Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   166 / 1196
(#) Doncso válasza sany hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Lehet hogy tévedek, de az nem egy Z 86-os mikrokontroller?
Zilog gyártmány az szerintem biztos, de hogy milyen abban nem vagyok biztos.
(#) Hujikolp válasza M. Ákos hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Üdv!

Pár kép jól jönne róla, mer van álló és fekvő kivitelű is. Én már méretekben is láttam eltérőeket. Pár szép makrós kép sokat segíthet.
(#) nyogo83 hozzászólása Aug 10, 2009 /

Sziasztok!

Egy kis segitséget szeretnék kérni.
Mi a pontos neve es hol lehetne kapni az alábbi 'alkatrészt'.

A Mediamarktban levő telefon bemutató standokon használják, valami mágneses kapcsolú(reed relé lehet benne talán) aminek az egyik fele a standhoz van rögzitve, a masik pedig a telefonhoz és a két részt egy spiralis telefonkábel köti össze. Elméletileg 4 kivezetése is van, 2 a mágneskapcsolóé, a másik 2 pedig a kábel ami összeköti(lopásgátló funció miatt
).

A segitség kevéért képet találtam, csak nem tudom hol tudnek ilyet itthon kapni

Kép
(#) scooby_ hozzászólása Aug 10, 2009 /

Sziasztok!
3 kondiról lenne szó,ma vettem,de nem tudom milyen értékek.
Tudtok segíteni?

2 kerámia kondi, az egyikre az van írva 471k(a párja pedig sima 470) a másikra pedig 104
valamint egy EHHEZ HASONLÓT csak kékben. Arra az van írva 474
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

A kondiknak 100n,470p,470n-nak kellene lennie.
(#) Ricsi89 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Beírod ide a kódot és megmondja milyen értékű a kondi.
(#) scooby_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Ezer köszönet!!
Meg is van!
Nagyon sokat segítettél vele,hálám üldözzön! És érjen is utol
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Meg is van minden!
Még az ellenállások is!
Köszönöm szépen!
(#) Ricsi89 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 10, 2009 /

Nincs mit. Legalább most is tanultál valami újat.
(#) gammabuta hozzászólása Aug 11, 2009 /

Udv,

van egy nagyon egyszeru vakus kapcsolasom, ami sajna nem mukodik.
Most az a tippem, hogy tranyo nem jo benne.

Valaki megtudna mondani milyen helyettesito tranzisztorokkal erdemes probalkoznom?

A tranyora ez van irva ha jol olvasom D1960 es szembol a jobboldali laba fole egy U meg egy felulvonas jel: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/59/59a011353ac027c9f8762...27.jpg

Ime az egesz kapcsolas:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b1/b1cdd1dfa095e3be3dedf...c7.jpg

A vaku nem tolti fel a kondit, a LED egybol vilagit, mintha fellenne toltve az a hibajelenseg.

Valaki tudna kuldeni leirast a tranyorol vagy helyettesito tranyo nevet?
Koszi elore is!
(#) mammut válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009 / 1

Nos megvan: A nem ipari típusjele 2SD1960.
Adatok a mellékletben.
(#) mammut válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009 / 1

Ha az datlapot jól látom ez a tranzisztor, 5-8A-t is képes kapcsolni, de szerintem ez csak tüske vagy pulzusszerűen, viszont csak 15V, elképzelhető, hogy ez hajtja az inverter trafót. Még megmérném a tekercseit is a trafócskának, véletlenül nem-e az fáradt el.
(#) gammabuta válasza mammut hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

koszi!

Sajna a tekercs meg egyeb alkatresz josag mereshez nem ertek

Hogy lehetne kideriteni mi az ezzel kompatibilis helyettesito tranyo ami van meg forgalomban?

Ezt nyomztak meg ki nekem:
Part Number = 2SD1960
Manufacturer Name = ROHM
Description = Si NPN Lo-Pwr BJT
V(BR)CEO (V) = 15
I(C) Abs.(A) Collector Current = 8.0
Absolute Max. Power Diss. (W) = 750m
h(FE) Min. Static Current Gain = 250
@I(C) (A) (Test Condition) = 2.0
@V(CE) (V) (Test Condition) = 2.0
Package = TO-92
Military = N
(#) mammut válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Próbaképpen, ha van valamilyen kibuherált nyák paneled alkatrésznek és van rajta valamilyen NPN tranzisztor, ami hasonló karakterisztikájú, mint ez, akkor az lehet, hogy megfelel.
Ha nincs, akkor vagy ezek, vagy emezek típusai közül lehet választani.
Viszont tokozásban eltérőek, ügyelni kell a helyes bekötésre!
(#) nagy_david1 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Én ajánlanék egy próbát pl BC337 vagy BD135/237-esekkel (esetleg mint most utólag látom, belinkelte mammut, ott vannak nagyobb teljesítményre is BD tranzisztorok). Sok inverter tranzisztorjait nagyon szépen lehet helyetesíteni ezekkel. Lehet a BC337 elég is, annyi hogy a lábkiosztás más. Én ezt párszor úgy oldottam meg hogy zsugorcsovet húztam a lábakra és aztán egymás mögött elvittem a kettőt és úgy cíneztem vissza. Szerintem pár forintért egy BC337 is megérdemel egy próbát me nekem sokszor segített, már ha egyáltalán a tranzisztor ment el, mérd meg tranzisztor teszterrel a mérőműszeren s ha az erősítése 0 akkor tényleng ez ment el. Ott a katalógusban a lábkiosztás. Remélem adtam pár jó ötletet.
Üdv.
(#) gammabuta válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

koszi,
en nem ertek hozza, de meg ezt nyomozta ki kollegam, hogy ez egy NPN fajta bipolar (junction) transistor (BJT)

http://en.wikipedia.org/wiki/Bipolar_junction_transistor

csak nekem ez kinai....

Sajna tranzisztortesztes multimeterem nincs itt de gondoltam ra hogy egy hozzaertot megkerek segiteni, vagy atforrasztom a jo vakubola tranyot, csak felo nehogy kinyirja ha mas a hibas megis...
(#) redoc hozzászólása Aug 11, 2009 /

Sziasztok!

Van egy pár IR125-ös jelzésű alkatrészem, én FET-re tippelek, de sehol sem találtam róla adatlapot. Alaplapról van le "műtve". Tudnátok ebben segíteni, hogy hol lehetne róla valamit találni?
Köszönöm előre is!
(#) hadnagyakos válasza redoc hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Szerintem erről nem fogsz találni adatlapot, mivel az alaplapokban speckó alkatrészek szoktak lenni. Én ami alkatrészt alaplapból kiszedtem, egyhez sem találtam még adatlapot.

Szerintem azok nem fetek. Ha jól tudom az alaplapokban ezek tranyók. Ugye ilyen fekvő alkatrész volt aminek a háta is be van forrasztva?
(#) hadnagyakos válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Én ilyen próbálkozásra BC182-t szoktam használni, de ha nagyobb teljesítményre kell, akkor ajánlom a BD139-et, de ez sajnos nem olyan tokozású, ha nagyon kell azért ezt is be lehet rakni. Szerintem megéri próbálkozni, nem olyan drágák a tranzisztorok.
(#) gammabuta válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

sajna nemtalaltam tranzisztort ami 8ampert tud, es nem is hiheto, hogy az az 2SD1960 as tranyo tudna annyit a merete miatt, pedig a kinyomozott leirasban az volt....

Annyit viszont azota ki tudtam nyomozni mi a sematikus abraja a vakumnak, ebben is pont ez a tranyo van megjeloleve, hatha ez segit elektronikban jartas embereknek itt, hogy megmondjak milyen masik tranzisztor mukodhetne helyette.
Ja es annyi hogy nagyobb kapacitasu kondi (220u)van az en vakumban de kb minden mas ugyanaz mint ezen az abran (meg hogynekem 3volt a bemeno nem 1.5 stb a neon meg a led stb...):

http://www.electronics-lab.com/blog/wp-content/uploads/2007/12/xeno...al.gif

(#) gammabuta válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

ja igen es lehet nem is sima tranzisztor, mert SCR (SILICON CONTROLLED RECTIFIER)
masik kapcsolasban pl. hasznalnak T106D1-et is... de en ehhez meg tudatlan vagyok mi a tranzisztor meg a SCR kozott akulonbseg, 3 laba van az a lenyeg szamomra
pl. arra azt irjak "sensitive SCR semiconductors are half-wave unidirectional, gate-controlled rectifiers (SCR-thyristor)"
szoval tirisztor.....oh, valaki okositson ki
(#) lapose válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 13, 2009 / 1

Szia!

A helyettesítője: 2SD965
Itt meg is kapod:Bővebben: Link

2SD1960.pdf

(#) gammabuta válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

ja megsem tirisztor ahh beszelek itt osszevissza elozo hozzaszolasom akkor targytalan
(#) gammabuta válasza lapose hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

kosz, csak az a fura a helyettesitojere 5ampert irnak erre meg 8ampert, de megprobalom midnenkeppen a 2SD965-tel! Mintha a labkiosztas is mas lenne.
(#) M. Ákos válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Szia!

Hát a makró jó ötlet lenne, de most egyenlőre úgy néz ki, hogy szervízelhető hivatalosan is a dolog, úgyogy egyenlőre fagyasztva van a project részemről, mindenesetre ha mégis nekem kell megcsinálni visszatérek egy makrófotóval a dologra
(#) liderces hozzászólása Aug 15, 2009 /

üdv mindenki! Segitséget kérnék a nem tul jó képeken szereplő alkatrészek érdekelnének mik lehetnek. Egyik valami féle ferritre tekert huzal 471k felirattal, másik egy smd kivitelü ránézésre akár tranzisztor is FET is lehet, ennek az alkatrésznek a felirata 101 lejebb 5C ez lehet 1015C is, érdekessége alul 5 láb van amiből kettő le van vágva és mint fet vagy egyéb alkatrész a három lábát használja. Másik oldalon szintén levágott láb szerüen van az a kis nyulván amit felforrasztottak. Ötleteket várnék mik lehetnek ezek. főleg a második. Amuigy ez egy videókamera SAMSUNG DC-DC konverter panelja, esetleg ha valakinek van ilyesmi rosz alkatrésze üzemképtelen kamerából érdekelne! Köszönettel!
(#) Action2K válasza liderces hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Szia! A tekercs az tuti tekercs. Induktivitásnak van bent. A másik rejtély számomra.
(#) klemo86 válasza liderces hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

A nagy homályból nem nagyon lehet kivenni semmit, de valamiféle FET vagy tranyó lesz az (vagy több egy tokban), annál szokás általában az egyik lábat levágni (ami a hőtőfelületről van lehozva), ha pedig több lába van, és azok közül van több levágva, az belül valamiféle módom össze lehet kötve, vagy csak simán nem használják...
Ilyesmire gondolsz több lábbal?

Pic0116.jpg

(#) szaky27 hozzászólása Aug 15, 2009 /

Helló

Nem rég 1 rossz TV-ből bontottam kondikat meg ellenállásokat. egy csomó pici krém színű kondit is kiszedtem amik sztem kerámiák. A gondom az h nem tudom h kell megállapítani a kapacitásukat. Vmelyikre 3 szám van írva vmelyikre csak 2. meg vmelyik számok alá vannak húzva vmelyik tetején vmi fekete csík van sajna mivel még kezdő vagyok nem tudom h ezek az aláhúzások mi célt szolgálnak. Meg szedtem ki olyat mint az ellenálások csak ezeknek az alapszíne zöld és az nyákon 1 spirál jelük mint a tekercseknek. Hálás lennék ha vki tudna segíteni.

A segítséget előre is köszönöm!!!

üdv
szaky27
(#) lidi válasza szaky27 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Az oldal tetején a Segédprogramok -on belül van kondi kódfejtó. Ha csak két számjegy van, akkor az valószínűleg pF. A zöld ellenállásnak kinéző izé pedig tekercs.
Következő: »»   166 / 1196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem