Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MPLAB probléma

Témaindító: bubuszoft, idő: Júl 6, 2009
Lapozás: OK   2 / 3
(#) MIKICI válasza kissi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Ugy ertelmeztem hogy az MPLAB ujjab v.-i tartalmaznak, "assembly illetve C." fordito programokat.Elso fazisba ugy tele-
pitettem a fordito programokkal egyut,de mivel az alabbiakba
irt megjegyzeseket kuldte a program, megprobaltam ujratelepiteni a testre szabas lehetosegevel, es csak az ICD2-ot
jeloltem ki.Termeszetesen az elozo telepites "uninstall" temporari file-ok torolve.
En asembly-ben szeretnek probalkozni, meg nem tudok onallo
programot irni,de mar tobszor egettem be PIC-be peldaprogramokat IC-Prog.-al es sikerult ,mindig mukodtek.
Probapanelom is van a Juhasz Robert fele LCD.panel.
Most az MPLAB+ICD2 fejleszto kornyezetbe szeretnem PIC
programozasat valamelyest elsajatitani.Megepitettem az ICD2
klonjat PIC 16F876-al soros portra, a netrol szedtem le,hardveresen mukodik,ertek az elektronikahoz.Meg nem vagyok tisztaba a 16F876 es 16F876A PIC mukodese korul
a bootloader programokkal. Az oldalon ad mind a ket peldanyra HEX filet, itt mar nem nagyon ertem:a MPLAB a
"debuger>conect> ICD2" nem csinal kapcsolatot.

Most ez a kerdes, miert nem letesul kapcsolat:

1. -nincs jol feltelepitve az MPLAB , mivel ezeket a hibauzeneteket kuldi, de azert bizonyos mertekbe elindul:
-Legacy language suite configuration file
"C:\Program Files\Microchip\Third Party\MTC Suites\ tlboostcpp.ini" does not exist
tlboostbasic.ini" does not exist
tlboostcpp18.ini" does not exist
tlboostbasic18.ini"does not exist
tlboostc.ini" does not exist
tlboostc18.ini" does not exist ha le "OK" -zom ezeket a
hibauzeneteket akkor betolti az MPLAB-ot
2.-nem jo letolto program van a 16F876-ba.
Kernem ha valaki tudna ezzel kapcsolatba utbaigazitast adni,
tegye meg , igen sok anyagit es idot fektettem bele hogy
feladjam. Azt hiszem itt a szoftver felevel elege eggyugyu
vagyok, mar bele gabajodtam.
Ui. nekem csak PIC 16F876-os van es nem 16F876A.de megrendeltem.Nem vagyok lusta .elolvastam a leirasokat,
Juhasz R.>>>>Potyo>>>>>Mspike>>>>Stolz, de valamiert
csak nem jon ossze.
Nagyon koszonom.
miki.
(#) kissi válasza MIKICI hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Én még nem találkoztam ezekkel a hibaüzenetekkel ( több-ször a felkínált alapértelmezés szerint telepítve, kivéve a programozókat és a PIC családokat !)! Ha assemblyvel akarsz próbálkozni, akkor ne csinálj semmi extrát: a kijelölt útvonala, eszközöket fogadd el ( szerintem az ICD2-t alapból kínálja, de azért ezt ellenőrizd!) és telepítés és újraindítás után simán mennie kell ( a bootloader-es verzióhoz a telepítés során tudtommal nem kell semmit csinálni, az majd később kell, bár én külön a CHIPCAD-es downloader-es programot használtam! )!
Az általad idézett üzenetek szerintem nem az alap induláshoz tartozhatnak!

Az uninstallról most se feledkezz el!

Steve
(#) MIKICI hozzászólása Aug 27, 2009 /

Koszonom az utbaigazitast megprobalom ujra ,telepiteni
az MPLAB 8.36 v.mert most az van a Microchip oldalan.
Igaz meg van megvalaszolatlan kerdes.. ha a helyes telepites nem befojasolya a "mplab es az ICD2 kapcsolatat
mert amint irtam a "DEBUGER" >Select Tool>MPLAB ICD2
Setup Wizard>Conect:
ezt a hibauzenetet irja...
ICD0021: Unable to connect with MPLAB ICD 2 (COM1)
COM1 bekapcsolva
FIFO kikaocsolva
(#) kissi válasza MIKICI hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Ez hogy gondolod: "ha a helyes telepites nem befojasolya a "mplab es az ICD2 kapcsolatat" ?

A hibaüzenet alapján az MPLAB nem látja az ICD2-t ( az ICD szerintem alapból USB-ként települ!), vagy a port vagy az eszköz, vagy a beállítás!

Steve
(#) MIKICI hozzászólása Aug 27, 2009 /

Hat azt gondoltam hogy az MPLAB azert nem latja az ICD-t
mert a telepites utanni inditasnal kiirta azokat a hibauzeneteket.De hala neked lassan rajottem , hogy azok
valami egyebek. vagy a programozo,vagy fordito programok
hianyzo file-jai, amelyek valamiert nem telepulnek fel a
MPLAB telepitesekor
miki
(#) mateakos válasza MIKICI hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Lehet, hogy valamilyen külső fordító volt feltelepítve régebben, amiből már csak a registry ben maradtak bejegyzések és most azért hiányolja a többi részét. Én megpróbálnék mindent ami ezzel kapcsolatos törölni (a registry ből is), és újratelepíteni egymagában a legújabb mplab-ot.
(#) MIKICI válasza kissi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

A Port mukodik mas cuccok mukodnek, pl. Ic-Prog ma is
irtam PIC-be. Hat marad az ezkoz (ICD2)es a letoltoprogramja,vagy valami teves bealitas.
(#) MIKICI válasza mateakos hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Ha igazabol volt tobb "C" fordito volt felteve , de mar azt sem tudom milyen file-okat keressek.
A registry-bol kitorultem minden az MPLAB-al kapcsolatos
file -kat de azthiszem ez nem eleg. ugy emlekszem kulso
fordito is volt telepitve.
Koszi a jo tanacsot
Miki.
(#) sniperx hozzászólása Okt 29, 2009 /

Üdv!

Most próbáltam feltenni MPLAB-ot, hogy ismerkedjek a pic témával és máris egy hibaüzenetet kaptam install közben.
Mi okozhatja ezt?
A saját honlapjáról töltöttem le.
Másik fordítót nem tudnátok ajánlani?
(egyenlőre parsiccal akarok szórakozni, csak utána mélyebben, ha muszáj)
(#) Norberto válasza sniperx hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

Próbálj meg telepíteni egy picit korábbi verziót, pl. 8.34.
(#) sniperx válasza Norberto hozzászólására (») Okt 29, 2009 /

8.0 is ezt csinálja
(#) zlanczky hozzászólása Okt 31, 2009 /

pic-ben kezdő vagyok. vettem egy pickit2 debug expresszt.
egy EW162G LCD-t próbálok pic16f877 segítségével életre kelteni.
Legszimpatikusabb teszt program Herr Luethi-e, (http://www.electronic-engineering.ch/microchip/index.html).
A program beprogramozható a 877-be, ha nincs összedugva a panel és az LCD. de ha össze van dugva, akkor programozás ellenőrzéskor: PK2Error0027: Failed verify (Address = 0xA - Expected Value 0x581 - Value Read 0x580) hiba van.
mi lehet a gáz?
(#) kissi válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

A link alapján nem lehet könnyen megtalálni a kapcsolási rajzot! Tegyél fel jobb linket, mert senki nem fog keresgélni ( egyből rámutasson !) !

Steve
(#) zlanczky válasza kissi hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Herr Lüthi kapcs rajza: Bővebben: Link
ha már itt tartunk: egy rajzon sem szerepel, hogy az LCD nem használt lábaival mi legyen, de egy fórumos azt írta, hogy kötelező leföldelni, mert... mi a véleményetek?
Igazán azeredeti kérdés nem ez volt, hanem az, hogy mi okozhatja az MPLAB PK2Error0027 hibát, HA ÖSSZE VAN DUGVA A pickit starter kit és az LCD:
(#) kissi válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 / 1

Szia!

Na így már jobb a link...

A kérdésedre adott válasznál azért kerestem a kapcsolási rajzot, mert annak is lehet köze a hibaüzenethez ( remélem a rajznak megfelelően kötötted be az LCD-t), de a PK2 bekötését még mindig nem látom rajta ( pedig ez okozhat gondot a mellékelt kép szerint!)!

Másik kérdés:
Az LCD-t 4 vezetékes üzemmódban használja, ezért a hiányzó 4 adatlábat le kell földelni ( nem választható lehetőség! ).

Steve

PK2.JPG

Szia Steve!
Köszi a választ. A lógó LCD lábakat leföldeltem. (Kár, hogy ezek a sematikus ábrák ezt nem jelölik.) Szándékom szerint úgy kötöttem be LCD oldalon, ahogy írva vagyon, ezt nem ismétlem meg. Proc oldalon meg a PORTB lábait választottam.
sajna így sem működik, lehe,hogy a 15-16lábakat is földelni kell?
köszi laz

(#) icserny válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 / 1

Idézet:
„vettem egy pickit2 debug expresszt. egy EW162G LCD-t próbálok pic16f877 segítségével életre kelteni.”

Valamit nem értek: a PICkit2 DebugExpress tudtommal PIC16F887 mikrovezérlőt tartalmaz. Akkor most hogy jön ide a pic16f877?

válasz #546162:
"Szándékom szerint úgy kötöttem be LCD oldalon, ahogy írva vagyon, ezt nem ismétlem meg."
Számomra még mindig nem világos, hogy mit hová kötöttél. A belinkelt rajz is több választást enged meg.

Idézet:
„Proc oldalon meg a PORTB lábait választottam.”

Ha az RB6, RB7 programozói lábakra kötsz valamit, akkor különleges elővigyázatosságra és megfelelő elválasztásra van szükség. Bölcsebb volna a D portot használni!
(#) MPi-c válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Ha a PIC PGD, PGC lábaihoz más áramköri elemek is kapcsolódnak és az ICSP programzáskor ezek nincsennek megfelelően leválasztva bizony, okozhatnak hibát.
(#) kissi válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

A 15-16-os lábakaz LCD háttérvilágítása szokott lenni ( adatlap!) !

Ha a rajz szerint választottad a PORTB lábait, akkor az nem ütközik a programozó lábakkal ( a konfigurációs biteket is jól állítottad be remélem!?) .
Egy teljes rajzot készíthetnél!

Steve
(#) zlanczky válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Heló
A 877 elütés volt, PIC16F887 a valódi.
LCD bekötés mellékelve (kis magyarázat: az első példa program nem használta az RW lábat, de Lüthié igen, de gondolom a sorrend mindegy, a programban állítható)
DE igazad lehet-van, az RB6-7 foglalt az ICSP miatt.
Az RD-re nem merem kötni, mert ott a PK2 ledjei vannak, nem tudom, ha a ledek elé kötöm az LCD data portokat, elviszi mindkettőt?

köszi laz
(#) MPi-c válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Az LCD kontrasztja miért van a PIC RA0-ra kötve?
(#) zlanczky válasza MPi-c hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Mert a PK2-n van egy pont méretes potméter, amellyel az LCD kontrasztját lehet állítani, az első LCD példában az AD-t nem használtam
(#) icserny válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Van a kártyán egy átkötés (JP1) ami pont arra szolgál, hogy a LED-eket leválassza.

Ha mindenáron a B portot használod, akkor hagyd ki az RB6/RB7-et,vagy legalább a programozás idejére kösd le, vagy tegyél be sorba egy-egy 1 kOhm-os ellenállást!

A www.mikroe.com honlapon van olyan bekötés, ami megkíméli a programozó lábakat: Bővebben: Link (az R/W láb első körben write only módban is használható)

Ezt a könyvet érdemes sokat lapozgatni!
(#) kissi válasza zlanczky hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

A linkelt rajzodon nem szerepelt, hogy az RB6, RB7 lábat használod Ezért írtam, hogy készíts rajzot, végül is szövegesen megvan! Ez a kiosztás már "irritálhatja" a PK2 lábait !

De miért nem a rajz szerint használod a kiosztást?!
A kontrasztot PWM-el akarod állítani, vagy miért csatlakozik az 'A' portra?

Ha átkötöd az RD-re, akkor a LED-ek is fognak villogni, mikor a kijelzőre írsz, ez önmagában nem probléma ( kivéve, ha a LED-ekkel nagyon megterhelted a portot!) !

Steve
(#) icserny válasza kissi hozzászólására (») Nov 2, 2009 /

Idézet:
„A kontrasztot PWM-el akarod állítani, vagy miért csatlakozik az 'A' portra?”

Oda van bekötve a demókártya potmétere!

köszi a válaszokat, holnap még egyszer végiggondolom és újraforrasztgatom a dolgokat.
csao laz
(#) brato hozzászólása Nov 17, 2009 /

Üdv!

Mplabban szeretnék lefordítani egy programot de megakadtam mert egy crg fájlt keres a ccs fordító.
Van is ilyen az egyik könyvtárban de az nem kell neki.
Nem tudna valaki segíteni a probléma megoldásában?
(#) MPi-c válasza brato hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Valószínűleg "lejárt" a regisztrációja. Tanulmányozd a ccs topikot!
(#) bazs hozzászólása Nov 10, 2010 /

sziasztok tudnátok nekem segíteni h ez mit jelent??

névtelen.JPG

(#) potyo válasza bazs hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Sose csinálj projektet olyan könyvárútvonalon, amiben szóköz, ékezetes betű és hasonló, az angol abc betűitől, számoktól és aláhúzásjeltől eltérű karakter szerepel.

Szerintem nincs megadva a fordítónak, hogy hol találja az include könyvtárat. Project->Build options->Project alatt valamelyik fülön kell az elérési utakat beállítani.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem