Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S
 
Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 45
(#) Ricsi89 válasza nyaki01 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szerintem működhet, mert olyan nagy változást nem kell kompenzálnia, csak egy pár °C eltérést. Itt viszont nem jön ki az alkatrész nemlinearitása, mint 20°C esetén kijönne. Mint fentebb írtam tized fok eltérés is elég az elhangolódáshoz, mert épp egy pici légmozgást kapott és egyből visszaállt.
(#) szilva válasza nyaki01 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Éppen még működhet is. Én az itthon lévő 6363-ban is tapasztaltam, de az ilyen vidi FM modulból épített saját rádiómban is az elmászkálást, sőt, mostanában építgetek saját konstrukciójú FM tunert, és abban is. Amire én jutottam az az, hogy sajnos a varikapok hőfüggése okozza az elhangolódást. Ezért van az, hogy bekapcsolás után pár perc kell, mire (szobahőmérsékleten) beáll a hőegyensúly odabent, utána már nemigen mászkál. De ha pl. rányitom ilyenkor télen a rádióra az ablakot, akkor megint elmászik. Az igazi megoldás szerintem csak a szintézeres, kvarcpontosságú frekvenciatartás, de a 6363 esetében ez nemigen kivitelezhető, illetve akkor az már nem az a rádió lenne.
(#) velegiistvan válasza nyaki01 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Sziasztok!

Akkor lehet, hogy az említett potisort cserélték a cleomban? Az ic csere és az ellenállással való kompenzáció jól hangzik, csak nincs aki megcsinálja. A másik gondom a készülék hangerőszabályzójával van, mert egy ponton, amikor tekerem felfele, kicsit aszimmetrikus. Szerintetek érdemes potit cserélni? Fura jelenség, hogy általában legyen az programozható vezérlő, vagy a nagy tekerő, ha a kossuth rádió van beállítva, rendszerint szerintem az afc áthúz a mellette levő neo fm állomásra, ha bekapcsolom a készüléket.

Más:
Én a hőérzékenység kompenzálásra -lehet nem jó ötlet-, de egy 5 v-os csendes hűtőventillátort használnék, pl. notebook hűtőt, tennék a tuner érzékenyrészére, vagy vmi olyan megoldásban (esetleg áramkörben gondolkodnék), ami bekapcsoláskor bizonyos hőmérséklet alatt nem engedi működni az fm modult. Fizik
(#) nyaki01 válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Hááát, nekem az a véleményem, hogy a mai világban annyi a használt, olcsó PLL rendszerű tuner, hogy ezzel csak akkor digicselnék, ha más lehetőség nem lenne.
Már anno is egy veszett fejsze volt ennek a tunernek tartós stabillá tétele és amikor lehetőségem nyílt rá, azonnal lecseréltem az egészet, pl. Orion ST1025-re.
Ha valaki meg akarja tanulni a "szagma szépségeit", annak ajánlom a Cleopátrát és az Aidát mert ezekben minden előfordul az audiotechnika alapjainak hibáiból.
Mi akkoron a Videoton gyárat tüzeléstechnikai vállalatnak hívtuk, mert nagyon silány termékeket adott ki, ezért az egészet úgy ahogy volt tűzre kellet volna vetni az egész repertoire-t.
Mindenesetre sok sikert mindenkinek!
(#) DFaby hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Hello.
Teljesen amatőr vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen Cleopátránál milyen antenna kell (vagy ha nem az, akkor mi) a rádióhallgatáshoz?
Van egy "földi"/analóg antenna, TV működik rajta. Ha rádugtam, átkapcsoltam FM-re, nem szólt semmi. (Magnóra részre rá van kötve a gép, az rendesen szól.)
Előre is köszönöm!
(#) hantosf válasza DFaby hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Kedves Fdaby!
A Cleopatra rádió FM (URH) antenna bemenetébe beugott egy szál kb. 50cm-es "drótszállal" is több állomásnak is meg kellene szólalnia, úgy AM, mint FM sávban. Ha mindkét sáv "süket", akkor valami hiba van a készülékkel. Mivel magnó üzemben működik, az erősítő rész jó. A nagyfrekvenciás rész (rádió rész) lehet, hogy tápfeszültség, hangoló feszültség ellátás hiánya miatt bénult le. Előfordulhat, hogy az átkapcsolókkal is probléma van.
(#) DFaby hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Köszönöm. Akkor az antennával nincs gond.
Milyen összegű ennek a javítása?
(A signal se jelez semmit, ezt elfelejtettem megírni)
És az minek lehet a hibája, hogy nem világít tulajdonképpen semmi se rajta, egyedül rádió módnál a zöld és sárga színű, ahol írja a frekvenciákat. (a VU meter mozog)
A magnó kimenet részén miért mehet gyenge jel ki?
Gondolom nem az miatt, mert a bemenet is használva van.
(#) CHZ válasza DFaby hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Képen a bekeretezett részen , világítanak a ledek ?
(AM, FM ) Ha nem világít , akkor valószínű , hogy az ISOSTAT kapcsoló AM/FM érintkezője égett be és nem kapcsolja a 15V-ot . Műszerrel ez könnyen behatárolható , javítása is egyszerű . Kapcsolónak van nem használt érinkezője , oda 3db. vezetékkel párhuzamosítható a hibás szakasz .

vt-12.jpg
    
(#) DFaby válasza CHZ hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nem világít a 4 közül egyik sem, semelyik módban. Egyedül a legnagyobb rész világít, a zöld és sárga.
(#) CHZ válasza DFaby hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Akkor az a teendő , amit előzőleg írtam .
Szétszeded , megkeresed az AM/FM kapcsolót és mérsz nyákoldalon a kivezetésein , +15V-ot kell megkeresned , ha nem találsz a kapcsolón 15V feszt , akkor még 7815 stab. IC körül is lehet hiba . Szerintem a kapcsoló lesz rossz , műszerrel könnyen megkeresheted a hibát .

VT.gif
    
(#) DFaby válasza CHZ hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Köszönöm
És a "süketséggel" mit kell csinálnom?
(#) CHZ válasza DFaby hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Ezt nem értem .
Ha erre gondolsz : "A magnó kimenet részén miért mehet gyenge jel ki? Akkor .. ennek csak az az oka hogy DIN csatlakozók vannak beépítve és nem azonos a jelszint az RCA csatikkal (más szabvány ).
(#) DFaby válasza CHZ hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
nem, arra gondoltam, hogy süket a rádió módban.
de ezt a választ is köszönöm
(#) CHZ válasza DFaby hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Rádió fog szólni , ha megcsinálod a leírtak alapján a javítást .
Csatoltam rajzot , hol kersed a hibát .
Kapcsolósoron keress +15V feszültséget amit a képen látsz . Nyákoldalon a kapcsolónak van 3db kivezetése , ahová csak forrszemek tartoznak , fólia nem megy el róluk , oda párhuzamosíthatod a kapcsoló meghibásodott részét . Persze ezt meg kell keresned , nem nehéz , rajta !
(#) velegiistvan hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Megpróbáltam a koax helyére bedugni egy darab drótot, melynek hossza 1 m, de nem jártam sikerrel. Sőt, bizonyos adók be sem jöttek a koax kábel nélkül. Mit javasoltok antennának, hogy pl. a kossuth és a star fm is fogható legyen? Ha a koax be van dugva, bár bejönnek a tv adók is, de minden tisztán szól, kivéve 1-két állomást, amit a tv freki leüt.
(#) behanattila hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Van egy VIDEOTON RT 6303 S Tunerem, és egy pár hete csinálja a következő problémát: Beállítom az adót, szól egy pár percig, és utánna egyszer csak zúgás, és el kell csavarnom a hangolót legalább egy egész fordulattal, (KB 2-3 Mhz) hogy megint hallgathassam KB. egy-két percig az adót, aztán megint zúgás, és ugyanannyit az ellenkező irányban tekerni kell a hangoló potméteren. Ezt csinálja, FM módban, AM en jól szól. Memóriában tárolt adóknál is ugyanez a jelenség észlelhető. Viszont van úgy, hogy hallgatom és egyszer van adás, egyszer meg nincs, szóval olyan, mintha ugrálna a két beállítás közt. AFC be- és kikapcsolt állapotában is ugyanez a jelenség észlelhető. Kérdésem a következő: érdemes megcsinálni, tehát nagy lehet a hiba?
(#) szilva válasza behanattila hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Van már ilyen topic, szerintem át lesz helyezve hamar. Az ugrálós elmászkálásért nagy valószínűséggel valamilyen kontakthiba felelős, pl. a tunerben lévő valamelyik trimmer poti vagy a hangolóműben (kézi hangolás plusz a programozhatók) lévő potméterek környékén.
(#) velegiistvan hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Tudja vki, hogy a cleón a tape2 nevű csatit lehet kimenetnek használni? Azért gondoltam erre, mert amikor rádióhallgatás közben a tape2 jelű gombot benyomom, elalszik az összes led a készülék elején., amiből arra következtettem, hogy jelet is lehet kiküldeni azon a csatin. Azt akarom megoldani, hogy a lemezjátszóról úgy küldjem be a jelet a laptopba, hogy közben átmennyen a cleón, mivel ez az egyetlen erősítőm, ami rendelkezik phono bemenettel.

Másik kérdésem, hogy a rádió elején található fejhallgatókimenetbe ha egy bizonyos állásba dugom be a dominodugót, akkor szól a hang mind a hangszórón, mindpedig a fejhallgatóban. Szabad ezt így használni, vagy ilyenkor valamit rövidrezárok, és azért nem szűnik meg a hangszórón a jel?
Ezt a módszert nem mertem alkalmazni a gépre való átjátszáshoz. Amikor felvettem, akkor szabályosan csatlakoztattam a domino-jack átalakítót, így eq-val vezérelt jelet adtam a gépnek, amiből kiváló minőségben sikerült rögzítenem.

Üdv!
(#) Ricsi89 válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Elvileg lehet használni kimenetnek, de akkor nem azt kell bekapcsolni, hanem amiről akarod a jelet venni, mert ennek a kimenete fixen van, tehát azt a jelet adja ki, ami épp ki van választva a bemenetválasztókkal. Ha a rádió, akkor azt, ha phono akkor pedig azt. A fejhallgató kimenetes probléma meg azért van, mert elvileg csak egyféle képpen lehetne beledugni a csatit, és akkor nyomná meg a kis kapcsolót az aljzatban a dugó. Ha máshogy dugod bele, akkor nem nyomja meg és nem szakítja meg a hangszóróhoz menő jelet.
(#) velegiistvan válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Gr89, köszönöm a gyors választ.

(#) radioapro válasza nyaki01 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok! Sajnos azt kell mondanom, hogy ez az elhangolódás valóban megkeseríti a Videoton cuccok kedvelőinek, illetve gyűjtőinek az életét. Nekem van egy Aidám, egy Cleopátrám és egy RA 6360-S receiverem, de minddel baj van. Érdekes, hogy nekem a Cleón és a 6360 készüléken ugyan az a hiba, azaz, bekapcsolás után egy kis idővel el kezd úgymond "pattogni" a vétel. Ez pontosan azt jelenti, hogyha nem is veszíti el az állomást de fura " dobogás" pattogás van. Aztán mikor ezt esetleg befejezi akkor pedig elmászik, majd vissza. A RA 6360-S készülék mindezt azzal tetézi, hogy bekapcsoláskor összevissza keresgél, aztán talál is, aztán kezdődnek a fentebb említettek. Az Aida a csúcs különben, mert annak az FM része meg sem szólal... legalább így nem kapok tőle idegrohamot Szóval háromból három... stabilan nem oké! Viszont én megoldottam a problémát!!!... elég sajátosan... vettem egy NORDMENDE RE 1200 receivert és azt használom
(#) szilva válasza radioapro hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Én pont ezért nem értem, hogy az aukciós oldalakon miért van ezeknek a vidi cuccoknak olyan magas áruk. A tunerjük szinte biztos, hogy nem tökéletes, a receiverek erősítőjéről sincs túl jó véleményem, ennek ellenére viszik, mint a cukrot, ráadásul szerintem irreálisan magas áron. Ami még ennél is meglepőbb (számomra), az a kis Orion torony részeinek a talán méginkább irreálisan magas ára. Nemrég egy végfokhibás SE1025 (IC-s végfok, ma már beszerezhetetlen az IC, gyakorlatilag új végfokot kell építeni bele) 6000 feletti áron kelt el...

Én vettem aukción január elején 11000-ért egy csomagban egy Sony rádióerősítőt, amiben szintézeres tuner van és egy, ehhez a rádióerősítőhöz "tartozó" kazettás decket (relés, teljesen elektronikusan vezérelt mechanikával). Kis átvizsgálás és ékszíjcsere után mindkettő tökéletes műszaki, és nagyon jó esztétikai állapotban van, a fiam használja őket (előszedte a 25 éves kazettáimat is ) Ennek fényében én személy szerint nem értem, hogy miért adnak 10-12 ezrest egy RA6363-ért, hacsak nem nosztalgiából. De tisztességes, márkaneves szintézeres tunert tulajdonképpen bármikor lehet venni 2-3000Ft-ért.
(#) radioapro válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Tökéletesen értem amit írtál és valahol még egyet is értek vele. Tudod, a gyűjtő az általában a saját országából való cuccokat részesíti elsősorban előnyben, ezért dobogtatja meg még mindig a Videoton vagy az Orion az emberek szívét, s ha nagy a kereslet akkor magasak az árak is. Én nagyon szeretem mindentől függetlenül a Videoton rádiókat, van is belőle jó pár darab, még a régi (Vadásztölténygyár) csöves rádiókból is. Az biztos, ha igazán "ütőset" szeretnék hallgatni akkor német és japcsi cuccokat kapcsolok be... Tapasztalatból mondom, nem mérhető össze a kettő... de mégis, a Vidi az VIDI
(#) tatabike válasza radioapro hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Nekem duplán kedvesek a Videoton-cuccok. Egyrészt Szfváron nőttem fel, másrészt gyerekkoromban nekem ez volt a Hi-Fi. Mintegy mellékesen dolgoztam is a régi Videoton gyár területén, igaz, más területen. Én is megadom a "magas" összegeket az ilyen cuccokért, gondolom ez valami "fehérvári betegség"...
(#) radioapro válasza tatabike hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ez jó! "Fehérvári betegség"! Akkor Te még olcsón megúsztad! Nekem van Orionos és Tertás betegségem is, és elektroncsöves áttétem!
(#) radioapro hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Egy kérdés: Nagy hülyeség lenne ha mondjuk a mászkálós Cleóhoz vagy Aidához hozzácsatiznék egy Orion kis tunert (vagy akármi más tunert) és úgy működtetném csak mint erősítőt?
(#) goldscorpio07 hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Sziasztok!
RA 6380S-hez keresek előerősítő modult.Kaptam egy ilyen csodát de ezt valami okos ember kiszedte belőle,és már teljesen rendbe raktam az egészet.
Üdv.
(#) shalafi.66 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
(#) LOmmPA válasza DFaby hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Igaz nem mostani a HSZ. de a gyenge jel kifelé azért van, mert ha FM módra kapcsolod, akkor a magnó bemenet kimenetté változik, és a rádió hangja azon kifelé vándorol. Ez azért volt jó régen, mert rákötötted egy Aiwa f220-as deckre például, és tudtál a petőfi rádióból a "magnósok figyelem" című műsorból mágnesszalagra rögzíteni. Ha vissza akartad hallgatni, visszakapcsoltál magnóra és máris jött visszafelé a deckből a jel anélkül hogy bármit átkábeleztél volna.
(#) DFaby válasza LOmmPA hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
ahha, nekem is majdnem az van rajta ) AIWA AD-F260
de a magnón nekem át kell dugni ha ezt akarnám, Line In dugaljból Line out-ra
Következő: »»   5 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem