Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha fel tudnátok tenni a rajzot az jó lenne.Ha már van alkatrészem miért vennék ?A haveromnál csatlakoztattunk ijen rádióhoz CD lejátszót és hangfalat tetszett a produkált hang.
Tényleg, ott van benn a trióda..
Számos EL84 SE rajzot tettünk fel a témába, sokan dicsérik Djhans Jani kapcsolását, azt rakd össze. Fel is lett töltve a témába egy párszor.
üdv
Ha az "R-165 MELODIJA" rádió, akkor bingo, mert a 2.ECH81 triófája a végfok része, akár 1-1-ben utánépíthető.Kapcs. rajz mellékelve.
Üdv!
Készülget a PCL86SE, már majdnem kész, csak a fa oldalak, meg az előlap hiányzik! Most is hallgatom, épp triódába kötve, fejhallgatóval.
Képek
Hoppá, Márk mester, alakulgat szépen, grati, jó lesz, nekem tetszik.
Próbáltam csőcserével, ugyanez a hiba, szóval itt valami más a gond
Jó lesz.
![]() ![]()
Szia ! szerintem meg nézd át tüzetesen azt a bemeneti részt mert 100% hogy valamit elkötöttél , vagy nem megfelelő alkatrész került valahová? Mint iram is nem oly rég építettem én egy ugyan ilyen JMC800-as előfokot az eggyik haver kérésére. Nálam a rajz szerinti alkatrészek lettek beépítve , szinte az összes alakatrész használt bontott . Az élesztés után tökéletesen beált a megfelelő fesz szintekre , semmi gond nélkül tökéletesen megy azóta is ! JMC800 előfok
![]()
Doncso, Jani! Köszi! Igazából még a bele nem bégleges, mert -remélem- holnap jön bele a saját toroidja. Fleta jóvoltából. Na igen, a katódhidegítők.. A hangján nem veszek észre semmi, ha a végleges összerakásnál még lesz maci, akkor cserélem azokat is. A kapcsoló felett, ami lyuk van, oda megy majd még LED. Majd rakok még képeket, ha készülget. Meg majd egyszer trafótakarókat, addig is le vannak szigetelve a kivezetések..
Bemeneti csatiknál lesz gond szerintem is, fontos, hogy mikor a high-be dugsz a 22 nF lekapcsolódjon a testről, és csak a 470K/470 pF találkozására menjen, az 1Mohm rácslevezető mindig testen van.
Hát akárhogy nézem nem találom a hibát. Low-ba dugva aránylag szépen megy végig a jel, bár az előbb mellékelt rajzomon a V2a és b után felül vág, mintha a felhúzó ellenállás értéke nem lenne teljesen jó.
Ezek után átdugtam a high-gainre: ekkor aV1b fokozat még nagyonszép kimeneti jelet ad (1.kép), ezt a V1b anódjáról lecsatoló 22nF-os kondi "bal" oldalán mértem. Ha azonban a preamp potit elkezdem feltekerni, már látszik a gerjedés a jelen (2.kép), érdekes mód, hiszen, ugye előbb mérek, mint a poti. Sőt a preamp poti csúszkarésze szép lassan -5Voltra kerül.... Ezek után V1a anódjáról lecsatoló 22nF kondi "jobb oldalán"mértem, úgy, hogy preamp értéke maximális(3.kép). Itt már látszik hogy felül vágott a jel, és egyre torzabb.Ebből v2a vezérlőrácsára a 4. képen látható jel kerül (egyretorzabb), majd végül a treble poti csúszkarészén mértem a fázishasítóra kerülő jelet, ezaz 5. kép. na itt már semmi köze az eredeti szinuszhoz. Most már egyre inkább a 470pF-es kondikra gyanakszok, mintha mindig azokfele rondulna el a jel... Így esetleg ha valaki végigolvasta ezt, képek alapján esetleg valami tipp? Látszik, hogy a high csatorna előfoka teljesen szép lineárisan működik, a következő fokozat is, de a kettő együtt már berondul...
Sziasztok!
Egy kis infó: Most láttam, hogy a HAM bazárban lehet kapni a Marshall JCM800-hoz kimenőt: Marshall 50 W-os kimenő trafó (TXOP-00005/P-TM050, JCM800-hoz, 2 x EL34, 3,2 kohm a-a/4-8-16 ohm) Igaz, hogy nem olcsó, de van... Üdvelet Néktek
az első trioda anódját a katódjával kösd össze egy 220-1000 pF-os styro, vagy csillám kondival és (esetleg) a 3. trioda anódellenállásával köss párhuzamosan 470-1000 pF-os styro, csillám, vagy MKP kondit. A kondik minimum 400 V DC üzemi feszültségűek legyenek. Az első cső feltétlenül árnyékoló serleges foglalatban legyen, a foglalatot föld potenciálra kell kötni. Az egész áramkörnek földelt (testelt) fémdobozban kell lennie !
Na végre Márk komám ! Most már látunk valamit Tőled is ! Ügyes konstrukció. tegyed fel sebtiben az oldalakat is, had csudáljuk ! A belső elrendezés is szép ! Földsín ügyes megoldás ! Egy szóval jó kis erősítő ez, gratulálok !
![]()
Sziasztok.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy: Építenék egy torzitó effektet és arra gondoltam hogy a vágó diódák helyett csövet raknék bele. Mert, találtam otthon csöveket (nem emlékszem milyen tipusúak) és ha fűtöttem akkor a rács és a katód között digit multi dióda állásában egy diódát tudtam kimérni. Működne-e ez így? Sehol nem találtam ilyen megoldású torzító kapcsolást, ezért gondoltam, hogy megkérdezem a "cső szakértőket" akik már láttak csövet közelről is. Köszi.
Szia ! Szerintem a kérdésedre a válasz nem olyan egyszerű ?
Idézet: tessék egy egyszerű de nagyszerű kis csöves /tube driver/ torzító. Tudnám ajánlani már sokan megépítették , kissebb nagyobb sikerrel „Sehol nem találtam ilyen megoldású torzító kapcsolást” ![]() ![]()
Köszi a dicséreteket! Na igen, eddig általam épített holmiról nem tettem fel képet. Az oldalait még nem vágtam ki, de ki fogom, talán pénteken, akkor tanulnom sem kell, így előbb ki tudok menni, a garázsban nem tudom, hogy jó-e az izzó. A földsínt előtte láttam Zolinál, és gondoltam, hogy akkor én is így fogom csinálni, csak nálam a felfogatás volt problémás, de megoldottam úgy, hogy vezetékről a szigetelést ráhúztam a földsín kész szélére, majd odafogattam a foglalatot tartó csavarokhoz. Így a füldhurkot kerültem el, végülis a GND rajt lesz a sasszin.. Gondolkoztam még valami festésen is, de nem hiszem hogy lesz, mert csak a tetején, meg a hátulján látszik a fém, a tetején meg a csöveket nézem inkább, nem ami alatta van, a hátulja meg hátul lesz, így azt meg nem nézegetem..
Igen, de mégsem. Láttam a rajzot, sőt még egy hasonlót is. De sem abban a topickban sem máshol nem írnak róla, hogy milyen. Sok helyen szerepel úgy hogy, gyerekek tessék van ilyen is. Amit én kérdeztem olyan nem láttam sehol. A szembe fordított diódák helyére tenném a csöveket. Tehát nem bele vezetem a torzításig előerősített jelet, hanem vele vágok, diódaként határolok vele.
Van benne fantázia? Számít a cső mint hangzás? Vagy csak próba után lehet megmondani, hogy milyen? Idézet: Nem akarom elhinni amit írsz ! Ha kérdezted akkor biztos válaszoltak volna is rá ? Volna egy javaslatom kérdezd bátran a kocost szerintem ő fog neked érdemben válaszolni ezzel a kis gépezettel kapcsolatban . A csöves diódákkal kapcsolatban nem tudok sajnos semmi érdemlegeset mondani ,de valószinű ugy ahogyan elgondoltad semmi értelme a cső beépítésének ! „sem abban a topickban sem máshol nem írnak róla, hogy milyen” ![]()
Hali!
Készülő erősítőmhöz ezt építettem meg. Elég sokat tudó, szép hangú jószág. Ami nagyon kellemes még benne, hogy elmegy kis feszültségről is. Nekem a végfok +- 26V-ot kap, az anódfesz ebből lesz stabilizált 24V. A teljesen tiszta hangtól a hardrockos torzításig tud mindent, van benne booster és clean/dirty kapcsoló. A hangszínszabályzója sem a szabványos megoldás, hanem a Big Muff hangszínszabályzóján alapul. Én is meglepődtem, hogy mennyire hatékony, ha az ember egyszer megszokta.
Valahol már írtam itt a fórumon, hogy ez a Tube Driver tervezési szempontból egy agyrém. A bemenetén a leválasztó erősítőnek semmi értelme, hacsak nem a jel/zaj viszony rontása volt a cél. Ellenben a végén a hangszínszabályzó nincs leválasztva, ami minden, csak nem korrekt megoldás, mert ki tudja, mi lesz a következő fokozat...
Idézet: Nos engem ez igazán hidegen hagy amit írsz , nekem ezzel kapcsolatban nincs építési szándékom meg nem is érdekel az ilyen bagatel kis kapcsolás ! De miért is agyrém ha már így szóba hoztad ? Netán azért mert a kimenetre nem rajzoltak a kapcsolási rajzra egy konderzátort ? Ha ezért akkor semmiség , ez egy elektronikához alapszinten értő embernek nem jelenthet gondot ! A bemeneti leválasztó erősítő meg aztán csak egyszerűen le is hagyható ! Szóval ezek alapján nem jelenthető ki hogy agyrém lenne? Csak némi rálátás kell és semmi gond „Tube Driver tervezési szempontból egy agyrém” ![]()
Homályos emlékeim még élnek erősítő technikából... Most már egész biztosan nem tudnám matematikailag levezetni, de egy erősítő lánc eredő zaját 9x%-ban az első fokozat zaja határozza meg. Magyarul a jó jel/zaj viszony érdekében az első fokozatnál kell a lehető legnagyobbat erősíteni a létező legkisebb zajú eszközzel. És ha már műveleti erősítővel hajtjuk túl a csöveket (ami ebben a topicban szinte sértésnek számít
![]() Leválasztásnál én egy egységnyi erősítésű nagy impedanciás bemenetű fokozatot értettem, és nem egy csatoló kondit. Ennek pusztán az lenne az értelme, hogy a hangszínszabályzónak ne terheljen be a következő fokozat.
Üdv!
Jól emlékszel! csakhogy ez a fokozat nem az erősítő lánc első eleme, hanem egy közbenső fokozat (hangszínszabályzó) meghajtó eleme, azt pedig hasznos kis impedanciáról meghajtani. az itt termelőső zaj, csak az általad említett 1 -9x zajba játszik bele, innen a végfokig már nincs olyan nagy erősítés, mint a mikrofon szinttől idáig.
A nagy mágusokat, mestereket kérdezném halkan, nem lenne egyszer kedv egy hasonló könyv írására, mint ITT? Illetve, hogy valamelyikőtökben felmerült-e egyáltalán akár csak hasonló korábban?
Én tuti szívesen lapozgatnám...
Érdemes végignézni alaposabban. Ez a kapcsolás egy gitártorzító, szó nincs róla, hogy bármilyen mikrofon előerősítő lenne előtte. A második fokozat max. erősítése 333(!)-szoros. Ez csak annyit jelent, hogy az első erősítő zaját is ennyivel erősíti... A dolgozó meg egymás után köt néhány ilyen hitech kütyüt és csodálkozik, hogy mi sistereg a hangszóróban.
Igaz, hangszínszabályzót kis impedanciával hajtunk meg és nagy impedanciával zárunk le. Ez utóbbit nem látom ebben a kapcsolásban biztosítva. Na, de ne offoljuk szét a szent csöves topicot. ![]()
A mi bulink is ilyen volt, csak kicsiben...
![]() ![]()
Nekem, amikor annó írtam a kis pdf-jeimet /Egy kis gyorstalpaló, EcoPityu csöves multja.../ volt gondolatomban hasonló stílusú hosszabb irományokban megnyilvánulni, de amikor itt összeverődött a csapat, a sok okosság hatására észrevettem, hogy azért még nekem is van mit tanulnom. Talán erre jó a fórum, hogy a sok okos ember megosztja egymással a tudományát, és tapasztalatait, így együtt fejlődnek. Ha valaki kivonatokat készítene ebből a topicból, és értelmes fejlődés szerinti logikai sorrendbe rakná, összejönne itt egy két kötet, illusztrációkkal dúsítva.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |