Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   48 / 123
(#) Travolta válasza Georgee hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Az lehet,de nem is volt rossz a tirisztor.Mert ezek álltalában zárlatba mennek át.Legalább is amikkel eddig én találkoztam,az mind zárlatos volt.
(#) DMZ válasza Travolta hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Szia Travolta és Georgee!

Ne veszekedjetek,mind a kettőtöknek igaza van,mert én már találkoztam olyannal is meg ilyennel is!
Csodálkoztam is rajta,de a problámát meglehet oldani!
(#) Travolta válasza DMZ hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Szia!
Természetesen nem veszekszünk.Ilyen meg se fordul a fejünkben.Igaz Georgee?
Ami a problémát illeti,elképzelhető,hogy a glim nyitófeszültsége alacsonyabban van,mint ahogy a cső begyujtásához szükséges energiára fel tud töltődni az energiatároló kondi.Érdemes lenne ott is szétnézni.
(#) Frodo94 válasza Travolta hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

De azt mondta, hogy párat villant az elején, szóval szerintem a cső villantásához szükséges energia megvan. Lehet, hogy a tirisztor alul van méretezve, és rövid használat után kimúlt.
(#) wtc válasza Frodo94 hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Sziasztok!
A 320V-megvan a cső 2 lábánál, és a tirisztor az TIC126, és rövidre zártam az anódot és a katódot és villant . aztán megint rövidre zártam, de akkor már nemcsinált semmit. Szóval akkor most a tirisztor a rossz? Akkor milyen tirisztort vegyek bele konkrétan hogy jól működjön?
Köszi a segítséget!
(#) villanyos válasza wtc hozzászólására (») Nov 1, 2009 /

Sziasztok!

Nos, elég rég volt már, amikor ilyet készítettünk a barátommal. Néhány dolog azért megmaradt.

A villanási teljesítmény az 1/2C x U^2 energiaképletből adódik. Tehát a kondi értéke csak "félig" szól bele a villanási teljesítménybe. Viszont a feszültséggel négyzetesen arányos!!!

Mi anno metálpapír kondit használtunk fel hozzá, 80µF 630V ~, ezt töltöttük Vilard feszültségkészerezőn keresztül, ahol a becsatoló -feszültségemelő kondi 4,2µF-os fénycső fázisjavító kondenzátor volt.

Egyenirányítónak ha jól emléxem KPBC35 1000V-os graetzet használtunk.

A 80µF kondin 550-600 V feszültséget mértünk, kisütési gyakoriság max 3 Hz. A fényerő viszont iszonyú nagy.

Az XOP-15 cső, ami szerintem nem kicsi, üzemideje 100 óra körül van, utána csere, mert beledöglik. A villanyóra előtti kismegszakító is erős kalapáló hangot adott a villanások után . Lehet, hogy nagy árammal dolgoztunk?

Volt szerencsénk egy gyáriba belekukkantani, (MEGASTROB) ott pl. egy feszültségemelő Power Factor Controller dolgozott, a csőre 420V-ot küldött, 400µF kapacitás mellett.

Még egy apróság: a nagyfeszültségű és nagyáramú vezetékekre, amely legalább 1,5mm^2 Mkh, + szigetelő csövet húzzatok, lehetőleg hőálló szilikont.

Sok sikert!
(#) wtc válasza villanyos hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Sziasztok!
Köszi! A vezeték rendbe nvan 2,5-ös
De akkor én most mit csináljak? kicseréltem a Tic 126-os tirisztort mégegy tic 126-ra, és most már nem villogott a cső egyátalán, csak akkor amikor rövidre záztam az anódot meg a katódot, akkor villant.Akkor most mi lehet a rossz? Vagy erősebb tirisztor kellene?
Köszi!
(#) habazutty hozzászólása Nov 3, 2009 /

Sziasztok!

Fordulatszámmérő led-es vagy villanócsöves strobival kapcsolatban szeretnék tőletek kérdezni valamit.
Megépítettem az itt található kapcsolást http://homepages.which.net/~paul.hills/Circuits/Stroboscope/Strobos...e.html

Nem hozza a várt eredményt, semmilyen eredményt nem hoz. Az U5 monostabil 555 kapcsolással lehet a gond, mert ha alacsony szintet teszek a trigger bemenetre a D1 led folyamatosan világít. Ha pedig H szintet teszek rá akkor kialszik, de D2 "tűltöltődés Led" pedig szépen kigyullad. A számlálók kimeneteit rövid vezetékekkel kötöm U5-höz, de gyakorlatilag bármihez érek hozzá, a D1 led világít, pislog, hol így hol úgy. A harmadik leosztás kimenetét használva villog csak ütemesen de akkor is mintha inverz lenne.
Az astabil része elvileg jó a kapcsolásnak.

Ha valakinek van bármilyen ötlete szívesen venném, mert már egy hete nyüstölöm és nem jutok előbbre.

Előre is köszi!
Üdv: habazutty!
(#) Fehervar hozzászólása Nov 5, 2009 /

Szevasztok!
Érdeklődnék hogy kinek van egy felesleges nyákja ehez a strobikapcsoláshoz?Strobi nyák Én sajna nem tudok ilyent csinálni mert egyszerüen nincs rá időm.(még nem is próbáltam ) Aki tud segíteni azt privben várom válaszát!
(#) Georgee válasza Fehervar hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Csak le kell tölteni. (a nincs időm megcsinálni stb, itt nem sokan kedvelik)
(#) Fehervar válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Köszi simpi utánanézek.
(#) habazutty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Úgy van ahogy mondod simpi. A szerző azért tette bele a monostabil multivibrit, hogy el lehessen kerülni a nagyfrekvencián fellépő elmosódást. (lecsökkentem az impulzusszélességet), az első ic egyébkén 13 khz ig dolgozik kb 3,5 khz től, azért van benne a három számláló, hogy 0,35 hz- től lehessen 13 khz ig pontosan szabályozni. (leosztva a frekit). De egyszerűen nem tudom megcsinálni a mostabilt, hogy jó legyen, már próbáltam hálóban is. Ha GND-t kap a trig bemen állandóan világít a led, nem kapcsol ki.

Egyébként hová lehetne átvinni ezt a kérdést szerinted?

Előre is köszi!

Habazutty!
(#) Chokapick hozzászólása Nov 11, 2009 /

Sziasztok

Tegnap elkeszult a mobil strobi! Lenyegeben mar evekkel ezelott elkeszult,de aztan idokozben elkoptak az alkatreszek rola ,de most potoltam oket es bedobozoltam.Egy fenykepezogep csovet hasznaltam fel es nagyon szepen,stabilan dolgozik.Lazabb embereknek ajanlom akik nagy nadragban jarnak,mert nekik elfer a zsebukben.Aztah hirtelen elolehet venni es buli A dobozban maradt meg nemi,hely ahova bevan tervezve egy hangvezerlo,de addig is itt vannak a kepek a jelen allapotrol es az aramkori rajz.A rajzot mar ebben a topikban egyszer feltoltottem,de akkor a forumtarsak is eszrevettek,hogy hianyos volt.Egy vonal hianyzott a Tirisztor labarol a GND-re.Most javitottam azt is es ez mar a pontos rajz.Batran ajanlom mindenkinek,es sikeres utanepitest kivanok!
(#) Chokapick hozzászólása Nov 11, 2009 /

Az elozo feltoltes nem jott ossze Itt a rajz!

DSC03835.JPG

(#) zenetom hozzászólása Nov 14, 2009 /

Hali!
Ehhez mit szóltok?
(#) Georgee válasza zenetom hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Hiányzik róla a gyújtótrafó!
(#) Chokapick válasza zenetom hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Nem ismerem a kapcsolast,de alapbol nemtetszik a 20W ellenallas arzenal.Gondolom szep hot termel... A lentebb feltett rajzomon en 5w ellenallast hasznalok aktiv hutessel es tokeletes.
(#) wtc válasza wtc hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Sziasztok!
Végre működik a strobim .
Már vagy 4 tirisztort vettem, hogy próbálgassam, és egyikkel se villant csak a glimm villogott, a végén más az se, és gondoltam egyt, hogy megnövelem az energiát, és a 33nF-es kondi helyére tettem egy 47nF-eset, és tökéletesen működik .
De akkor az hogy lehet hogy 33nF-el nem gyújtotta a tirisztor a csövet?
Köszi!
(#) r4pt0r hozzászólása Nov 21, 2009 /

Sziasztok, nah végre sikerült elolvasnom végig mind a 104 oldalt.

Szeretnék én is építeni egy stroboszkópot, már kezdem tisztán látni az igényeket.
- csak zenére vezérlés érdekel, nem kell hogy magától tudjon villanni, ezért az alkatrészek sem kellenek bele
- 2db 150Ws-os csőre gondoltam, az egyikhez egy plusz kapcsolót amivel le lehet kapcsolni (ergo egy egyszerű fényerő szabályozás ), lásd lentebb
- lehetőleg a másodpercenkénti villanás ne legyen kevés, hogy nagyjából azért tudja követni a zenét, de mégis legyen maximális a teljesítmény (fesz duplázás, nem elko kondi ilyesmi), az élettartam nem fontos, nem sokszor lesz használva
- a hangvezérlés elektronikája majd későbbi téma most csak a meghajtáson van a lényeg

Kb így ennyi jutott most eszembe.

Nah lássuk mire gondoltam:
Elsőnek Georgee kapcsolását néztem, de aztán Travolta (ha jól emlékszem) is linkelt egyet, még hozzá ezt Travolta féle
Ez jónak tűnik szóval ehhez teszem fel a kérdéseket, ha a Georgee féle verzió jobb természetesen azt is használhatom (az övé itt vanGeorgee féle)
Csőnek meg ezt gondoltam cső nem tudom mennyire jó, de elég borsos az ára (annyi mint az 1500Wsnek ). Sajnos mivel nincsenek ide írva az adatok, és máshol sem találtam nem tudom igazán milyen feszek kellenek neki, ezért gondolom egy fesz duplázással meg lehet oldani.

Nah térjünk vissza a Travolta féle elektronikához:
- hogyan/hova tudom bekötni a fesz duplázott
- ha bekötöm akkor a kondik maradhatnak 400Vn vagy azokból is nagyobb kéne
- az ábrán 4kVvan írva gyújtásnak, de ha én egy ZTR32est teszek oda akkor 6kV lesz, nem?
- a bemenetnél ha hangvezérlésre akarom akkor semmit nem kell változtatni, csak 1 triakot kell betenni, és az elé egy optot (persze még 1-2 kondi, meg ilyesmi)
- 1N4009 és a BZX79-B6V2 nem kapható legalábbis ahol nézem, tudtok helyette ajánlani mást?
- mennyire kell változtatni majd a kondikat hogy a fenti pontoknak megfeleljen
- és ha kapcsolóval meg akarom szakítani az 1ik cső villanását, a 3 láb közül melyiket érdemes? (arra gondolok hogy nem tesz e kárt pl. ha az anódot vagy a katódot megszakítom, és közben megy rá a gyújtó fesz)
- van e még valami javítandó rajta vagy a változtatások után mennie kéne ahogy elgondoltam?

Georgee az a lényeg olyan legyen mint az első videódban még pár éve, amikor a dupla csővesedet mutattad ahogy villog.

A segítséget előre is köszönöm, ha esetleg valaki bele is rajzolna az egyik képbe mit hogyan, annak nagyon örülnék persze az is elég ha elmondjátok, majd lesz valami.

(jah és nem kell leszedni a fejemet, gondolom kiderült az írásomból, hogy ilyen mélységekben nem értek az elektronikához.)
(#) r4pt0r válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Köszi

De sajnos ezzel még nem jutottam semerre, mondjuk legalább már tudom hogy működik, de ebben is benne vannak a gondok, és a kérdések.
(#) r4pt0r hozzászólása Nov 23, 2009 /

Nah így nem haladok akkor inkább rákérdezek a dolgokra hátha:
(erről van szó még mindig Bővebben: Link)

- ha jól gondolom a 47uFes kondi, ami párhuzamosan van a csővel az felelős a villanásért. Arra gondoltam kicserélem 1-1 db motorindító 22uFesre. Csakhogy annak 4 lába van, valaki tudja hogy kell azokat kötni?

-1N4009 helyet mehet az 1N4007es is?

-a BZX79-B6V2 helyett is várok javaslatokat
(#) Travolta válasza r4pt0r hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Szia!

Jól gondolod,a kondi felel a villanás erősségéért.
Milyen motorindíto kondid van?Elképzelhető,hogy 2-2 kivezetés össze van kötve.Ezt műszerrel könnyen kimérheted.És már meg is van a bekötése.

Az 1N4009 helyére bármilyen legalább 400V/1A diódát betehetsz.

És a zéner értéke sem kritikus.12Vig nyugodtan felmehetsz.

Viszont ha mindenáron ragaszkodsz a feszkétszerezős változathoz,akkor inkább adok hozzá egy másik kapcsolást.Annak hátránya,hogy két batár nagy motorindító kondi van benne,így elég méretes lessz,viszont a csövön kívűl semmi más melegedő alkatrész nincs benne.És talán még stabilabb is,mint a DS250.

Üdv:Travolta

(#) bobz hozzászólása Nov 24, 2009 /

Sziasztok!
A segitsegetekre lenne szuksegem. most egy sokkal erosebb stoboszkopot akarok epiteni XOP-15-os villanocsobol. Melyik a legjobb sema ra?
Varom a valaszotokat. Nagyon surgos a dolog, ujevre kel a strobi.
(#) bobz hozzászólása Nov 24, 2009 /

Hat en azert ennel sokkal erosebbet szeretnek;D
A villanocso amit venni szeretnek az XOP-15-os az az 1500W-os. Habar a mai nepig nem tudom hogyan lehetnek ezek a lampak 1500W-osak?
Amugy megfigyeltem azokban a hazi epitesu strobikban amit itt lattam nincs az elolapjan uveh. Ez biztos azert kel hogy legyen hutese a lampanak is, nem csak az ellenallasoknak, amit a beepitett ventillatr biztosit.
(#) sirály12 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Nekem is vannak ilyen kis csöveim, csak eddig nem akartam használni semmire őket, de most szeretném. Egy jelzőfénybe kellene egy olyan megoldássan, hogy 1-2 villanást produkáljon mp-ént. Csak nem fér el ennyi panel és elektronika mellette, kevés a hely.

Erre tud valaki valami egyszerű rajzot.
(#) DMZ válasza bobz hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Szia!

Én a Turbó bikastrobit építettem meg és a mai napig faszán működik!
Nekem a strobi elején már van üveglap,csak mikor legutóljára felraktam a képeket akkor még nem volt kész teljesen,még fület is raktam rá!
Ime a képek!
(#) r4pt0r válasza Travolta hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Igen elsőnek rosszul néztem a neten a képet, rossz szögből mutatatták, jobban rákerestem és tényleg összevannak forrasztva páronként az ilyen kondiknál.

Ha jobb mint a DS250 akkor jöhet a kapcsolás, persze ha az is 2db csőre van tervezve.
Jah és akkor ajánlhatnál hozzá megfelelő értékű kondit meg ellenállást (ha egyáltalán van benne) 2db 150Wattos csőhöz, hogy azért nagyot villanjon, de azért pár villanást tudjon másodpercenként: D
(#) bobz válasza DMZ hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

En is a bika strobit neztem ki
Amugy a te dobozolasod tetszett a legjobban. Nagyon ugyesen sikerult osszeraknod az egeszet. En annyira az elektronikaban nem vagyok jartas, azt a heverom fogja csinalni. En a dobozolast fogom. Honnan voltak olyan rezlapjaid amit ossze tudtal cinezni?
A lampat hogyan fogattad be? Es milyen hutes volt pontosan az ellenallasokon?
(#) Travolta válasza r4pt0r hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Alapban egy csöves,mint álltalában minden strobi.De annyi csövesre építed meg,amennyire akarod.Egy a lényeg,minden csőnek külön kell a feszkétszerező és a gyujtóáramkör.

Ha 150W/s-os csövet használsz,az annyit tesz, hogy másodpercenként a cső 150W teljesítményt tud produkálni,az adatlap alapján megadott élettartamig.
Ha te másodpercenként 10et akarsz villantani,ennek megfelelően kell a teljesítményt megválasztani.Rgo 15W teljesítménnyel küldheted meg.Külömben a cső rendkívűl rövid élettartamú lesz.
(#) r4pt0r válasza Travolta hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Hát feszkétszerezőhöz is találtam annyi féle kapcsolást, hogy én meg nem tudom mondani melyik kéne.

Hát azért 10et nem akarok villantani, csak nem tudom hogy kell ehhez méretezni a dolgokat.
Következő: »»   48 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem