Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BETA Unitra Diora rádió hibája
 
Témaindító: tams, idő: Jún 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) tams hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
Van egy régi lengyel rádióm. Biztos sokan ismeritek a fönt említett típust.
A gond az vele hogy az egyik oldala nem szól, egy zárlatos hanszórókábel miatt. Gondolom a végfok romolhatott el. Látom hogy hol lehet benne, körbe van bástyázva lemezzel elől hátul és így semmi típusszámot nem látok. Az is kétségesnek tartom hogy ha kiderítem milyen kell bele akkor fogok találni hozzá ugyanolyat. Nincsen esetleg valami olyan ami kompatibikis lenne, ami esetleg váltja a típust? Valaki nem tud valami megoldást? Tudom, hogy elég szűkös amit elmondtam róla, megpróbálom majd kihámozni a végfok IC-ket csak valami hülye fejű csavarral van odafogatva. Ha többet tudok akkor még hozzáteszem.
(#) patexati válasza tams hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Kéne az ic száma biztos,hogy rajta van!Ha nem szerezhető be kell csinálni egy kis végfokot hozzá Pl:TDA2030-ast és azt beleoperálni mert gondolom annyi hely van még bent!
(#) tams hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
hely van, csak ami most van benne az kb 10 lábú 1 soros. ja és 2 van benne.
(#) májkrobi válasza tams hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Hali! Emlékeim nem csalnak akkor GML026-os hibrid ic van benne. De lehet hogy tévedek. Üdv.
(#) Sebi válasza májkrobi hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
Bizony, jól emlékszel, ha szétvertük őket, meg lehetett találni benne a tranyókat...Nem volt vmi fényes alkotás, ma már nem is pótolható, sztem is ki kell váltani vmi STK-val vagy hasonlóval. Csak jobb lehet.
Azért legyen itt a gépkönyv, bármikor jól jöhet. Volt egy idő, mikor olyan zöld lakkal fújták le a tekercseket, ami idővel megette a pucér v. ónozott rezet: ránéztél, ott volt a kivezetés, ráfújtál eltűnt...
(#) sturbi hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
Mérget nem vennék be rá, hogy ebbe a tipusu rádióba, de valamelyik unitrába úgy emlékszem TDA 2007-et tettem az eredeti IC-je helyére, mikor az egyik oldal elszállt. Az biztos, hogy hidas végfokai voltak, és utána tökéletesen működött.
(#) tams hozzászólása Jún 12, 2007 /
 
na sikerült kihámoznom a lemezek közül az IC-ket. Lám mind a kettő egyformán hibátlannak tűnik. Nézegettem és volt két porlepte biztosíték és jéé az egyik ki volt menve! Nem is gondoltam, hogy csak ennyi a gondja.
Egyébként mi a véleményetek erről az erőssítőről? Gyengének számít?? Csak, mert szerintem szép hangja van. a kimeneteire az van írva hogy 8 ohm 10VA. Arra gondoltam hogy csinálok hozzá valami kellemes hangfalat. 2 utasat szeretnék, valami gumi mebránosat és jó nagy doboztérfogattal, van is egy terv a SAL újságjában. Ti milyet javasoltok? Ez most akkor 2x10W-os lenne? nekem hangosabbnak tűnik és a bemenetére is 60W van írva igaz most 4 ohm-os hangal van hozzá. Ez A osztályú erőssítőnek minősül aminek gyenge a hatásfoka?
(#) Sebi válasza tams hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Régen még nem hazudtak, a kimenő teljesítményt színuszos jelre adták meg, nem PMPO meg hasonló parasztvakító módon. Ez a 10W-os végfok mai felirattal akár 40W PMPO (csúcs zenei teljesítmény) felirattal is ellátható. Nem A osztályú a GML, a maga idejében kimondottan jónak számított, vmelyik STK-hoz hasonló - talán arról koppintották a lengyelek. Jó hatásfokú hanfalakkal szépen fog szólni.
A 4 ohmos falakkal vigyázni kell, ezekkel akár 20W-ot is leadhat és nem erre van méretezve a hűtés, stb - bár régen ezzel sem spóroltak.
(#) tams hozzászólása Jún 13, 2007 /
 
Szerintetek mi lenne ha csinálnék hozzá egy 13cm-es hangszóróból hangfalat egy olyat nagyobbat(a SAL tervezőből) (vagyis 1 párat)
Mi a külömbség a SAL SR és SBX típusú hangszórók között? azon kívül hogy az egyikre kevesebb Watt van írva? az az igazság hogy kipróbáltam egy 6 ohmos hifi hangszóróval aminek kb 13 cm körüli hangszórója volt és 3/4 hangerőnél nagyon torzított, megpróbáltam még egy nagyobb 80Wos hifi hangfallal is amiben van 2 13-cm +magas ez is 6 ohmos volt és ezzel is ugyanúgy torzított. Ez azért volt így mert 6 ohmosak a 8 helyett?
(#) tams hozzászólása Jún 13, 2007 /
 
Ja és azt meg tudná mondani valaki, hogy az 5 pólusú csatlakozót, hogy tudnám átalakítani jackra?
És melyik a be és kimenet? van egy Q jelű és egy ilyen 0-0 jel?
(#) pet válasza tams hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Hy!
Bocs a sz*r rajzért

névtelen.JPG
    
(#) oldman válasza tams hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
A Q = lemezjátszó bemenet kristály pu vagy előerősítő után dinamikus (cca 300mV 100kOhm)
A másik egy stilizált magnószalag, O_O a magnetofon be-ki menet innen lehet felvenni és lejátszani.
a DIN szabványú csatlakozókat át lehet alakitani más csatira, erre kész átalakítók is kaphatók, de a szintek és impedanciák nem felelnek meg egymásnak [ Ha betartották a vonatkozó szabványokat!] ezért előfordulhat hogy valamilyenj illesztő fokozatot kell használnod!
A DIN tuchel bekötését megtalálod a neten de segítségképpen a 2 a föld (középső) 1, 3 a bal 2,4 ajobb csatorna a számozás sorrendje
14 2 53 jobb csatikba bele van préselve.
A készülék egyébként áthangolás után, a mai napig kíválóan működik, érzékenysége vetekszik a több 10 ezres mai készülékekkel annak ellenére hogy cca. 20 éves!
(#) tams válasza oldman hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
igen valóban nagyon érzékeny még egy darab dróttal is. Az áthangolás ezen is megtörtént csak a gond az hogy eredetileg 66-78MHz ig van ,áthangolva meg körülbelül 95-105-ig használható.(a sláger meg a danubius pont bejön Kékesről)
Ha tudnék hozzá egy jó hangfalat csinálni, meg szélesebb skálán lehetne hangolni akkor tökéletes hifi torony lenne.
(#) tams hozzászólása Jún 14, 2007 /
 
ezt a szélesebb skálát valahogy nem lehetne megoldani? vagy ahhoz nagyobb forgó kondenzátor kellene? vagy ennek nem ilyen egyszerűen működik a hangolása? Egyáltalán hogy találom meg az URH hoz tartozó rezgőkört?? csak mert van benne pár tekercs.
Találtam benne egy kis aluminium dobozkát benne tekercsek csavarral a közepén plusz a forgókondenzátor. Azon belül kellene keresnem?
(#) Sebi válasza tams hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Igen, ott kell keresni, de ész nélkül semmit sem szabad megtekergetni!
Az L105 a macerálandó, ha feljebb kell menni a frekivel, akkor csökkenteni kell az induktivitást ( a forgókondit sem növelni, hanem csökkenteni kell, de ez nem kivitelezhető egyszerűen)

Ha önhordó, légmagos, akkor széjjelebb húzod a meneteket,
Ha vasmagos (nem valószínű) akkor kifelé kell tekerni,
Ha alu, v. rézmagos akkor befelé kell csavarni.
A műveletnél a sáv végére állj (teljesen kiforgatott forgókondi) és ilymódon próbáld befogni a sáv végén lévő utólsó adót.
(#) tams válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Értem, és ez az L105-ös miről ismerszik meg? honnan fogom megtalálni? ha hozzáérek akkor a behangolt adó elhallgat?
És akkor az adott sévszélességet lehet csak ide oda tologatni? azt nem lehet hogy anormál CCIR sávot fogja 87.5-108 MHz-ig? mert most csak kb 95-105 ig használható.
(#) Müszi válasza tams hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Szia tams!
A Kádár féle rádio és televizio vevőkészulékek könyvéből felrakom a diora rajzát.
(#) oldman válasza tams hozzászólására (») Jún 15, 2007 /
 
Erre való a "varázspálca"
Nem kell nagy dologra gondolni, egyszerűen egy műanyag vagy akár fa rúd úgy 4-8 mm átmérőjű. az egyik végébe fúrt lyukba egy vasmagot (URH eseteén sárga jelűt) a másikba egy sárgaréz darabot kell ragasztani (pl. csavar)
Az adóra (bármelyik erős adóra) hangolt vevő tekercséhez közelítve amelyikre elmegy (elhangolódik az adó) az az oszcillátor tekercs. A vasmagos vége lefelé a másik felfelé hangol. Ha ezzel beazonosítottad az osc. tekercset keress egy még éppen hallható gyenge adót és keress hasonló módszerrel egy tekercset ami a hangerő (AM) vagy a zajoság (FM) mértékét változtatja. ez a modulátor tekercs.
Ha jól emlékszem az unitra a dokumentációkban feltüntette a CCIR sávhoz tartozó adatokat is és csak kondenzátokokat kellett cserélni. talán 4-5 db-ot.
(#) perlaci hozzászólása Jún 15, 2007 / 4
 
Heló Tams
Öreg gelkás sok ilyet javított, hát dörzsöld szemed és olvass!
A végfok ic GML026 egyenértékű szocialista koppintás a kokomlistás évek förmedvénye. Ja STK077 megy be helyette, és soha nem megy tönkre. A 8ohmot tartsd be ha nem akarsz minden nagyobb basszusgitár után biztit cserélni. A nagyobb teljesítményről sajnos a táp gyengesége miatt le kell mondanod. De ha ic-t cserélsz szebb lessz a hangja.
Az urh!
Rossz hírem van. Nem lehet ennél megnyújtani a sávot mert leszakadozik az oszcillátorja. Sajnos ez nagyon sok áthangolásnál gond volt. Áthangolni meg csak kondi cserével lehetett szépen.
Somogyi
A hangszórók betűjelei a membrán anyagára utalnak. Nézz körül a neten ahol árulják ott felsorolják a típust és írják a membrán anyagát is.
Szegény öreg rádió jól szól de azért csodát ne várj tőle, nem ő lessz a hifitorony gerince. Ha hangfalat építesz kétutast egyszerű váltót és minél jobb hatásfokú hangszórót és feltétlen zárt dobozt javasolok. Így a kis kimenő teljesítmény jól hasznosítható. Kicsit nézz körül a hangszóró piacon. Csinálj egy kicsi de jó hatásfokú ládát 50w körül. Két darabbal és később egy kicsit combosabb /25w/ jófajta erölködővel a falat is eltolhatod. Hangfalnál lakásban ha nem az udvart vagy egy koncertet erősítesz nem a méret a lényeg.
Jó munkát
(#) tams válasza Müszi hozzászólására (») Jún 16, 2007 /
 
az én rádióm nem ilyen. nekem dss201es; azon nincs hangszóró, hanem hozzá kell kapcsolni. a bal oldalt függőlegesen van négy csúszka, jobb oldalt meg egy nagy hangoló.
(#) tams válasza perlaci hozzászólására (») Jún 16, 2007 /
 
Próbáltam már 80W-os hifi hangszóróval ami ugyan 6 ohmos volt de 3/4 hangerőnél elkezdett erősen torzítani.
A másik amit megkérdeznék hogy a zárt doboznak mi az előnye? az ugye az ami nem reflex? nincs rajta lyuk.
És ha kicserélném a 2 IC-t STK 077 re akor jobb volna? ez tejlesen kompatibilis? csak kiforrasztom az eredetit és be az újat?? Megérné a változtatást?
(#) tams hozzászólása Jún 16, 2007 /
 
próbáltam utánnanézni ennek az STK077-nek és azt írta ki a HQvideo hogy kifutott darab. Esetleg valami más? egyébként drága egy ilyen?
(#) tams hozzászólása Okt 30, 2007 /
 
Ha ehhez a rádióhoz építenék egy TDA2030-asból végfokot, és tudom, hova kell kötnöm, akkor a régi végfokot bennehagyhatom ugye? Az nem fogja terhelni a tápot ugye?
Ja és azt valaki el tudná árulni, hogy a zárt hangfalnak mi az előnye a nyitottal szemben?
(#) Dj hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
HALI! Szerintem a régi GML 026 -osok pozitivját akasztd ki! Mert az is fogyasztó főleg a zárlatos végfok! De úgy emlékszem mindkét IC-nek van egy-egy biztije a panelba forrasztva! Elég,ha ezeket kiveszed! Nekem is volt 2db BÉTÁM! SOKÁIG DÖNGETTEM ŐKET 3 utas DC 2050 -es VIDI hangdobozokkal! Dj!
(#) Dj hozzászólása Dec 15, 2007 /
 
Szerintem a TDA 2030 nem szól olyan szépen! 1980-as évek elején jöttek be az NDK gytm KONCERT lemezjátszók! Ezekbe A 2030-as volt a végfok IC! EZ ua mint a TDA2030! Szerintem nem szólt olyan szépen mint a BÉTA!!!!! Dj.
(#) Ronin hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Sziasztok.
Hoztak nekem most két ilyen gyönyörűséget : GML-026.
Gondoltam építek belőle egy kis erősítőt.
43V-ot vajon még elvisel ez a lengyel csodamasina?

gml026.jpg
    
(#) Ronin hozzászólása Dec 23, 2009 /
 
Úgy érzem hogy ehhez az IC-hez nem sokan jutottak még hozzá.
A lényeg hogy megépítettem, a 43V-ot sikerült 38-ra letornászni.
Működik a cucc, viszonylag alapzajmentes, alacsony hangerőn szépen szól, de ha adok rá nagyobb hangerőt, akkor elkezd puffogni a basszus miatt, pedig ekkor még 5W sem jön ki belőle szerintem.
A kimeneten 17.5V van, ami jónak mondható.
Ez ennyire szar ez az IC?
A csatolt rajz alapján van megépítve.

gml026.jpg
    
(#) ferzoo válasza Ronin hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Hát elég sz.r.Sokkal jobb volt az STK077-078,anno én is ezt tettem bele.
30/40w ig nem torzít be és szépen szól,no +nem megy tönkre.Valami hasonló tipust ajánlok neked.
(#) Ronin válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
ÖÖÖÖ félreértés ne essék. Én nem venni akarok {van itt normális erősítő is}, ezt hozták nekem (origi új), és kíváncsi voltam rá milyen. Szóval ez ilyen, és nem lehet mit kezdeni vele? Mert ha igen, akkor megy a kukába mindkettő.
(#) norbi.sz hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy Unitra Beta DSS-201 típusó csodám - még édesapámé volt. Ugye ezt csak 66-73MHz között lehet beállítani...
Elvittem egy ismerőshöz, aki megnézte, és hangolt rajta, de azt mondja, csak 93MHz-ig sikerült neki hangolni, viszont nekem 104.7MHz kellene. Nem tudjátok, ezt meg lehetne-e oldani valahogyan?
Köszi a segítséget mindenkinek!

Üdv.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem