Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szintetizátor tuning
Lapozás: OK   1 / 4
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Aug 31, 2009 /
 
Engem ötletek és fejlesztések érdekelnének szintetizátor feltuningolásával kapcsolatban.
Előre thanx.
(#) 7805 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Ez alatt a tuningolás szóval mit értesz?pl:.. Hangerő növelés ?
(#) Sallala válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Szia!
Nem tudom, mire gondolsz, de keress rá a google-ben vagy a youtube-ben a circuit bend szavakra!

Bővebben: Link
(#) ifjuhorgasz válasza 7805 hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Hát itt arra gondolok hogy kijelző meg hangszóró jó nagy tehát egy ilyen több százezer forintosat ki hozni belőle anélkül hogy annyit kéne rá költeni.
(#) karpi válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Milyen szintetizator PLL -s radio..stb?.

Tuning ,hangolas? vagy finombeallitas .
Feltuningolas,letuningulas, kituningolas, betuningolas,megtuningulas,attuningulas, eltuningolas es talan meg van egy par tuningolas ami talan attol fugg hogy mit szintetizal a szintetizator.
(#) Tama89 válasza Sallala hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
A több százezres szintetizátoroknak nem véletlenül olyan a magas az áruk. Ezeket házilag lemásolni esetleg kapcsolási rajzukhoz, szoftverükhöz hozzá jutni lehetetlen. Soha nem fogsz egy alacsonyabb kategóriájú készülékből felső kategóriásat készíteni. Főleg hogy komoly összeget sem akarsz ráfordítani, bár felesleges is lenne, ha csak nem a kihívás miatt csinálnád. Kisebb módosításokat biztosan végezhetsz rajta, de ahhoz hogy segíteni tudjunk, legalább elárulhatnád a meglévő szintetizátorod típusát.
Sok sikert.
(#) ifjuhorgasz válasza Tama89 hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
A típusa : Casio CTK-481
(#) ifjuhorgasz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
de nincs midi kábelünk.tudnál ajánlani helyet ahol bezsrezzük?mer néztük má a tajti musicot meg más zene boltokat még azt is ahol apumék a szintit vették és még számcsits boltokat is
(#) ifjuhorgasz válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
de ez az ötlet nagyon teszik
(#) ifjuhorgasz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
meg tudnád kérdezni? az naon jó lenne am ez viszont ami a linken van kicsit drága.
(#) tcs52 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 1, 2009 / 1
 
Ha a PC-n van olyan hangkártya, amelyen Game Port is van (botkormányhoz), akkor valószínűleg a PC tudja a MIDI ki és bemenetet (azért nem árt a kártyatípusnál utánanézni, vagy az eszközkezelőben megnézni, hogy van-e installált MIDI port a hangkártyához). Az is lehet, hogy a hangkártyán van Game Port, csak nincs kivezetve a hátlapra. Ilyen esetre kapható külön GamePort kivezetés (16 p. tüskesorról 15 p. DSUB anya csatlakozóra).
Ezek azonban TTL szintű jelek amelyeket a szabvány szerint illeszteni kellene MIDI jelszintekre. Ehhez sok kapcsolást lehet találni (van itt is a HE-n, ill. a google-n is található). Ha nem vagy nagyon nagyravágyó, akkor azonban ezen is lehet egy kicsit spórolni, attól függően, hogy mit akarsz:

1. PC-vel vezérelni a szintit:
Ekkor csak a MIDI-OUT jelek a lényegesek és csak a kimeneti áramkört kell megvalósítani. Így a PC hangkártyájának szintije helyett a saját szintiden (annak a hangszereivel) tudod lejátszani a MIDI fájlokat, illetve ha van MIDI-s szekvencer programod, akkor az általad szerkesztett zenéket.

2. A szinti billentyűzetével vezérelni a PC-t:
Ekkor meg csak a MIDI-IN bemenet kell, és ekkor a MIDI-s szekvencer programoknál a billentyűzeted egy hasznos beviteli eszköz, és nem kell a PC billentyűkön vagy az egérrel szenvedni.

Amennyiben mindkettő kellene (előbb-utóbb úgyis ez lesz), akkor legtöbbször az egész belefér a 15p. DSUB apa házába (ez megy a PC-be), és a másik vége 2 db 5p. tuchel dugó (amik a szinti MIDI aljzataiba).

Az alkatrészek nem túl drágák (csatlakozók kb. 100Ft darabonként, 6N137 kb. 100Ft, tranyók kb. 10Ft, stb), tehát házilag olcsón meg lehet úszni, csak forrasztani kell tudni.

USB-MIDI átalakítót csak akkor érdemes venni, ha Notebook-od van, amelyen pl. nincs MIDI.

Ha a botkormányt is használod, akkor megoldható, hogy a tényleges GamePort jeleket tovább vezeted egy 15p DSUB anyára, ami szintén kilóg a fent említett MIDI átalakítóból.
(#) Rober_4 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Van még egy két lehetőséged még amit nem mondtak:

1. Veszel hozzá valami olcsó midizhető effektet amin közel annyi szabad programhely van mint a szintiden. Ezután összekötöd egy midi kábellel, és még a sztereó kimenetet is beviszed, s így a hangszineidet színezheted a saját effektjeiddel. (Egy egyszerű midi kábelt azért már illik tudni összerakni ezen a fórumon)

2. Ugyanez pepitában, csak szebb:
Építesz pickkel egy olyan "eszközt" ami midi programváltó üzeneteket vesz, van egy kicsi memóriája mely eltárolja milyen helyzetben vannak programonként a változtatható ellenállásaid, melyek analóg "effekteket vezérel(het)nek" (Egy ilyen szerkezetért én is tűzbe tenném a kezem...)

4. Megkeresed szintetizátorod nagyobb verziószámú párját, esetleg megszerzed mindkettő kapcsolásirajzát, és ezeket összehasonlítgatva már értékelhető eredményre lehet jutni, hol, és hogyan érdemes fejleszteni, kicserélhetni, leválasztani a dac műverősítőit, csövekkel helyettesíteni őket, kivezetni a digitális jelet stb. Ilyen kérdésekben Google nagyon jó barátod, persze néha napokig kell keresni hozzá.

5. Régen volt egy "hóbortom" úgy gondoltam, hogy ha akkori 12bites szintetizátorom sztereó jeléből a különbséget veszem akkor egy 13bites monó jelhez jutok. Ezzel a monó jellel lehet, műveleteket végezni is akár, torzítani, szorozni, vauzni, stb Aztán ezt hozzákeverni az eredeti jelhez. Ha a belső hangszineid jól szerkeszthetőek(hangszín panoráma, effektek aránya, azok sztereósága), akkor meglepő eredmények
születhetnek. A különbség-sávot előállíthatod, egy egyszerű, bontott, kicsi transzformátorral, melyre a kimenő sztereó jel "meleg" pontjait kötöd...

6. Veszel egy egyszerű "szintiagyat", összekötöd midi kábellel, a kimenetét meg összekevered a szintidével, és máris nagyságrendekkel színesebb a hangzás, és a hangélmény dinamikája is megnő, 16bit+16bit=17bit


(#) sny hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
16bit +16bit az 17 bit? lol...
maximum "sign magnitude" kapcsolásban. az meg nem amatőrködés.... Amit írtál az meg..
(#) Rober_4 válasza sny hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Köszönöm véleményed, azt hiszem én is említettem, hogy ez nem a legprofibb megoldás, de érdekes lehet...
Viszont profi megoldásaidat szintetizátor tuningolásra én is szívesen veszem, tehát örülnék ha adnál pár hasznos tanácsot


Itt már analóggá alakított hangfrekvenciás jelek összegzéséről volt, (van) szó! Szerintem, a digitális számkódolás itt már nem számít, de ha rosszul tudom, erről is meggyőzhetsz.
(#) varttina hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Itt egy látványos tuning.
Bővebben: Link
(#) karpi válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Es megis mi az a "Tuningolas" , en zenevel foglalkozom nem lattam semmi tuningolast sehol .
A behangolason kivul .
Mit akarsz tulajdonkeppen csinalni?.

Ahoz hogy szintetizalhass eloszor analizalni kene .

Tudtommal a "tuningolas" finombeallitas fele lenne modjuk egy sportauto eseteben hogy a maximalis teljesitmenyt hozzak ki.
(#) ifjuhorgasz válasza karpi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Tuning alatt azt értem hogy kijelző, gombok, lejátszható zenék, ritmsuok, stb.!
(#) karpi válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szoval beallitasok , hang kepzes-szintetizalasi beallitasok .

A "gombok " funkciojat a "tutorial" , "user manual"-ba biztos megtalalod leirva.

Maga a szintetizalas bizonyos az analizisen alapulo algoritmusokkal tortenik.

Egy hang jellegzetessegeit kell tanulmanyozni .Hangmagassag, harmonikus tartalom, majd a legfontosabb az idobeli valtozasok ,ugy amplitudo mint harmonikus tartalom .

Maga a hangkepzes el van intezve a kommersz szintikbe csak keveresi es "szinezesi" lehetosegek vannak altalaban.Elore beallitott "patch" -okat lehet elohivni.
Ezeket a "patch" -okat lehet "alteralni" es uj hangkepeket "szerkeszteni" altalaban.

A szinti komplexitasatol fuggoen lehet tobb mindent allitani es keverni de ez elegge nehezkes dolog es nagy tapasztalat kell.
Kell keressel egy szintetizator tutorial- t es ott olvasva meg kell ertsed a hangkepzes tehnikajat hogy aztan beallithasd .beprogramozhasd.

Most lehet "free" letolteni a BUZZ MACHINE programot , "soft synth" es oriassi turelemmel megtanulni hasznalni olvasva az utmutatasokat a forumot stb .Igy rengeteget tanulhatsz .Ezutan egy szimpla kommersz szinti beallitasa egyszerunek fog tunni.
Bővebben: Link
En a Buzz 104 -et hasznaltam egy ideig , most nemreg talaltam az uj Buzz2000 verziot es lattam hogy most mar free.Ebn is tanuolom a rengeteg uj modul hasznalatat ami a regi Buzz104-ben nem volt jelen.

Ha XP-be hasznalni akarod a Buzz.exe programot be kall allitani a "compatibility" modot a WindowsNT 4.0 -ra maskepp nem indul.
Van tracker-je , VST,stb ....compatibilitasa.

Masik program amit evekel elotte hasznaltam a REAKTOR volt amiben modulokat lehet osszekotni mint egy igazi profi szintetizatorba es igy majdnem mindenfele szinti leutanozhato.Nagyon hasznos tanulo eszkoz.
(#) ifjuhorgasz válasza karpi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
De engem nem a gombok funkciói érdekelnek hanem az hogy mondjuk teljesen más gombok vannak benne mint amit szeretnék.Tudjátok(vagy nem) hogy néhány régebbi típusú mikrónál a gombok fóliások.Na tehát ahoz kapcsolás meg színes kijelzőt tenni középre.
Mégegyszer elmondom hogy a tipusa Casio CTK-481.
(#) Rober_4 válasza varttina hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Ez aztán a kijelző
(#) Rober_4 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Lcd-kijelzők cseréjével ez a topik foglalkozik!
Bővebben: Link

Az lcd-ről egy kis olvasnivaló:
Bővebben: Link

Valószínűleg a tied egyedi gyártmány, a fenti cikkbeli tipussal nem, illetve csak részben lehet kompatibilis. (Vannak olyan szintetizátorok amelyekben HD44780 kompatibilis kijelző van )

Szerintem neked elég lenne csak a háttérvilágítás szinét megváltoztatni, a fenti topik olvasgatása közben biztosan találsz egy-két jó ötletet a megvalósításához.

Ha nem értettem félre ezt a gomb dolgot, akkor ez a cikk a segítségedre lehet!

Bővebben: Link
(#) ifjuhorgasz válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Agombokat viszonylag jól értelemezted csak nekem nem a dizájn hanem hogy normálisan működjön is vele.a dizájn nem izgat.
(#) karpi válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Szept 6, 2009 / 4
 
Kezdem kapisgalni mire gondolsz .
Modernizalni , erdekes divatos kutyukkel ellatni stb ..

Szoval olyan mint a biciklit kicsicsazni , mindenfele mokakkal , szines ragtapasz /folia , rajzok , felirasok, fenyek , hangok stb .


Valamint az egyes "gombok" funkciojanak "kibovitese".

Hat azt ugy szoktak csinalni hogy egy szinti vezerel tobb szintetizator alap-egyseget.
Egy billentyukkel si ellatot szinti vezerel tob kulon szintetizatort amik csak "dobozok" , mindegyik bizonyos hangzasra specializalt .
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Szept 6, 2009 /
 
Hát nem pont ebben a megfogalmazásban de tulajdonképpen igen.A biciklis rész az nem jó megfogalmazás.Nem a csilivilizés a lényeg hanem a modernizálás.
(#) ifjuhorgasz válasza karpi hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Igen ilyesmi lenne és varttina linkelt egy oldalt egy videórol ami tetszett. nem ez az eredeti ötlet de olyasmi is jöhetne.
(#) simigery hozzászólása Feb 19, 2010 /
 
Sziasztok!

Amikor megláttam a fórumon a szintetizátor tuningot, megörültem, azt hittem hogy az ún."Circuit bend"-ről lesz szó!De valami egészen másról! Mindegy!

Szóval! Engem nagyon érdekelne az ún."Circuit bend".Igazából leírást nem igazán találtam, ha találtam is valamit akkor az számomra érthetetlen volt az angol miatt.Nem vagyok egy elektro-zseni, de az elektronikai alapokat szerintem tudom.

Van egy YAMAHA Portasound pss-140-em "Játéknak" meg egy Casio Casiotone CT-310-em, amit imádok! Szép hangja van, de szeretném moddingolni ha van rá lehetőség!

Bármit szivesen várok!Ötlet, rajz, elmélet, esetleg elkészült munka leírás.

Segítségeteket előre is köszönöm!



(#) simigery válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Igazad van! Én kérek elnézést! De itt annyira másról van már szó, hogy hű!

Szóval, valami ilyesmire gondoltam:
Bővebben: Link
(#) Rober_4 válasza simigery hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Azért elérted, hogy átnevezzék neked a topikot
Én is rákerestem,én ezt találtam:
Bővebben: Link
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Én lefordítattam a googlével. A lényeg, hogy van 8 adatvonala az fm-chipnek, amit megszakítasz, és 8 kapcsolóra vezetsz ki. Mielőtt hangmintát váltasz, átkapcsolod a kapcsolót offba, majd váltás után vissza onba, és így a kapcsoláskor nem kap meg minden adatot a csip, és ezért olyan "hibás", de egyedi hangok jönnek ki, melyek nehezen reprodukálhatóak. Mindezt addig csinálhatod amig egy nagy zajt nem kapsz eredményül, melyet megszüntethetsz, ha mindenki megint on-ba áll. Körülbelül ilyesmi. Többször is felhívják a figyelmet, hogy nem válalnak felelőséget a meghibásodásért. Viszont szerintem is nagy ötlet.
(#) simigery válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Köszönöm! Erre gondoltam! Már kezdem érteni a lényeget! Igazából én nem azokra a béna visításokra gondoltam azok a hangok nem érdekelnek, de ami pl 1:16-nál szól! Ezért szeretném átalakítani! Tesztnek megpróbálom a yamaha-mat, azután jöhet a CASIO!
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem