Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Processzor nélküli digitális óra
Hi
nekem egy olyan kijelzös óra kelene amelyben nincs pic. Elöre is köccy
Üdv!
Két perccel ezelőtt volt a kezemben egy rádióamatőr konstrukciók c. könyv abban van ilyen. 2 perc és bescannelem.
Köccy
21 db tök egyforma egymás mellé rakott smiledból csak egyet hagytam. Nem kell a fél oldalt smileval betölteni ![]() -- Topi
Üdv!
Elkészült. Igaz ebben Nixie csöves a kijelző, de simán át lehet alakítani hétszegmenses kijelzőkhöz.
Van egy ilyen óra a bss elektronikán is: http://www.bsselektronika.hu/
A kapcsolást nem tudtam belinkelni, mivel a lap nem tartalmaz valós URL-eket, de a "digitális"-ra kattintva az "óra TTL IC-kel" menüpontban megtalálható. Hát, véleményem szerint eléggé alkatrésztemető, dehát te tudod...
Hy!
Vedd ki egy órás ébresztőrádióból! Pár száz forintért kapsz már a piacon.
hoho
Kösz Lucifer. Ez pont tökéletes nekem is átnézni. Suhanc: Van a DCF77 nixi óra topikban két rajz amik PIC nélküli órák. Én is abbol csinálom az eggyiket. A Nixi cső meghajtó IC-előtt ha leveszi az ember a jelet akkor már csak a 7szegmenses kijelzőt kell árvarázsolni. És az 1hz-es generátor megy szépen. Itt a rajzon ha jól látom 1kHz-et írnak de annak 1hz- nek kéne lennie szerintem...
Hali! Nekem 1979 óta ez működik. Az ezermesterben jelent akkor anno ez meg.mellékeltben minden
Egy VFD kijelzöm van ahoz kéne nincs nixi csövem.Meg semi extra.
Én is hasonlón gondolkodtam, mármint PIC nélkül építeni jó nagy 7 szegmens kijelzőkkel egy órát. Nincs valakinek ehhez a BSS lapon lévő TTL-es rajzhoz nyákterve, vagy valami más, PIC nélküli -lehetőleg ébresztős- órakapcsoláshoz nyákterve?
Nekem a BSS-féléhez van valami régi papíron készült nyáktervem, bár azt hiszem az órajelgenerátor és a kijelző meghajtó fokozat nincs rajta, de áttervezési alapnak jó lehet. Feltöltsem?
Esetleg kiindulásnak az is jó lenne, hogy melyik ma kapható óra IC-vel érdemes ilyet építeni, abból már ki lehet indulni.
Közben nézelődtem, és van egy olyan alarm clock IC, amivel talán érdemes lenne elkezdeni. Az MM5387-ről van szó, ami egyenlő az S1998A-val, és a az LM8361-al is.
Valami komplett kapcsolás kellene hozzá. Van valakinek ilyen?
Sziasztok
én is pic nélküli órát akarok építeni csak álló nixie csöveset vagy a lábai ugyanugy vannak csak más a formálya? bárki előre is köszi
Elég sok van a fórumon ilyen, külön topicja is van DCF77-el, a kapcsolások között is találsz, de akár ebben a topicban az előző oldalon is van egy.
Szereztem egy félkész panelt, ami még nem 1db. komlett IC-vel felépített óra, hanem 4011 és 40161-es IC-kből épül fel. 6 digite van, és félkész állapotban van. Össze van rakva, de bekapcslás után csak az egyik digiten változnak a számok 0-tól 9-ig (1 másodpercenként, ezért azt gondolom ez lehet a mp kijelzője), de nem lépteti tovább a következő digitet, mind az 5db. további digit 0-at mutat végig. Amolyan félkész.
Magát a cuccot a haveromtól kaptam, aki egységcsomagnak vette, össze is rakta, de mivel elsőre nem ment, félrerakta. Szerintetek mi lehet a gondja? Mellékelem a rajzot ami van hozzá.
Tulajdonképpen az a kérdés, hogy mitől kezd el számolni a soron következő, és az utána következő digitek?
Amugy a BSS-en van egy csak anyi ic kell hogy csak na felét be se lehet (nálunk) szrezni! ha kell adok linket.
R5,R15,R25 ellenállásokat cseréld ki 30K-ról 3,3K-ra. Ennyi.
BSS EST én is néztem nálunk se lehet beszerezni sajnos elégé amolyan fiok üritös dolog.egyépként nekem semmi extra nem kell csak percet és orát mutason.(mert a VFD csak 4 digites)
Hello,
Mielott letorkalnatok, hogy miert nem PIC, azt kell, hogy mondjam, CSAK Mert tetszik, hogy tok alap dolgokbol epitkezek. Ha ezzel keszen vagyok, akkor egy TTL processzort fogok epiteni ![]() A problemam: Mellekeltem, hogy milyen kapcsolast epitettem. Roviden: Vannak szamlaloim, sorbakotve, ezek a masodpercet, tizmasodpercet, percet, tizpercet, orat, tizorat szamoljak. Digitalis kimenetuk van (BCD). Idaig minden franko. Ha mindegyik 4 bites kimenetre rakotok egy BCD->7 szegmenses dekodert, arra meg ellenallasokkal a kijelzoket, akkor rengeteg alkatreszre es drotra van szuksegem. Mivel modulrendszeruen akarom megcsinalni (masodpercek modul, percek, orak modul, jelgenerator, beallito stb) nem akarok a panelek kozott tul sok drotot huzni. Ezert arra gondoltam, hogy valami busz szeru dolgot kellene csinalni, ahol a 6x4 bitet ciklikusan ranyomom egy BCD->7 szegmenses dekodolora, majd ciklikusan szinten ranyomom a megfelo kijelzore... Ehhez kernem segitsegeteket. A jelenlegi, "hagyomanyos megoldast a mellekelt abrakon latjatok. Segitseget elore is koszonom!
Üdv! Szerintem a buszos megoldásnál egyszerűbb lenne,ha olyan kijelzőt használnál amibe , már eleve bele van építve a BCD dekóder pl.: TIL306 hétszegmenses kijelző . Így vezetéket és ellenállást tudsz spórólni.
Hello,
Koszonom a valaszt, de a kihivason van a hangsuly ![]() CMOS 4000-es szeria elemeit szeretnem csak hasznalni ![]()
Üdv!
Szerintem sany által javasolt kijelző jó lenne neked. Modulomként 4-4 kábel menne a kijelzőkre (+táp), a modulok között pedig csak 3 kábel kell: 2 táp és a leosztott órajel. Ennél a buszrendszer több kábelt igényelne a modulok között. Egy valamit viszont nem értek. Írtad, hogy a kihíváson van a hangsúly. Abban Neked mi lenne a kihívás, hogy itt megtervezünk neked egy 200 ICs CMOS buszrendszert? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Mert tetszik, hogy tok alap dolgokbol epitkezek. Ha ezzel keszen vagyok, akkor egy TTL processzort fogok epiteni