Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   78 / 4032
(#) Balázs válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Jó, hát igen, az első hozzászólás picit furára sikeredett. Ez van.
(#) Mumtaz válasza Ricsa hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Olyan, mint egy poti. A működését leginkább egy egérgörgőhöz tudnám hasonlítani. Ahogy tekered, vannak pici akadások benne és minden ilyen szakasz egy gombnyomásnak (impulzus) felel meg. A forgásiránytól függ, hogy melyik kimenetén ad impulzust. A gombot akárhyányszor körbe lehet tekerni. 3 kivezetés van rajta, amiből egy a közös és egy-egy a két forgásirányhoz tartozik.

Angolúl valahol "Rotary Switch"-nek hívták.
(#) Frankye válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Végtelenített potméterként ismert. Nem csupán egy "gomb", hanem egy komplett áramkör.
A "Rotary Switch" tulképpen egy forgó kapcsoló, ahol a kivezetések száma nem 3, hanem az állások száma + 1 közös, amihez képest 1-1 (2-2, 3-3) válik összekötötté a közös ponttal (pontokkal) ahogyan elfordítod. Ez nem impulzust ad, hanem folyamatos összeköttetést.

Mire akarod használni?
(#) Mumtaz válasza Frankye hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Jelenleg épp USB joystick vezérlőjén dolgoztam netes leírás alapján. A gombok kiosztásának leírásában szerepel 4 darab ebből a kapcsolóból. A lényege az lenne, hogy a két kivezetésre összesen négy gombot rendel hozzá, forgásirányonként kettőt.
Tehát az óramutató járásával megegyező irányban van az 1. gomb, ugyanebben az irányban, csak gyorsabban tekerve a 2., és ugyenez a leosztás az óramutatóval ellentétes irányban mondjuk 3. és 4. gomb. Egy kattanás csak egy rövid kontaktot ad, nem folyamatosat.

Én ezt úgy értelmeztem, hogy csak addig ad szakaszosan kontaktust, amíg tekerem a gombot. Ha gyorsabban tekerem, akkor az impulzusok gyorsabban követik egymást, amit a vezérlő érzékel és másik gombnak veszi.

Speciel a monitoromon is ilyen tekerő gomb van az OSD menüben való lépkedéshez.
(#) maTaKee válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

igen, bocsánat én fogalmaztam hülyén! BOCCS!!

azért THX a válaszokat!
(#) Peti_85 hozzászólása Feb 21, 2007 /

Sziasztok!

Hangváltót szeretnék csinálni... Az induktuvitás, az fontos hogy tekercs legyen, vagy meg lehet oldani kapható induktivitással is?!

Meg tudtok olyan progit, vagy valami segédletet, hogyan lehet kiszmolni, hogy xy mikroH, vagy miliH az hány menet, milyen átmérőre, milyen vezetékkel stb. ????
Mert keresgéltem, de amiket találtam az egyik sem volt (számomra) érthető, de főleg külhoniul volt...

Köszi

Peti.
(#) vadmalna válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Amit te keresel azt ismereteim szerint inkrementális szögadónak, vagy csak simán szögadónak hívnak.Működéséről sajna nem sokat tudok, ilyen vagy hasonló ketyere dolgozik az erősítőm hangerőszabályzójánál is. Emlékeim szerint régen mintha olvastam volna valahol hogy egyszerű léptetőmotorral is meg lehet oldani hasonló feladatot, természetesen nem olyan jó felbontással.
(#) fureszk válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

remélem jól értelmeztem a kérdésed.
Szóval: az erősítő jelet erősíti, úgy hogy minimálisan változtatja meg annak alakját(legalábbis erre törekszik). Az erősítés két részből áll: feszerősítés, áramerősítés. Ennyi.
azaz ennyit tudok (de szóljatok ha tévedek)
(#) Mumtaz válasza vadmalna hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Megvan. Inkrementális jeladó. Találtam is egy céget, ahol forgalmaznak olyat, amilyen nekem megfelelő lenne. Akkora, mint egy poti. Már csak az ára kérdéses...
(#) vadmalna válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Ha ipari cucc, akkor nehogy rosszul legyél, amikor meglátod az ötszámjegyes összeget.
(#) Mumtaz válasza vadmalna hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Már miért kéne ipari!? Olyan kell, amit rádiókba is beszerelnek.

Az alábbi linken én speciel az elsőt néztem ki.

http://www.q-tech.hu/Megatron/megaenc1.htm
(#) Norberto válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

A kattogós fajta (ami felfogható egy felturbózott forgókapcsolónak) általában 1000, max 2000 szokott lenni. Ha viszont optikai rendszerűre van szükséged (elhanyagolható a kopása), azok ára eléri a 4-5-6 ezer forintot. Ha bővebben érdekel a téma, keress rá a Rotary encoder topikra a keresőben! (ez ugyanis a hivatalos angol neve)
(#) Mumtaz válasza Norberto hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

Megtaláltam. Köszönöm.
Ott találtam is linket egy céghez, ahol mechanikusat árulnak.
(#) Raptor46 hozzászólása Feb 22, 2007 /

Hali!! Azt szeretném kérdezni hogy ebben a kapcsolásban van egy L1-es jelölésű 500uH-is induktivitás és hogy hány ampert kéne kibírnia és hogy honnan tudnék beszerezni???? Fontos lenne mert már csak ez hiányzik és rakhatnám össze!!!!!
(#) roleeka hozzászólása Feb 22, 2007 /

Sziasztok.
Akinek van torrenttanyára meghívoja azzal szivesen cserélnék pretoriansra vagy majomparadéra. irjatok
(#) fureszk válasza roleeka hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

hali! én most gyűjtök meghívóra a torrenttanyán. majomparádés meghívó érdekelne.
de a torrentanyán nagyon szar szabályok vannak...engem másodjára sz*p@tnak meg!
(#) qssty válasza roleeka hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

én is örülnék egynek...[off]ha van valakinek felesleges akkor nagyon örülnék neki ha elküldené[off]
(#) qssty hozzászólása Feb 22, 2007 /

10-12kV-os /470 pF-os kondit merre lelek???
(#) fureszk válasza qssty hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

mikróban.
(#) qssty válasza fureszk hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

de boltba gondoltam...
(#) maTaKee hozzászólása Feb 22, 2007 /

hali!
éjszaka sajnos foglalkoztatnak engem a hülye kérdések és sajnos kitaláltam egy újat amit megakarok töletek kérdezni h működik-e! várhatóan nem fog! nos:

építek 2 ugyanolyan erősítőt, az egyikre rá kötöm a jelet és annak a kimenetét meg a másiknak a bemenetére! magyarul sorba kötöm őket (asszem)! Működik???

(NEM)

(#) fureszk válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

hát az attól függ...tudtommal a tda2030-nak van egy ilyen megoldással épített hidalt verziója.
(#) roleeka válasza fureszk hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

Én benne vagyok majomparádéra a meghivohoz kell még 3G upload de az hamar meglesz ha érdekel a csere irj emailt. roland@prx.hu

lenne 1 problémám, mégpedig a következő:
TDA2030 erősítőt szeretnék építeni, ami 9V ról megy, amit egy adapterről szeretnék neki adni, de az a gond hogy az erősítőhöz kell még -9V is és nekem fogalmam sincs hogy aztat honnan szedjek!

lécci segítsetek!

(#) fureszk válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

van 1tápfeszes verziója is!
(#) maTaKee válasza fureszk hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

és hol?

mert én erre gondoltam: (csatolom)

20x0_amp.pdf

(#) Müszi válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

Építsd meg a szimpla tápos verziót!
az adatlapjában megtalálod

ezt találtam de mi az a háromszög alakú vmi??? gondolom IC de milyen, mert az nincs leírva!

(#) Müszi válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

sztem az ic
(#) szabi83 válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

ejnye-bejnye

oda van írva!!!

TDA2030

vagy

TDA2040

az a háromszög!

üdv
Következő: »»   78 / 4032
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem