Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   379 / 1394
(#) Attila86 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ezt a laminálásra értették, nem nekünk szól! Mi nyákot készítünk, szóval ránk ez nem vonatkozik.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Nem hát, csak ha horpad a tető, nekünk akkor kell kikapcsolni!
(#) janocsi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Igen, természetesen. Ahogy a tetejét leszereltük, minden felelősség azonnal ránk hárúlt ezután. De ez így is van jól!
(#) janocsi válasza watt hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Próbáltátok? (Egy kis humor a laminálással).

Bekapta a nyakkendőmet, szuperül mángorolta át, (erre is jó a szerkezet), de Ti először vegyétek le, mert behúzza a hengerek közé, aztán nagyobb is lehet a baj...
(#) watt hozzászólása Jan 28, 2010 /

Ma sok próbát végeztem a 0,25-ös tesztnyomattal. Elmentem abba az irányba, hogy oldószerrel tisztítottam, valamint a hőfokot növeltem és többször átengedtem a panelt a hengerek között.
Hát ezek nem jöttek be!
A hőfok növelése és a többszöri átengedés ugyanazt eredményezte, hogy a papír egyre jobban nem akart lejönni! Mire leszedtem, addigra sérült lett a nyomat.
Aztán próbáltam, hogy nem szedem le rendesen a papírt, majd a marótálban lejön. Hát nem, de ezt már tudtam, csak nem sejtettem!

Jelenleg ott tartok, hogy vizes csiszolással és egy, azaz 1 átengedéssel, de kb. 10mm/perc sebességgel 160°C belépő hőfokon úgy tapad fel a papír, hogy könnyen le is jön, de még marad a vékony vonalak között. A célom az, hogy egyáltalán ne tapadjon fel! Nem tudom, hogy ez elérhető-e, de ezen áll, vagy bukik a dolog azt hiszem. Ehhez csökkentem a hőfokot, amíg lehet. Majd jelentkezem...
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Szia Patexati!
Csak azért nem kellene reszelni a felső henger csapágyat feljebb, mert lemértem: ha több mint fél millimétert kiveszünk, a henger palástja eléri a felső fűtőtest felületét, ami még rosszabb lehet. A súrlódás nagyon lefékezné a henger forgását, ami nemkivánt rezgéssel, esetleges remegéssel is járna.

És azzal hogy az én laminálómnál a motor 'kirúgja magát' a fogaskerékkel...

Kicsit pontosabban is fogalmazhatnád a jelenséget. Mi az hogy "kirúgja magát" a motor?
Ezalatt azt érted, hogy valamilyen "fékhatás" miatt a mechanika fogaskerék kapcsolata rugalmasan "megugrik" terhelés közben?
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Szerintem sem jó ötlet eltávolitani a fogaskerekeket, mert a kapcsolódási hézag növekedése pont ezt az "elrúgást" okozza.
Most látva Attila válaszát, én nem erről irtam, hanem a gazdaságosabbik masina görgőtengelyének megemeléséről.

A nem gazdaságosabbik teszkós laminálónál a motor egy kis műanyag idomra van rögzítve, ami mozog és egy rugó húzza rá a hengerek fogaskerekére. Van felül egy kis fekete kar amit ha meghúzok kézzel, akkor a motor és a hengerek fogaskereke eltávolodik egymástól. Gondolom azért találták ezt így ki, hogy a laminálóban lévő papír kézzel kihúzható legyen.

Na ha vastag a nyák, akkor a henger hozzáér felül a műanyaghoz és a motor erőlködik kicsit. Néha olyannyira, hogy a motor erősebb mint a rugó és 'kiemeli' magát a motor.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Csak néhány gondolatban: A két szélén a felső henger le van szorítva egy-egy egyenes rugóacéll szállal. Ez annyira erős, hogy alig engedi a henger tengelyét feljebb mozdulni. (Több 2mm-es lemezt engedtem át, és megfigyeltem). Emiatt történik az, hogy a henger palástja enged a vastagabb anyagok átvitelénél, vagyis a torzulás jelentős részét ő viseli el. Ha mégis "hiba" keletkezne a vastagabb anyagok tovibbitásánál,, akkor akadhat szét a fogaskerékátvitel is. Ez már nem igazán módosítható probléma a NYÁK laminálásánál. Ennyit visel el a mechanikai felépítés. Itt-ott talán lehet még alakitani keveset

Attila86!
Ugyanez van (sajna) nekem is, mégis örülók ennek a szerkezetnek is, hogy egyáltalán van.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Pár napja vettem egy ilyet én is, de még azóta sem próbáltam ki, nem is szedtem szét... Amit irtam, az általánosságban igaz a fogkapcsolatokra, a különféle profilokra egyaránt.
Az viszont már nem elfogadható, ha a henger kihajlik, mert oda a reprodukálhatóság. Lehet, hogy mégiscsak iratlamináló marad a végén belőle.

Persze, nincs vele gond! Csak ki kell reszelni a henger vájatát hogy feljebb tudja nyomni a nyák.

Attila!
Éppen ezzel van a fő gond. Ha kicsit feljebb reszeled, (igen kevés a hely), máris nekinyomódik a henger a felső fútőtestnek. Alig van pár tized erre hagyva. A másik gond, hogy a két hengert összekötő fogaskerekek annyira eltávolodnak, hogy nem is lesz már vastagabb anyag továbbításhoz kapcsolat közöttük. Kompronisszumos lehetőség persze hogy van. A felső fűtőtestet is annyival feljebb kell emelni valahogy, és a fogaskerekek átmérőjén is lehetne korrigálni keveset, legalább annyira, hogy ilyen esetben sem szakadjon meg a kapcsolatuk. (Nagyon átvilágítottam a berendezést, ennek ellenére 1mm ill. 1.5mm-es nyákhoz előrangú lesz).

Kireszelve 1,5mm-es nyákhoz nálam tökéletes.
(#) sucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Miért kell, hogy 2 mm vastag lemezt is tudjon? Én inkább a vékonyabb hordozókat részesítem előnyben, főleg SMD-nél.
Csak egy egyszerű kérdés, kötekedés nélkül

Ja, holnap megyek tacskóba (Siófok) remélem lesz még a 4990-es edition-ből
(#) Attila86 válasza sucuka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Nem kell 2mm vastag. A vékonyat és a vastagot nem szeretem, mindig 1,5mm-es nyákokat használok.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Nálam nem kellett kireszelni, a nélkül is átfér rajta. Ugyan nem mértem, de semmiféle alakváltozás nem látszik a hengereken, sőt a vezetéknek még nem ütközik fel a tetején.
Mivel elvileg ez nem lehetséges, ezért kicsit utánanéztem jobban. Azt gyanítom, hogy annyira erős a rugó (iszonyúan erős), hogy nem tud elmozdulni a végállásig. Viszont úgy tűnik, hogy magának a hengernek a palástja tud torzulni egy kicsit. Én magát a hengert nem szedtem ki, csak a burkolatot vettem le a szemlélődéshez, így nem tudom milyen anyagból van, és belül mennyire merev, de a 1,5mm vastag nyák gond nélkül átfér.
Ha ebből a parttalannak látszó témából végre kisül valami, akkor születik majd egy összefoglaló, hogy ezt a Tescós szerkezetet miként lehet nyákgyártáshoz használni? Kell-e a hőfokot emelni? Hogyan ha kell? illetve indokolt-e a lassabb fordulat, nem elég-e helyette a többszöri átengedés?
(#) Petroimro válasza watt hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Szia!
Arra a problémára, hogy a papír nem jön le tudok egy megoldást:
Én úgy szoktam csinálni, hogy a mikor leáztattam a papírt nem kefével vakarom le a rajtamaradt papír fecniket, hanem belerakom a nyákot pár másodpercre a sósavba. Ezután a papír teljesen leválik a festékről.
(#) ha9pi.feri hozzászólása Jan 29, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Itt is van egy megoldás az átalakításra: (ha már ismeritek, nem szóltam)Bővebben: Link

A linket javítottam-- vicsys
(#) patexati válasza Petroimro hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Sziasztok! Ez a sósavas papírlemaratás nagyon jó próbáljátok ki én épp most gyártottam le a vezérlőnyákomat duplán is és azon kipróbáltam!
(#) watt válasza Petroimro hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Ezt kipróbálom! Köszi!
Jelzem ismér, hogy az összes sikertelen áthengerezésem 0.25, maratás után 0.1mm! nyákvonalak mellett történt!
A 0.4mm feletti tartomány eddig is ment, még a vaasalóval is! Én most a határokat feszegetem, és ezért örülök ennek a sósavas ötletnek(amire magam is ráéjöhettem volna ,de nem! )! Köszi mégegyszer!

Örülök, hogy segíthettem
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Egyet pezsdül bent utána kicsit lemosod vízben esetleg kicsit megkeféled de a javát leviszi nem kell félni,hogy lejön a nyomat ha durván kefélgetni kell! A peroxid viszont nem marja le ha rajt marad ezt nem értem Most jött meg a rendelésen minden megvan csak ma maszek délután nem érek rá összedobni A beültetési vasalat feketítésében is jó lehet én az ónozóval feketítem de ha valaki nem használ annak jó a sósav!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Idézet:
„A peroxid viszont nem marja le ha rajt marad ezt nem értem”

Ez attól lehet, hogy gondolom te sem tömény sósavat használsz, hanem vízzel higítod egy kicsit, valamint a maratás közben nem kezded lekefélni a papírt, pedig lehet, hogy lejönne! Én is próbáltam egyet úgy, hogy nem szedtem le a vonalak közötti papírt, de sok helyen megmaradt a nyák, kis szöszökben. Majd készítek képeket, de nem ezzel akarom most az időt eltökölni!
(#) Petroimro válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Egyáltalán nem kell kefe a papír leszedéséhez. Ujjal könnyedén le lehet szedni. Ha neked nem jött le, akkor kicsit tovább kell bennehagyni a sósavban.

Nekem 20%-os sósavban 10-20 másodperc és minden papír lejön róla, nem marad semmi szösz.
(#) patexati válasza Petroimro hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Lehet gyenge a sav és keveset hagytam bent kb 20 másodpercet majd kikísérletezem mikor jó legközelebb köszi
watt: nem higítom a savat mert már megteszik az ember helyett a gyárban 12%-os a sav.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Az enyém 20%-os, de van mikor töményet tudok szerezni(az mindent leszed, a festéket is a hőhatás miatt!).
Egyébként a papír tényleg könnyebben lejön, de a dolog még nem sikeres egyéb körülmény miatt de ez leglább megoldódni látszik! Köszi pertoimro!
(#) cNobody válasza patexati hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Hello
Mivel csináltad meg ilyen szépre a panelt az első képen?
Ónozva van?
Következő: »»   379 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem