Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Gondoltam a témába vág és gondoltam mást is érdekelhet...
Ezek szerint szerencsém volt watt: a kérdésed jogos... :yes:
PIC16F877-re, MPASM fordítóval, a C:pic könyvtárba (a könyvtárban már ott a main.asm). Nem írok regényt róla inkább képekkel illusztrálom:
Létrehozol egy "main.asm" nevű üres filet (vagy amilyet akarsz) jegyzettömbben majd elmented oda, ahova szeretnéd.
1000 köszönet. A legalsó képen melyik a
Idézet: . (Már tényleg nincs több kérdésem.) „másik bekarikázott gomb”
Ne bánjátok. Nekem megvan. Egyedül a C-s része ér valamit, de a The flying the pic 3*annyit ér már ha ért valaki angolul.
A Kónya féle köny 50% tök semmit mondó, a maradék meg időnként szájbarágós időnként meg elnagyolt. Mintha akartak is volna adni valamit amit ha valaki belelapoz akkor érdemesnek találja megvenni, meg nem is, mert így mégis csak taníthatnak valamit, a tudást megtartják maguknak, és megkapják a tanári fizut. A the flying the pic-ben videójelet generál a csávó c-ből meg hangot, meg lcd demót, meg mindent, a kónya féle meg ugyan azon az explorer kártyán ledet villogtat, a legnagyobb kunszt, hogy 2 interruptot használ, az egyikkel az ad átalakítóról olvas egy értéket, amivel a ledek villogását lehet timeres megszakítással lehet állítani. De ez már a Kónya féle könyv maximális bonyolultságú példája. Szóval inkább a másikat vegyétek meg. Lehet találni is neten de az nem szép dolog. Lucio Di Jasio: Learning to Fly the PIC24 Chipcadnél kapható Learning to Fly the PIC24 by Lucio Di Jasio +AV16 12 870 Ft van szabad készlet és a Kónya féle: PIC Mikrovezérlők alkalmazástechnikája 6 286 Ft Na annyit is ér amennyi a másikhoz képest az ára. Idézet: „12f509-re szeretnék szoftveres PWM -et írni.” Cseréld ki 12F683-ra,és akkor írhatsz hardverest! Vgy cserélsd ki 12F675-re (vagy 629-re), s akkor csinálhatsz Timer0 interrupttal és T1 időzítéssel "félhardveres" megoldást. Ebben a topikban már linkeltem be mintapéldát hozzá, de a lusták kedvéért mégegyszer: innen a tutorial 6 és 7 Egy másik példa itt található
A könyv azért szerintem annyira nem rossz, de tény a C az igazán érdekes. Mondom ezt, mert éppen mostanában kezdtem foglalkozni az assembly után ezzel
A többi rész... érdekes azért van benne sok új infó, de inkább a fürdőkádban olvasmányként "forgatom" ellentétben a II. kötettel... amely természetesen könyv formájában van meg nekem is :yes:
Hali!
Az a helyzet, hogy meg kellene hajtani egy grafikus LCD-t SPI-ről, viszont az I2C portra is szükségem lenne egy másik funkció miatt. Lehet ezeket egyszerre, felváltva használni? Sajnos egy helyen van mind a két port. Lehet szeparáltat is találni, de az már a dsPIC kategória, az most nem finom... Kössz! Üdv: goo
De, bármelyiket szofrveresen is meg lehet oldani!
Idézet: „Lehet szeparáltat is találni” Meg lehet olyanokat is találni, amelyikben 2 db MSSP port van!
Üdv!
Képes a PIC megkülönböztetni a power-on rezetet és az MCLR rezetet egymástól? Gondolok itt én arra, hogy amikor nincs semmilyen feszültség a PIC-en, és kap tápot, akkor az máshogy viselkedik, mintha kap tápot a lábán, de az MCLR-el földre húzom. A kettőt meglehet különböztetni? 40 lábú, 16F871-es.
Meglehet. RCON regiszternél nézz szét, van egy egész fejezet/alfejezet, amit a Resetről szól.
[OFF]Egyetértek, elég sokat csalódtam én is a könyvvel kapcsolatban, nem ettől vártam a messiást, de, ha ez többek között egyetemi tanulók számára (is) készült, akkor sokan csatlakozni fognak még a csalódottak táborába, nem érződik a könyvben a gyakorlatiasság, mint Lucio Di Jasio "művében", aminél tényleg úgy érzi az ember, hogy a szerző meg akarja értetni a programozási fogásokat, sőt inspirálja az embert a tanulásra. Nyilván most, a jobban hozzáértők azt fogják gondolni/mondani, hogy, akit érdekel a téma, az nem csak egy könyvből fog tanulni (jogos!), ráadásul a programozás amúgy is elég kényes pont, ezt nem lehet beleverni az ember fejébe, nem lehet bemagolni, az embernek saját magát kell fejlesztenie sok forráskód "olvasgatásával", egyértelmű, de mégis Di Jasio-nál érzem azt, hogy Ő tesz is valamit azért, hogy aki az Ő könyvét választja, az ne csalódjon a példaprogramokban. Nem akarom Dr. Kónya urat kritizálni, mert nem ismerem a pedagógiai munkásságát, de egy kicsit úgy érzem magam, mint amikor egy sikeres amerikai film második (vagyis harmadik) részét nézem, aminek a közepénél szembesülök azzal ténnyel, hogy erről csak a "lóbőrt" akarják lehúzni, és az előző részek sikerességére alapoznak. Ami nálam pozitívum az az talán, hogy a perifériák működését szépen elmagyarázza, ez tetszett a 2. kiadásban is. Minden esetre, ha PIC24 -el akarok "foglalkozni" (erősen idézőjelbe), akkor maradok a esca.atomki.hu/pic24 oldal olvasásánál, vagy Di Jasio könyvénél.[OFF]
Idézet: „Minden esetre, ha PIC24 -el akarok "foglalkozni" (erősen idézőjelbe), akkor maradok a esca.atomki.hu/pic24 oldal olvasásánál, vagy Di Jasio könyvénél.” Én meg inkább az adatlapokat javaslom megérteni! A programozás akkor válik automatizmussá, ha ismerjük a PIC-et. Ezek a könyvek segítenek talán, de nélkülük is lehet boldogulni, annyi infó van a neten. De ismétlem, az adatlapon kívül nem kellhet más. Legalább is nekem nem kellett...
Azért Én megnéztem azt az oldalt és első blikkre nagyon jó!
Idézet: „De ismétlem, az adatlapon kívül nem kellhet más.” Jaj, dehogynem! Például az ERRATA... Idézet: „Jaj, dehogynem! Például az ERRATA...” Ezek haverok, együtt járnak!
Mindenki azt néz meg, amit akar. Én is meg szoktam nézni az oldalakat, ha másért nem a szerző miatt. Ettől nem változik a véleményem, hogy túl sok a nyavajgás, hogy nincs elég infó! Van!
Idézet: „Ettől nem változik a véleményem, hogy túl sok a nyavajgás, hogy nincs elég infó! Van!” Ha ez jött le az írásomból, akkor elég rosszul fogalmaztam (ezért sem szeretem annyira a fórumot, szinte mindent kétféleképpen lehet értelmezni), de igazad van.
Igazából nem a te hozzászólásodra reagáltam, és nem is ez jött le, ez így sikerült!
Üdv!
Lenne egy kérdésem LCD programozással kapcsolatban. Most megint van egy kis időm vele bütykölni. Próbálkoztam mindennel, hogy életre keltsem, de nem akar. Végül leszedem az LCD-t a pic-ről és külön próbáltam, úgy sem ment. Ezután elkezdtem méricskélni és kiderült, hogy az 5V-os tápomat vagy az LCD háttérvilágítás, vagy a kontraszt trimmer poti, vagy mindkettő lehúzza 3,3V környékére. Ha ezeket nem kötöm rá, akkor megvan az 5V. Ezt nem értem! A tápot az USB-ről kapja, de próbáltam már adapterrel és egy 7805-össel is, de ugyanaz a helyzet. Ezt mi okozhatja? (1x16-os LCD)
A háttérvilágítást hogyan kötötted be?
A kontraszt potid mekkora értékű, és hogy van bekötve? (rajz lenne jó!)
Ki mondta, hogy nincs infó? A könyvben nincs elég infó. Olvasd el, a könyvet értékeltem.
A hátérvilágítást egy ellenálláson keresztül 5V-ról hajtom meg. Ugyanerről az 5V-ról megy az LCD táp, illetve a kontraszt beállítás, illetve a PIC-is egy ellenálláson keresztül erről a tápról kapja a powert.
A kontraszt poti az 8kOhm trimmer. A rajzon láható módon van bekötve. egyik szélső láb tápra, másik szélső láb földre, a középső meg a V0-ra. Idézet: „A hátérvilágítást egy ellenálláson keresztül 5V-ról hajtom meg.” Mit is írtál, mekkora ellenállásról? Idézet: „a PIC-is egy ellenálláson keresztül erről a tápról kapja a powert” Ez a megoldás nem lehet jó! Igaz itt sem írtad milyen értékű az ellenállás! A PIC szűrt és stabil feszültséget kíván. Ellenállás szóba sem jöhet a körben! Nem akarod az egész kapcsrajzot megmutatni? Így elég nehéz lesz kitalálni, mi hogy van!
Az a gond, hogy régebben csináltam róla, csak volt egy rendszerösszeomlás és ezek az adatok elvesztek, de megpróbálok egy újat gyártani.
Mindazonáltal mint említettem, hogy lekötöttem az LCD-t és csak önmagába használtam és akkor mértem ezeket az értékeket. Volt amikor a trimmert az egyik végállásban felejtettem és eléggé felmelegedett az LCD chipje. Lehet hogy tönkrevágtam? (ha kész a rajz, akkor majd felrakom)
Azt még áruld el, milyen LCD, mert így nem tudom mit bír a V0-án. Meg kell nézni az adatlapban. (Az a gyanúm egyébként, hogy ez itt eléggé off)
A típusban nem vagyok biztos. Nézzük mi van ráírva.
Displaytech 161A, meg van rajta még néhány szám.
Akkor ez HD44780 kompatibilis lesz, használd ezt az adatlapot az életre keltéséhez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ezek szerint szerencsém volt
ellentétben a II. kötettel... amely természetesen könyv formájában van meg nekem is :yes: