Fórum témák
» Több friss téma |
Mint írta , több hónapos kutató munkája van benne . Nem mindenki egyforma . Én most egy olcsó Hetra 200-asra alkudoztam és úgy néz ki meg fogom venni . Ez lesz következő kísérletem alanya -- természetesen minden eredményről beszámolok majd és képeket is teszek fel . Ennek két szekunder tekercse van párhuzamosan kötve . Én ezt megbontanám - sorba kötném és még egy pár + menettel megtoldom mindkét oldalt - de úgy ,hogy még hegesztőnek is megmaradjon funkcionálni .
Szia,
Ugy gondolom h a multkori kerdesem h vannak e olyanok a forumon akik fejlesztoi hatterrel, es kello kitartassal rendelkeznek elegge vilagos volt. Az emlitett elkepzeleseimet a nagy cegek hasznaljak, aki kitartoan keres az megtalalja azokat. Sajnos ilyen iranyu komolyabb lepest nem lattam a forumon. Alapvetoen tobbfazisu rendszerekrol van szo, amivel elosztjak az aramot es a hofejlodest a parhuzamos agak kozott, es a frekit virtualisan sokszorozzak. A vezerles viszont DSP alapu a bonyolultsag miatt. Viszont skalazhato a rendszer. Nagy munka, nekem csak a teljesitmenyelektronikaban tobb mernokhonapom van, a keresesrol, a lehetseges iranyok vizsgalata, a megfelelo kivalasztasa, technologiakereses hozza stb. nem is beszelve. Bocsanat de ezt az eredmenyt kolcsonosseg alapon gondoltam megosztani. Sajnos ez a munka nem hobby kategoria, megfelelo fejlesztopartnert pedig a kulonfele munkaimban 10 eve sajnos nem talaltam. A kozos fejlesztesi javaslatom sem jart atuto sikerrel, azert Mindenkinek tiszta szivbol eredmenyes epitest kivanok!! Udv. Antal
Szia!
Hetra 200-as gépben én csak az SVE200-as gépet ismerem, az viszont 3 fázisú, és egyenáramú kimenettel rendelkezik. 1 illetve 2 fázisú gépben én úgy tudom hogy 160A-es a legnagyobb. De lehet hogy tévedek,lehet olyan típus amivel még eddig nem találkoztam.
Mert rosszul írtam - 140/200-as gép ami működik 230 V ill. 400 V-ról ..... De most már elbizonytalanodtam -- kb 10 évvel ezelőtt láttam a gépet és a háromfázisú csatlakozóra emlékszem . Szóban egyeztünk meg a gépre de úgy látom közelebbről meg kell néznem (de nem akartam ,hogy feltegye az ismerősöm hirdetésbe és a kedvező ára miatt úgy döntöttem inkább megveszem ).
Szia Antal!
Megértelek, hogy az eddig elért eredményeket nem kívánod megosztani mással, hiszen mint írtad, rengeteg mérnöki munka van benne. Te el akarsz készíteni egy olyan berendezést, amely nem hobbi kategória,de a hobbi fórumon keresel hozzá partnert. Más nevében nem,csak a saját nevemben nyilatkozhatom. Én -mint már korábban is írtam- hegesztés és vágás technológiával kapcsolatos gépek javításával(is)foglalkozom, tehát a gépek fejlesztésében csak annyival veszek részt, hogy a gépek egy-két minőségileg silány alkatrészét komolyabban igénybe vehető kivitelre cserélem, illetve ha alkalmazástechnikailag alantas megoldással találkozom, azt ki szoktam javítani. Tehát a fentebb leírtakból kiolvasható, hogy a géped fejlesztésében egyenrangú partnerként nem vehetek részt. Nem tudom, mi az a DSP alapú vezérlés, de ez nem akadályoz meg abban,hogy 15-25 hagyományos vagy akár spéci IC-t tartalmazó vezérlőkártyán a hibát megkeressem. A lényeg, ne legyen benne processzor. Ahhoz, hogy a procis gépek lelkivilágát elsajátítsam, már túl öregnek érzem magam arról nem beszélve, hogy számomra a nyákon csak a külső két réteg vezetősáv látható. A kitartó keresés tárgya nálam legfeljebb egy Service Manual lehet. De mindez nem akadályoz meg abban, hogy a szerzett tapasztalataimat megosszam itt a fórumon azokkal, akiknek éppen arra az információra van szüksége aminek én birtokosa vagyok. Természetesen itt nem komplett technológiai információk közzétételére gondolok. Engedelmeddel drukkolok Neked, sok sikert kívánok a partnerkereséshez, és a gépépítéshez.
Még fiatal a topic és egyszer eljön az idő mikor egy egyszerű "házilag" után építhető gépet kiokoskodunk majd itt ... Én viszont a saját nevemben felajánlom szegényes segítségemet más leendő plazmavágót építő társainknak -- ha másban nem de alkatrészben talán tudok segíteni (azért még a minimálbérből is tudok nélkülözni egy-két posta költségnyit ).
![]()
Azért láthattál rajta 3 fázisú dugót mert gyárilag a 230V/400V-os gépek némelyikére a Viszék rászerelte mindkét dugót.
Igazad van, valóban csinált a Viszék valamikor 140/200-as trafót, de olyan régen találkoztam vele,hogy meg is feledkeztem róla. Majdnem "megvezettelek" ![]() vágásvezérlés;gázvezérlés-stb..).Szívesen segítek hagyományos plazmavágó relés vezérlő rajzával. Próbálj szerezni 24 vagy 48V-os targonca kontaktorokat a szekunder soros-párhuzamos kapcsolásához. Azok terhelőárama erre a célra elég lesz.
Sziasztok!
Egy pár éve belenéztem egy 150 vagy 160 amperes háromfázisú plazmavágóba, három teljes hid volt benne, 6db e65- höz hasonló trafóval, 36 vagy 48db fet és valami pic mikrovezérlővel vezérelték. Ha valakit komolyan érdekel tudok róla tőbb infót is szerezni, és le is tudom fényképezgetni a belselyét, azthiszem megvan még egy haveromnak.
Én nem kontaktorra ill. kapcsolóra gondoltam hanem megszüntetném a két szekunder párhuzamosítását és sorba kötném őket - így közép megcsapolással két nagyáramú dióda elég lenne sima hegesztéshez . Plusz a szekunderekre még rátekernék pár menetet (mindkét tekercsre egyformán ) ,hogy emeljem a feszültséget a plazmavágóhoz -- így már "négy" tekercs lenne sorba kötve és annak két végére egy teljes graetz hidat (+ kondi+ fojtó) tennék és ez lenne a plazma vágó táp kimenet . Legalábbis elsőre így gondoltam . De most első lépés hétvégén megnézni a trafót és leelőlegezni .
Mint érdekességet jó lenne ha feltennéd -- de nekem még egy egyszerűbbet sem sikerült összehozni . Mondjuk vettem egy gyári inverteres plazma vágót de az egyfázisú és sajnos itthon simán leveri a 10 A-es kismegszakítót .
Szia Lajos!
Azt hittem, sima váltóáramú trafóként akarod tovább használni, azért írtam a targonca kontaktorokat. Egyébként jó ötlet a kétutas egyenirányítás, de akkor építs be simítófojtót is.Tegnap este túrtam egyet a régi papírosok közt, és egy termékismertető szerint 56V az üresjárási feszültsége 400V-os táplálásnál. Ha a két tekercset sorosítod, ez csak 102V lesz. Szerintem csak a teljes szekunder csere oldja meg a gondodat mivel az eredeti szekunderre nem fogsz tudni tekerni elég plusz menetszámot ugyanis kellene minimálisan 150V gyújtófeszültség a plazmához.Ez a feszültség esik kb. 80V-ra vágás közben. Ha régi 140/200-as a Hetra, azon tárcsás a tekercs elrendezés, az elválasztó csapokat ki kell törnöd a tárcsák közül, és újratekerni a szekundert, akkor talán elfér a szükséges menetszám. Előkeresem az említett relés logika rajzát, és felteszem, hátha jó lesz a gépedhez.
A DSP az Digital Signal Processor, es a Texas TMS320F283xx csaladra gondolok. Valos ideju PWM generatorbol van benne 16, es 16 csatornas 80nsec 10bit ADC, valamint komoly visszacsatolas tuning. A halado motor es konverter vezerlesek legkomolyabb technologiaja. ANSI C ben programozhato, rengeteg mukodo peldaalkalmazassal es valos ideju IQMath libraryvel.
Igen Igaz h hobby forumon nehezen talalok partnert. Antal
A Hetra ugyben....gyujtashoz aramgenerator kellene azert h ne hasznalodjon el az elektroda. En csinalnek egy kvazirezonans (feleannyi igbt dissyipacio) ellenutemu konvertert mondjuk 70Are HGTG20N60-al...2-2 parhuzamos iGBTvel. gyujtaskor beallitanek 10A-t, bekapcsolnam a pilot kapcsolot, ha pedig mar van 1,5A aramom az anyag fele, akkor valtanek 20Are, ha pedig van 3-4A vagoaramom akkor pedig lekapcsolnam pilot IGBT-t es az egy szem generatoromon beallitanam a kert vagoaramot. Igy a fej kimelo allapotgepet csinaltam (nem manualisan!! hanem mondjuk CMOS leptetologikaval....AWI rajzokban van ilyen) es a pisztoly kezben is tarthato begyujtva, komolyabb igenybevetel nelkul. A komoly cegek igy csinaljak, persze ez egy szabadalom.....
Csak trafoval egyeniranyitassal nehezen erheto el a kimelo gyujtas, a vagoaram allitasa meg vegkepp nem, jo aramgenerator uzem kell meg a manualis vagashoz is kulonben ossze vissza frocsog, sorjas lesz. En arra jutottam h a plazmat joval olcsobb fenntartani mint a lezert, de sok parameter tekinteteben szabalyozasigenyes ha minimalisan elvarhato vagasi minoseget akarsz. Vannak barataim akik sokat kinlodtak nem aramgeneratoros trafos vagas beallitasaval...meg a halozatingadozas is befolyasolja a vagast...sok kinlodas utan feladtak. Sajnos szerintem a plazma kicsit olyan dupla vagy semmi...ha hasznalhato vagast akarsz akar manualisan tolhato kocsival is, minimum h aramgeneratoros PWM kimeneted legyen. Ezert kulonul el elesen a trafos megoldas ami darabolasra jo, a turheto vagasi feluletet produkalo arageneratoros PWM megoldastol (meg a tirisztoros fazishasitas sem igen jo a subharmonikusok miatt). Bocsi nem akarok senkit elkedvetleniteni, de jo ha elore felmeri mindenki h milyen eredmenyt syeretne es az a valasztott technologiaval eleri-e. Udv,
Szia Antal!
Nagyon köszönöm a kimerítő választ a DSP-vel kapcsolatban. Freedomocska gépének átalakítására tett javaslatod megfontolandó,bár az általad javasolt megoldás messze túlmutat egy "mezei"plazmavágó tudásszintjén. Egyetértünk abban,hogy csak egyenirányítással nehezen érhető el a darabolási minőség kívánalmánál jobb minőség. Kb. azonos minőséget produkál mint az acetilénes vagy PB gázas vágás. Azok,akik hobbi gépet akarnak építeni,szerintem az imént vázolt minőséggel is megelégednének, csak már legyen egy működőképes gépük. Aztán majd a későbbiek során úgy is megfogalmazódik bennük egy minőségibb plazmavágó építése, ami a korábban épített géppel szerzett tapasztalatokra épül. Kvázirezonáns konverterrel a MILLER inverterekben találkoztam,az utánépítés gondolata megfordult a fejemben de a soros kondenzátor beszerzése nem lehet egyszerű feladat,-látva az eredeti példányt.Bár 10-20 A-ra méretezve talán több párhuzamosan kötött impulzustűrő kondi is megtenné. A MILLER-ben az eredeti kondi 0,9µF és 900V a max. feszültsége. A kivezetése 30x1,5mm vörösréz sín.Mint neked már korábban írtam, most rajzolom ki a MAX43 vezérlőkártyáját, és bizony nagyon érdekes áramköri megoldásokat találok benne. Még csak kb. 60%-át rajzoltam ki,mivel csak akkor tudom csinálni,amikor éppen nincs javításra váró hegesztőgép. Kettős áramfigyelés van benne, egy mérősöntös,és egy mágnestér érzékelős. Azt már sikerült kibogozni,hogy a munkaáram összehasonlító jele a söntről érkezik. A mágnestér érzékelő a pilotáramot mérheti-gondolom én, mivel az az áramköri rész még nincs kirajzolva. Sima CMOS logikával van felépítve, néhány műveleti erősítőt,komparátort és meghajtó IC-ket tartalmaz a CMOS IC-ken kívül. Ha végeztem vele, összerajzolom egy nagy lapra,és akkor már könnyebben meghatározható egy-egy áramköri rész funkciója. Sajnos én nem rendelkezem a plazmavágással kapcsolatos angol nyelvű leírások megértéséhez szükséges nyelvtudással, így csak annyi információt tudok a technológiával kapcsolatosan magaménak, ami magyar nyelven elérhető, illetve amit tapasztalati úton összeszedtem. Ez viszont édeskevés egy olyan géphez,aminek az építését te célul tűzted magad elé.
Tudod, hogy mit írsz, vagy csak másolod valahonnan?
Próbálj pár ékezetet is belevinni.
Van egy FLASH memóriám, a neve FEJ, ezzel megértem a lényegét az angol doksiknak, gépkönyveknek, kutatási publikációknak és ezek alapján tervezek, építek, és ha olvasok a fórumon egy témát, akkor általában adódik egy ipari, vagy kutatási forrásból vett megoldás, és azt leírom (nem másolom). Az ékezetekért elnézést, a Nokiánál angol nyelvhez és billentyűzethez voltam szokva, így kicsit nehezebb ékezetesen írnom.
Hozzá tudnál érdemben szólni ahhoz amit írtam? Szívesen várom válaszod.
Én olyan kvazirezonáns konverterre gondoltam mely szigeteletlen DCDC, ellenütemű, és 2 db 10 uH segédinduktivitással erőszakol ki kvázirezonáns átkapcsolást. Kondi nincs.
A MAX43 részletek amit írsz hasonlóak a későbbi verziókhoz, csak nem DSPvel és FPGAval vannak fejlesztve, hanem egyszerűbben, CMOS logikával. És mi a PWM vezérlő chip?
Bjeszel kicsi ongol.
Vaker rumudro. Pekfekt! Utalni mággyár betuk.
Ebben a szakmailag érdemi hozzászólásod is benne volt?
Mert igazából erre gondoltam az "érdemi hozzászólás" alatt. Urak! Gondolom a fórumon van társalgási szabályzat, és az egymás tisztelete és az előzékeny viselkedés mellett a legfontosabb a szakmai eszmecsere.
Kedves, drága, aranyos Pákó!
Olvasd már el a beírásaidat! Igen nehéz lenne szakmailag hozzászólni.
Bocs a kérdésért,de vajon kinek lehet érdeke a plazmavágó fórum befagyasztására irányuló törekvés modortalan szóhasználat miatt?
Én személy szerint ezért nem írok több mint egy éve a terminálra,mert elegem lett abból a neveletlen stílusból,ami ott divattá vált néhány anonim fazon miatt. A minimális elvárás a fórumon egymás tisztelete, még abban az esetben is,ha esetleg nem a várt információtartalommal bír egy-egy hozzászólás. Ez a fórum-még ha hobbiszintű is- elvár némi kulturáltságot az hozzászólóktól,azaz nem minősítjük egymást,különösen nem úgy,hogy nem vagyunk tisztában azzal,hogy a minősítő jelzővel kit illetünk. Lehet offolni,de lehetőleg ne úgy hogy az a fórumtársunkra sértő legyen.
Kedves Pál,
Nehéz szakmailag hozzászólni..mire gondolsz pontosan? Szeretném ha egy általam írt szakmai témát ami - akár az én fogalmazásom miatt - nem világos számodra, de foglalkoztat, azt megbeszélnénk. Várom kérdéseid. Antal
Én is csak hobbiból szeretnék egy saját magam által készített gépet építeni a saját örömömre . Van rengeteg gépem amivel darabolni lehet és még plazmavágóm is de mennyivel más érzéssel fognám a kezembe azt amit én építettem !
![]()
Hagyjuk.
Mi ketten, nem ugyan azt a nyelvet beszéljük. Felejtsük el, hogy itt voltam. Én már el is felejtettem.
Én úgy érzem próbálok közös nyelvet keresni veled.
Szia Pisti . Ma sikerült elhozni a Hetra 200SVE hegesztőt . Belekukkantok még talán ma kíváncsiságból mert most ezt szeretném a házilag készített plazmavágó alapnak de úgy szeretném ha hegesztő trafóként is tudnám majd üzemeltetni . (Hátha újra tudjuk éleszteni a topicot ---- nem bezáratni ! Szerintem közös érdek !)
![]()
Megfelelő DCDC konverterrel akár plazma és hegesztés is működne, csak a 3f trafo szekunderét kellene átkapcsolni, vagy még azt sem, hanem a 3f trafo primerjet kellene deltabol csillagba atkötni. Lasd melléklet.
Már szétszedtem a gépet és készítettem is fotókat róla de odáig még nem jutottam el ,hogy megállapítsam csillag vagy delta a bekötés -- de kimegyek mindjárt megnézem .
Sajnos csillag kapcsolásban van kötve , nekem inkább az lenne jobb ha deltába kötném át és a szekunderen emelkedne a feszültség -- de mivel nem 400V-ra tervezték a primer tekercselését így nem próbálkozom ezzel . A szekunder viszont érdekesebb mivel több vezeték van párhuzamosan vezetve így ha szétbontanám a kivezetéseket és sorba kötni -- így meg viszont túl nagy lenne a menetek közötti fesz különbség és lehet ,hogy átütne a zománc szigetelés . Vagy nem ?
![]()
Ezt a "DC-DC konverter " megoldást nem értem .... ezzel hogyan oldod meg az eső jelgörbét vagy a jó karakterisztikát ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |