Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyenáramú erősáram mérése
Hello!
Oyan problémám lenne hogy egy akkumulátorból felvett áramot szeretném mérni és digitálisan kijelezni, nos egy piccel szeretném megoldani és kijelezni, ezzel nincs is gondom, de a picnek 0-5 VDC jellet kibcsájó készülék kellene ami 80Amper DC áramot megtud mérni, (lehetőleg tizedes pontossággal) DE sönt nem jó, mert a feszültségesés nem lehet 1V nál nagyobb, mert az a söntön eső feszültségesés befolyásolja a mérni kivánt cucc működését,ha meg a 80A nál nem esik 5 volt nincs meg a pontosság ha viszont esik 5 volt a cucc nem működik megfelelően, és a teljesítményveszteség is nagy 80Ax5V=400W tehát nem megoldás Tehát ha lehet plussz feszültségesést ne okozzon az áramkörben, olyan dolog kellene ami arányosan működik. 0A 0V 20A 1,25V 40A 2,5V 60A 3,75V 80A 5V Ha tud valaki valami jó megoldást írjon! Előre is köszi a válaszokat.
Ajánlom a hall szenzort. Feltekersz néhány menetet vastag kábellel egy kis vasra, és odarakod a hall szenzort. Nem teljesen lineáris (ügyelni kell, ne telítsen be a vas), de nem okoz feszültségesést az áramkörödben, és kapsz feldolgozható jelet.
Had jól tudom a nagy áramú méréseket induktív érzékelővel szokás mérni. A vezeték köré amiben mérni kívánjuk az áramerősséget egy tekercset kell tenni és azt hiszem az indukálét áramot kell figyelni. Nem tudom, hogy egyenáram esetén ez mennyire járható út.
Én is Hall-elemes mérést javasolnék, viszont lehet kapni készen ilyen áram-fesz átalakítót, ami lineáris, meg kompenzált, meg szép. Nyilván drágább, mint a házi barkács, de az ár nem volt szempont, és kevesebb vele a gond.
Jó de ha jókl tudom ez egynáramra nem megfelelő, vagy ha igen akkor is max 20 Ampereseket találtam éppen..
De ha van nagyobb, akkor semmi gond.Ha lehet inkább fizetek a pontosságért.. mert teljesítménymérő lessz majd belőle ahhoz a cucchoz és a pontosság számít..
Ha a pontosság számít, akkor a HALL szenzoros megoldás nem a legjobb. Az nem éppen lineáris.
A hall szenzor pont, hogy egyenáramra könnyebb méretezni, mint váltóra. Ha betelítene a mag, akkor pedig kevesebb menetet raksz rá. Esetleg valami nagyáramú félvezetővel rákapcsolhatsz még elektromos úton meneteket a méréshatár váltáshoz.
Vannak nagy linearitású hall szenzorok. Persze tudni kéne, hogy undcityboy89 hány százalékot ért pontosság alatt.
a 80Amper tizedes pontosságal szeretném mérni..
Ahogy kivettem a hozzászólásából, elég nagy pontosságot akar. Tizedeset ahogy olvastam.
Tehát akkor max 1% legyen a bizonytalanság. A hall szenzoroknál szét kéne nézni, hogy van-e ilyen. Szerintem kell, hogy legyen, bár én ilyen nagy pontossághoz nem használtam még.
Nem nagyon vagyok otthon ebben a hall elemes méréssel, ez a tizedespintoság olyan nagynak számít?
mert ha nagyon muszáj mehetek kisebbre ha úgy van már hogy fél ampereket is meg tudna különböztetni jo lenne, csak én ezekről az ickről, nem tudom hogy hol mi merre hány méter..
Bővebben: Link
Nagyon egyszerű elven működik, érdemes megismerkedni vele.
Esteleg egy tipust vagy egy helyet hol be lehet szerzni magyarországon, tudna adni Collector?
amin el tudnék indulni..
Pl. lomex.hu, rákeresel, hogy 'hall'. De érdemes többnek átnézni az adatlapját, és az alapján dönteni, hogy melyiket érdemes kipróbálni.
köszönöm a gyors válaszokat és a kis bemutatót, akkro körülnézek, az alkatrészválasztásban már van tapasztalatom, csak ez a hall elemes dolog volt eddig újdonság számomra...
Szevasz!
Két dolgot különböztessünk meg. Az egyik a pontosság, az annyit jelent, mennyiben térhet el a mért érték a valóstól. A mások a felbontás, semmi köze a pontossághoz /azért persze általában van, / az az, hogy milyen lépcsőzéssel történik a kijelzés. Olykor a nagy felbontás fontosabb, mint maga az abszolut pontosság. Mérési feladattól függ.. Én vettem hall szenzort a Lomexben, 3 lábú mint egy pici tokozású tranzisztor, van belőle digitális, és analóg. Neked utóbbi kell. Valahol ebben a fórumban belinkeltem, keresem.. Amit Te pontosság gyanánt kértél, az majdnem 0.1%, ami azért már a laborkategória felé nézeget, főleg akkor, ha megbontás nélküli csak a lehetőség. Üdv: StMiklos Megkerestem: SS495A
kössz de a referenciát nem akarom mozgatni pont a pontosság miatt ,de azért kössz.
már csak a méretezéssel kapcsolatban kellenének infók..
STMiklós kössz a választ, mindenképp analógra gondoltam nem akartam azt is digitálisan, mert még egy lcdkijelzőt is akarok működtetni,
már csak az érdekelne hogy kb mekkora tekercset csináljak,mekkora vasmag meg ilyesmi meg hogy hány Gaussos mérést kell tudnia a hall icmnek hogy 80Ampert mérheseek, de írtam elöbb is ha már fél amapert is meg tud különböztetni az se rossz ,de ha lehet a legnagyobb pontossaágra törekszek, ennek van egy otthoni kivetilezési korlát és egy felső ár korlát, mert azért 10 ezreket nem akarok ilyenre költeni mert egyszerre 2 külön áramot kellenék mérni.. szóval 2 ilyen mérő cuccot kellene csinálnom..
hát sajnos a 2,5 volt már túl sok... az 1 volt is maximum volt.. azért kössz ezt a megoldást is..
1. Tudok majd egy fotót csinálni egy ilyen műszerről..
2. Adtam egy típust, google.. adatlap pdf-ben, vagy idelinkeljem? Üdv: StMiklos Megkerestem:http://www.datasheetarchive.com/SS495-datasheet.html#
kössz én is először valami hasonlóra gondoltam, holnap próbapanelen kipróbálom kicsiben addig is köszz..
söntöt mérni nem csak számolni tudok a
R=róxL/A val nem? hú hát akkor ez komoly egy vas lessz, vagy réz tapasztalatom azt súgja nagy lesz ,de számolni nem azt számoltam. 0,068mm2 számoltam cms sönntre ami 0,005ohm ellenállásu, mert akkor kerek legalább az érték..
2 cm hoszzú, csak a 2 lemaradt..
a megoldást kicsit átnézve tökéletesítettem az igényeimhez.. most akkor 0,5 volt esik a söntön 10 es szorzóval szóval 100A nél 5 volt így lépésenként 5mV a kimeneten, ami tized amperes változás a bemeneten, a pic 1024 es bontásba 0,0048 as bontásba megy ugyhogy pont szupi ha mindent jól számolok..
sztem addig tökölök majd egy kis vassal míg jó nem lessz
addig faragom vagy hozzáforrasztok..mert van egy másik cuccba söntöm valamilyen és azt hiszem az 0,0025ohmos de meg kell még néznem.. Nem, mégse, rosszul emlékeztem 0,001 vagy 0,01 ohm.. de már az se lenne olyan rossz
ezért nem akarok ellenállást, a vason annyi nem disszipálódik, vagy? most ha maxot nézek ami ritkán van..
az nekem 60-80A 80 szor 0,5 az 40 watt, hát.. abból inkább akkor 0,0025 ös ellenállás lesz vagy az ami van az a 0,001 ha minden igaz, akkor annyit inkább áldozok a pontosságból mert akkor már csak 0,1V szer 80A 8W az már türhető kategória... most számolom ha azt a kis söntöt teszem be és az erösítést megemelem 50 szeresre akkor is jó.. ha jól számolom,legalább is tinába próbálom közbe de akkor is marad az 5mV os ugrás 0,1Amperenként, így a tizedes pontosság megmaradhatna, egyedül az offszet a gond az elején azt meg majd egy ellenállásal vagy a piccel kikombinálom..
Üdv!
Nem vagyok szakértő de a LEM wandler pont erre van kitalálva. Nálunk a cégnél az egyenáramú hegesztő áramot mérik, és ez alapján vezérlik.
Lehet, hogy a feladat egyszerűbben is megoldható:
Ha pl.10^(négyzet)mm-es a csatlakozó rézkábel(ekkora még az autókban sincs több100A-re) , akkor annak ellenállása:0,00175ohm/m, 1m.-nél alig több pont kiadja a 200mv/100A.-nyi fesz.esést, ami egy olcsó panelműszer max. méréstartománya.A sönt igy maga a kábel.A megoldás hátránya lehet, hogy a műszernek külön táp kell. Üdv!
Sejtettem hogy már találtak ki valamit az ilyen áram mérésekre..
már csak az lenne a kérdésem ez most egy sönt vagy maga a mérő.. mert az adatlapjából nem tudtam kivenni.. és nem találtam olyan részt hogy mekkora rajta a feszültségesés, mert ha jól láttam volt ellenállás megadva. 10-60 ohm az iggen sok , nálam maximum 0,5 volt esés lehet a mérőműszeren esett feszültségesés. maximum 60-80 ampernél az már.. elég komoly ha csak 10 ohmnál is 60 amperral 600volt amennyim nincs is tehát az egész ott el is veszne.. de azért kössz |
Bejelentkezés
Hirdetés |