Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Füstgép építése házilag

Témaindító: 021, idő: Dec 7, 2005
Lapozás: OK   15 / 40
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Majd ha lemegy az érettségi meg az egyéb vizsgák, szeretnék én is csinálni egy füstgépet, már kb 1 éve nézegettem, azóta szeretnék de a fűtőszál és a hőfokszabályozásnál akadtam el, van kb 3m 3mm belső űtmérőjű, 1mm vastag falú rézcsövem.
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Most egyelőre csak elméleti síkon szeretnék vele foglalkozni... Miben van kis méretű fűtőbetét? Mondjuk olyan10cm-es gondoltam, ami egyenes. Valószínű tudnék szerezni kisebb alumínium tömböt, azt ki is tudnám fúrattatni, akkor arra a méretre, amekkora a fűtőbetét átmérője és közvetlen mellé meg mellé kellene fúrni a rézcsőnek a helyét?

"sziulettedet is legyártjuk." - Ezt nem tudom, hogy mi akar lenne

Majd a nyáron szeretném megépíteni, mert jelenleg lézershow-t csinálok de ezzel is nagyon lassan haladok, már több hete, de szerintem hónapja nem nyúltam hozzá, mert nincs idő mostanába barkácsolni, de közben érdekel a téma.

Igazság szerint azért gondoltam egyenesre, mert azzal a legkényelmesebb dolgozni, nem? Tehát akkor te ilyen fűtőbetétet tudsz gyártani/gyártatni?

Ez jó! Felírtalak egy lapra, hogy te ilyenekkel foglalkozol, hogy a későbbiekben tudjam majd
Mivel nincs tapasztalatom füstgépek terén, hogy mekkora teljesítményű legyen, így nem igazán tudok értéket mondai, Ha jól emlékszem valahol azt olvastam, hogy 300W minimum kell, hogy legyen. Gondolom a hossz egyenesen arányos a teljesítménnyel. A kivezetés az mindegy, hogy milyen, illetve majd az olcsóbbik. De szerintem felesleges még ilyen konkrétumokról beszélni, mert mostanába tényleg nincs időm barkácsolni, szerelgetni. Viszont azt még mindig nem tudom, hogy most tegyük fel a fűtőbetét 10 cm hosszú és átlagos átmérőjű. Akkor fogok egy 20x20x100-as alumínium darabot, kifúratom a fűtőbetét átmérőjére + 1mm meg pár milivel mellé fúratok egy lyukat a rézcső számára és arra is ráhagyok egy kicsit. Ja igen 10cm hosszú fűtőbetét teljesítménye lehet 500W?
(#) atox válasza vasutas hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

ez a füstgép egy nagy rakás szar ki az a szerencsétlen aki ijet összehoz...220V +még aksi is kellneki...ekkora tákolmányt régen láttam jó volt röhögni rajta.....
nem akarok most itt olyan okosnak tnni de ha házi épitésű füstgép kell akkor még mindig za én megoldásom a legjobb szeritnem
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Szia!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy neked van hőfokvezérlőd? Konkrétan valahogy így kellene működnie:
1. megoldás:

Van egy "hőtermelő dobozom" ami meleglevegőt juttat a lakásba.
Ebbe a dobozba kellene elhelyezni egy szenzort, ami érzékeli a meleget, majd egy forgógombbal állíthatnám, hogy hány foknál kapcsoljon be a ventillátor, ami befújja a lakásba a meleg levegőt, és hány fok legyen az alsó határ, amit még befújhat (ez is állítható lenne.
Pl beállítom, hogy 80 foknál kezdje el befújni, ekkor kezd hűlni a dobozban lévő levegő is, hűl, hűl, egészen 40 fokig (ez lenne most az alsó határ) majd kikapcsolna a ventillátor, felmelegedne ismét 80 fokra, megint bekapcsolna...

Konkrétan ilyen vezérlést árulsz/tok?

Szerk.: Most látom, hogy te válaszolgattál nekem az ingyenenrgiás topic-ba. Azéret gondoltam, hogy ide teszem fel a kérdésem, mert a füstgép kazánjának is ez a működési elve, hogy X hőmérsékletre visszahűl a fűtőbetét, bekapcsol, ha eléri a beállítot max hőfokot, akkor kikapcsol.

(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Valami ilyesmi összefoglalava:
Bővebben: Link
(#) rockersrac hozzászólása Márc 3, 2009 /

olyan kérdésem van nekem hogy ,,füst oszlopot" hogy tudok készíteni? pontosan nemtudom hogy ez-e a neve,lényeg hogy a klipp alatt többször is látható amire gondolok! 0:44-nél látható 4 ilyen szerkezet működés közben,47-nél pedig közelebbről is lehet látni! valaki esetleg tudna segíteni ebben?mivel építenék ilyet! Bővebben: Link
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Igen, mikrokontrolleres lesz majd.. kértem egy árajánlatot, hát mit mondjak... 60 000Ft-ért összerakják nekem meg felprogramozzák.. jó mondom tárgytalan mert ismerek olyan valakit, aki megcsinálta 8E Ft-ból a vezérlést...
Annyira nem gáz.. akkor inkább fogok 1 kapcsolót és akkor kapcsolom fel a ventillátort amikor akarom, maximum nyomógombosra csinálom eg teszek eble egy 555-ös időzítőt, így pl gombnyomás után X percig megy a ventillátor..
Egy hasonló vezérlésért nem fogok 60E Ft-ot kiadni...

Egyelőre csak nézelődök, esetleg 1-2 embernél rákérdezek ha épp látok olyat aki "foglalkozik" ilyennel, egyébként még nem ástam bele nagyon mélyre magam. Most leadtam a rajzaimat, hogy mit kellene rozsdamentes acélból kivágni meg meghajlítgatni dobozokat. Egyelőre arra várok (2-3 hónap) szivességi alapon - anyagdíjat sem kell fizetni... Ezért nekem megéri 2-3 hónapot várakozni...

Igazság szerint egy másik fórumon azt az embert szeretném megkérdezni, aki csinálta vagy csináltatta azt az hőfokkapcsolót, amilyet én is szeretnék csinálni/csináltatni, de nem igazodok ki a fórumon/weblapon és egyszerűen nem tudom, hogy vehetném fel vele a kapcsolatot... :S

Igazság szerint ha nekem egy pic-et felprogramozna valaki, azzal még nem lennék kisegítve, mert nem tudnék hozzá megfelelő áramkört tervezni. Ezért szeretném majd valakivel megcsináltatni az egészet, persze nem ingyen. Majd itt a fórumon kérdezősködni fogok...

Igen, ez már meg van, illetve két féle variáció van, mert nem tudom, hogy az egyik megvalósítható-e. De ez már nem annyira tartozik szorosan ide, bár ez is hasonló hőfokvezérlő, mint ami egy füstgépbe kell, csak egy "kicsit" többet tud
Ha még ebbe a topicba lehet folytatni, akkor holnap du. leírom az elképzeléseimet összeszedetten.
Most megyek feküdni, Jóéjt!
(#) Georgee hozzászólása Márc 4, 2009 /

amugy lehet hogy én vagyok h*lye, de valaki magyarázza már el miért kell hőfokszabályzó a füstgépbe? Miért nem elég egy sima bimetálos hőkapcsoló? Mert ha műanyaggal dolgozna a gép azt mondom, hogy 2 fok sokat számít, de itt? Nekem 170es van benne és bőven jó szerintem csak pénzkidobás az állítható szabályzó
(#) Danijh hozzászólása Ápr 20, 2009 /

Sziasztok!

Most álltam neki 1 füstgép készítésének és kéne hozzá valami leírás hogy mit hogyan..
valaki nem tud segíteni?
(#) hammer14 válasza Danijh hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

üdv!

Ha nem lennél annyira lusta mint amennyire én is akkor visszaolvasnál! Sok hasznos információt találhatsz!
Na most hogy kioktattalak segítek is

A füstgép készítésnek többféle variációja van!
A legjobb szerintem a zárt rendszerű! Ezalatt azt értem hogy a fűtőtest és a folyadék nem közvetlenül érintkezik hanem egy csőt forrósítasz és abba nyomatod a füst olajat!

Ami kell! Egy fasza érintésvédelmileg és tűzveszélyileg megfelelő doboz! Legjobb a bakelit. Ha csak fém van az se nagy gond csak értsél az áramhoz és hőálló vezetékeket használj az egész belsejébe.
Kell max 3m alumínium vagy réz cső!
kell egy hőfokszabályzó. egy szívagyú vagy kompresszor vagy bármi ami tudja a vizet is szívni vagy fújni a levegőt. Kicsi is elég! Pl ablak mosó szivattyú kocsiból. És a leglényegesebb a fűtőszál (bojleré szét fog égni) A fűtőszálra tekerd fel a csövet úgy hogy jól illeszkedjen és ha takarékosabbra akarod akkor hőszigeteld hogy ne az eget fűtse a gép. A bimetall vais a hőfokszabályzót pontosan nem tudtam kideríteni hány C-re kell belőni! Itt kell kísérletezned. Úgy csináld hogy nyomasd az anyagot a gépbe és ha látod hogy elkezd fröcsögni akkor kevés a hő tehát állítsd arrébb a bimetall bekapcsolását!
Fűtőszálnak 600w felett gondolkozz! Házi buliba 600-800w elég. Nagyobb buliba termekbe felmehetsz 2000w-ig.
Ha a gépet akarod bonyolítani csinálj egy füst gyűjtő tartályt amiből egy ventilátorral nyomasd ki pl 5 percenként az anyagot és az terít mindent!
Fűtőszálnak és 2db vasaló talpat használtam szembe fordítva és közé a cső majd ezt az egészet összecsavaroztam. Ja még annyit hogy ahol a füst jön ki ott a csövet szűkítsd és messzebbre lövel majd ki ráadásul kisebb teljesítmény is elég a füst keletkezéséhez! Kísérletezni otthonra Glykol etilént ajánlok más néven tömény kocsi fagyálló. Vagy amit buliba is használtam az glicerin olaj gyógyszertárból desztillált vizel keverve és ételaroma. Az utóbbi keverék egészségre tuti nem ártalmas 20 főből senki sem panaszkodott,ráadásul a gyári füstolaj is ilyenből áll. Ha Van rá Zséd azért buliba vehetsz gyári anyagot az ellenőrzés miatt! Ráadásul ha valaki rosszul lesz azt mondják miattad.
Ha Valami nem volt érthető kérdezd nyugodtan.
Esetleg ha valami anyag kell építéshez azt is megkérdezheted,én sokat kísérleteztem.és maradt pár cuccom.
(#) guliver83 hozzászólása Jún 14, 2009 /

(Jem Glaciator X-Stream)
Ilyet kellene csinállni!
(#) peppejoe hozzászólása Jún 18, 2009 /

Sziasztok. Láttam olyan füstgépeket amik alulra, egy rétegbe fújták a füstöt. Hogy lehetne megcsinálni ugyanezt a frodó féle füstgéppel? Én arra gondoltam hogy csinálok egy kamrát ott a füstöt egy csőspirálon vezetem el és kívülről valami hideg dologgal lehűtöm (pl szárazjég vagy sima jég) ezáltal a füst is hűl és lent marad a föld közelében. Szerintetek ez működne?
Arra gondoltam még hogy lehetne-e színezni valamivel a füstöt?(úgy hogy azért egészségre ne legyen káros)
Válaszokat előre köszönöm!
(#) Frodo94 válasza peppejoe hozzászólására (») Jún 18, 2009 / 1

Most nézem, ez valóban megoldható, valahogy úgy, mint itt:
Bővebben: Link
Egy csövön bemegy a füstgépből származó füst, és átmegy sok vékony hideg cső közöt. Ezt egy megbuherált hűtő vagy fagyasztó kompresszorával meg lehetne oldani. Le kellene hűteni kb -20 fokra, és ugye a hideg levegő nehezebb mint a meleg, ezért a föld felszínén marad...
(#) hammer14 válasza peppejoe hozzászólására (») Jún 18, 2009 / 1

üdv!

Persze hogy lehet szinezni a füstöt! Csak szines lámpa kell oda ahova fújod pl sok kék led. Tuti nem lesz káros egészségedre . Amúgy komolyan gondolom :yes: .
(#) hammer14 hozzászólása Jún 18, 2009 /

Valaki itt pár hozzászólással arrébb fűtőszálat keresett akit érdekel fűtőszál annak lehet tudok segíteni. Pm-be válaszolok,mert itt ez nem az apró hirdetés. Ha szétnézek még tudok egyéb hasonló dolgot is adni.

Egyébként ha már témánál vagyunk én is megépítettem egy 2000w-ost. Csak nekem másabb picivel mint az itt közzétett frodo94-féle. Mindjárt csinálok képet és talán benneteket is megihlet .
(#) Frodo94 válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Kíváncsian várom! :yes:
(#) hammer14 válasza Frodo94 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

A tiedtől annyiban különbözik az egész hogy nekem a vasalótalpra nem közvetlen a folyadék megy,hanem a csőt hajlítottam a vasalótalp alakjára,és én 2db 1000w os talpat átfúrtam 3-helyen összecsavaroztam és -e között megy el a rézcsőből készült rendszer. A belepumpálás az még nincs véglegesen megcsinálva ,most egyenlőre egy külön hűtőkompresszor a folyadék tartályba nyomást csinál,és úgy megy bele a csőbe a füstfolyadék. Ezen még alakítok annyit hogy a gép belsejében lesz vagy a kisebb kompresszor,vagy a szivattyú. Már külön trafót nem szeretnék még beleépíteni ami a szivattyút is működtesse.
(#) Frodo94 válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Ja értem és akkor van egy ilyen zárt kazán szerűséged. Akkor ventillátort se tettél bele?
(#) guliver83 válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Sziasztok!
Nekem kellene a fütőszáll.
Mert amit telálltam az csak 600 W-os szerintem az kicsi
Itt egy pár kép róla
(#) peppejoe válasza Frodo94 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Frodo... Te hogyan tetted biztonságossá a géped (gondolok én itt a csatlakozások szigetelésére hogy a pára ne tudjon galibát csinálni)? És Szigetelted-e a doboz és a vasalótalp között lévő rést? (szerintem a csatlakozókat ha kitölteném valamilyen ragasztóval(pl Eporapid vagy körbe szigetelő szalagoznám vagy zsugor csövezném)) akkor ez jó lenne-e?
az ilyenekre odafigyelni!!!

Megvan minden ami kell a géphez... szeretném minél hamarabb megcsinálni egyik haverommal a gépet mert egyszerű és szerintem jó...
(#) Georgee válasza peppejoe hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1

Hello! A szigetelő szalag nem jó! Használj teflon szalagot
(#) Frodo94 válasza peppejoe hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Én úgy választottam el a dobozt a vasaló talptól, hogy beraktam az elejébe és a végébe egy gipszkarton U profilt: Bővebben: Link Ezeken nyugszik a vasaló talp. Így van elválasztva. Elvileg a pára nem juthat el a doboz aljába.
(#) Georgee válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

A 600watt nem kicsi, mert az is képes felfűteni a kazánt 170 fokig, csak lassabban, az én gépem 700wattos, és 4 perc alatt fűt fel.
(#) hammer14 válasza Frodo94 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Nem nekem nincs benne semmi! A kompresszor simán kinyomja a tömény füstöt.
De sztem rendet rakok a szobámban és csinálok a füstgépezőknek én is egy kis videót,hogy hogy nyomja,és nekem érintésvédelmileg jó. Hőálló borítású vezetékek sorkapocsba összekötve,a sorkapocs bakelit lapon,a bakelit lap meg sziloplasztal a fémhez ragasztva és 800C ig bírja elvileg. A gondom a doboz hogy nincs élhajlító és ocsmányra sikeredett,úgyhogy majd azt újra kell csinálni, azaz elmegyek műhegybe mérettel lemezekkel és megcsinálom. Csak most jelenleg szüneteltetem a projektet kéz eltörés miatt.
(#) peppejoe válasza Frodo94 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Köszi Szépen... Nekiállok a napokban és megcsinálom... Tehát a csatlakozásokra zsugorcső, a talphoz pedig u profilt... Nem is olyan bonyolult

Még egyszer köszi!
(#) Frodo94 válasza peppejoe hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Nincs mit.

Sok sikert!!! :awink:
Következő: »»   15 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem