Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   353 / 1394
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

És hogyan akarod rögzíteni a hőszenzort?
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Gondolom ezt akartad linkelni: Bővebben: Link
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Igen! Félrement bocsi!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Vannak csavarok a fűtőbetét fémházán, ahol a gyári termosztát van felfogatva. Belehúzom a hőbiztosíték mellé és felcsavarozom a lemezével. De lehet, hogy külön rögzítem szintén egy lemezzel. Aztán lehet, hogy a hengerhez nyomom egy rugóval, közel a kilépő nyákhoz. Ezzel az a gond, hogy ha nagy a hőelvonás, akkor a fűtőbetét túl fog szaladni. Van tapasztalatom a fűtésekkel, valamit ki fogok találni, hogy jó legyen.
(#) rascal válasza pici hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Sziasztok!

Bocs, hogy közbeszólok, csak nem tudom milyen mértékegység a "mil" és erre lennék kiváncsi.

Rascal
(#) (Felhasználó 4577) válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Köszönöm!
(#) watt válasza rascal hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

1000mil=25,4mm
(#) pici válasza rascal hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

mil az inch ezredrésze. (1000mil = 1inch = 25,4mm)
A dip-es IC-k (furatszerelt) lábtávolsága 100mil.
A panelkészítő programokban találkozhatsz vele és a panelgyártó cégek ebben adják meg a határokat (szigetelő/vezető min szélesség)
(#) rascal válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Köszi!
(Láttam én az elsőt is )
(#) rascal válasza pici hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Köszönöm!
(#) watt válasza rascal hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Idézet:
„(Láttam én az elsőt is )”

4mil=0,1mm volt az első, de ez nem elég pontos, ezért módosítottam.
(#) (Felhasználó 4577) válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Egy PI szabályzást szeretnék hozzá, így a kezdeti túlszaladást megakadályozhatom, ha a hőmérséklet változtatására nincs is szükség, a PI szabályzáshoz kell az AVR, akár egy nyolc lábú is bőven elég.
De lehet, hogy csak ki-be kapcsolósra csinálom meg, bár a HW mindkettőhöz ugyan az, a PI szabályzás pedig egy másik projekt-hez már meg van írva.
A hőmérséklet változtatására utólag, fürdés közben átgondolva lehet, hogy nem is lenne szükség. Automata kikapcsolást vagy készenléti állapotot viszont szeretnék bele, hogy nehogy szétégjen a fűtőszál, például 20-25 perc múlva magától készenléti állapotba kapcsol, ezt egy LED jelezhetné.
(#) watt válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Ezt nem fogjuk magára hagyni, és kikapcsoljuk használat után. Nem sok értelmét látom még mindig az AVR-nek, sem a PI szabályzásnak.
(#) Attila86 hozzászólása Jan 20, 2010 /

Ha nem tudjuk megfordítani a motor forgási irányát, akkor tényleg felesleges a mikrovezérlő. Holnap kitalálok és összedobok egy egyszerű 556-os időzítőt illetve egy hőfokszabályozót.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 20, 2010 /

Lassan építhettek egy sajátot is. Az enyémben van irányváltó, de abban a sebesség is állítható meg hőfok is. Szerintem nem volt 4000Ft, már régen vettem a vaterán.
(#) patexati válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Minden motornak meg lehet fordítani a forgásirányát kivétel melyik a kialakításából fakadóan nem képes visszafelé forogni (kuplungos,egyéb mechanikai dolgok) Csak kell tekercsek összekötésén változtatni,kivezetni ha váltogatni akarjuk!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Láttad a csatolt rajzot?
És mi van, ha egyáltalán nincs értelme a forgásirány témának?
(#) pici válasza patexati hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Nekem is olyan motor van benne mint amit itt Attila86 felrakott képen.
220-240V, 2 szál tyúkbéllel. Váltóáramú.
Szerintem, ha megfordítom a kábeleket, akkor se megy ellenkező irányba... szerintem.
Mert különben egy relé elég lenne...
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Petaxi sem arra gondolt szerintem, hogy kívül kell megfordítani. Viszont ezt a motort szétszedni nem egyszerű. Fülek tartják, szerintem letörnek, ha kihajtom. Aztán nem tudni belül milyen...
(#) patexati válasza pici hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Természetesen nem a kivezetésre gondoltam hiszen a váltónál nincs polarítás Belöl nem egy tekercs van mert úgy nem működne! Szerintem két tekercs van bent! Attól függ a forgásirány,hogy vannak összekötve a tekercsek egymással! Igen nagyon nehéz szétszedni,hogy ne sérüljön meg sajnos de más módon nem fog visszafelé forogni! Apropó! A lamináló mechanikája egyáltalán megengedi,hogy vissza is forogjon?? Gondolok itt a spanolásra,rögzítésekre,csapágyakra! Nem szorul visszafelé vagy esetleg "kitol" a helyéről valamit? Ezeket is tisztázni kell előtte!

Igen, a mechanikára nem is gondoltunk, főleg a fogaskerekre ható erők irányára.
De első körben úgy túnik, hogy a két henger pontosan egymás felett van. Ha nem sikerülne az egy menetben való hengerelés, akkor szétszedem a motort és kivezetem a vezetékeket. Viszont akkor már relék kellenek, és uC. Ez mind bonyolít és drágít. Persze, ha ez megoldja a problémát, akkor talán megéri.

Egy nagyon lassú hengerelés lehet,hogy jó lenne de tényleg nagyon lassú mondjuk 1 cm/ perc a hőmérséklet 180Celsius körül talán. Ki kell próbálni! Szia! A motor ki/be kapcsolgatása is jó a sebesség csökkentésre hiszen nem fontos a teljesen stabil mozgás nem baj ha áll kicsit!

Olyan lassúnak kéne legyen, hogy a hőfok (bármennyi is legyen a jó), ne változzon a hengeren, miközben a nyák átmelegszik. A sebességet amit jeleztél most is simán meg tudom oldani az említett áramkörrel.

Még annyit, hogy a nyákot nem csak a henger melegíti, hanem a fűtések lemezházai között bezárt forró levegő is. Ez fokozottan jelentkezik, ha lassan halad a nyák, van idő előmelegedésre.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Úgy gondolom mint a videókban is mikor megállítod és lehet léptetni gombnyomásra kap egy impulzust a motor rövid ideig és kicsit ránt rajt! Az impulzusok sűrűsége,hossza adná meg az átlagsebességet!

Hány Wattos a fűtőbetét azt tudod? Viszonyítási alapnak.

300W

Dehiszen ezt mondom eddig! PWM, másodperces periódus időkkel. Nem láttad a rajzot? Írtam, hogy ma próbáltam ki és működik.

Kevesebbet gondoltam talán elég is lesz! Át kell küldeni egyet nagyon lassan azt kiderül!

Nem néztem csak most kapcsolódtam be este nem olvastam vissza megnézem!

Erről is volt szó, hogy átküldtem kézi kapcsolgatással, és tökéletesen feltapadt. Ha csak simán küldtem át, akkor mindegy hányszor töltöttem újra, nem tapadt fel. Ezért terveztem ilyen áramkört.

Innen érdemes elolvasni, kihagyva a lényegtelen vitát Bővebben: Link
Következő: »»   353 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem