Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
"invertáló bemeneten ha megnézzük a jelet, akkor megtaláljuk az aktuális kimenő jel előállításához szükséges akkora jelet, amit ha megszorzunk a nyilthurkú erősítéssel, akkor éppen a kimenő jel állna elő"
Plusz megtaláljuk a hibajelet, amit ha a zárthurkú erősítéssel megszorzunk a kimeneti hibajelet kapjuk, ha a nyílthurkú bemeneti impedancia végtelen. De sajnos soha nem az, tehát az invertáló bemenetről nem vonhatunk ki hibajelet még fet bemenetű műveleti erősítő használatával sem, ha nagy a visszacsatoló hálózat impedanciája.
Ja a teljes hidas kioltás előnye a 70% hatásfok, ami nem mondható el a félhidas rendszerről. Óriási hatásfokromlás lép fel még alacsony tápfeszről működtetett segéderősítő használatával is.
Az előbbi teljes hidas különbségi jel képzéssel működő áramkör 70%, hatásfokkal és ideális (azt hozza, amit várunk az elvi működéstől) működésmóddal Itt látható: A teljes hidas rendszer az én találmányom... forever mounóika show
Nem a NASA-tól loptam, de tényleg...
Majd jön a K osztály,az se lessz rossz.
Tehát mégegyszer:
Mi a szimmetrkusan azonos erősítőkből felépített párhuzamos hibajavítós erősítők lényege, mint az anno a High End Show-os bemutatott volt? "Mit eredményez ez? Nem mást, mint azt, hogy az invertáló bemeneten előállítottuk magát a hibajelet, mégpedig pont akkora amplitudóval, amit, ha megszorzunk a zárthurkó erősítéssel, vagyis annyival, amennyivel a műsorjelünket" erősítjük éppen, akkor előállna a kimeneti hiba!" "a hibajelet, ahogyan az látható átvezettük a másik oldal nem invertáló bemenetére, amit az erősítő felerősít, és a hangszóró másik kapcsára ad" "a hibajel és a most, a másik oldallal felerősített azonos fázisban lévő hibajel, közös módusban vezérli a hangszórót,"
A játék kedvéért a Tina-val szimuláltam a működést.
A felső erősítő tápfeszét lecsökkentettem azért, hogy a kimenten durván vágott sinusok jelenjenek meg, de ugyanakkor a terhelésen - Sípos Gyulától idézve - hibátlan jel jelenik meg. Látható, hogy a kapcsolás teljes hídként is beválik, a kivezérelhetőség megfelel a két oldalon található tápfeszek összegének.
Ez a Cimopata-féle kapcsolás. ETD-49 mag, IRFP 450 fetek, BYV 79-200 diódák vannak benne, kb 600W-os.
Idézet: „Mielőtt valami zseni felkapná a fejét, hogy ez ellentmondana...” 2 hsz-szel arrébb: Idézet: „Egyébként látom már megint velem akarsz kakaskodni” Nem mond ez a 2 mondat ellent egymásnak? Nem unod még? Kezd marha unalmassá és rosszérzésűvé, keserűvé válni az ilyen jellegű ténykedés a topikban... Lehet, hogy titeket ez a felfogás és létforma éltet, de a többséget nem! --- Bármilyen hasonló jellegű irományt felfedezek a topikban, hogy nem tudtok egymás mellett megférni barátságos hangnem mellett, sőt, még direkt lapátoljátok is rá a saját indulatotokat, dolgaitokat, egy fél évre befagyasztom a topikot, azt akkor lehet menni örömmel és vidámságban a susnyába.
Szia!
Gondolom ezt a kijelentésed te sem gondoltad komolyan, hogy fél évre befagyasztom a topikot.Mert ugyebár a többi felhasználónak semmi köze a két emberke közt fennálló szócsatározásához, és mégis a többiek innák meg a levét.
Nyugi, ha bezárja, Én fogok nyitni egy másikat.
Úgy értettem, hogy a kötekedők számára lesz befagyasztva a topik.
Ok megnyugodtam,mondjuk volt egy sejtésem hogy másként gondoltad csak nem volt egyértelmű ezért kérdeztem rá.
Hello. Találtam OPA549S OPA2544T és OPA548T IC-t. Szeretném megtudni, hogy a 3 közül valameikből kilehet-e hoz minimum egy 14W-os erősítőt? Előre is kössz.
Köszönöm az infót, át olvasom remélem meg tudom építeni gond nélkül.
Akit erdekel a hibajelkioltasos technika, annak itt van a leiras abrakkal
Szia!
OPA549S. A másik kettőnek elég kicsi a kimeneti árama.
Értem, és maximum milyen nagyot tudok belőle összehozni ?
Szia!
Szerintem +-25V-ról olyan 25-30W-ot tudhat 8 ohm-ra.
Szkóp híján, anélkül lett beállítva, 8 Ohm-os kantálhuzallal terheltem és a legkisebb feszültségesésre állítottam be a frekit. Lehet hogy nem egy precíz módszer, de azóta sincs vele gond. A teljes zenei kivezérlés (drótra) 2,5-3V-tal rángatja meg a tápágakat, ami elég jó szerintem egy stabilizálatlan tápnál.Íme egy kép a beállításáról.
Elnézést, hogy kicsit értetlenkedek. De megkérhetlek, hogy egy kapcsolási rajzot adj. Végeredménybe kocsiba kellene.
Szia!
Mivel szimmetrikus táp kell neki, egyszerűen nem tudod autóba rakni. Kell hozzá egy kapcsoló üzemű táp. Ha egyszerű autóserősítőt akarsz inkább a kimondottan ilyen célra gyártott IC-kel érdemes próbálkozni. Pl.: TDA1554, tda1557, TDA1558, TDA8561Q, TDA8560Q, TDA7375, TDA7377H, stb.
Hát igen, egy kissé túl bonyolítottam, de azért leírom mi lett volna az elképzelésem:
Amíg a tranzisztor bázisára áram megy, addig az blokkolná a V+ -ot, mivel a táp a 100 Ohm- keresztül a földbe megy. Tehát nem szólna az erősítő, majd ahogy a C1 kondi R2 ellenálláson keresztül feltöltődik, a bázison fokozatosan megszűnne az áram, és így "csillapítva" megszólalna az erősítő. Nincs is ezzel semmi gond, mert működik, de szerintem nem egészen így. Mert a 100 Ohm ellenállás és a tranzisztor folyamatosan fel van forrósodva, amikor már szól, akkor is, vagyis szerintem a tranyó folyton nyitva van, ahelyett, hogy csak 1 másodpercig lenne "terhelés alatt". De, esetleg, ebből kiindulva "ki lehetne valamit fejleszteni" Még töröm a fejem Üdv!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy van egy 100wattos erősítőm (quad 405 mono és hangszóróvédős) ha egy 600 wattos hangdobozra kötöm rá akkor leszz valami baja? A válaszokat előre is köszönöm!
Szia! Nem,semmi, ha az is 8 ohm-os. Használd egészséggel.
Szia!
Köszönöm a gyors választ! De még egy kérdés nem melekszik jobban az erősítő amikor maxra föl van hangosítva?
Miért melegedne? A quad akkor is 100 wattot ad ki ha 4000000 wattos hangfalat teszel rá. 8 Ohm-os legyen az a lényeg.
Értem köszönöm!
Csak azért gondoltam hogy melegszik mert volt egy 2x35W 4-8ohm erősítőm amire rákötöttem az egyik oldalra 200w 8ohm + 300 w 8ohm mélynyomót +100 watt magassugárzót a másik oldalra meg 2 12.5 wattos 6 ohmos rft mélyet + 8 ohm 80 watt magasugárzót és annyira melegedett buli közben hogy a hütőbordát már nem lehettett megfogni.
Szia!
Idézet: „amire rákötöttem az egyik oldalra 200w 8ohm + 300 w 8ohm mélynyomót +100 watt magassugárzót” Ha az erősítőt akarod kinyírni akkor jó ötlet, de egyébként az ilyen össze-vissza kötésekkel csak az erősítőt teszed tönkre! |
Bejelentkezés
Hirdetés |