Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 97
(#) kadarist válasza banday hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
A képeken látható vevővel a légi sáv AM adása is vehető, és a 137MHz-es sáv is FM-ben.
(#) banday válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy ez az ic valami programozott dolog mert én találtam itthon.Bővebben: Link
(#) SALáta válasza banday hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szia! Nem programozott dolog. A pici gond hogy nincs nyákterv, ez rf áramköröknél nem a legjobb. Nekem is van egy kérdésem: keskenysávú FM vevővel lehet-e fogni a műholdak jeleit? Azt hiszem a gép elég hozzá, a másik probléma hogy a laptopomon csak mikrofon bemenet van, eddig pakettrádiónál mindig a vonal bemenetbe dugtam. Szerintem jó így is.
(#) kadarist válasza SALáta hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szia!

Keskenysávú nem jó, mert a nagy FM löket miatt torzítani fog. A csatolt AM-FM vevő egy korrekt kapcsolás, ajánlom utánépíteni.
(#) Medve válasza SALáta hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Én pedig azon a véleményen vagyok, hogy venni, hallani mindenkép lehet, (akár a gyári gumiantennával is) egy ismerősöm pedig kapott NBFM vevővel képet a PC-n.
(#) SALáta válasza Medve hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Kipróbálom, sajnos a gép szerintem "ülteti" a vevőt.
(#) dpista válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek!
Megnézve a cseh vevőt..
1. A 20€-ós CD-n rajta van a szoftver, és van egy részletes szerelési útmutató - sok képpel.
2. Több változatban ajánl kittet a szerző:
- komplett vevő Bopla dobozban, 241 €.
- szerelt, behangolt berendezés 125 €
- Kit, teljes alkatrészkészlet és a CD-t 76€
- A két nyák, és az IC set 51 €
- A két nyák 10 €
- A CD szerelési utasítással, képpel, sw-rel 20€
Az készülékről leírás a "Prakticka elektronika A Radio" cseh folyóirat 03/2004. számában jelent meg.
3. Szinpatikus alternatíva a 137-141MHz/27 MHz (CB) sávú konverter- amit kitben 24€-ért ajánl a szerző .
4. Az újságcikkben a szerző leírja a vevő behangolását - nagyfrekvenciás mérőműszerek nélkül.


    


    


    
(#) SALáta válasza dpista hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Ha jól látom EZ ugyan az csak a vakerán. Azért megkérdezném mi kerül ebbe olyan drágába mert ennyiért két puxing woxung és társait veszek vagy egy Yaesu FT 60 at ami azért mégiscsak adó vevő. És van rá garancia. A garancia lejárta után a haver FT60 át megcsinálták ingyen, nem lehetett törülni a frekiket sehogy de erre a lejárat után jött rá és láss csodát postai odaküldés árát fizette csak!
(#) szendi001 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Udv Mindenkinek!

Mellekelten csatolom az emlitett francia tervezesu vevo paneljenek Spintben modositott verziojat. Igy ahogy van lehet vasalni.
Ha valaki esetleg nekiall velem epiteni szoljon

Koszi: Joe
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Naja, CFU455B-t használ, az "széles"sávú verzió. Ha átkapcsolhatóra csinálod, egy keskenysávúval, akkor univerzálisabb készüléket kapsz.
Tervezem én is egy ilyen megépítését, de inkább csak az IC környezetét, "alapvevőként"
(#) dpista válasza kadarist hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia kadarist!
Én sok ellentmodást látok a moduláció milyensége tárgyában. ("Elég nagy FM lökettel jön az adás, úgyhogy az NBFM demodulátorok kiakadnak tőle." /12.5 KHz-es csatornatávolság)
Persze tapasztalataiddal nehéz szembemenni!
Ezért kérlek, - ha már találkoztál vele - linkeld be bármely, ebben a sávban sugárzó időjárási műhold sugárzási paramétereit tartalmazó oldalt, vagy a sugárzási paramétereket részletező dokumentációt. Nekem - rövid időn belül - nem volt sikerélményem.
(#) dpista válasza SALáta hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia SALáta!
Igen, ez a Miroslav Gola (OK2UBS hívószámú) rádióamatőr-vállalkozó által tervezett, és 125€-t forgalmazott vevő!
Ha a kérdésed nem költői...
A 125€- árhoz
M.O.-on is egy felprogramozott PIC 5-7-12e Ft. (Anyagár, fejlesztési munkadíj, amortáció, általános kölségek) A felprogamozott 89C2051-re mondjuk 8e Ft.
A nyák kifejleszése legyártatása (kis db. szám esetén drága, nagy db.-szám esetén rizikó) Ennek a kéd db -nak konkrét ára
(#) dpista válasza dpista hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia SALáta!
Mellényúltam, befejezetlenül elment.
Folytatom:
Szia SALáta!
Igen, ez a Miroslav Gola (OK2UBS hívószámú) rádióamatőr-vállalkozó által tervezett, és 125€-t forgalmazott vevő!
Ha a kérdésed nem költői... a 125€- árhoz
M.O.-on is egy felprogramozott PIC 5-7-12e Ft. (Anyagár, fejlesztési munkadíj, amortáció, általános kölségek) A felprogamozott 89C2051-re mondjuk 8e Ft.
A nyák kifejleszése legyártatása (kis db. szám esetén drága, nagy db.-szám esetén rizikó) Ennek a két db -nak konkrét ára 10 €, legyen (soha ne legyen) 3.000Ft.!
Néhány speciális alkatrész TOKO 455kHz; MC3362
Adó, járulékok: kb. 40%
Ráadásul - ha Vaterán veszed - Prágából Budapestig a szállítási költség + az ő költségei + haszonkulcs - ide vezet.
Én inkább a 76€-s (teljes alkatrésszortiment - doboz nélkül CD-vel) Kit-t venném, mert a készüléképítés-kis anyagiráfordítás ami érdekel.

Egy egymondatos sommás válasz: Egy Kínában, nagysorozatban gyártott termékkel egy Eurúpai manufakturában létrehozott termék - árban - nem versenyképes.
Egy végső beszúrás: Bárkit szívesen segítek a konkrét megépítés dolgában. (az egyik újságcikkben pl. egy teljes fejezet "beállítás nagyfrekvenciás műszerek hiányában"-ról szól.)

Üdvözlettel:dpista
(#) kadarist válasza dpista hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia!

Egy kukázott, digitális kijelzésű FM tuner, vagy egy autórádió áthangolása 0Ft költségű. Ez is egy alternatíva lehet a költségkímélés tekintetében. Az eredmény lehet, hogy nem olyan, mint egy ilyen "gyári" készüléknél, de az építés, behangolás, működés sikerélménye mindennél többet ér. Nekem mindenképpen.
(#) kadarist válasza dpista hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
34kHz csatorna-sávszélesség kell hozzá(minimum).
Az én vevőm egy egyszer transzponált 10,7 MHz középfrekvenciájú vevő. Egy Blaupunkt gyártmányú varikap-hangolású tuner áthangolva. A helyi oszcillátortekercs vasmagját kihajtottam, helyébe alumínium hangolómagot tettem. A bemeneti sávszűrő szintén alumagos lett. Antennaerősítőnek egy BFR91A-val felépített földelt emitteres kapcsolás van, bemenetén kis jóságú sávszűrűvel. A tuner kimenetére (10,7MHz) egy pótlólagos KF-erősítő került egy TBA120 felhasználásával, bemenetén-kimenetén egy-egy kerámiaszűrővel. A demodulátor egy japán autórádió KF-demodulátor panelje.
Egy térerőmérő tartozik a készülékhez, valamint egy durva és finomhangoló potméter, és persze hangerőszabályzó. A hangolófeszültséget egy uA723 stabilizálja. Van még egy hangfrekvenciás teljesítményerősítő a dobozban TBA810-el, és egy illesztőtrafó a vonalkimenethez. A készülék alkalmas még az 2m-es amatőrsáv vételére is.
Több ezer képet készítettem ezzel a felszereléssel. Ha érdekel, teszek fel néhányat ide.
Ja és az antennán egy egyszerű keresztdipól, a megfelelő illesztőtagokkal kiegészítve. A behangolásoz persze rengeteg türelem kell, de a végén mindenért kárpótolt a sikeres vétel.

Automatic Picture Transmission (APT)
(#) dpista válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia kadarist!

Először is gratulálok munkádhoz, és az elért eredményeidhez!
A belinkelt oldal sokat segített, pl. a moduláció megismertetésével stb.
Én a készüléképítés, és a cseh oldal miatt szóltam a témához. Aki azt az utat választaná, hogy kétszertranszformált PLL-es vevőt építene, aminek LCD kijelzője sok információt jelenít meg, annak ez jó alternatíva (lehet).
A 250€ késztermék árával szemben is előnyös lehet a kb. 21E Ft.-os kitt ár. Kihagyva az €-t még faragható le kicsi az árból..
Mivel a tárgybani újságcikkeket beszereztem, megépítésen godolkozóknak szívesen válaszolok, segítek!

UI: 1. A 34KHz-s csatornaszélesség kell a 15KHz-es frekvencialökethez, amit én - ismereteim szerint - NBFM modulációnak sorolok, de ennek aligha van jelentőssége.
2. A segítségeddel fellelt irodalomból megtudtam, hogy a műhold-csatornák vivőfrekvenciái egymástól 50KHz, - 80 KHz, - leggyakrabban 100KHz távolságban vannak. Hibás volt tehát a 12.5KHz- csatornatávolságról írni. Ez a vevő egyik hangolási lépéstávolsága. Bocs!

Üdvözlettel: dpista
(#) szendi001 hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Szia Kadarist,

Tudnal felteni kepet es osszeallitasi rajzot a radiorol? Engem most az utanepithetoseg resze fogott meg ennek az egesz dolognak ezert probalok olyan eszkozt keresni ami eleg olcso, megvan benne az epites orome stb
A problemam az egesszel az hogy egyetlen kepet nem vettem meg le ezert jo viszonyitasi alap lenne nehany mintakep is
Mennyire lesz zajos egy ilyen kep peldaul az utolagos Kf erosito nelkul?


A ket linken olcso FM vevo kit ek vannak. Ha eltekintunk attol, hogy az egyik egyenes vevo, jo antennaval, szep fem dobozban jo terjedes mellett lehet egy viszonylag jo kepet venni?

Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!

Örülök, hogy érdeklődsz a téma iránt!
Holnap csinálok néhány közeli felvételt a rádióról. Végül is ez egy prototípus-szerű cucc, kicsit szedett-vetett kinézetű, de működik, és ez a lényeg. Megkeresem a régi cédéimet is, amiken a képek vannak. Sajnos már régóta pihen a készülék, talán egyszer majd újra beindítom.
Lehet, hogy maradi vagyok, de egy jó minőségű (és arra alkalmas)CCIR-tuner áthangolása+néhány kiegészítő hozzákapcsolása kielégítő eredményt nyúlt, teljesen ingyen, kukázott cuccokból.
Én nem úsztam meg az utólagos kf-erősítőt. Jelentős érzékenységjavulást tapasztaltam a TBA120-al. Ráadásul a két kerámiaszűrő a TBA elején-végén a zavarérzékenységet is csökkentette. Tudni kell azt, hogy ebben a sávban több más műholdas szolgálat is sugároz, eléggé tömve van ez a frekisáv. Itt szinte mindig lehet(ett) hallani valamilyen digitális adást az APT-n kívül.
(#) kadarist válasza dpista hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!

A nagyobb FM-löket, nagyobb csatorna-sávszélességgel, valamint nagyobb csatornatávolság a kvázipoláris pályájú műholdak vételét könnyíti. A Doppler-effektus így nem annyira zavaró. Persze az 50 Khz-es sávszélességű vevő már jó. Lehet is kapni ilyen keskeny kerámiaszűrőket.
Sajnos néhány éven belül kihal ez az analóg, a hatvanas-hetvenes években kifejlesztett műholdas képtovábbítási rendszer. Úgyhogy hajrá!
(#) dpista válasza kadarist hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia kadarist, szia mindenki!

Én továbbra is csak a készüléképítés és az Amaterske Radio oldaláról közelítem:
Azért szeretem az AR-t, (www.aradio.cz) mivel a leközölt konstrukciók ellenőrzöttek, és reprodukálhatóak. Majdnem minden esetben kitt formájában a nyákok és a kritikus alkatrészek megrendelhetőek.

Üdv: dpista


(#) szendi001 hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Szia Dpista,

Megneztem a cseh honlapot, de leforditva sem talalok keszulek leirast. Ez olyasmi, mintha szerkesztosegi honlap lenne, hol keressem a cikkeket?
Megneztem a ket kit-et amit korabban linkeltem be. Nos az egyik a TDA7010 el szerintem parametereiben nem felel meg az elvarasoknak. A masikban van TDA KF ic viszont a front resz egy pici smd modul nehany tekercsel. Varikap hangolasu, es elofordulhat hogy a modult meg lehet babralni egy kicsit nemi aluminiummal.
Meg mindig ez es a francia leiras kozott vacilalok, nem talaltam sehol MC3362 IC-t egyelore.
Koszi Joe
(#) kadarist válasza dpista hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Sziasztok!

Holnap rakok fel képeket a vevőm belsejéről. Ott aztán lesznek kritikus alkatrészek...
(#) dpista válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Szia szendi001!
1. A cikket könyvtárban találhatod meg, mert valóban, az újság honlapján csak a tartalomjegyzék olvasható. Én hazahoztm pendrive-on, de csak az amatőrsávi (144-146 MHz) verziót, mert az érdekelt. Ezt el tudom küldeni.
2. Az MC3362 IC-t én a datasheetcatalog.com-ról töltöttem le, mert maga a kettőskeverésű PLL-es vevő érdekelt.
3. Utólérhetőségem megtalálod a nevemre kattintva.

Üdvözlettel: dpista
(#) banday hozzászólása Dec 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Találtam egy vevőt amiben szerintem nincsenek nagyon kritikus alkatrészek,bár nekem mint amatőrnek semmi esélyem a megépítésére. Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek válasza banday hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Ennek a kijelzője és az áramkör "eleje" kísértetiesen hasonlít az általam épített 2m-es vevőhöz. Ami remélem hogy hamarosan teljesen elkészül.

2m.JPG
    
(#) Szetya hozzászólása Dec 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Ezt nekem is ki kellett próbálnom.

noaa.JPG
    
(#) kadarist hozzászólása Dec 6, 2009 /
 
Tettem fel pár képet a vevőmről. Ennél a megoldásnál az eredeti rádiókészülék kf-erősítő-demodulátor ic-je tölti be a kiegészítő kf-erősítő funkcióját. Az FM-demodulátor a másik panelen van, forrasztási oldallal felfelé. A "vevő" képen látszik az előerősítő is az előtérben. Az alu hangolómagok most ki vannak szedve a tekercsekből.
(#) kadarist hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Megtaláltam a képeket. Néhányat megmutatok ezekből.
A Wefax című nem műholdas, hanem rövidhullámú SSB vétel.
(#) magitor hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem, bár rf ben is meg amúgy is zöldfüles vagyok, de elméleti síkon nem e lehetne a tda 7000 as vevőic antenna rezgőkörét erre a frekire módosítani, vagy ami még egyszerübb lehetne, egy tll vezérelt egyszerű mikorvezérővel vezérelt "egyszerű" céláramkört építeni, mely nem digitális formában továbbítja az adatot hanem analóg módon GY.K. Hanggal?
(#) Medve válasza magitor hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
-A TDA7000-es felső határfrekije kevés ide, meg az a középfrekvenciának csúfolt valami...igényesebb vevő kell ilyen célra.
-Tll vezérelt mikorvezérlő?? Gy.K. hang? Miről van szó? Szedd össze magad!
Következő: »»   2 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem