Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós mélynyomó
 
Témaindító: csaadaam, idő: Jan 10, 2007
Lapozás: OK   1 / 5
(#) csaadaam hozzászólása Jan 10, 2007 /
 
Hali!

A kocsinkba szeretnék egy mélynyomót (suzuki wagon r). Kis kocsi, szóval nem kellenek megawattok...

30cm-es hangszóróra gondoltam, mi az a teljesítmény, amivel egy ilyen kis kocsiban szép, mélyremenő basszusokat lehet létrehozni?

A ládát én szertném megépíteni, milyen programot ajánlotok?

Milyen erősítőt ajánlotok?
Pénz az sajnos nem sok van rá, úgyh az audioson ugrott..

előre is köszi
(#) Blint válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Szubjektív vélemény: túl nagy a hangszóró, én otthonra 20 centisből csináltam szubot, és azzal már poharat lehet táncoltatni és annak már eleve 120 liter a térfogata -> a 30 centisé mégnagyobb->nem fog elférni

progi ami jó sztem: WinISD
http://www.linearteam.dk/default.aspx?download=winisd

Blint
(#) Inhouse válasza Blint hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Kommersz autós mélynyomó nem lesz 120l a 30cm-eshez sem. A szobai az más...

Válassz nagy érzékenységű kis doboztérfogattal megelégedő mélnyomót. Ha jó minőségűt/jól terhelhetőt veszel, akkor elég lesz egy 25cm-es is, jobban elfér.

Erősítő teljesítményt nehéz mondani, mert mérni nem fogsz, ráírva meg kicsit sok van mindegyikre...
2xezer Ft kategóriában már van olyan, ami jó lehet. Min. 2*100W/1*180W legyen ráírva...

Üdv
Inhouse
(#) kanocos válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
http://www.suranyihifi.hu/forum.php Szerintem sokat tanulhatsz belőle. A cél minél olcsóbban minél jobbat. Ajánlom figyelmedbe. Ha regelsz akkor egy 10 leveles 'tanfolyamban' is résztvehetsz ami zeneépítésről szól. És mind ez tök ingyen.
(#) Georgee hozzászólása Jan 10, 2007 / 4
 
Sztem a SAL SR3040es egy jó kis hangszóró 30as átmérő 140w léghűtéses tekercs és 8ohm (ha jól tom) Ez van nekem is egy 110W-os erölködővel küldöm meg. Jah ha tiszta hangzást akarsz az nem feltétlenül a teljesítménytől függ. Erősen ráad a láda mérete reflexcső stb és az akkusztika. Amiket ajánlok JBL hangfaltervező (ezzel csináltam a ládámat) vagy esetleg SAL hangfalkatalógus. Ha mélyet akarsz egy alul áteresztő szűrő is kell hozzá. Sztem ennyi ha kérdésed van akkor irj.

[b] A SAL hangfaltervezőt http://www.sal.hu/jsp/hangfalepito.jsp töltheted le a JBL-t meg ha kell e-mailben elküldöm...

ÜDV: DjGeorge
(#) karpi válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 16, 2007 /
 
2-3W
a melyhang nem az erotol fugg hnem a hangszorotol., attol hogy milyen teljesitmenye es hatasfoka van az adott mely tartomanyban.
2-3 W egy kicsi zart terben untig elegg.

Hozzaszamitva a kis terfogatot valamint azt is hogy kell haljad az utca zajat is meg sok is a 3W.
En ha megengedem othon kn 2x3W atlagerovel az erositomet es zenet halgatok , akkor dorombol a szomszed , huzamossabb ideig nem is lehet halgatni nagyon faraszto.
Kulonben rock-gitaros vagyok es szinpadon 200W-ot taskaradionak hallom .Odfa kene igazi 1Kw hogy haljam magam ugy mint a fulhalgatoban 4-5 meterre a hangfalaktol.Szoval nem zavar kulonossen a ngy hangero.

,Pld A szub-os hangfalaimat ( 2x 80VA igazi!! ) nem hasznalom csak ha valamik tenyleg jo zene van ahonnan hianyzik ha nincs melyhang rendessen es mint mondottam csak kb 2x3W -al.( nagyon melyre viszik a basszust a felvetelen). a szoba ahol hasznalom kb 5x7m , (panellakas.).Amugy meg ket studio kozelteri kis monitort tettem a TV ket oldalara az untig eleg normalissan.
DVD- mozit nezeshez idegesito , faraszto a"nagyereju (3+3W) melynyomo.Ahoz olyan kis bohoc berendezes a jo "hazomozirendszer" efgy par kis muanyag papagalykalitkabol, kellemessen morgolodik es nem csap a falhoz,hehe.

12" nagy kilengesu melynyomo a csomagtarto terbe vagy egy nagy acelcsoben,ontotvas, muanyag , cement csobe is lattam.
(#) ipu577 válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Jó lett volna tudni egy összeget amit rá áldozol.
25-ös subbot ne vegyél mert megbánod,sokat jelent felületben és mélységben a 30-as.Ráadásul az autód egyterű így könnyebb a dolog anyagilag.A ládával ne bajlódj sokat,egy 30-35 literes zárt ládába tedd bele és inkább az erősítő teljesítményére fordíts kicsit többet.Akármilyen jó hangszórót veszel ha nem hajtod ki akkor csak kidobtad a pénzed,fordítva pedig meg is lepődhetsz,hogy egy jó végfok mit hoz ki egy "gyengébb" hangszóróból.Ja,a wattoknak ne higgyj!Lehetőleg trapéz alakú legyen a doboz és az anyaga legyen MDF,belül az oldalfalait merevítsd meg.Milyen a fejegységed?
(#) csaadaam válasza ipu577 hozzászólására (») Feb 17, 2007 /
 
Ha anyagilag is eljutok a véglegesítésig (összejön rá a pénz, ~100ezer) akkor a jelenelgi fejegység repül mert nincs rajta RCA.
Sony GTx-300as szériára gondoltam, csupa jót hallok róla nem túl borsos áron. Ehhez kellene egy megfelelő erősítő, és egy mély amit szépen meghajt.
(#) ipu577 válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 19, 2007 /
 
A Sonyk fejei tényleg jók.Ha a CDX GT310re gondoltál az úgy látom 35Ft köröl kapható.A JBL GTO1202D mélysugárzó szerintem illene hozzá,magas az érzékenysége,ez 26 Ft.Az erősítő már nehezebb dolog.Azt javasolnám,hogy 4 csatornás erősítőt vegyél amivel később az elejét is tudnád hajtani.Ne kapkodd el inkább lassan de jót vegyél.
(#) nrgie hozzászólása Feb 19, 2007 /
 
Szia! Szerintem 25-ös mélyben gondolkozz... Csak ne sal meg mnc. Lehet hasonlítgatni a 25-ös meg a 30-asokat, de ami fontos: a zene jellege ... a 25-ös gyors, a 30-as lassú, a 25-ösnek kicsi doboz (kb. 25-30 liter), 30-as hoz kell legalább 40 liter hogy kiszólja magát, és mind1 hogy zárt vagy reflex, ezen szempontpól, (azt úgyis a hangszóró paraméterei határozzák meg. Ha esetleg módodban áll válogatni, akkor az érzékenységet vedd a legelső sorba mer nagyon nem mind1 mit hajtasz. (Nekem volt szerencsém meghallgatni egy 25-ös Hollywood Digital egde típusú hangnyomásra készült hangsz-t, hát 9w nettó erőtől a falra másztam, már egy szimpla autós fej is 'eléggé' kihajtotta, aztán ez a kis doboz (42 liter) kapott egy kombi trabit amit csak tolni lehetett, 1 db hifonics colossus erősítót 2,5kw 4 ohm-ra (tranyós a lelkem) és orba szárba verte a trabi a dupla 38-as mnc-s gyári beépítést, amit hangnyomásra építettek. mi meg csak beledobálunk mindent a trabiba, semmi merevítés nélkül, pontosabban 6 emberke támasztotta össze mérés alatt.....) Szóval azóta úgy látom a dolgokat, ha keményet akarsz diskó zenére akkor 2-3db 20-as, ha filmet néznél vagy klasszikus zene vagy néger repp, amibe húzós lassú mélyek vannak akkor 30-as, ha a kettő között akkor 25-ös a közép út...... A fejekről meg sztem clarion vagy pioneer esetleg alpine ami minőségi anyag minden árban de legfőképp a pio fejek, sony-t nem javaslom, ezaz igazi p.vakitó stílus sokakat elriaszt, drága és van jobb is ebben az árban.
Erősítő a legspórolósabb a 4-csatis ebből a u-dimensiont javaslom a Jr.-szériát, www.udimension.hu
illetve a szintén tőlük a Jr. szériás hangszórókat, olvass a neten van pár cikk a hangjukról!!! Kiválóak... Sokan ezekken a hangszórókkal versenyeznek.... Nos Meguntam a irást, kezdetnek ennyi talán elég lesz....
(#) ipu577 válasza nrgie hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Szia!20-as mély legfeljebb első ajtóba való de hátra nem tenném.Az amiről írtál az szerintem a 25-ös és 38-as összehasonlítása,és köztük a középút a 30-as.
Kivéve ha nem JBL W15GTI.A láda sem mindegy,hogy zárt vagy reflex.Ugye a zárt láda az pontos,halkabb, de szépen szól,ha reflex a láda, nem pontos,nem is szól annyira szépen de erősebb.Egy jó erősítővel szól úgy zártban a láda mint egy gyengébb erősítővel reflexben.
(#) csaadaam válasza nrgie hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
megnéztem a udimension termékeit, kétségkívül nagyon jók csak épp nincs rá pénzem :s és nem is hiszem hogy lesz. Nem a legjobb megoldást keresem vagyis nem ebben az értelemben vett legjobbat, hanem ami még ésszerű keretek között mozog viszont szépen szól. tudom hogy a szépség szubjektív meg kinek mi a drága de nekem egy hangszóróért mondjuk 20-25nél több már sok, nem is beszélve, hogy nem adnék ki a jelenlegi (közeljövőbeni) anyagi helyzetemben egy erősítőért >=50000 ft-ot. Ezért írtam, hogy kb. 100e ft-ban gondolkozom, mert egyszerűen ennyit tartok elképzelhetőnek, hogy elő tudok teremteni. ráadásul úgy néz ki, hogy egyelőre jegelődik a dolog, mert a családi kocsiba nem lehet bepakolni, sajátot pedig val.szeg nem fogok idén venni mert nem tudnám fenntartani és fölösleges lenne (kolis vagyok, egyetemista). csak elgondolkoztam, hogy milyet kellene összeépíteni és kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy kinek mi jött be/mit ajánlana stb.
persze ha így nézzük, ez is egy opció, csak ezelőtt nem sokkal kérdezték az anyagi határokat és ez jócskán túlszárnyalja, ha belevesszük még a megfelelő szintű fejegységet, szettet, hangszigetelést, kábelezést, és valószínűleg szerelést mert mindent nem tudok megcsinálni.
de köszi szépen az ötletet, jó elmerengeni, hogy ha egyszer úgy adódik és lesz ilyen téren ennyi pénzem, mibe legyen érdemes fektetni.

a lehetőségeket persze továbbra is várom, mert lehet, hogy mégiscsak lesz a családi autóba nyárra vmi emberibb hang (nem a 2*10cm+2* 6x9 ovál )

(#) ipu577 válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
Jól teszed ha érdeklődsz,mert a boltokban csak altatnak,hogy ez a jó meg ez a tutti,amit ITT veszel.
(#) cimopata válasza ipu577 hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
"inkább az erősítő teljesítményére fordíts kicsit többet.Akármilyen jó hangszórót veszel ha nem hajtod ki akkor csak kidobtad a pénzed,fordítva pedig meg is lepődhetsz,hogy egy jó végfok mit hoz ki egy "gyengébb" hangszóróból"
Ez biztos hogy nem igaz!!!!!
Nekem először egy M.N.C 30cm-es hangszóróm volt amire természetesen rámerték írni hogy 300W/600W, de le kellett csarélnem mert nem bírta a 60W-ot már torzítot meg minden. Aztán lecseréltem egy SAL SQP3050-re 30cm az is és kegyetlen különbség van a kettő közt. Ez mér nem torít, nagyon jól szól. Ugyhogy nem az erősítőn múlik hogy hogy fog szólni.
1, Membránátmérő
2, Membrán agyaga
3, Mágnes súja
4, Érzékenység
Szóval én az SQP3050 -et ajánlom most 8300 Ft
Az erősítőre meg azt mondom hogy az autóba bőven elég 70-80W os erősítő. Tapasztalatból tudom, hogy akkora nyomásnál mér rezeg a kaszni és az nagyon zavaró tud lenni!!!!
(#) cimopata válasza nrgie hozzászólására (») Feb 20, 2007 /
 
"aztán ez a kis doboz (42 liter) kapott egy kombi trabit amit csak tolni lehetett, 1 db hifonics colossus erősítót 2,5kw 4 ohm-ra (tranyós a lelkem) és orba szárba verte a trabi a dupla 38-as mnc-s gyári beépítést"

Nehogy azt mondjátok hogy elhiszitek: 2,5kW jólvagy ember??
Szabadtéren koncerten vannak kW-os erősítők!!!
Nameg trabiba, ooooh??
Pont trabantba!!! Annak azerintem elég 200 Watt aztán bocsánat hogy ezt kell mondjam de szétesik!
Egyébként is mond hány akkumlátort kéne rákötni az erősítőre?
Ha tényleg 2,5kW-os az erősítő akkot legalább 200A bizti van benne!
(#) ipu577 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Ne haragudj,nem akarlak megbántani de aki mnc-ről meg sal-ról regél ,az engem ne oktasson ki!
Kötöttél már be nagyobb teljesítményű hangszóróhoz, hozzá nem illő kicsivel gyengébb erősítőt?Mivel az erősítő gyengébb csak "erőlködik" mikor hajtod és a kimenetén szépen egyenáram jelenik meg és leégeti a subbot ,és csodálkozik ,hogy milyen komoly erősítőt vett a paraszt!
Egyébként az erősítő 2,5kw az a zenei teljesítménye a szinuszos 2*600 watt ezt elírta az előttem hozzászóló,elsőre én is furcsáltam így utána néztem.
A szabadtéri,a szobai és az autós teljesítményeket pedig ne keverjük össze.Tegyük fel vettél egy 70?wattos erősítőt és egy X hangszórót.Akkor elveid szerint ha ehhez a rendszerhez teszel még egy hangszórót úgy nagyobbat fog szólni?Hát nem ,mert tehetsz te akármit az autódba ha az erősítőn nem növelsz,nem lesz eredmény!
Egyébként az én autómba JBL BPX2200.1 erősítő bünteti a mélyeket és 150 amperes külső biztije van.Gondolom ilyenekkel te még nem találkoztál
(#) nrgie hozzászólása Feb 21, 2007 /
 
Hali!

http://www.maxxsonics.com/hifonics/amps_genxx.html

Itt lenne a Colossus II, ez már D-class, de trabiba a Colossus I volt az még AB class erősítő, egyébként be lett építve egy Buickba és egy 50-es Magnat Agressort átküldött a másvilágra...

A speaker meg :

http://www.hollywooddigitalusa.com/edge.html

1 db Optima zselés aksi kb. 8 másodpercig birta a terhelést....

A 2006 -os Salgótarjáni VW találkozón volt kint a trabi ha valaki esetleg ott volt....
(#) cimopata hozzászólása Feb 21, 2007 /
 
Nemtudom mi a szép abban ha valaki bemegy a boltba és megvesz a boltba százezerforintos hangcuccot.
Mit ér vele? Akkor az csak pénz kérdése.
Az a szép amikor az ember megépíti azt és ténylegesen tudja hogy a rebdszer valóban képes a tőle elvárt teljesítményre.
És az nem számít mi van ráírva a dobozára, az a lényeg hogy a gyakorlatban hogyan szól.
Amit én eddig építettem azokkal bőven meg voltak elégedve. És azok sem voltak kispályás erősítők ahhoz képest, hogy házi készítésűek.
Szerintem az erősítő olyan mint a lekvár: A házikészítésű a legjobb.
(#) csaadaam válasza ipu577 hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
OFF:
nem azért indítottam a témát hogy egymást fikázzátok. annak semmi értelme hogy leszóljátok egymást, nem lehet abszolút jót kikiáltani mert alapvető kérdés, hogy milyen használatra kell. mint ahogy az előttem szólók is már mondták, minden zenei stílushoz más rendszer kell, hangnyomáshoz megint más, stb stb. mindkettőtöknek van igaza mert a házi erősítő tényleg azt hozza amit elvársz, meg tényleg sokmindent van pofájuk ráírni a gyártóknak a termékekre, és elhiszem hogy ez meg az az erősítő így meg úgy gyilkol ezt meg azt de nem ez a lényeg. oké hogy büszke az ember arra amit tud meg ismer de ne úgy hogy leszólja a másikat. mert attól nem lesz jobb az övé hogy a másikat fikázza.

van, aki jobb szereti megépíteni, mert ott az alkotás öröme, meg olcsóbb sokkal a boltinál; van, aki bízik a gyártóban és megfizeti az árát mert nem tudja/akarja megépíteni. ezzel nem akartam megsérteni senkit, bocs ha mégis. szóval: várom az ötleteket; háziépítésűeket és sorozatgyártottakat egyaránt.
/OFF
(#) rwtop hozzászólása Feb 22, 2007 /
 
HALI!Az lenne a kérdésem hogy:Van 1 autós erösítöm ami 1x250W RMS 4ohm!MElyen kábelt vezessek rá az aksiról??
(#) ipu577 válasza rwtop hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Szia!Induljunk el inkább onnan,hogy hány amperes bizti van a gépben és milyen csavarja van a tápcsatlakozónak?.Ezt írd először meg.
(#) ipu577 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
A saját beszereléssel kapcsolatban egyet értek veled, attól tényleg nincs jobb, mikor megjön a cuccod vagy egy része és éjszakát nem kimélve magad szúrod be a kocsiba,és alig várod az eredményt.De vannak olyanok akiknek az igényük megvan de az elektronikához érzékük nincs,bármit is vesz,az életben nem szereli be.Bocs, hogy az előzőekben bunkó voltam!
(#) Samymc hozzászólása Ápr 22, 2007 /
 
Hello. Hány wattos a ládád? és milyen márka?
(#) spriccgyuri válasza csaadaam hozzászólására (») Ápr 30, 2007 /
 
Hali!Nekem van egy Magnat mélyládám + egy erősítőm amit el szeretnék adni mert sajnos autóm már nincs!Nagyon szépen szól a cucc és még helyed is marad a Suzukiban ha ezt berakod!Ha érdekel üzenj e-mailban!
(#) GreenLaser hozzászólása Máj 16, 2007 /
 
Azon gondolkodom, hogy lehetséges lenne e autós mélynyomót rákötni a házimozirendszeremre. Nem saját építésűre gondoltam hanem készen szeretném venni. Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan lenne kivitelezhető h az autós mélynyomót rákössem a házimozi erősítőmre és ha igen akkor esetleg tudnátok is ajánlani eggyet kb 20000 FT-ért?

Köszi
(#) csaadaam válasza GreenLaser hozzászólására (») Máj 16, 2007 /
 
szerintem nem jó ötlet. az autós mélynyomó az autóba lett tervezve, kis teret kell bezenésítenie. szobában elvész az ereje a nagy tér miatt. inkább építs egy faja ládát, egész olcsón ki lehet hozni egy tuti melynyomót.
javítsatok ki ha tévedek
(#) Inhouse válasza GreenLaser hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
Nézd meg az enyémet:

http://www.freeweb.hu/inhouse/szobai_aktiv_sub.html

Van egy MacAbsolute 300-asom, azzal mélyebbre megy, de ezzel sincs gond. A szobában játszani kell az elhelyezéssel, lesznek olyan helyek, ahol kioltódik az összes mély, mindegy milyen. Az ismerősi körben üt mindent, a többszázezres Pioneer-t is.

Üdv
Inhouse
(#) cimopata hozzászólása Jún 9, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy nagy problémám. Építettem egy autóerősítőt és az vele a probléma hogy mikor rákötjük az akksit és levesszük a hangjelet az egyik hátsó kárpithangszóróról akkor a mélylába membránja irgalamtlanul ki be jár és mellette kopog kb másodpercenkén 2 szer.
Viszont, ha az erősítőnek a jelét külön forrásról adom ami nincs kapcsolatban az autó áramellátásával pl: MP3 lejátszó akkor gyönyörűen szól. Vagy ha külön akkumlátorról megy az erősítő akkoris frankón megy.
CSak akkor szar, ha az autóaksiról kap tápot és vagy a zene az egyik leosztott hangszóróról jön.

Sajnos az autórádión nincs alacson szintű jelkimenet. Ugyhogy arra nem tudom kapcsolni. Kár.

Esetleg van e valami ötletetek? Bármi!!!!!!!
(#) Gábor 88 hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Hello egy autos mélynyomót szeretnék épiteni ehez szeretnék rajzot kérni mert nem találok semi normálisat sehol 50-100w kőzőt bármijen lehet épitetem már pár egyszerűb ic-s végfokot de most szeretnék egy komojabat a kocsiba valóószinűleg egy 25 cm hangszórót kéne neki hajtani
a válaszokat előreis kőszőnőm
(#) Kovidivi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Én csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon figyelj oda, milyen erősítőt veszel!

Haverom vett egy 2*150 wattos erősítőt. így még jól is hangzik. hozzá van egy X hangszórója, 2db 4ohmos tekerccsel, folyamatos terhelhetősége kb. 400watt.
És most jön a poén. az erősítő 2 ohmra adja le a 150wattot... 4ohmra már csak 75watt. tehát mindkét tekercset hajtja a srác 2*75wattal, összesen 150wattal... és ezért adott ki huszonezer forintot csak gratulálni tudok neki. semmi lehetősége nincs, hogy jobban kihasználja az erősítőt. ha a tekercsekkel trükközik, akkor sem lesz nagyobb teljesítmény, vagy ha hidalja az erősítőt, akkor sem...úgyhogy vigyázni kell nagyon!

Másik: vettem vásárban kemény 1700 pengőért 2*75 watt (2ohm), vagy 1*150 wattos (4ohm) erősítőt
Két hangfalam 8 ohmos, úgyhogy ha sztereóba kötném be az erősítőbe őket, kb. 20wattot kapnának jó esetben Ezért inkább a 4ohmos mélyládát hajtom 150wattal (már ha bírná ).

Én ha veszek autós erősítőt, valami olyasmit fogok venni, hogy 4*200watt 2ohmon. a mélyládának hidalva 4ohmon 400watt (hozzá megfelelő hangszóró), a sztereó hangzáshoz pedig 4ohmos hangszórók, 2*100wattal hajtva.bőven elég ennyi, csak jól kell összeválogatni a cumókat. (Attól, hogy valakinek "hangos" hangcucca van, nem muszáj mindig max. hangerőn hallgatnia...)
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem