Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Olympus FE-115 fényképezőm eszi az akksikat. Az a gondom ,hogy rendesen kisütöm 1 V-ra, és c/10 áramerőséggel 10 órát töltök , 1.368V mindkét AA akksi, most éppen.2700 mA / varta. Beteszem a gépbe , és még az obi sem jön ki teljesen. Mindegyik akksimmal ezt teszi. Vegyek uj akksit? Vagy a gép krepált be?
Terheld meg az aksit egy izzóval és mérd meg a feszültségét. Ha nem esik le 1,2V-nál jobban, akkor az akkuk jók.
C/10-el 14órát kell tölteni, de 10óra alatt is kéne felszedjenek valamit.
Az én Olympus FE-115 fényképezőm el se indul akksiról !
Frissen töltött akkukról néha beindul, de telep gyenge jelzéssel, és pár kép után kikapcsol. Közepes minőségű cerkaelemről meg 120-150 db vakus fényképet tudok készíteni... Javasolták a ene**oop akkukat, de az ára miatt még nem tudtam kipróbálni. Üdv M.
Akkor egyértelműen az akku halt meg. Ha sima elemről (_szerintem_) ésszerű ideig működik, akkor egy akkuról többet kéne produkálnia elvileg.
Én Duracell 2650mAh akkukat vettem nemrég, és a 4 darabból 2 egyszerűen egy teszkós elem kapacitását sem súrolja, a másik 2 pedig biztosan nem produkálja a névleges kapacitást. Én egy Pentax fényképezőhöz használtam volna, de a lényeg, hogy kb a vaku feltöltése után kikapcsol. Pech. Az előző garnitúra GP 2Ah akkukkal ment a végtelenségig. A fényképező a mai napig tökéletes, biztosan nem az okozta az akkuk halálát. Az biztos, hogyha az izzóval terhelten nem tudja leadni a névleges feszültséget, akkor legfeljebb a TV kapcsolóban lesz életképes az akku. Idézet: „Akkor egyértelműen az akku halt meg. Ha sima elemről (_szerintem_) ésszerű ideig működik, akkor egy akkuról többet kéne produkálnia elvileg.” A kérdező esetében nem egyértelmű. Lehet, hogy a gép nem működik a kisebb feszültségről. Az elem 1,5V-os az akku 1,2V. Van olyan fényképező, ami nem díjazza ezt.
Ezt osztom mivel nem nem minden készülék képes akárcsak -10%-kal kissebb feszültséggel is menni. Már pedig ez határérték az akku töltöttsége ennyi akkor csodát ne várjunk tőle.
![]() ![]()
Mindkét akksi esetében 1,348V a feszültség ha a kisütőáram 443mA.
Egészen pontos akarok lenni , ezért lemértem a töltőm áramát 350 mA, és ha jobban utána gondolok akkor csak 7 órát volt a töltőben. Mert nem akartam éjszakára fennhagyni. Egyúttal bemutatom a kisütőmet , amit Szétszedem cikke alapján készítettem. Szerintem jól működik , szabályozza a kisütőáramot és kb 1V -ra meríti a cellákat. A két vartám tizedre egyforma lett. Négy különálló csatorna ,és mindegyiket lehet a beépített árammérővel ellenőrizni. Van két kép is.
Üdv márkatárs.
Az a nagy helyzet ,hogy nekem ment akksiról , ráadásul összevissza töltögettem őket , volt hogy jó melegek is lettek. Ma veszek elemeket kipróbálom .De egyébként a gép alján ezt találtam: LR6x2 A kézikönyv nem tér ki az elemkre-vagy akksikra. Annyi az össz ,hogy szükség van 2db AA elemre. De hátul a hibaelhárításnál , utal arra ,ha lemerült töltsük ,vagy cseréljük ki. Az ajánlott kiegészítők között pedig van olyan , hogy B-01 4PE Ni-MH batteries. Bővebben: Link Szerintem nincs benne semmi különleges , amiért most érdemes lenne megvennem.
Azt hiszem ez a helyes megoldás. Két darab használt ceruza elemet hoztam be a kinti műhelyből a hidegről, és mégcsak nem is voltak egyformák. Simán megy !
![]() Valószinű ,hogy 1.4V feletti feszültség kell neki. A jól feltöltött akksik elérik. De sajna az eneloop sem lenne jó ,mert az is 1.2V-os. Azért nem adom fel az aksitöltő projectet sem ,mert hamarosan szeretnék egy uj gépet venni , mert ennek kezdem megismerni a határait. Köszi a segítséget mindenkinek! ![]()
Szia!
Nekem is ugyanilyen gépem van, s hasonló problémám nekem is volt vele. A fényképezővel nincs gond, az enyém is ugyanúgy zabálja az aksikat. Én tavalyelőtt auguztusban vettem Sony akkumlátorokat (úgy volt csomagban, hogy 4 db AA-s 1,2 V-s, illetve 2 db AAA és töltő). Azóta körülbelül húszszor töltöttem őket, mert nagyon sokat bírják, s eléggé gyakran használom a fényképezőt. A többi neves akkumlátor pl.: Energizer feladta nagyon gyorsan.
Üdv!
Nálam is ugyanez a helyzet. Ceruzaakksiból csak 1.2V-osat gyártanak? ![]()
Én még nem igazán találkoztam 1,5 V-sal. De mint említettem, az én akksijaim 1,2 V-sak, és 2500 mAh-sak. Szerintem nem a feszültséggel van probléma.
Idézet: „Ceruzaakksiból csak 1.2V-osat gyártanak?” Igen, ez a felhasznált anyagokból, illetve a gyártástechnológiából adódik.
Üdv mindenkinek!
Érdekes dolog ez, nekem mikor még olyan gépem volt, amiben 4 db ceruzaakksit használtam újkorától számítva nagyon sokáig tökéltetesen működött, kb. 400-500 képet is megcsináltam velük (persze vaku nélkül). Azután egyszer elkezdte azt játszani, hogy frissen töltött akksinál is 10-20 kép után lemerült. Viszont, ha újra bekapcsoltam a gépet akkor megint tudtam 10-20 képet csinálni vele. És ezt el lehetett játszani addig, hogy végül összejött a 300 kép. ![]() Ez teljesen új akkumulátornál is így volt. Egyszer kipróbáltam a ceruzaelemeket, azzal megcsináltam 600-700 képet. Lehet, hogy tényleg az 1,2 V-ban van a hiba? De akkor nekem miért működött éveken keresztül hibátlanul? Ja? És ha a gép által lemerültnek jelzett akksikat átpakoltam a rendszervakuba, akkor az még akár 400 villanást is produkálni tudott...
Esetleg ilyet próbáltál már? vagy próbált már valaki? Ez a 1.5 voltos akku amit itt fentebb valaki írt, én is érintett vagyok ebben a fényképezőgép témában bár nem személyesen, úgyhogy érdekel a fejlemény, hogyha ezzel jó lenne ajánlanék ilyet akkor..., amúgy arra a gépre is igaz hogy a nagyjából frissen töltött akkuval kb 30 kép készíthető... (ja ez is szintén a téma címében lévő tipusú gép)
Bővebben: Link ACCUCELL 1.5RAM AKKU Esetleg szoftverfrissítést nézett valaki a géphez? Lehet hogy csak szoftveresen kapcsol ki, mert az a feszültség elemnek lehet hogy már kevés lenne??...
Üdv!
Nekem is a cimben emlitett tipusu gépem van . Legutobb tronic aksit vettem hozzá egész jol birja vele és ha nemrég volt töltve még telinek is jelzi öket .De ha már villog hogy az aksi le fog merülni akkor is elég sok képet lehet vele csinálni ,video felvételt viszont már nem engedélyez.
Igen ,én is keresgélek.
Arra jutottam ,hogy a gép alján nem véletlen van írva az ,hogy LR6 . AA méretű 1.5V alkáli elemet jelent. AA : Egyéb elnevezések: Pencil-sized, Penlight, Mignon, MN1500, MX1500, Type 316 (Soviet Union/Russia) IEC 60086 szerinti elnevezés: LR6 (alkaline), R6 (carbon–zinc), FR6 (LiFeS2), HR6 (Ni-MH), KR157/51 (NiCd), ZR6 (NiMn) ANSI/NEDA szerinti elnevezés : 15A (alkaline), 15D (carbon–zinc), 15LF (LiFeS2), 1.2H2 (NiMH), 10015 (NiCd) Tipikus kapacítások:mA.h 2700 (alkaline) 1100 (carbon–zinc) 3000 (LiFeS2) 1700–2900 (NiMH) 600–1000 (NiCd) Sajnos kifejezetten arra nem sikerült választ találnom ,hogy létezik -e tölthető elem aminek 1.5V feszültsége van.
Létezik 1.5V-os tölthető elem! És ez az amit linkeltem 3700ft-ért adnak egy kis 2 akksis töltőt+2ilyen ún. RAM akku cellát azaz kipróbálni pont jó lehet, ez egész új valami kb 1 éve olvastam róla először, a hátránya a normál NIMH-hoz képest elvileg az, hogy amíg az Nimh-t a reklámpriospektusok szerint akár 1000szer is fel lehet tölteni ehez a tipushoz, a legnagyobb szám amit láttam 200, a Conrád oldalán viszont "csak" 25öt írnak, de már árban az elemhez viszonyítva az is egész jó lehet szerintem...
Illetve a másik végülis hátrány az nimh-hoz képest, hogy újfajta töltő kell hozzá!
Illetve még találtam egy ilyen ismertetést róla, bár ez egy reklámprospektus, azaz nem egy felhasználói vélemény:
Bővebben: Link
Nem akarlak elkeseríteni ,de azt írják ,hogy fotózásra nem jó...
Üdv
Csak egy ötlet! A menűben nem lehet kiválasztani az elem tipusát? Nikon-om volt több tipus is,azokban 3 elemtipus közül lehetett választani(akku,elem,cr-3).
Na ezt jó tudni,hogy fotózásra nem jó, köszi, ezt nem is tudtam!
Viszont van fejleményem ennek a gépnek az ügyében, ma egész délután használtam, vittem magammal 2db jól feltöltött jó állapotú akkut : (IPC-1L töltővel és mind a kettőt 2400mA ra feltöltöttnek mutatja, illetve egy másik gépben amiben használni szoktuk ott kb 400 képre szokott elég lenni ez az adott pár akksi) -Na és a lényeg kb 860db képet tudtam készíteni, és utána ezeket kezdtem egyesével kitörölni(mivel más módot nem találtam a gépből a közvetlen törlésre, és más fotók már voltak a 2gigás kártyán így a formázás nem jött szóba), na és a 860 kép elkészítése után még kb 600-at ki tudtam törölni egyesével és utána kapcsolt ki a gép! -amit az 1.4V-os határra találtam: valószínűleg az igaz, hogy onnantól jelzi a gép hogy az elem merülőfélben van, mivel ahogy láttam sajnos csak 2 féle elem állapotot tud jelezni a telit, meg a piros villogóval az hamarosan üreset, és ezt lehet hogy 1,4Voltnál teszi, mivel nekem kb a 100. kép elkészítése után már villogott, ja és a képeket mindet vakuval készítettem és néha zoomoltam is -és a lényeg még hogy a lemerült akkukat megmérve multiméterrel 1,15V -osak voltak szóval le tudja meríteni a gép az akksikat, nem ezzel van a baj -viszont az akksik amivel amúgy a gép néha használva lenne régebbiek most hoztam magammal és az IPC-1L töltővel megmérem a kapacitásukat, de így szinte biztos hogy ez a gond akinél kevés képet lehet készíteni a géppel
Ja az akksik egyébként sima nem alacsony önkisülésű gyárilag 2700mAh kapacitású GP akksik, és a képeket a legnagyobb felbontással csináltam egy 2GB kártya kapacitásának erejéig(minusz a pár rajta lévő kép)...
Itt nem az akksikkal elemekkel van a baj lehet kapni jó drága Olympus elemeket Vagy esetleg olympus akksit
ami 1.5 voltos és min 2100mAh-ás ezt szereti a gép Bővebben: Link mert nem merül le az akksi vagy elem hanem a gép 1.3voltnál lemerültnek titulálja a védelem érdekében (vagy hogy csak saját akksit használj)
Ha elolvasod az általad olvasott (és megválaszolt) előtti hozzászólásomat, abban leírtam hogy a gép 1,15V-ig lemerítette az akkujaimat amik 2400mAh-sak, és így a 2gb kártyát teletöltve 860képet tudtam készíteni a géppel, és ezután ebből 600 db-ot sikerült kitörölnöm a géppel egyesével, és ezután tekintette csak lemerültnek a gép az akksit (bár már kb a 100. képtől jelezte, hogy "merül az akksi"), és a hozzászólásom azért tartozik ehez a témához, mivel ennél az adott gépnél is a tulajdonosa azt mondta sőt én is láttam egyszer hogy kb 30 kép után a gépet már nem lehet bekapcsolni, elemmel viszont jó, azonban így ennek ezek után, illetve a fórumon megjelent 1-2 akkuval jól működő gépről szóló hozzászólás után is, azt látom hogy akinek hamar kikapcsol és persze jó a gépe, annak, az akksijai a gyengék valószínűleg
Most látaom hogy ez a téma megoldása?! :no:
Az enyémre senki semmit? ![]()
Pedig sajnos így van.
A képen jól látszik , hogy 2 db LR6 elemet kell beletenni , sőt az adattábláján is fel van tüntetve ,hogy 3 voltot eszik. Ennyi . Elemről fogom használni , ha az válik be hozzá , és így legalább nem kell megküzdeni az aksitöltés gyönyöreivel.
Mint már irtam az Olympus forgalmaz 1,5 voltos akksit egy picit drága de még mindég olcsóbbBővebben: Link
Köszi ismerem én is a gépet, és amit én próbáltam működött akksiról nem is akárhogy ahogy leírtam... meg ahogy a fórumban mások is leírták...
Azok a camedia feliratú akksik mitől 1,5voltosak?? hol van az odaírva az van ott hogy nimh... Egyébként a fesz mérés lehet hogy nem sokat ér nekem van egy kézi ESR mérőműszerem az elvileg 6,4V-ig működik 9voltos elemről és furcsálltam hogy a több mint 7 voltos elemről be se kapcsol annyira se hogy kiírja hogy az elem kevés, viszont rámértem bekapcsolás közben az elemre 2,8!V körül volt terhelés alatt... pedig a műszer maga 8mA körül fogyaszt szóval elvileg nem is olyan sokat... Az FE115 az én elemeimet 1,15V-ig elhasználta, előtte a töltőből reggel feltöltve 1,46voltosan vettem ki őket... Idézet: „Egyébként a fesz mérés lehet hogy nem sokat ér [...] 6,4V-ig működik 9voltos elemről és furcsálltam hogy a több mint 7 voltos elemről be se kapcsol [...]” Ha kapocsfeszültséget mérsz, érdemes ráakasztani az elemedre/akkudra egy valamekkora terhelést (pl egy n*10ohmos ellenállást), ellenkező esetben értékelhetetlen eredményt kapsz. (Jelen esetben azt az eredményt, hogy még 7V-os a cella, holott valójában már kis terhelésre is leesik kapocsfesze egészen 2-3V-ig.) Amúgy a Camedia akksikkal kapcsolatban igazad van; egyrészt sehol sem írják hogy 1.5V-os, másrészt ha tényleg Ni-MH (ez viszont látszik a képen), akkor nem is lehet akkora a cellafeszültség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |