi?:nemtudom: kerestem de nem találtam ilyesmit...
jhaaj... félreértettem, azthittem a maximnál van valami a samplevel, na mind1.
![]() ![]() ![]() MaSTeRFoXX: nem is arra gondoltam, h adc clockját is osszd le, csak a ramét, így mindig csak az utolsó mérés adatait tárolja majd le, a többi is megjelenik a lábain, de azokat nem menti le. Az adc pöröghet 5mspsen a ram meg amennyin akarod, pl 1kHz. hm?
egy kis hasznosság, most találtam maximéknál.:
FFT developing nekem még mindig nem világos mirejó/miért különleges dolog(majd utánanézek), de hasznos lehet nektek, meg valaki multkor keresett ilyesmit. ![]() szerk: már utána is néztem, tudom már mire jó ![]()
Kijön valami áramkörből egy jel, ami persze nem színuszos. Kíváncsi vagy, hogy milyen frekvenciájú és fázisú jelek keverékéből áll elő. Ennek a megállapítására jó az FFT.
Könnyen meg tudod állapítani FFT-vel, hogy a zavarást milyen frekvenciájú jelforrás okozza, vagy egy modulált jelnél pillanatok alatt megkapod a vivő frekvenciát az oldalsávokkal. Az elv, hogy ha van egy periódikus, de nem színuszos jeled, az előállítható színuszos jelek megfelelő fázisú összekeveréséből. A jelek frekvenciája az alapjel frekvenciájának valamely egész számú többszöröse. Természetesen fázisban is el vannak tolva. Ezért van, hogy ha egy négszögjelet erősítesz, akkor a szép jelhez nagyon nagy sávszélesség kell, lehetőleg azonos fázistolással minden frekin ![]() Ebből az elvből következik, hogy ha egy oszcillátor jelét megtorzítod, akkor egy szűrővel ki tudod választani a neked kellő felharmónikust és máris van egy oszcillátorod, ami sokkal magasabb frekin ketyeg, mint amire gyártottad. Egyszóval egy négyszögjelet gyönyörűen kiad már viszonylag kevés számú színuszos összetevő. A csoportfutás meghatározását is el lehet végezni vele, mert ilyenkor a bemenő jel azért (is) torzul, mert az egyik összetevő "gyorsabban" ér végig az erősítőn így a kimeneten eltérő fázisban lesznek a bemenethez képest és torz jelet kapsz, bár ha megnézed, akkor az összetevőket, akkor egyformán erősíti azokat. Egyszóval nagyon hasznos dolog ![]() Üdv.: Zoli
köszi a leírást.
![]() Idézet: ez a mondat mond nekem a legtöbbet. „Egyszóval nagyon hasznos dolog” ![]()
Értem hogy a RAM órajelére gondolsz, de azt se tudnám leosztani. Át kellene tervezni hozzá az egész áramkört, ráadásul nincs a mikrovezérlőnek szabad lába amivel állítaná az osztást. Nem tudom hogy fogyott el, de egyszerűen nincs több láb!
![]() Az analógrészt fogom újraépíteni, mert van 1-2 hibája. Pl a digitális kimenet csatlakozói épphogy beférnek egymás mellé, így is nagyon feszülnek. Igazából csak egy NYÁK árát bukom rajta, megy egy két passziv SMD alkatrész árát.
A szkóp program forráskódjában megtaláltad az FFT számító részt? Ha jól látom ezen a linken mikrokontroller számolja az AD konverter után egyenesen az FFT-t. Nem is rossz. Egy kontrolleres spektrumanalizátor. Építünk egyet?
![]() ![]()
Á még csak gyűjtögettem az anyagokat. Már találtal két könyvet a témában. Az egyik arról a linkről származik amit néhány oldallal ezelőtt beszúrtam. A Veszprémi Egyetem kiadványa, meg van egy Kandós is. Aztán forrásnak van az a Delphis amit te linkeltél be, meg találtam egy VisualBasicest is. Hasznosság szempontjából a Maximos viszi el a pálmát. Lusta vagyok más programját böngészgetni, ezért érdekel a matematikai alapja.
Egyébként a dsPIC -be is beleépítettek valami FFT számítást a Microchipék. Azon vagyok hogy ez az egyszerű szkópom is alkalmas legyen erősítő bemérésre. Ehhez kell az FFT. Igaz a 8bites felbontás elég gyengusz. A Maximos linket nézegetem. Űgytűnik ez alapján megépíthető, gondolkodás nélkül. ![]()
Azthiszem csak 256 vonalas. Egy kicsit kevés.
EZT láttátok már. Én még csak most találtam meg.
Igen . Annak nagyon örülök hogy ilyen klassz dolgot sikerült kifejlesztenie, de legalább a kapcsolást feltehette volna.
![]()
Van pár jó ötlet a kapcsolásában. Amúgy a kiindulási alap a "johann glaser-féle" szkóp volt ha jól olvastam. Abban a projectban van kapcsolási rajz is. Az analóg rész például nekem nagyon tetszik. Ez a fazon viszont egy csomó egyszerűsítést csinált, amivel egy marék alkatrészt ki lehet az analóg részéből váltani. Szóval érdemes lehet a kettőt ötvözni. A másik dolog hogy minen IC ingyen rendelhető. Egyedül a RAM az amiről nem esik szó.
Nemértettem pontosan mire használta a 4 diódát. Szimmetrizálásra? Hol az offset eltolás? Hol a finomosztó? Amit feltett analog részt az majdnem megegyezik az egyszerűsített szkópom analog részével. Annyiban különbözik hogy a bemeneti osztót kompenzálja kondikkal. Meg ott van a 4db. dióda. Nemtudom mire. Offset kompenzálásra egyébként az jutott eszembe, hogy az AD átalakító referencia pontját kéne tologatni. Ezt a témát még nem jártam körül, csak ötlet szintű. És minden AD IC-nek biztos megvan az egyedi szépsége, amivel megbonyolítja a dolgot.
Közben megtaláltam az eredeti oldalt itt Még volt annyi időm hogy ide is betudjak írni. Nézd meg a teljes analog részt. ![]()
Elég hiányosak a rajzok. Valahogy eltünedeztek. Software meg sehol. De azt írja a letöltésnél hogy még nincs feltöltve.
Én megnéztem már mindkettőt. A johann-os az szerintem korrekt ahogy van. A másiknál nincs fenn a teljes kapcsolás, ha majd elolvasod a cikket, akkor kiderül, hogy az analóg részt 3 részből rakta össze. Az első aminek a kapcsolása fenn van, az csak egy kompenzált előosztó, meg egy 1-szeres buffer. Ezután tett még erősítést, 5-szöröst meg még egyebeket. Ezek nincsenek meg rajzon csak egy képen látható.
A max AD konverter IC pedig majdnem teljesen ugyanaz mint a johann szkópban. Azadatlapi kapcsolásban található illesztés van abban kicsit módosítva. Differenciális mód meg a hozzá való illesztés 3 erősítő, egyebek. Ez a fazon viszont talált egy jó Analog Devices erősítőt, amivel az adatlapban található 3 erősítőt és a környező alakatrészeket egyből kiváltotta. Nem is kell semmi kiegészítő áramkör. Valami 8 lábú differenciális erősítő fix 2-szerse erősítéssel. (A Max1448 és 1449 adatlapjaiban is valami kétszeres erősítés szerű van létrehozva differenciális módhoz.) Csak sajnos nincs kapcsolási rajz így nagyjából a fényképek alapján lehet csak kibányászni, hogy kötötte össze. De azért pár dolog azon is látszik a MAX ADC körül. Illetve aki jobban ért hozzá az gondolom tudja magától is. Ezenkívül az 5-szörös erősítéshez is valami fix 5-ös erősítésű max erősítőt használt. A kompenzált erősítőt és a johann féléből venném át. Aztán az erősítés állítása az kicsit sok erősítőt emészt fel, de lehet hogy így jobb, mintha multiplexerrel visszacsatoló ellenállásokat kapcsolunk. Nemtudom a multiplexer bírná-e. Az offset állítás is tetszik. Ezután betenném a másikból az illesztést a konverter elé, meg egy hasonló MAX konvertert. Csakhát nincs FPGA-m meg egyebek, így macerás 40Mhz körüli mintavételt kézben tartani. De lehet hogy veszek majd egy starter kitet, és beletanulok ha lesz pénzem.
Ja én is belevágok egyszer egy komolyabba. Node ezekkel az egyszerűekkel is van még elég dolgom. A jelanalízis elméletétől már kezdek megkergűlni.
![]() Amikor még a tavasszal kitaláltam azt a 3 műveleti erősítős analog részt, akkor szándékosan választottam a második fokozatnak egy invertáló fokozatot. Mivel az erősítését könnyebb beállítani. Ezzel együtt a sávszélesség is 1/10-re csökkent. Azóta is azon rágódok hogy csupa neminvertáló fokozatból kellene megépíteni.
Szerintem nem kell feltétlen csupa neminvertáló. Pl a johann oldalon is van két invertáló fokozat. Csak 400Mhz-es erősítőket kell használnod, mint a mellékelt ábra is mutatja. De ezeket mintának is meg lehet rendelni.
Most nézegetem a propeller új procijait. 8 db 32 bites proci, amik párhuzamosan tudnak futni. És 80Mhz-es órajelet bírnak.
Sziasztok!
Köszi a linkeket majd én is elcsemegézek rajtuk, úgy is át kell terveznem az analógrészt. Megjöttek a TLC5540-es IC-k 2 nap alatt (ezen én is csodálkoztam...). Szerintem maradok az eredeti elgondoláson hogy az erősítést 4051-es IC vel oldom meg, mivel csak 40MSPS-el tudok dolgozni nem fog bekavarni a kb 10megás határ a multiplexernél. Meg mielőtt újraépíteném még azért kipróbálom hogy egyáltalán működik-e az erősítésszabályozás, meg a trigger Most linkek láttán azért elgondolkoztam hogy még lenne mit módosítani a konstrukciómon. Pl: FPGA, használata, gyorsabb ADC, gyorsabb RAM, gyorsabb analógrész... Ez a 100MSPS eléggé csábító ![]()
Szerintem 40Mhz -60Mhz is elég sok. 100Msps-hez már 10ns-nál gyorssabb RAM kell mondjuk 5ns, de én olyat nem sok heyen láttam. És persze elég a 8 bites ADC, ahhoz egyszerűbb RAM-ot találni, és kevesebb áttöltani gépre az adatot.
Az analóg rész a két doksi alapján viszonylag nagy biztonsággal meg lehet csinálni. Egy kis nyákot kell hozzá tervezni, legyártatni, és akkor nem lesz bnne semmi hiba. Csak valahogy meg kéne fejelni egy 320*240-es kijelzővel. Két csatorna, USB, FFT, min max, felfutás lefutási idő és külső trigger. És tökéletes is lenne ![]()
Szerintem ha WinAVR-t használsz, akkor biztos hogy elbírja majd a 320*240-es kijelzőt.
Régen a Bascom miatt probléma lett volna. Én most azon vagyok hogy legyen kész a szkóp hardveres és szoftveres része, és később még jön bele az USB modul, meg a PC-s szoftver.
Találtam egy ILYET
EZEN az oldalon pedig az előző linken található dolog egy konkrét megvalósítása van. Diplomamunka, az oldalon letölthető angolul pdf-ben a doksi meg power point prezentáció, kapcsolási rajz és forráskód is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |