Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S
 
Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 45
(#) tatabike hozzászólása Jún 22, 2006 / 1
 
Sziasztok.

Bátorkodtam topicot nyitni ez ügyben, mert nagyon fontos lenne, és a régebbiek között nem találtam olyat, ami szerintem annyira felkeltené a figyelmet, hogy többen is megnéznék. Van ez a gyönyörűség, a Cleopatra Rádió és erősítő, (VIDEOTON RT6380S), remélem sokan ismeritek. Nekem sajnos nincs ilyenem, csak egy nagyon jó ismerősömnek (főnököm apja... ) Hát a titulusából is kifolyólag nagyon előnyös lenne nekem, ha meg tudnám javítani az Övét, mert nagyon szereti a rádióját, na meg persze a fiát, aki meg ugye a cég tulaja, ahol dolgozom, szóval értitek az összefüggéseket...
A probléma az, hogy elhangolódik az FM sávon a rádió. Egy darabig szól az adó, amit megkeresek rajta, aztán egyszercsak átmászik egy másikra, vagy nagyon sokszor több állomás hallható egyszerre, vagy az egyik szól erőteljesen, alatta háttérként egy másik mond éppen híreket, szóval teljesen úgy viselkedik, mint egy első randis kislány, aki nem tudja mit akar. Ez állítólag nem egyedi hiba, többfelől hallottam már ilyen gondokat a Cleopatra rádióról, meg úgy egyébként is más Videoton rádiókról, amik régebbi gyártásúak, ezért gondolom van itt is valaki, akinek tapasztalata van ezekkel a veteránokkal. Találtam egy db. kapcsolási rajzot, nekem nem mond semmit, ráadásul nem is részletes, de azért csatoltam. Köszönöm előre is, aki tud segíteni annyira, hogy valamit tudjak buherálni a gépen, és még jó is legyen, az abban is segít, hogy a főnököm főnökének a nagy spanja lehessek még sokáig...
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Egy kép róla, aki nem ismeri, annak is érdemes látnia, nagyon szép készülék...

Cleopatra.jpg
    
(#) Gabi válasza tatabike hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Ötletek: Hangolófesz. stabilitás probléma, illetve AFC kör probléma.
(#) tatabike válasza Gabi hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Hm. Ezt úgy érted, ha mondjuk az általad említett áramkörökben elkezdem kicserélgetni az alkatrészeket, akkor lehet valami javulást tapasztalni? Elkó-kiszáradás, meg ilyesmi?
(#) Gabi válasza tatabike hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Lehet, sőt biztos, hogy vannak nálam okosabbak, ezek csak az én kezdeti ötleteim. Elöször is kellene egy alaposabb kapcs. rajz. Aztán meg lehetne nézni a hangolófeszt. ez általában egy egyszerű 33V-os zeneres táp. Ez adja a hangoló feszt. az előlapi helikális trimmereknek, csúszkájukról megy a varikapok felé, ami a tunerben van. Lehet, hogy a trimmerek sem stabilak. Lehet az AFC körben is a hiba, ez a rész gondoskodik a freki elhangolódás elleni védelemről. Nem tudom, hogy mekkora a müszerezettséged és mennyire vagy otthon a témában. A hirtelen alkatrész cserélgetést nem javasolnám, mert ha olyan részbe nyúlsz bele, elhangolódik az egész.
Bár ha több adó hallható egyszerre, akkor lehet más is a gond.
(#) Sebi válasza tatabike hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Okozhatja a "memosztát" kontakthibája is, ez elég gyakori.(ez a potmétersor+kapcsoló, ami a hangolófeszt állítja és a tárolt állomások közt választ) A másik gond valóban az AFC (is) lehet, ami ha túl széles befogási tartományú, akkor "áthúzza" a tunert a mellette lévő (erősebb) állomásra.
Ezekkel a készülékekkel addig nem volt gond, míg az adók kellő távolságra voltak egymástól. Sajnos a "kereskedelmi" szemlélettel kiosztott frekvenciák (adók) oly sűrűn vannak, hogy csak jó szelektivitású készülékek tudják zavarmentesen kiválasztani a hallgatni kívánt adót. (ugyanez a baj a régebbi TV tunerekkel a kábelhálózaton)
Szóval, ha a tisztítás nem segít, akkor komolyan bele kell mászni a készülékbe, esetleg wobblerrel újrahangolni. Bár a tasztatúra tisztítása sem egy egyszerű művelet...
(#) Sebi válasza Gabi hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Látom egyetértünk...
(#) tatabike válasza Gabi hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Műszerezettségem gyakorlatilag nulla, (multiméter), otthon meg nem vagyok a témában annyira, hogy minden segítség nélkül nekiugorjak. Kapcsolási rajzot pedig csak ezt találtam, amit csatoltam, sajnos. Jó lenne, ha valakinek lenne egy részletesebb.
(#) tatabike válasza Sebi hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Első körben akkor próbálkozzak meg a tisztítással ezek szerint, olvastam itt valakitől egy módszert felszúrt elkóból kifolyatott elektrolit rákenegetésével kissé gatyába rázhatók a régi potik.
(#) MaSTeRFoXX válasza tatabike hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Én régi csöves rádiókban a potikat körömlakk lemosóval is takarítottam már. Tök jól bevált. Egy régi csövesrádió szervízkönyvben olvastam hogy a potikat szén-tetrakloriddal takarították akkor... ha jól tudom.
(#) Hurka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 22, 2006 / 1
 
Hello tatabike!

Édesapámnak és a tesetvérének is van 1-1 Cleopatraja. A pontos típusjelzés: Videoton RA 6380 s. Megvan nekem a teljes szervízkönyve. Megpróbálom az FM-modul beállítását cstolni. Ha kell még valamelyik egységről a kapcsrajz vagy bármi, akkor csak írj ebbe a topicba. Megpróbálok valami "használhatót" adni neked. Sok sikert kívánok a hangoláshoz!

(MI nagy Cleopatra mániások vagyunk, és szerintünk ez a Videoton gyár legjobb erősítője. A Riaa korrektora csapnivaló de mi nem is ezért szeretjük! Mi a potikat mindig benzinnel tisztítjuk.)

1.zip

2.zip
   
(#) tatabike válasza Hurka hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Köszönöm szépen, ez tényleg nagyon jó, és használható infó, és ha még egyéb problémám adódna, nagyon jó fej vagy, hogy segítesz. Tényleg, a Ti Cleopátráitokkal nem voltak hasonló gondok véletlenül? Bár gondolom vigyáztok rájuk, ahogy a leírásból kivettem. Nagyon rácuppantam a témára, múlt 7végén a Verseny utcai piacon láttam egy pöpec Cleo-t, szerintem erős a gyanúm, hogy meg fogom szerezni valahogy magamnak, talán beáldozom a veterán szalagosmagnóim valamelyikét, vagy az antik zsebrádió készletem pár darabját...., no nem a lóvé miatt, hanem elértem a "kütyüim" részére az asszony által bekorlátozott, igencsak szűkös "tárhely" határait a lakásban....:nemtudom:
(#) Hurka válasza tatabike hozzászólására (») Jún 22, 2006 /
 
Nálunk csak az összes félvezetőt kellett cserélni a végfokban... 2 nap alatt megvolt
(#) Hurka válasza Hurka hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Üdv mindenkinek!

Néhány gyári adat a Cleopatraról:

Pkimax=2*40W 0,6% torzítás mellett...

7 DB IC
32 DB Tranzisztor
27 Darad dióda
4 DB kerámia szűrő
1 DB egyenirányítóhíd

max +/- 10 decibel mély/magas vágás/emelést tesz lehetővé a hangszíszabályzó

maximális harmónikus torzítás=1%

Én ehez az erősítőhöz viszonyítok mindig... Üdv.: Hurka
(#) dyler hozzászólása Nov 11, 2007 /
 
Sziasztok!
Van egy 1981 es Cleopatram és kellene egy kis segítség.
A baj az , hogy kis hangerőnél a bal oldal halkabban szól ,mint a jobb. Én a hangerő szabályzó potira gyanakobom csak eddig nem találtam sehol.

Kérlek segíts ,mert sűrgős lenne.
(#) barkács válasza dyler hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Hali!
Szerintem is a poti a hibás, az enyém is felemás. Én a bemenő jelet csökkentettem le ha nagyon halkan akartam hallgatni. ( erősítőként használom )
(#) dyler válasza barkács hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
én úgy csinálom h max kitérére teszem és a gép hangerejét veszem le kicsire
DE ha rádiót akarok hellgatni akkor nagyon zavaró
(#) burgdavid válasza dyler hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Hello! Vagy a hangerő poti, vagy valamelyik elkó kezdi megadni magát. A kis pár µF os hangfrekis kondikat cseréld ki szerintem, potira meg kis kontakt tisztító kenőt javaslok. Amúgy a Cleopatra szerintem a videoton egyik legjobban sikerült erősítője.
(#) dyler válasza burgdavid hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Egyet értek veled már mind a kettőt kipróbáltam de nem használt egyiksem.
Nekem egy bolt címe kéne inkább pesten ahol tudok hozzá potit szerezni.
(#) Metálszörny hozzászólása Nov 24, 2007 /
 
Üdv! Van egy Cleom és kiégedt a transzformátor sekunder tekercse és szeretném kicserélni. Nem tud valaki segíteni, hogy mekkora ez a transzformátor (hány voltot biztosít a gépnek)? Előre is köszönöm!
(#) BTO válasza tatabike hozzászólására (») Nov 24, 2007 /
 
első nekifutásra én kontaktsprével adnék a beválasztó kapcsolóknak, aztán a hangoló potikat is megszórná,majd az afc kapcsolót is.ha ez nem jön be akkor másznék bele a hangolófesz stabilitásának keresgélésébe.
(#) oldman válasza tatabike hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Valóban típushiba volt, amit sokszoroz az a körülmény hogy manapság egymás hegyén-hátán vannak az adók.
Gyakran a hangoló (és táp)feszültség stabilitásával kapcsolatos, de az alkatrészek öregedése, hőmérsékletfüggése is ebbe az irányba hat. Mielőt bármit szétszerelsz próbáld meg a tunert (Csak úgy dobozostól) hűteni amikor elmászott. Ventillátorral v. hűtő spry -vel bár ez utóbbi elég durva. Ekközben mérd (pontosan!) a hangolófesz változást. Utána többet tudsz az okról.
(#) oldman válasza tatabike hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
RA6350S rajzot találtam de nem volt egyszerű belegyűrni a scannere az eredményt mellékelem. A modulok mindegyik változatban azonosak a táp és végfok kivételével
(#) oldman válasza oldman hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Ra6350S folytatás
(#) zyzzyadi hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
helló nekem is van egy ien "csodám" és nem a potival van baj!!! én végfokot cseréltem benne még régebben egy komplementer páros 2db bc*** tranyó van benne és az új amit vettem annak kicsivel eltér az erősítési tényezője ezt be lehet hangolni a régebbi szériákon de 81 től már csak ellenálláscserével tudod behangolni
a poti előtti vagy után ellenállást cseréld amíg jó nem lessz .vagypedig ellenőrizd a csatikat a végfokonál mert ugye a végfok merőlegesen kapcsolódik az alapba és ott hát nem egy világsiker csati van... ha nem recseg a poti akk ne cseréld ki mert valahogy 3000 felett van és k*rva nehéz találni na további szép napot
(#) hp válasza Hurka hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Szia Hurka!

Írtad, hogy van dokumentációd a Cleopatráról. El tudnád küldeni az előerősítő részének kapcsrajzát? Köszi: hp
(#) Metálszörny válasza Hurka hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Helló Hurka!
Fel tudnád tenni a Cleopátra szervízkönyvének a táp részét? Köszi.
(#) zsilaci válasza Metálszörny hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Sziasztok!

Ugyan nem tőlem kértétek, de épp kéznél volt.
Csatolom a Cleo teljes szervízkönyvét djvu formátumban.
(Sztereó Rádiók szervízkönyve 2)

Üdv
(#) Metálszörny válasza zsilaci hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Köszönöm, csak 1 baj van, nem tudom a djvu fáljokat olvasni, nincs hozzá programom.
(#) szabjan hozzászólása Nov 27, 2007 /
 
Következő: »»   1 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem