Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   233 / 732
(#) tom108 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

a RCF L18S800-nek jobb az érzékenysége, de a freq. átvitele viszont rosszabb. ha esetleg 2db rcf-et szembefordítva egymással, 3 reflex lyukkal bandpass ládába rakom, akkor el tudok érni olyan hatást, hogy ne csak hallani, hanem érezni is lehessen? ha az érzékenységet, és a teljesítményt nézzük, akkor lesz akkora nyomása mint a 21L50-nek? vagy talán nagyobb?

azért kérdezem ezt mert a 21L50-et 25Hz-re hangoltam volna, az RCF L18S800 pedig csak 38Hz-re lehet hangolni minimum. elég ez egy "laikus" megalomániásnak? meg lehet vele remegtetni a betont? tudom hülye kérdés, de azt szeretném, ha mindent átható mélye lenne
(#) tom108 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

2 rcf-hez, milyen ládaforma lenne a legjobb szerinted?
(#) tom108 hozzászólása Dec 30, 2009 /

meg is van kicit drágább, de ez biztos űtős lesz
LF18X400
(#) tom108 hozzászólása Dec 30, 2009 /

vagy lehet, hogy nem is jobb mert csak 97.5dB az érzékenysége?

melyik a jobb?
(#) aflmor válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Szedd össze a mondandódat egybe. Ne postolj folyamatosan egymásután. ...ha nem megy jegyzetelj, papírra. : ) Kifognak szórni, mint a permeteskalapot.
(#) tom108 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

ok
(#) Bassmester válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Szerintem bandpass helyett sima reflex ládában érdemesebb gondolkodnod, ha az említett RCF hsz-val tervezel valamit. A 40Hz-es hangolás nem lenne rossz, de majd úgy is a dobozban fog kiderülni, hogy hova kell hangolni, hogy jól működjön. Addig is sajátítsd el az átvitel és impedancia menet mérés tudományát és szerezd be/építsd meg a hozzávalókat. Reflex dobozt csak akkor fogsz tudni hangolni, ha ezen feltételeket már magadénak tudod.
Egyébként meg azt javaslom, hogy inkább koppints le egy Garry Thunder ládát, az egy jól kidolgozott, bevált konstrukció és várhatóan nem fogsz annyit szívni vele mint egy saját tervezésű ládával.
Milyen erősítőd van/lesz hozzá?
(#) hugi00 válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

QX 1541
Ezzel is probalkozhatsz.

Ui.: 18Hz ig ment (-+0,8dB turessel).
(#) tom108 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

köszi az ötletet (Garry), szétnéztem a hasonló ládák között, és teljesen beleszerettem ebbe a ládába :yes:
http://www.eighteensound.com/staticContent/applications/kits/18Soun...21.pdf

ha a láda belső felépítését nézem akkor a 21"-os Band-pass subwoofer kit terv lesz az alapja, és fölötte lesz a kappa a középpel
http://www.soundlightcrew.hu/hangfaltervek/15_kappa_plan.jpg
megtervezem szépen a külsejét, majd a tetejét, a kappa fölött beszűkítem, és ott lesz a magas függőlegesen, fölötte meg a kúp ami 360°-ban teríti a magasat

úgy érzem, meg tudom csinálni, csak hát tényleg kell tanulnom a hangoláshoz

a LEM DX 26 PLUS rendszervezérlőt szeretném használni, és 3db végfok lesz

ennek a mélynek
http://www.usspeaker.com/eighteensound-21LW1400-1.htm
ezt a végfokot gondoltam:
http://appliedsightandsound.com/pa-1802.html

ennek a középnek
http://www.lautsprechershop.de/pa/index_en.htm?/pa/bms_en.htm
ezt:
http://appliedsightandsound.com/pa-802.html

és ennek a masagnak
http://www.brilliant-electronics.com/tweeters_pyramid_tw67.htm
szintén ezt:
http://appliedsightandsound.com/pa-802.html

nem egyszerű, de megvalósíthatónak érzem, nem 1 hónap alatt, akarok összebarkácsolni egy hangfalat, el fog ez tartani 1,5-2 évig amíg megszólal. ennél a konstrukciónál már nehezebb lenne a lapokból összeállítás, főleg azért mert azt szeretném, hogy egyben legyen. maxban felépítem, és maratom tölgyfából, kibélelem, összerakom, és bízom a sikerben.
az tuti hogy jól fog szólni, az a kérdés, hogy mennyire? kiváncsi vagyok mit szólnak majd hozzá a hivatalos bemérésen, aztán lehet hogy semmit, biztos láttak már súlyos hangfalakat.

a rendszervezérlő, és végfok választás, jó? bírni fogja a gyűrődést?

a hangszórókon azért változtattam mert így praktikusabbnak tűnik, legalábbis nekem :pirul:
(#) tom108 válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

ez nagyon jól néz ki
http://www.esxaudio.de/pages/quantum/qx-15.htm

de ez egy auto sub. ilyesmit akartam először belerakni, és kb másfél hétbe telt mire megértettem, hogy pontosan miért is, nem jó az auto sub ilyen hangfalba.

jó pár kört futottam ezekkel
JACKHAMMER
EARTHQUAKE
MNC BOMB
stb...

már arra is hajlandó lettem volna, hogy fél millát költsek egyetlen hangszóróra, aztán jött a felismerés, és örültem, hogy olcsóbban jobbat tudok készíteni
(#) Bassmester válasza tom108 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Ha egy ilyen rendszert készülsz felépíteni, akkor gondolom, hogy a kisebb rendezvények hangosítását szeretnéd megcélozni. Így van?
Én megértelek, ha elívatottságot érzel a dolog iránt, de ez is egy szakma, amit MEG KELL TANULNI !
Ha kész vagy arra, hogy sok százezer Ft-ot fektess egy rendsazerbe, akkor tanulásra se sajnáld a pénzed és végezz el egy "gyorstalpaló" hangosító tanfolyamot, mondjuk a Garry-nél, hogy legyen némi halovány gőzöd, legalább egy ilyen rendszer felépítésének elméleti részéről. Első legyen a tudás! Ha ez meglesz, akkor jönnek majd jó ötletek melyek megvalósítására, értelmesebb módon költheted el a pénzedet.
Amit eddig leírtál, azt kb így néz ki, egy közérthető hasonlattá alakítva:
Szeretnék autótvezetni, de abszolút kezdő vagyok, nem ismerem a KRESZ-t és még nagyon autót sem láttam közelről, hogy a működését ne is említsem.
Szerintetek milyen autót vegyek? Mercedes-t, vagy BMW-t? Azt hallottam hogy ezek elég jók. De mégis melyik a jobb? Tanácstalan vagyok, segítsetek!
(#) tom108 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

igen, hangosítani is szeretnék, évi 5-6 alkalommal.

ok
így már teljesen világos
akkor előbb a suli.
köszi a segítséget mindenkinek
(#) szergey válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Azért ennyire nem bonyolult a dolog. Ha különválaszjuk a hangosítást és az otthoni zenélést. A PA hangsugárzók többsége nem célozza azt a színvonalat ami egy jó otthoni rendszernél alapkövetelmény.
Ebben a témában max. költségvetésből kiindulva, némi gondolkodással össze lehet rakni egy olyan ötlethalmazt, amiből Tom össze tudna rakni dobozt.
Időigényes az igaz, az is igaz, hogy nem tanul abból, ha helyette tervezünk, de... legalább kap egy körülbelüli megoldást.
Ilyenkor jöhet a kérdés, h. melyik fórumozó ér rá?
(#) szergey válasza rephlex hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Lehet hogy kicsit alacsonyabbra hangol a valóságban. Általában így szokott lenni.
(#) rephlex válasza szergey hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Értem. Egyébként tökéletesen megfelel nekem, úgy érzem elég mélyre megy és a hangerejével sincs probléma Vettem vatelint is de végül nem raktam bele
(#) szergey válasza rephlex hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Igen, ahogy emlékszem a helyiség miatt is az alacsonyabb hangolás volt a jobb ötlet.
(#) szergey válasza V L hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Idézet:
„az érzékenységük max 91dB.”

Kiemeléssel csúcsban, 2 ohm 2,83V-nál? ^_^
(#) tom108 válasza szergey hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Telibe rátapintottál a lényegre!
Ez is a problémám, hogy olyan hangrendszert szeretnék építeni, ami otthoni profi minőséget produkál, és lehet vele, nagy teljesítménnyel, hangosítani.

Nem tudom ezt a 2 dolgot össze lehet-e hozni, viszont van egy olyan érzésem, hogy Bassmester ezért mondja, hogy menjek tanulni, és teljesen igaza van. Már szinte mindent elfelejtettem a hangtechnikáról 15 év alatt. Arra gondoltam, hogy nem is a gyorstalpalóra, hanem a rendes képzésre fogok menni. Sokkal többet tudok tanulni 40 óra alatt, mint 8.

Köszönöm még egyszer, hogy segítetek, és van aki időt szakít rám. Nem kérem, és azt hiszem nem is kérhetném, hogy más tervezze meg a hangfalat, na meg az is benne van, hogy ezt én szeretném csinálni. Csak kiinduló pontok kellenének.

A cél: profi hangrendszert építeni, otthoni, és hangosítási célra.

A minőség, és a teljesítmény fontos tényezők. Először azt gondoltam, hogy autó sub lesz a megfelelő, a komoly mély miatt, majd kiderült, hogy avval nem lehet hangosítani. Most már egy ideje válogatok a PA cuccok közül, de ennek lesz olyan a hangzása, mint egy profi otthoni hifi rendszernek?

Azt hiszem amit kitaláltam elég jó lett, persze szakember szemmel ez nem biztos, hogy így van. Ha ez a helyzet, akkor a legnagyobb segítség az lenne, ha tudnátok javasolni hangszórókat, és láda felépítéseket.

Hogy mennyibe fog kerülni a végén, az nem nagyon érdekel, a lényeg egy profi hangrendszert építeni, otthoni, és hangosítási célra.

Köszönöm a segítséget, és a ráfordított időt.
Majd valahogy meghálálom
(#) szergey válasza tom108 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Ilyen tervekhez nagyon kevés lesz a Garrys tanulás.. az a baj.
(#) tom108 válasza szergey hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

Van kb 1 évem erre tanulni.
Keresek akkor, valami komolyabb oktatást.
(#) szergey válasza tom108 hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

A Garrys arra jó (ahogy én saccolom, de ha nem jól tippeltem, majd javítanak), hogy az igéneket célokat jól be tudd határolni, meg tudd fogalmazni.
(#) hugi00 válasza szergey hozzászólására (») Dec 31, 2009 /

)
(#) tom108 válasza szergey hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Gondolkoztam rajta, ez a 40 órás azért eléggé összetett.
Bővebben: Link
Amik itt fel vannak sorolva annak a 98-99%-ára már nem is emlékszem.
Első körben simán jó lesz, és ott nemcsak meg tud fogalmazódni bennem, hogy pont mit is akarok, hanem profiktól tudok kérdezni, akik azért vannak ott, hogy tanítsanak, és megértsem. Biztos vagyok benne, hogy segítenek, legalábbis elméletben, és az nekem elég is.
Már csak a tanfolyam díjat, kell félretennem.

Köszi az ötletet Bassmester.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 1, 2010 /

Hali, már megint a segitségre szorulok. Szoval kaptam egy 12colos MNC Sunflower-t, és szeretnék dobozt épiteni neki, de nem tudom hogy milyet lenne érdemes csinálni Bandpass-ra, vagy többkamrás reflexre gondoltam. Van egy tervem, amit mellékeltem, de az 18colosra van méretezve, és gondoltam hogy az oldalak, hosszát arányát és a csöveket átméretezem. Szerintetek ez jó ötlet? Ha van jobb ötletetek akkor boldogan meghalgatom. Nem várok tul sokat egy mnc től, de szeretnék minnél többet kihozni belölle. A Sunflower paraméterei
(#) Zupp87 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Idézet:
„Nem várok tul sokat egy mnc től, de szeretnék minnél többet kihozni belölle.”

Akkor W-láda, vagy Rutse. Szerintem
(#) potenciameter válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Otthoni használatra szeretném, és tudomásom szerint a w-ládát, a ruschet, hangositasra használják szabad téren, és nagy termekben, tehát a szobámban(ami 4,5x5 méter) nem lenne jo a hangzás, mert tul hamar visszaveri a fal a rezgéseket.
(#) V L válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Látom már van gyakorlatod, így tényleg nem szükséges kész modulokból építkezni. Egyszer már én is szemezgettem ezzel a Beta-10A -val de akkor HIFI célra kellett volna, oda nem optimális. Neked a gitárhoz szerintem is kiválló lesz. Egy segítséget is kérnék: Keresek háromutas ládához 12...15 cm-es "középsugárzót" ami 300Hz-tól 5000Hz-ig minimum 93dB érzékenységű.Tölcséres nem jó. Kössz. V L
(#) V L válasza szergey hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Hát ez is csak katalógus adat, és mint az összes többi cég a szériákban sok példány van ami 3-4 dB-vel kevesebbet tud- mivel a jól sikerült példányok valószínüleg az igényesebb hangdoboz gyártókhoz kerülnek. Azzal is tisztában vagyok, hogy két +-1dB-re egyformára sikerült hangszórót talán 10 db-ból ha lehet válogatni. De ilyet hol árulnak? Egyáltalán megkérdezhetem TE milyen ládát csináltál magadnak?
Ha sokkal jobb mint a mostani dobozaim ígérem után építem magamnak-persze ha megosztod velünk. Kössz V L
(#) zoka hozzászólása Jan 2, 2010 /

Üdv Mesterek!
Valamennyire ide tartozik a kérdésem:
Szeretnék egy alul áteresztő szűrőt készíteni szubládához. Nagyon ügyes progim van hozzá, szóval a tervezéssel nincs gondom.
(igaz van már filterem, de most mégis egy sajáttal próbálkoznék)

Már multisimben is sikeresen modelleztem a tesztelendő példányt. Készíthetek 12/18/24 dB/oktáv meredekségű változatot is.
Például a 24dB/ oktávosnak már csodaszép meredeksége van, csakhogy minél meredekebb az átvitel, annál keszekuszább a fázis. Ennél meredekebb már kész öngyilkosság.

Gondolom, ha csak 1 db mélyládát hallgatnánk, mindenféle más hangfal nélkül, akkor annyira nem okozna problémát, ha mondjuk elfordul 90°-ot a fázis (mint ahogy 1 hangszórónál az is mindegy hogy kötöd be +/- -/+, a gond csak akkor van, ha a 2 ellentétesen van bekötve)
Szeretem a mélyet, de annyira nem, hogy más ne is szóljon

Szóval Szerintetek ez a 24dB/oktávos mennyire "integrálható" egy meglévő rendszerbe vagy kellene hozzá egy "fáziskorrektor".
Vagy feleslegesen aggódom ?

köszi előre is
(#) bigbrother válasza V L hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Hát ahogy nézem, 7. -ig nem fog tudni válaszolni... :no:
Következő: »»   233 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem