Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Idézet: „Én egy nagyon keszekuszát csinálok nem tudok dülőre jutni” Mi az hogy keszekusza?
Szia.
A KTY84-1 1000 (R100) ą3% up to ą5% -40 to 300. A PT106051 100 0,2% -50°C to +500°C mérete 1,7 ą0,15 2,4 ą0,15 10 ą2. KB fele akkora, 500C-ig mér, 0,2% tolarencia, tehát minimum tízszer pontosabb mint a KTY, nem sokkal drágább, és nem utolsó sorban az elektrokonthánál ez van, és nekem könnyen elérhető. Ja és még nem műanyag hanem üveg alapú, nem kopik el olyan könnyen a dörzsölődéstől. Idézet: „KB fele akkora” Már mint micsoda fele akkora? Idézet: „500C-ig mér” Értelme? Idézet: „0,2% tolarencia, tehát minimum tízszer pontosabb mint a KTY” Értelme? Idézet: „nem sokkal drágább” Kétszer drágább! Ja nem az a másik volt! Akkor ez igaz. Idézet: „és nem utolsó sorban az elektrokonthánál ez van” Ez az egyetlen amit el tudok fogadni. Idézet: „és még nem műanyag hanem üveg alapú, nem kopik el olyan könnyen a dörzsölődéstől.” Mármint mi műanyag? De szerintem hagyjuk nem engem kell meggyőzzél arról, amit már te eldöntöttél!
Ja igen, az árba számold bele azt az elektornikát is, ami a 10mohm/20°C változást kiértékelhető szintre erősíti zavarok nélkül!
Kicsit foglalkoztam ezzel a (tecis/4999Ft) szerkezettel, amit néhány észrevételben le is jegyeztem
- A papir leáztatása valóban nagyon könnyen ment. Ujjal dörzsölve a NYÁK-on a lenyomatot, egyáltalán nem mosódik el, nagyon keményen feltapadt a festék. Most a nyomtatással lett sok bajom, mert ez a toner már csak haláli gyengén "leheli" a festékport. Szerettem volna megmérni a hőmérsékletet (külső ínfra mérőeszközzel), de az igen nehezen lehetséges, mert ha lebontom a burkolatot, vagy 30 fokkal kevesebbet mért. Ha bennehagyom a szondát és felteszem a burkolatát, a beállított 125 foknál jóval nagyobbat tudtam mérni a hengerek közelében. (145-160 fok körüli !? ) Egyszóval, így lehetetlen pontosan beállítani a kivánt érékre.Egyelőre a motor ki/be kapcsolgatásával, (időre), valamint ezzel egy soros szabályozott időzítővel próbálkozom tovább. (Egyszerű áramkör két bekalibrált potméterrel.) Működne a szerkezet elég stabilan, de még kell néhány fontosabb kisérlet. A cél, ha lehet kihagyni a kontrolleres vezérlést, mert nemigen látok benne nagy lehetőségeket, hiszen a fix hőmérséklet mellett a motort kell ott is hasonlóképpen szabályozni. A sebességet valóban, legalább 10x kisebbre kell megválasztani, de lehet ennél még lassabb is. Legutóbb már kb. 20mm/min körül lehetett, (Ez csak stopperes mérés volt egy 50mm-es NYÁK-kal elszenvedve), de ugyanaz lett az eredmény mint az előzőnél, vagyis benne lehet abban az intervallumban, ami már elfogadható. Megépítem az "egyszerűbb" vezérlőt, a hőfokhoz ez esetben még nem nyúlok.
Szia janocsi! Szerintem nem lehet megmondani pontosan mekkora a hőmérséklet ez relatív mert fűgg a portól is mi a tonerokban van! A sebességet kell beállítani és a megfelelő hőmérsékleteket kikísérletezve az egyes panelfajtákhoz! Én teszek bele egy potit és ha jó akkor ott megjelölöm kipróbálom más vastagságú nyákkal (mit tőled meg Hp41C-től kaptam) és azokat is bejelölöm! A kisebb nagyobb nyákok is változóak lehetnek! Itt lenne értelme a kontrollernek ha kényelmi szempontokat nézünk de először kell csinálni próbagépet és teszteket,hogy a programja,hogy is épüljön fel mit nézzen mit kell még nézni mi esetleg eszünkbe sem jut stb
Majd lemérem és kísérletezek vele mert ugye nálam nem a hengerek fűtöttek és ez lényeges eltérés az átlagosan itt használt laminálókkal szemben. Próbaképpen a nyomóerőt próbálom csökkenteni és kiderül, hogy mi lesz az eredmény mivel nálam csak akkor keni el a festéket amikor a hengerek közé ér a NYÁK és a papírt "megrántja" a tetején.
A fúró gépes tudomány eredménye.
Szia! többször is szó esett már a panel előkészítéséről. Egy olyan csiszoló amit és is használok már jó ideje, talán megfelene erre a célra Neked is. Semmi mást nem csinálok a felülettel, csak ezzel egyirányban átdörzsölöm tisztára. Néhány felvétel erről. (Ha valaki már leítrta és bemutatta, akkor elnézést kérek.)
Ahogyan Watt is megfogalmazta, és több helyen is utalt rá, a HP tonerekben használt festékpor jóval alacsonyabb hőmérséleten is laminálódik a NYÁK-ra. Elképzelhető, hogy nálam is csak emiatt lettek sikeresebbek a laminálások. (HP Laserjet 4).
Ha már az előkészítésről beszélünk...
Én kivágom a (tényleges méret + technológiai sáv), aztán a (számomra) jól bevált szemcsés súrolópor (pl. VIM) rászórása, majd vizes mosogatószivacs "dörzsis" felével nekimegyek. Amikor már kellően fémtiszta, és rendesen terül rajta a víz, hagyom megszáradni, vagy rásegítek. Ezután letakarom valamivel, hogy ne szálljon rá a por, vagy lefelé fordítom egy tiszta papírra. Közvetlenül a laminálás előtt egy vattacsomóval, vagy szöszmentes ruhával, melyet előzőleg átitatok sebbenzinnel (gyógyszertárban kapható, vagy izopropil-alkohollal) gondosan áttörölgetem. Az zsírtalanítás után az alkohol, vagy a benzin hamar elpárolog, amint ez megtörtént, indulás a hengerek közé...
Régebben, mikor kézzel rajzoltam a nyákokat(SMD-t is), akkor én is VIM-el csiszoltam. Nem is értem miért szoktam le erről, mikor a legjobb módszer(talán mert nincs otthon?) !
Arra is emlékszem. hogy ha utána bármivel le akartam "zsírtalanítani" a panelt, nem tudtam rá úgy rajzolni a tollal! Én minden vegyszeres beavatkozás ellen vagyok(nem a káros hatása miatt!), de ma azért kipróbálom az alkoholt és a toluolt is, mert lehet, hogy a meleg, a maradék oldószereket eltávolítja és így nem okoz olyan hibát, mint a tollnál! Mindenesetre a VIM-et előszedem és köszi, hogy eszembe juttattad!
Ha nem a henger a fűtött, akkor sajnos elő kell melegíteni a papírt és a nyákot, hogy annyi hőt magával tudjon vonszolni a hengerig, ami elegendő a festék áttapadásához. Ehhez valószínű túl kell melegíteni az egészet, ami a festék megfolyásához vezet.
A PIC-et első körben én is értelmetlennek tartom, de nem jelenti azt, hogy az rosszabb lenne, sőt, de te ugyanezt mondod, ha jól értelek!
A hőfok elképzelhetől hogy magasabb, annyi, amennyit mértél, mert ezek a laminálók nem valószínű, hogy túl pontosan tudnak szabályozni. Aztán lehet, hogy a fűtőszál melegét mérted, mert nem tudom, hogy az-az infrás hőmérő mekkora területre tudja a mérést fókuszálni. ? Ki fog alakulni a módszer, ha tudod vezérelni a motort, és lehet, hogy a fűtés elegendő is lesz!
Van egy másik laminálóm is ahol már a hengerek fűtöttek csak ez sajnos nem működik. A vezérlőjén nem látok égést vagy sérülést, nem tudom mi lehet a baja.
A toulol viszont tényleg veszélyes, engedélyköteles anyag.
Na beleraktam a végleges DC motort és kicsit beljebb vittem az egész mechanikát min a motor van így most rá tudom tenni a tetejét is! Ez esztétikailag nekem fontos! A motor jóval gyorsabban kb 4x sebességen tekeri a görgőket 12V-ról és így is marad egy PWM (watté) lesz a meghajtása kézzel adott impulzusokkal próbálva nagyon jól megy erős a nyomaték csendes! A motor nagyon jó mit beletettem mert a tengelye szinkron motor forgórészén teljesen végigér akárcsak az eredeti tű min futott! Ez szerintem jobb a csapágyak miatt
Az elektronika beleférhet a házba csak úgy kell tervezni! Ha PIC vezérlés lenne akkor sem a kijelző meg menü meg egyebek kellenének hanem az,hogy a pic azt csinálja mit kell! Beteszem,elindítom és felügyeli a sebességet hőmérsékletet úgy,hogy csak egy bekapcsoló gomb legyen rajt! A motor 250-400mA vesz fel terheléstől függ egy IRF530 lesz a PWM optot vezérlő részére berakva ez kapcsolja a 12V-ot és hideg lesz mivel csak kapcsolni fogok vele! Lehet azért egy kis timmert teszek a panelbe,hogy lehessen állítani is a feszültséget Ötlet! Az eredeti bimetálos érzékelő alá egy darab nyák és mindjárt késöbb old ki ez jó lehetne hővédelemre! Nem a bizti száll el!
Én a Spar-ban vettem...
Ez itt a reklám helye Eredetileg a Hyperdol, Superdol nevűeket kerestem, azok voltak az "igaziak", talán már nem is gyártják...
Ja, abban fürdöm 25 éve!
A benzol ami igazán veszélyes egyébként, sokan összekeverik.
Én nem támogatom azt az ötletet, hogy a teteje felkerüljön, főleg úgy, hogy az elektronika is alá kerül. Sőt igazából az egészet kivenném a műanyag házból egy bakelit lapra! A ház 100°C hengerhőfokra lett tervezve, így is azt írták a használati útmutatóban, hogy egy óránál többet egyhuzamban nem szabad használni!
Én eddig 2 nyák kivételével mindent fényes, reklám újságpapírra nyomtatva csináltam (itthon, mert régen még suliban fotó eljárással ment a mutatvány).
hp laserjet 1100 - letépett fényes reklámújság, kb A4 - nyomtatni az oldal közepére, ellenőrizni - várni a száradásra - kisebb méretre levágni - közben a nyákot előkészíteni, zsírtalanítani (finom csiszolópapírral megcsiszolom előtte, ne legyenek mély karcok) - nyákra felragasztani, elsimítani - vasalni - vízben leáztatni a felvasalt papírt - ellenőrizni, javítani filccel az esetleges hibát - gyorsmaróba bele, lötykölni, mozgatni - marás után vízzel lemosni - majd ha minden ok, hígítóval, acetonnal lemosni a festéket is. - ezek után fúrás - kész. Egyszer volt vele gondom: Sokáig vasaltam, a lemaratott nyákon lehetett olvasni az újság betűit ![]() Azóta találtam jobb/egyszerűbb megoldást: Matrica, öntapadós tapéta hordozó lapja. Amit többnyire kidobunk, mert már semmire sem jó. Ez a legtökéletesebb nyákra, kb akkora darabot (mivel nincs itthon A4 méretűm itthon) mint a leendő nyák felragasztok celluxal egy már használt, hulladék A4es papírlap közepére, és erre nyomtatom rá. Nekem ez jött be. Bár lehet, ha kipróbálnám a műnyomó papírt, az is beválna.
Ma már volt egy hasonlóan felesleges vitám, ezért nem folytatom az O.T. -t...
De a többiek okulása végett, ide teszek róla egy linket:Wikipedia Különösen érdekes a 11. sor, ami a toluol-ban fürdőkre vonatkozik.
Egy venti bele azt nem hiszem,hogy túlmelegszik! Majd kipróbálom ha kész lesz!
Ezt a hisztériát nagyon csípem! Bizonyára aki fest, tankol!!!, rajzol filctollal, az mind meghalt már mérgezésben! De tényleg hagyjuk, mert felesleges és nem ide tartozik!
A venti jó ötlet, működhet, csak le ne hűtse a hengereket is!
Kis rack ventire gondoltam és nem befújósra hanem kifelé szív így egyenletesen hűt mindent a hengereket nem igen befolyásolja amit igen azt úgyis kompenzálja a hővezérlés! Most tervezgetek valami kis keskeny panel félét a saját igényeimhez
Ne feledd, hogy a hengert nem közvetlenül fűti a fűtőszál. Ha ott áramlást csinálsz, az gondot okozhat.
Szia!
A laminátor (teljes hőfokon) 2 óra hosszat lehet bekapcsolva, írja a használati útmutató ehhez a tipushoz. Ezután fél órára legalább ki kell kapcsolni. Egy darabot kiragadtam a leírásból, nagyon sok benne az "ostobaság", de csak remélem, ez nem mind nekünk szól(?) Ahogy figyelgettem "idegen'" fórunokon, tényleg nincs bedobozolva, hanem egy darab bútorlapra láttam felszerelve a legtöbb kivitelben az elektronikával együtt. Én szeretnám meghagyni az eredeti állapotban szintén, tehát dobozolva, de nem is tudnám egyelőre kihasználni jobban, vagy hosszabb ideig a szerkezetet. Azt a néhány nyákot ki fogja bírni így is. Nem kell kireszelni a felső henger járatát ebben a lamiban, mert a fogaskerekek szét is kapcsolódhatnak, ha ezt megtesszük. (Kb.: egy fél millimétert bírna még el a rés!) Próbáltam 2mm-es NYÁK átküldéssel többször is, ez esetben még jobban, erősebben préselnek a hengerek, ami lehet hogy jobb is. Hamarosan meglesz a nagyon egyszerű vezérlő csak a motorra, és mehetnek is a tesztek.
Szia! Szerintem reszelj egy kicsit rajt mert nagyon megviseli a motort a 2mm,es nyák! Amúgy nem ugrik a fogaskerék mert ha nem lenne rajt még akkor is jó lenne mert a panel görgeti csak kétoldalasnál okozna elcsúszást! (Ezt teszteltem) Az elektronikát lehet alul rakom bele mert van egy elég nagy besüllyesztett rész ott jó lenne meg valami trafót is keresek mi valahogy belefér! Egy 0,5A -os elbírja a vezérlést és a motort is. Ha teszek ventit akkor nagyobb kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az elektronika beleférhet a házba csak úgy kell tervezni! Ha PIC vezérlés lenne akkor sem a kijelző meg menü meg egyebek kellenének hanem az,hogy a pic azt csinálja mit kell! Beteszem,elindítom és felügyeli a sebességet hőmérsékletet úgy,hogy csak egy bekapcsoló gomb legyen rajt! A motor 250-400mA vesz fel terheléstől függ egy
Ötlet! Az eredeti bimetálos érzékelő alá egy darab nyák és mindjárt késöbb old ki ez jó lehetne hővédelemre! Nem a bizti száll el!