Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Okés, és az AVCC-t minden esetben a VCC-vel kell összekötni ? Nincs semmi egyéb opció ?
Ügyes voltam és fusenél beállítottam az extarnal clockot, hány khzes external kell neki? és jó-e egy 50%os kitöltésű 100kHzes jel? vagy kell nagyobb?
Nnincs. Miért? Mi a gond a VCC-vel?
Idézet: „AVCC is the supply voltage pin for the A/D Converter, Port C (3..0), and ADC (7..6). It should be externally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connected to VCC through a low-pass filter. Note that Port C (5..4) use digital supply voltage, VCC.” Mondjuk én már voltam úgy többször is, hogy fontos volt a kis fogyasztás és nem kötöttem be az AVCC-t és gond nélkül ment minden.
External clock pontosan? Vagy kristály? Ha clock akkor a cikkek közt segéd órajel generátor.
Variszabi ! Semmi gond nincs semmivel, csupán csak most ismerkedek az ADC-vel, meg úgy az AVR-rel magával is, és kíváncsiságom néha túlbuzgóságba csap át
![]() ![]()
Szerintem ezzel visszahozható, de nem 100%: Bővebben: Link
Majd a tőlem okosabbak megmondják.
közben megtaláltam köszönöm... keresek itthon egy 4069est a fiókban, hanem akkor, egy másik mega8ast
![]()
Sikerült, visszatért a tetszhalálából.
Ha már ADC, akkor nézd meg ezt is: ADC minta
Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulnék hozzátok: Nagyon kezdő vagyok "AVR ügyben" (eddig még csak nyomógombokat és ledeket sikerült kezelnem avrrel), de most szükségem lenne arra hogy karakteres LCD kijelzőt használjak ATmega8-assal (vagy 16x1-es vagy 16x2 -es LCD-t kellene kezelnem (ez szabadonválasztott). Tudna valaki mutatni vagy feltenni egy példaprogramot amiből meg tudnám tanulni, hogy hogy is megy ez? (C programra lenne szükségem, mert ahhoz legalább valamennyit konyítok) ![]() Előre is köszönöm a segítséget! Üdv! András
Sziasztok!
Nem tudom hova forduljak problémámmal de itt olvastam ponyprog –ról. Egy kis segítség kellene, elkészítettem ezen oldalról " http://raphnet.net/electronique/snes_nes_usb/index_en.php " a C verziót,azzal a különbséggel ,hogy Én egy ATmega8-16PU-t használtam. ” http://imagerz.com/QEMXUUtvAwJVBQhNRwVR ”. Mivel még az életben nem programoztam és programozóm sincs Így a lehető legegyszerűbb megoldást kerestem számomra ekkor akadtam a ponyprog2000-re most ott tartok, hogy tudom írni, olvasni a letöltött .hex fájlt viszont a kapcsolás nem kel életre mivel nem tudom, hogy kell beállítani a helyes byteket amit a programozáshoz ajánlanak Valószínűsítem, ez lehet a probléma ” high byte = 0xc9, low byte = 0x9f ” Gondolom ezt a configuration and security bits nél kell megtenni, de mivel 1íc-ből már sikerült kizárni magam így nem merek tovább próbálkozni és mivel nem ismerek senkit a környezetemben, aki foglalkozna AVR programozással .Így megköszönném ha valaki segítene, hogy valóban itt kell-e configolni a high low byteket és ha igen Hova kellenek a pipák most így néz ki " http://imagerz.com/QEMXUUtvAwJVBQhNRAVR ”. Válaszokat előre is köszönöm.
A gtk féle driverrel elég sok probléma van. Ugyan ebben a témában kb. 50 oldallal visszább feltettem egyet.
Próbáld ki az erről az oldalról letölthető lcd.zip fájl tartalmát. Bővebben: Link
Üdv!
Valaki meg tudná mondani hogy mit kell BascomAVR - ben beállítani ahhoz hogy ne jöjjön ki a követketző figyelmeztetés (kép) .Ez a figyelmeztetés akkor jön ki amikor el akarom kezdeni a programozást (STK200) Sajnos emiatt nem tudom a fuse biteket átállítani és az Atmega8 - at beprogramozni. Előre is kösz ![]()
Hello!
Ez a hiba csak annyit jelent hogy nem éred el a csipet. Hogy állsz tegnap óta ? Van új vezérlőd ?
Nem tudtam új mikrovezérlőt venni, de az előbb sikerült valahogyan beprogramozni a mikrovezérlőt. A fuse bitekben beállítottam 1MHz belső oszcillátort, a program viszont nem indul el.
Nem tudom mi van rosszul beállítva de most megint nem tudok hozzáférni a fuse bitekhez. Szerintem áttérek másik programozási nyelvre. Tudsz valamit ajánlani?
Javaslom a C-t, WinAVR, AVR Studio. Először töltsd le, tedd fel az AVR Studio-t, azzal megy-e a programozás. Az a sanda gyanúm, hogy valahogy kinyírtad az AVR-t, vagy ha áramkörben van, akkor valami alkatrész bezavar. Ilyenkor szoktam mondani, hogy csak egy IC tok és semmi más, meg persze a 2*3-as vagy 2*5-ös ISP csatlakozó.
Szerintem ne térj át, ez nem a programozási nyelven múlik.
Először is a program teszteléséhez hagyd az lcd-t, mert ha nem jó az órajel beállítás, semmit nem fogsz látni. Köss egy led-et valamelyik lábra, és írj rá egy sima villogó programot, azzal tudod tesztelni hogy megye-e. Ha kell belinkelem a programot ami biztos jó. 2 perc és fölteszem. ( tedd a led-et a D portra valahova )
Ennyi az egész:
Ez az egész portot kapcsolgatja föl-le
Kösz a választ. Első nekifutásra tényleg nagy falat az LCD.
Közben kipróbáltam egy AT90S2313 mikrovezérlőt azzal nagyon szépen működik minden (gondolom ott nem szükséges fuse biteket kapcsolgatni), csak az nagyon keveset tud. Az ATmega8 - at viszont még mindig nem akarja a gépem programozni ![]()
Tehát akkor egy AT90S2313 -ast tudsz programozni? Mert akkor a gép, beállítás, programozó hibát kiszűrhetjük.
Minden mikrovezérlő gyári beállítás szerint belső oszcillátorra van állítva, és engedélyezve a programozás. Ha az a mega8-as amit próbálgatsz át van állítva, tehát le van tiltva a programozás akkor, bukta, az már nem lesz jó.
Igen, az AT90S2313 eddig is működött. Lehet hogy az ATmega8 - ban valami nagyon el van konfigurálva? pl.reset láb portnak
Pl: -simán rossz
-reset láb letiltva -külső órajelre állítva ( nem kristály ) meg még egy rakás dolog
Ennyire azért nem egyszerű az eset.
![]() Bővebben: Link Köszönet érte gtk mesternek! ![]()
Sziasztok
Abban kérnék segítségeteket, hogy: Az AVR-t felprogramoztam egy USBasp nevű firmware, és azóta nem tudom írni az avr-t. Ki olvastatni kitudom, le tudom menteni hex fájlba ami az AVR-be van, de írni nem lehet. Mi lehet a gond?
Üdv mindenkinek! Az lenne a kérdésem hogy hogyan kell a fuse biteket beállítani ATmega8 ban ahhoz, hogy egy 4MHz külső kristály oszcillátorral elinduljon a fentebb látható program (puli122 programja)?
A mellékelt képben látható hogy hogyan vannak a fuse bitek most beállítva (ezzel még nem működik). Szerintem talán az oszcillátor van rosszul beállítva Előrs is kösz ![]()
Na ha ezt látod akkor már eléred az avr-t és a programnak is mennie kéne.
Ahova az van írva hogy EXT. Crystal az állítsd Internal-ra. Akkor belső lesz és menni fog. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |