Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Majd letesztelem. Ha valóban nagyobb az illesztőellenállás akkor nem biztos hogy jól fog szólni.
EF 80 mindenkinél szokott vetyengeni néhány. Összekötöd a segédrácsot, a fékezőrácsot, az anódot, meg még a külső árnyékoló burkolatot is egy darab csupasz deróttal (tehát 6,7,8,9 lábakat), ráakasztod a kimenőtraffancsot (kicsi TV kimenő is tökéletes), 2-300 kohm rácslevezetőt, katódellenállásnak akkorát hogy 3 W legyen a disszipáció a csövön (300-330 ohm), hidegítés nem kell. Anód-katód között 250 V legyen, ezt 260-280 V tápnál lehet elérni. Kb. megüti a sztárolt csövek hangminőségét, amit döbbenten veszel tudomásul. Nagy hálótrafó nem kell, 12 W-ot vesz fel a hálózatról, 350 mW körül van a leadott teljesítmény.
Neked gyakran megdöbbentő ötleteid vannak
(De ha működik, a fene bánja )EF 80 talán még új is akad otthon, bár ez a próbálkozás a 6E5P-re lett volna kihegyezve, de ezzel majd nem sietek annyira és több csövet is kipróbálok. A kimenő úgy készült, ahogy javasoltad, így 8 ill. 32 ohmra is illeszt.
Az EF80 nem szól rosszabbul így, mint a 6E5P, sőt..., és nem is mikrofóniás, ellentétben a 6E5P-vel. Az ehhez bekötött foglalatba azán változtatás nélkül bedugható a 6zs11p, a 6zs43p is (a katódellenállás csökkenthető az illető cső disszipációjához, de anélkül sem okoz csalódást).
Van otthon néhány 6E5P-m, az egyiknél nekem is feltünt, hogy erősen mikrofóniás. A csavarhúzóval megkocogtatva az üvegbúrát szép tiszta csilingelő hangot hallok a hangszóróból... Gondolom a mély hangokra méginkább reagálna, ha hagynám (a foglalatában
)
CHZ-ról ki tud valamit, mem látom már régóta egyik fórumon sem, hiányzik a leltárból...
Olvasni biztosan olvassa, csak valamiért nem szól hozzá... Írtam is Neki, hogy hiányzik a "hangja" a fórumról...
Akkor gyakorlatilag tv kimenővel lehet csinálni füles erősítőt EF80-ból
Ez jó!
Akkor mégegyszer Boldog Karácsonyt minden "csövesnek", csak ez a nap sem épp az enyém, és az ide tartózó üzenetem még frissen ott virít az OFF topikban
Idézet: „Akkor mégegyszer Boldog Karácsonyt minden "csövesnek",” Neked is! Én örülnék ilyen karácsonyfadíszeknek.
Sziasztok.Megint segitségetekre szorulok.Működik az erősitőm csak az a baj,hogy nem tudtam 500 k-s potit szerezni csak 1 M- eset amit a rádióból szedtem ki.Fél hangerőig gyönyörűen muzsikál,de ha feljebb csavarom elkezd torzitani.Meg-e lehetne oldani,hogy ezzel a potival max hangerőn ne torzitson és hogyan?A hangjával meg vagyok elégedve de eggy kicsit hiányolom a méjjeket pedig a rádióm ezzel a kimenővel jobban nyomta.Lehet-e ezen változtatni kimenő csere nélkül?mellékelem a rajzot és a képet.( A POTI BEKÖTÉST KIJAVITOTTAM AZ ERŐSITŐN) Kérnélek benneteket,hogy kezdőnek is érthető válaszokat adjatok.Köszönöm a megértéseteket.
A rajzod alapján kellene, hogy legyen mély. 1Mohm-os potival is jónak kell lennie. TT egy másik rajz. Ez alapján alakítsd ki a visszacsatolást, az majd meghozza a mélyeket és kijavítja a frekimenetet. Ha ECC85 helyett 83-mat használsz akkor 47K helyett 100K és 1,2K helyett 1,8-2,2K legyen. Remélem érthető. Ha az erősítő hangosan sípol akkor a visszacsatolásnál fel kell cserélni a kimenő szekunder kivezetésit egymással.
Az előfokcső katódkörében lévő 1,2K-t cseréld ki 1,8-2,2K-ra, a visszacsatolásnál marad az 1,2K
Szia!
Mellnézést, ha elírtam a neved, most már tudom, hogy LP, és nem IP az eleje. Bocsi. :hide: No volna pár kérdésem: Megnézegettem a kapcsolást. Az erősítő kapcsolása nagyon szép, de egy két dolgot nem értek. A két fokozat közé miért kell olyan nagy értékű kondi? 470nF-os nem elég? Ennek valami speciális oka van, hogy ilyen nagy érték kellett? Aztán az előfok cső amit választottál az sugártetróda, v. pentóda? Valami triódás meghajtófokozatot nem lehet elé tenni? A 6C33C-nek nagy bemeneti fesz kell? Mi volt az oka, hogy ezt a csövet választottad? Mert ha úgyis nagyobb az előfok tápja, akkor lehetne triódás is, vagy nem lenne elég az erősítés? A kimenőt meg lehet csinálni 4Ohmra is? Egyébként ki készítette a kimenőket? A végcsőben mind a két katódot fűtöd? A fűtésnek nem lehet egyszerű váltófeszt alkalmazni? Na hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe, majd még biztos fogok kérdezősködni, ha nincs ellenedre. Üdv Geri.
Ez a rajz tényleg jó, nálam is bevált! Nagyon szépen szól!
Köszi szápen érthető minden majd dolgozok rajta.
Ki lett próbálva ECC82,83,85 6N1P, 6N2P, 6SZ3P csővel és minddel jól működik csak az anód és a katódellenállások változnak a cső munkapontját illetően.
Lényegében marad a te ECC83 csöved csak a katódkörét kell átalakítani a másik rajzon látható módon, hogy kialakítható legyen a visszacsatolás.
Az igazság, hogy az eredeti rajzot CHZ mester mutatta nekem innen. Azelött a Robid által megépített kapcsolással szemeztem, ezzel. A 6E5P tudomásom szerint tetróda, de én triódába kötve használom. Elég nagy az elötte levő fokozat erősítése ezért még így is megfelelő teljesítményt szolgáltat. Valószínüleg a 470nF is elég lenne (ki kellene számolni), de ha már nem lehet DC csatolt, szerettem volna ha minnél kevesebb veszik el a jelből.
Tetszett, hogy egyetlen ilyen cső képes "felpiszkálni" ezt a "kályhát" A kimenőkért Fletának jár a köszönet A végcső mindkét oldala váltórol fűtött(sorban 12,6V-ról), az előfokcsőnél a késleltetett fűtést egyenről egyszerübb volt megoldani...
Még egy lehetőség: bár ebből egy sztereó még többet fogyaszt. Igaz ez nem a Lamm rajza csak egy feltételezett rajz. Egy Ikido-nak nevezett meghajtás.
Idézet: „...Fél hangerőig gyönyörűen muzsikál,de ha feljebb csavarom elkezd torzitani... eggy kicsit hiányolom a méjjeket pedig a rádióm ezzel a kimenővel jobban nyomta.” Az EL84-nek visszacsatolás nélkül, pláne pentódás kötésben (nagy belső ellenállású cső) sokkal izmosabb kimenőtrafó kellene, mint ami a rádióban volt (12 cm2 felett). A megoldás a kapcsolás átalakítása visszacsatoltra, ahogyan többen is javasolták itt, ezzel csökkenni fog a bemeneti érzékenység is, mert most a tulvezérlés miatt torzít valószínűleg (a kevés mély miatt nagyobb hangerőt akarsz, ott viszont már a közepes és a magasabb frekvenciák túlvezérlik az erősítőt. Tapasztalatom szerint az EL 84 amúgy is (nagyobb trafóval is) igényel némi hurok visszacsatolást.
Szia!
Bocs hogy csak most válaszolok,most volt időm mélyebben belenézni a mérési eredményeidbe. Mindjárt nem is értem a kérdést , mert én is a második és harmadik mérési eredményeket nagyjából egyformának látom, de ez jogos is.Kimenő 4Ohmos, terhelés 4 Ohmos.Vagy valamit félreértettem?Amúgy szerintem ez nagyon jó átvitel (mindegyik) ennél nem kell jobb , hát ha még a hangja is jó, márpedig az valószínű.üdv Máté
Köszi, ezt a rajzot én is felleltem valahol. Ennek a táprészénél 6C33C-t arra is használják, amire eredetileg kitalálták
Most, hogy kipróbálhattam az "egycsöves" meghajtást, inkább ebben az irányban kutakodnék tovább...
Sturbi!
Mindig szeretem olvasni a hozzászólásaidat, olyan jó nyersen, és egyúttal közérthetően írod le a frankót. EF80 nálam nagyon mikrofóniás, pentódás üzemben kb. 20db csőből 15 csilingel, de nagyon. üdv Máté
Idézet: „Mindig szeretem olvasni a hozzászólásaidat, olyan jó nyersen, és egyúttal közérthetően írod le a frankót.” Ebben egyet értünk. Én is megkeresem az EF80-aimat, és megnézem őket.. Kíváncsi vagyok, milyen az, ha egy cső annyira, mikrofóniás, amiről beszélgettünk délután!
Ha van EF184-esed, az is eléggé hasonlít az EF80-ra.
Igen, hasonlít rá, de az nincs, EF80-ak vannak, ezért mondtam, hogy megkeresem őket.
Idézet: „...EF80 nálam nagyon mikrofóniás, pentódás üzemben kb. 20db csőből 15 csilingel, de nagyon... ” Úgy kötve, ahogy leírtam már nem csilingel, viszont lezuhan a belső ellenállása ezerrel, ami jelentős rugalmasságot kölcsönöz neki (hosszútávú tapasztalataim még nincsenek vele, mert csak tegnap agyaltam ki, amikor kezembe akadt vagy 12 darab...deprez műszer keresés közepette. :dizzy .
Koszonom az erdeklodest , most is olvasgatom irasaitok !
Nem vagyok otthon , nehezebb a hozzaferes , de nem lehetetlen . Naponta azert meglatogatom a forumot . |
Bejelentkezés
Hirdetés |

(De ha működik, a fene bánja
)
Ez jó!