Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplap kérdések
Lapozás: OK   2 / 18
(#) patexati válasza TMexy hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Flux,ónszívó harisnya, citerahúr,egy Weller TCP és ha gyakorolsz kicsit sok minden cserélhető vele! Olyan is mit az ember el sem hisz! Természetesen kell hozzá megfelelő alapanyag is !
(#) TMexy válasza patexati hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Citerahúr helyett esetleg gitárhúr? Azt lehet könnyebben szerzek.
És a technika?
(#) patexati válasza TMexy hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
A technika nem túl bonyolult. Az ónt leszívatja az ember az SMD-ről a húr kiszedéskor kell elötte be kell fűzni a lábak mögé és szépen melegítgetve a lábakat egyik oldalról elindulva a húrral óvatosan húzod merőlegesen a lábakkal! A húrra nem igen ragad rá az ón de azért előfordul. Elötte gyakorolni kell mert könnyen kárt tehetsz a nyákban!
(#) didyman válasza TMexy hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Egysoros: SIL. TO.
Nincs IC-khez sablonom, az IC egy-egy oldalát járom végig némi ón hozzáadásával. Ezt kb. 10 éve csináltuk a Philips karbantartójaként gályázva, mivel ott sem volt célszerszám, és néhány randa, meg rontott megoldás után igen egyszerű és gyors (így kíméletes) megoldássá érett . A négyoldalas tokokat, ha nincs hőlégfúvó, akkor is le lehet kapni pl. wellerrel. A lábakat itt is célszerű felrakni ónnal, de csak minimális mennyiséggel (felviszed-lehúzod a páka hegyével, döntve a panelt ez egyszerű és gyors). Kell a művelethez olyan huzal, melyen az ón nem fut meg, és a hőhatást elviseli, ezt befűzöd a lábak és a tok közötti résbe (vékony huzal fog kelleni ). Zománcozott rézhuzal például remekül bevált . A huzal egyik végét akár rögzítheted is forrasztással a panelhez valahol, vagy azt is megfoghatod, lényeg az, hogy feszesen tudd fogni, és miközben végigmész pákával a lábsoron, óvatosan, enyhén felfelé tartva húzod kifelé a szálat. Ez a meghevült lábakat elhúzza a forrszemektől, az ón pedig hamar megszilárdul. Ezek miatt jól kell időzíteni, és óvatosan húzni, mert ha késik a huzal, vagy a páka nem képes a helyenként nagyobb rézfelületet áthevíteni, simán feltépkeded a forrfüleket!
(#) Saggitarius válasza TMexy hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Egy egy panel tobb fazisban keszul, a legvegen emberi munkaval a "kenyes" alkatreszeknel.

A kesobb irtakra, sajat tapasztalatbol irom: a rework-osok a BGA-kon kivul minden alkatreszt cserelnek (merettol fuggetlenul), foliat es lyukgalvant is potolnak/javitanak. Ez persze nem filleres panelekre ervenyes.
(#) Saggitarius válasza TMexy hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
IC-k eltavolitasa: hoszokszabalyozott forro levegovel, spec "cellux"-szal kitakarva.
(#) TMexy hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Köszönöm szépen az ic kiforrasztás technikájáról szóló leírásokat.
(#) TMexy válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Tudom, hogy egy alaplapot a gyárban hogy forrasztanak össze.

Ha megnézed, hogy azt a hozzászólásomat melyik hozzászólásra írtam:
"Ezek az alaplapok reflow technológiával készülnek. Nem javíthatóak kézzel(pákával) mert nagyon vékonyak a vezetősávok."
kicsit ironikusan akartam rávilágítani arra, hogy a gyárban még most sem csak reflow technológiával forrasztják be az összes alkatrészt. De szerintem ezt már kitárgyaltuk.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Sziasztok.

Volna nekem egy frissen szerzett eléggé jó állapotú alaplapom amit töltögetésre, illetve hálózati szervernek használnék, már mint ha ez lehetséges lesz amint a hibajelenség elhárult.

Szóval, előkaptam a műszerem és amit tudtam kimértem, de hamar meg lett a bűnös alkatrész, és kifüstölte a lelkét.

Az a alkatrész egy PHD24N03 típusú logikai vezérlő FET, és nekem pont ugyanilyenem nincsen.

Kérdés az, hogy lehet e helyettesíteni a következő típusok valamelyikével?

Ezekből a típusokból van egy kismilló: FDB6670AL P3055LDG P50N03LDG
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Jan 25, 2010 /
 
Egy még lemaradt: PHD55N03
(#) MLK409 hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Üdv!

Hozzám került egy ASKA SST-5830-as alaplap. (Ez nyilván senkinek nem mond semmit, mert annyira NoName, hogy még márkajelzés sincs rajta.
A lényeg: Az alaplapon volt 3 tekercs, ami valakinek csípte a szemét. Az illető meg a tekercseket. Le.
Nem vagyok teljesen tisztában ezeknek a tekercseknek a szerepével, és nem tudom mennyire kell, hogy pontosan ugyanazon az értékeken legyenek, mint voltak.
Bármilyen elvadult ötlet érdekel, csak olcsó legyen, mivel az egész nem ér 5000Ft-ot.
Köszönöm előre is!

P1130613.JPG
    
(#) zolika60 válasza MLK409 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szerintem próbálj azonos vastagságú huzalból készíteni egy-két menetes tekercset. kb. 5mm-es tüskére. Veszteni valód nincs. Hátha működik.
(#) MLK409 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Igen, eddig én is eljutottam. A kérdés az, hogy mennyire lényeges alkatrészek ezek, mert úgy nézem a feszültség szabályzó körben vannak, és van veszteni valóm. A ram, a videó kártya, és a proci. Mert azok jók.
Csak azt nem tudom mire kellett neki 4g réz...
(#) kadarist válasza MLK409 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia!
Ezek a kapcsolóüzemű feszültségkonverterek tekercsei. Elég fontos lenne a pontos értékű tekercssel való pótlásuk.
(#) MLK409 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
És mivel okozhatok kisebb bajt? Ha több a menet, vagy ha kevesebb?
(#) Toretto hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Helló,

A segítségeteket kérném abban, hogy van egy 775-ös Abit lapom, ami nem indul egy 300W-os táppal.

Sőt, a táp sem indul el. (nem forog a táp ventije)
Az alaplapon világít egy piros LED ami azt hiszem az 5V készenléti feszültséget jelzi.

Elképzelhető hogy azért van ez a jelenség, mert kevés neki a táp? Vagy az alaplappal van valami gond?

Hogyan tudnám beindítani?

Előre is köszi az infókat.
(#) andrasaranyos válasza Toretto hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
A tápot könnyen ki tudod mérni alaplap nélkül, hogy jó- e. Azt kell csináld, hogy az ATX tápcsatlakozó zöld lábát összekötöd valamelyik fekete(föld) lábbal. De mielőtt ezt kipróbálod tegyél valamilyen terhelést (12 voltos 5W-os izzót) valamelyik 5 voltos kimenetre(piros vezeték és fekete közé). Ezek után multiméterrel már meg tudod nézni, hogy minden feszültség rendben van-e. Ha minden érték jó, akkor, ha nagyon vállalkozószellemű vagy kipróbálhatod alaplappal együtt is. Ugyan úgy zöldet öszekötöd a feketével. Ha az alaplapod rossz akkor a táp úgyis letilt nem lesz semmi baja. Először vinyó, cd- egyéb meghajtó nélkül próbáld.
Remélem tudtam segíteni
Még annyi, hogy a (-) feszültségek nem baj, ha nem stimmelnek, azokat már nem nagyon használják a mostani alaplapok.
(#) abcdabcd válasza Toretto hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ha az a 300W os táp egy FSP ZEN az állítólag túl alacsony terhelésnél van, hogy nem indul el... De hogy mennyi az a "túl kevés" azt nem tudom...
(#) Toretto válasza andrasaranyos hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Köszi az infókat.

A tápegység jó.
Viszont arra jöttem rá, hogy az alaplap Power On áramkörében lehet valami gáz. Van ugye az a két tüske az alaplapon, amire a bekapcsoló gombot kéne kötni. Abból az egyik tüske a földhöz képest ~0 Ohm kéne hogy legyen. Na hát ennél a lapnál én szakadást mérek, tehát azon a tüskén keresztül így esélytelen bekapcsolni a lapot. A tápot nem mertem beíndítani, úgy hogy összeérintem a két vezetéket. Ha be is indulna a lap, akkor is rá kéne jönnöm, hogy miért nem 0 ohm-ot mérek az egyik tüske és a föld között.

Valami ötlet?
(#) madazg77 hozzászólása Feb 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy Gigabyte alaplapom amin elpukkant egy három lábú alkatrész. A képen bejelöltem hogy melyik az. Nagyon megköszönném, ha valki, akinek van ilyen alaplapja, leírná nekem hogy milyen adatok szereplenek azon az alkatrészen.

Köszönöm.
Üdv.

alaplap.jpg
    
(#) denieBoy hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Új vagyok ebben a forrasztgatós témában.

Van egy 7-8 éves alaplapom amin púposak a kondik, vettem hozzá megfelelőt, gondoltam majd szépen kicserélem. Azonban az istennek nem tudom kiforrasztani a régieket, egyszerűen nem értem milyen anyaggal lettek ezek anno beforrasztva.

Egy szétszedett ATX-es tápon gyakoroltam, azon kb 2-3 másodperc alatt megolvad az ón, viszon az alaplapon csak nem történik semmi. Próbáltam kis heggyel nagy heggyel, próbáltam plusz ónt felvinni rá, de semmi. Mindez a páka 3/4-re állítása mellett. Az alaplap túloldalán éreztem, hogy eléggé melegedik, így nem nyüstöltem tovább.

Látott már valaki, ilyet? Hogyan tudnám kiforrasztani, kell hozzá fojatószer, vagy egyébb trükkel?

Légyszi okosítsatok már ki!
(#) zolika60 válasza denieBoy hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Valószínűleg már ólom mentes ón lehet, az egy kicsit magasabb hőfokon olvad.
(#) kadarist válasza denieBoy hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Szia!
A furatgalvanizálás miatt nehéz kihúzni az alkatrész lábait. Erősen kell húzni forrasztás közben.
(#) Saggitarius válasza madazg77 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Szerintem nem "csak" az a latvanyosan eldurrant alkatreszt kell helyettesitened, bar legyen ugy es ne kelljen foliat is potolni a koztes retegekbol, ami nem lathato (a tapfoliazas leginkabb belul, kozbenso retegeken szokott futni), azaz nagyon kukagyanus MB.
(#) greatman válasza denieBoy hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Én a kondikat a következő módszerrel veszem ki:
Pillanatpáka (Csehszlovák 75W) és plusz ón a lábakra. Forrasztom és óvatosan húzom a kondit amikor is szépen el kezd engedni. A páka hegyét nem nyomom bele a panelba, csak tartom az ónon. Gyakorlatilag az ón viszi át a hőt. Mikor kijött a kondi, akkor ónszívó harisnyával plusz a pillanatpákával leszedem a felesleges ónt. Ezt a műveletet úgy csinálom, hogy ne égjen szét a panel, meg a fólia. Kb. 2 - 3 másodperc. Ezután normál pákával 280 - 290 fokon egy acéltű segítségével kitisztítom a furatot a maradék óntól. A páka hegyét bedugom a forrasztási oldal felől, mikor megolvad az ón, akkor a túloldalról áttolom a tűt. A kitisztított furatba bele az új kondi, majd a normál pákával beforrasztom. Pár száz kondit cseréltem már így, nekem ez a módszer vált be a legjobban, és így tudtam a leggyorsabban elvégezni ezen műveletet úgy, hogy a panel ne károsodjon.
(#) denieBoy válasza greatman hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Oké emberek, köszönöm a konstruktív hozzászólásokat, és greatman a részletes útmutatót. Amint lesz időm neki futok mégegyszer!



Üdv!
(#) semil hozzászólása Márc 9, 2010 /
 
Sziasztok!

Kétféle alaplap problémával kapcsolatban szeretném kérni a véleményeteket!
Az első: Az alaplap áramszünet,vagy a táp hálózati kábel kihúzásakor törli a biosbeállításokat,(dátum óra stb)
egyébként más gondja nincs. Az elem is jó benne.

A másik alaplap azt produkálja, hogyha procit cserélek
akkor nem hajlandó elindulni. Várok több napot,és el tudom indítani. Mi történik vele addig vajon ,hogy újra üzemképes lesz, és addig miért nem indul,bármit is próbálok vele?

Hozzászólásaitokat előre is köszönöm!
(#) Zola83 hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Hali!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a haveromnak van egy EPOX EP-4BDA alaplapja, amit szeretnék megjavítani!
Egy darabig elér a telepítő, de aztán leáll, és újraindul.
Átnéztem és látszik, hogy a proci mellett, és a VGA foglalat alatt a kondenzátorok teteje fel vann "puffadva". Valószínű hogy kiszáradtak??? Ez lehet a leállás oka??
Ha kiszeretném a kondikat cserélni (11db 2200 µF 6.3 V-os kondik) tehetek e ugyanolyan értékű, de feszültségben nagyobb mondjuk 10V osakat??
Ez nem befolyásolná az alaplap működését?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) Zola83 hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Bocsika a felesleges kérdésekért, és hogy rossz helyre írtam, közben megtaláltam az ehhez tartozó választ a másik fórumon!

Mégegyszer bocsika!
(#) patexati válasza Zola83 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia! Azok a kondik LowESR fajták általában és nem illik sima elkókat tenni helyette! A 10 V-os kondi nem biztos,hogy befér de jó helyette ha van annyi hely! A kiforrasztáskor kell felvinni egy óngolyót a két lába közé úgy melegíteni és szépen kijön! Ónszívóval nem tudod kiszedni mert könnyen megsérül a lap meg sokáig melegítgeted tönkre megy a furatgalván!
Következő: »»   2 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem