Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése
 
Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   13 / 29
(#) fulop lajos válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Üdv! Tamás
A nagyon régi rádiók ( a velem korúak L-C tápszűrőinek L tagja maga a hangszóró gerjesztő tekercse volt. A búgás nem volt zavaró mivel minden cső "A" osztályban ment. A gerjesztés pedig menetszámfüggő.

Üdv! Lajos
(#) fulop lajos válasza pl13 hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Üdv pl13!

Örömmel értesültem a többi fórum társunktól, hogy ne a Ti emésztő gödrötökben terem a spanyolviasz. A mágnes erejét igazából hiába növelnéd 2 T fölé, nincs az a lágyvas ami odavinné azt a térerősséget a tekercsed közelébe. ( a mai állás szerint 1.75 T fölé nem lehet semmiféle vasat gerjeszteni )

A múltkorában ugattál le mert a problémák fizikai magyarázatát kerestem. Szerinted ez is butaság, pedig EDISON is kb. ezt csinálta, bár lehet, hogy egy kicsit jobban körülnézett.

Üdv! Lajos
(#) szergey válasza fulop lajos hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
A mágnesnek önmagában nincs is értelmezhető indukciója (javaslom, hogy a B*H szorzat körül keresgélj, ha mágneskört méreteznél valaha...). Szóval, ahogy Te is írtad, a körülnézés mindig hasznos.
(#) szergey válasza fulop lajos hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Menetszám, és gerjesztőáramfüggő. De azoknál a hangszóróknál az impulzusválasz nemlétező fogalom. Szinte mindegy is nekik a 100Hz brumm. Ami meg ugye terhelésfüggő.. az A osztály ebből a szempontból nem biztos hogy hasznos...
(#) frissadam hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
A képen látható lengőn milyen papír található? Ez arra szolgál hogy csévélésnél összefogja a lengőt és a tekercs felragasztásánál a papírhoz sokkal könnyebben ragasztható a drót.

PICT0334.jpg
    
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Már mint arra gondoltam milyen néven és hol lehet ilyet venni?
(#) fulop lajos válasza szergey hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Üdv! szergey!

Az "A" osztályú erősítőknél és kompakt rádióknál (amiről az ellőbb írtam) minden fokozat "A" osztályú üzemben megy és így a tápegységből kvázi állandó áram folyik a készülékbe. A szűrésjóságtól függően a brummfesz a névlegesnek csak néhány %-a lesz és az áram iránya nem változik, így a hangszóró mágnese közel állandónak vehető.
Tamás egyébként nem mondta, hogy jó impulzus választ vár a hangszórójától.
Én úgy gondolom, hogy Tamás a hangszóró állandó mágnesét akarja kiváltani elektromos gerjesztésű mágnessel.
Az viszont igaz, hogy menetszám és gerjesztőáram függő, mert ezt már olvastam valahol... A menetszámot én is odaírtam, a gerjesztőáramot meg azt hittem, hogy a tápegységből kiderül.
A fő probléma csak az hogy egy egész dob huzalt is feltekerhetsz egy vasdarabra és gerjesztheted akárhány kA-rel is a vasban egy határon túl nem fog nőni a fluxussűrűség. (A vas mágnesezési tulajdonságai miatt)
(#) szergey válasza fulop lajos hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Nekem csak a légrésben kell, h. növeljem az indukciót, persze azt sem a végtelenségig. Bőven sok amit egy mezei lágyvas tud.
(#) szergey válasza frissadam hozzászólására (») Okt 19, 2009 /
 
Nem a papírhoz ragasztjuk a huzalt, az alu és a rézdrót között nincs papír (nagy baj volna, ha lenne), csak egy vékony, ~2mil vastagságú bevonat. Felül a már kész cséve kivezetéseit rögzítjük csak papírral.
(#) frissadam válasza szergey hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Rendeben köszönöm az oktatást, de milyen papír alkalmas ilyen célra?
(#) Bonanza02 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Figyeljcsak!

Nem kell papír a huzal alá. A csévetestet alu tálcából kell kivágni pontos méretre, hidegen kicsit sajtolni (kisímítani,végighúzni rajta egy sima felületű fém tárgyat), majd erre szépen oda-vissza (2 sor összesen) feltekercselni a huzalt. Lehet kézzel is tekerni hangszórót,de ha azt szeretnéd hogy pontosan merőlegesen tekerj,akkor fogsz egy amerikánert és azzal tekercselsz.

A beillsztésre pedig van két fogás.Mindkettő elterjedt és jó.A lényeg még a henger,amire tekercselsz majd.Egy esztergályos alumíniumból elkészíti neked gyorsan.Ez a henger kisebb legyen átmérőre a csévetestnél,hogy be tudd állítani a légrést. A pontos méretekhez ismerni kell a légrést alkotó körök belső és külső átmérőjét.
(#) rockersrac válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
No akkor ide írom továbbiakat: szóval a csévetest hála égnek még az eredeti,szóval csak újra kell tekercselni!(gondolom nem egyszerű munka,de hát ebben legalább van kihívás! )
(#) Bonanza02 válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Prózai kérdés: van huzalod a hangszóró tekercseléshez? Kellene olyan huzal,amivel van gyárilag tekerve a hangszóró (kb.0,22-es) és kellene még segédtekercsnek valami kicsit vastagabb 0,4-0,7 közötti.

Illetve ha most rajta van a membránon a csévetest fixen,akkor van más megoldás is majd a segédtekercs helyett.
(#) frissadam hozzászólása Nov 9, 2009 /
 
Nem tudja valaki hogy a 12" h2000 hangszóróknak mekkora légrése és a vasmag átmérője??
(#) Bassmester válasza frissadam hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Az 50mm lengőcséve átmérőből kb-ra meg lehet saccolni...milyen jelentőséggel bírnak számodra eme paraméterek?
(#) frissadam válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Cséve sablont akarok csinálni hozzá. Csak nincs szétszedett mágnesem hogy meg tudjam mérni a légrést. Ezért minimum tized pontos méret kellett volna. De majd megoldom valahogy.
(#) rockersrac válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Jelenleg egyben van a hangszóró,nincs szétszedve,és a csévetestet nem is akarom leszedni ha nem muszály! Egyébként van zománchuzalom,nemtudom pontosan mekkora átmérő,de ha jól rémlik 0,3 körüli a huzalom ami van!
(#) Bonanza02 válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Ha nem tudod megmérni,akkor össze kellene hasonlítanod vastagságra az eredetivel.Így elég nehéz lesz,mert a 0,3-as az nagy 30-as hangszórókhoz való.Itt a légrés kisebb és a két sor+ragasztó anyag+ légrés kívül belül eléggé behatárolja a használható huzal átmérőjét.
(#) szergey válasza frissadam hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
A HA31-hez van lengőcséve a gyártónál, attól jobbat nem nagyon tudsz tekerni hozzá te sem otthon. Egyébként a cséve belső átmérő 50,8mm a vasmag átmérő pont 50,00mm.
(#) szergey válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Az MD40-hez (HS280 ésatöbbi középhsze) 0,14 rézhuzal kell, de mivel dóm közép, csak új csévetestre, az eredeti technológiával, ragasztózott huzallal lehet normálisan megtekerni.
(#) rockersrac válasza szergey hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Valahogy majd megoldom! menetszámot tudnál mondani nekem?
(#) B.I hozzászólása Nov 17, 2009 /
 
Azt a kérdést szeretném feltenni hogy a tekercset hogyan kell elhelyezni a légrésbe? Vagyis hogy hanyad része legyen a mágnesen kivül és hanyad része legyen a mágnesben?És még hogy milyen hatással van a tekercs impedanciája a hangszóró teljesitményére és érzékenységére?
(#) szergey válasza B.I hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
mármint a terhelhetőségre (teljesítmény helyett). Ezekre nincs semmilyen hatással a névleges impedancia (4, 8, 15).
A cseve és a mágneskör méretezese meg attol függ, milyen célokra használod a hangszórót. de adott tekercselesi magasságnál altalaban középtájra probaljuk igazítani a csevet függőlegesen is.
(#) B.I válasza szergey hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
És függőlegesen miért középre kell éllitani?Szerintem ha a külső vas lap vonza a tekercset akkor az középre igyekszik beállani vagy evvel nagy hülyeségat mondtam?
(#) varttina válasza B.I hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Ha csak nem acéldróttal tekercselsz, vagy nem bádogdobozt használsz csévetestnek, akkor nem fogja vonzani a vaslap a tekercset. Azért kell középre állítani, mert a hagfrekvenciás jel nagyjából egyforma erős negatív és pozitív csúcsokat tartalmaz, így várhatóan egyenlő mértékben mozdul majd a membrán előre és hátra.
(#) B.I válasza varttina hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Szerintem negativ csucsokat nem tartalmaz mert általában az erősitők félvezetősek vagy nem?
(#) Bonanza02 válasza szergey hozzászólására (») Nov 18, 2009 / 1
 
Nem. Mélysugárzóknál a cséve tekercs része kb. 75%-ig bele van süllyesztve a légrésbe. Magasugárzóknál ez kb. 60%.
(#) varttina válasza B.I hozzászólására (») Nov 18, 2009 / 1
 
Az AB osztályú félvezetős erősítőket leggyakrabban komplementer tranzisztorpárokkal építik. Egyik tranzisztor a pozitív, míg a másik a negatív félhullámért felelős.
Bővebben: Link
(#) B.I válasza varttina hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Azt hogyan lehetne megoldani hogy van egy mágnesem 1,5cm-es magassággal és a tekercsnek legyen helye elég nagyot mozdulni?Mélynek lenne.
(#) szergey válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /
 
Sajnos nem nyert, akkor azok a hangszórók hibás tervezésűek.
egyébként magashangszóróknál normalis esetben nincs is ilyen pozicionálási gond, mert a tekercselési magasság kisebb, mint a fedőlapé.
Ui: mélysugárzónak csak a dobozba épített hangszórót nevezhetjük. önmagában csak mélyhangszóró.
Következő: »»   13 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem