Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
Lapozás: OK   1 / 26
(#) soda hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne LiIon akku csomagra, de elég speciális fizikai méretben.. Van sok 1,8Ah prizma cellám, ebből szeretném megvalósítani. Ami nekem kell, az 3 cella sorban, vagyis 10,8V, viszont legalább 7,2 Ah, de még jobb lenne 10Ah..

Vagyis 4 cella lenne párhuzamosan, és ebből 3 sorban..

Az biztos, hogy lehet ezeket a cellákat párhuzamosan is kötni, ebből készül olyan akkucsomag, ahol ez a helyzet, azonban 2 cella van csak párhuzamosan, nem 4.

Van valami olyan szabály, ami alapján el lehet/kell járni LiIon akkuk kötözgetésénél?

Töltéskiegyenlítő, illetve komplett töltő elektronikát beszereztem már hozzá, gyárit, de annak a leírásában sem találok erre vonatkozólag semmit..

szóval mit kell tenni hány mehet párhuzamosan?

köszönöm!
(#) tothi89 válasza soda hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Amennyit csak szeretnél, azonban minnél nagyobb a párhuzamos csoportok kapacitása, annál nehezebb dolga van a ballancernek. Viszont mivel töltés közben folyamatosan rajta van, így nem is alakulhat ki elvileg eltérés a cellacsoportok feszöltségét illetően.(hp omnibook xe3 akkupackjában mondjuk 3s3p felállással voltak a csoportok)
(#) soda válasza tothi89 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Hali!

igen, én is láttam már ilyesmit.. Ami engem aggaszt, az az, hogy LiIon akkuk hogy szoktak elhalálozni? Mert mondjuk egy cellazárlat elég nagy füstöt vonz magával, ha rövidre zár még 3 cellát.. vagy ilyet nem szoktak? csak kapacitás szegény lesz? mert ha magától nem megy át drótba, akkor valóban aggodalom nélkül lehet őket párhuzamosítani..
(#) arnd válasza soda hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Én még nem találkoztam zárlatba menő Li-Ion cellával. Természetes úton inkább csak elfáradnak, megnő a belső ellenállásuk, szakadásba mennek át, megnyúlnak.

Egyébként nekem rémlik 4 párhuzamos cellás akku pakk is...
(#) boxtif válasza soda hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
li ion aksik vannak a laptop aksikba is, ott 2 vagy 3 van párhuzamosan,tipusfüggő.
Ott ha meghal, legalábbis,amiket én mértem, 0 V-ra leesik pár cella, általában 1 lehúzza a párhuzamos mellette lévőt.
(#) rascal válasza soda hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Lehet, hogy itt érdemes körülnézned, hátha van pont neked való.
(#) soda válasza rascal hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Hali!

Köszi! Van védelmem hozzá, igaz, ebay, de hasonló.. Bár jó tudni, hogy idehaza is lehet kapni, ha sürgősen kell

Kerestem régebben is, de nem leltem sehol.. AZ igazi az lenne, ha létezne ilyen elektronikákból sima nyák szinten töltő/ballancer is.. Vagyis hogy az akku csomagba beépíthető legyen, csak egy tápcsati lenne a seggén, és máris hadba fogható.. Na ilyen elektronikát nem dobozolva nem leltem sehol, ebayen sem.. pedig kerestem pár órát

Párhuzamos kapcsolás esetén érdekes módon én is láttam olyat, hogy a cellák együtt haltak meg.. Azt nem értem, hogy ebben az esetben hogy a fenébe nem durrant el az a cella, ami jó volt, és kapott egy zárlatosat maga mellé.. Vagy ezek nem bezárlatosodnak, hanem egyszerűen megnő a párhuzamos ellenállásuk, és szépen lemerülnek, mélykisülnek, és vége? mert ebben az esetben valóban nem lenne füst, meg durranás.
(#) rascal válasza soda hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Nem vagyok otthon a témában, nem ismerem a megvehető kiegészítők működését, csak töprengtem, hogyan lehetne "atombiztos" megoldást csinálni, ami védi az akkukat egymástól is. Illetve még az is fontos lehet, hogy ha egy akku tönkremegy, akkor csak annyival csökkenjen a kivehető összkapacitás, ami abban az akkuban volt. Ha csak a védelem a fontos, akkor maradhat a 4-4 párhuzamos sorba kötve, de akkor egy akku kiesése a teljes rendszer kapacitását 25%-al csökkenti mert akkor csak a vele párhuzamos akkuk lémerítéséig lehet az egészet használni, amikor is a sértetlen csoportokban még lenne szufla. Ha viszont az összes akkut párhuzamosan kötöd és a szükséges feszültséget DC-DC konverterrel állítod elő akkor egy-egy akku kiesése a többit nem befolyásolná. Úgyis minden akku saját védő áramkört kapna, mert másképp nem lehet szerintem kiszúrni, melyik a rossz. A védő áramkör meg elláthatna minden feladatot: meghibásodás, lemerülés figyelést, meg töltést.
(#) soda válasza rascal hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Hali!

Igen, jó gondolat.. Az a baj, hogy ahova nekem kell, ott a DC/DC kizárt, mivel a lényeg, hogy alacsony áramfelvételű cuccot (adatgyűjtő..) kell hónapokig ellátni szuflával.. ehhez meg a DC/DC nem jó, a nyugalmi árama nagyobb lenne, mint amit az adatgyűjtő felvesz..
(#) lapose válasza soda hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Szia!

Szerintem nem kell ezzel ennyit problémázni, nyugodtan megcsinálhatod a 3*4-es akkupakkot. A lényeg, hogy olyan hozzávaló töltővel kell tölteni, amiben van balancer.
Ha esetleg félsz a cellazárlattól(bár szerintem ez megfelelő kezelés esetén nagyon ritka), megteheted hogy mindegyik cella egyik pólusához beraksz egy miniatűr biztosítékot, amit a maximális kisütő- töltő áramhoz méretezel. Cellazárlat esetén kiolvad, nem rántja magával az egész cellasort.
(#) lanti válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Szerintem nálad a pont! Ez a módszer egyszerű és biztos pláne olcsó igazán jó megoldás!
(#) bankimajki hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Nekem meg lenne egy olyan kérdésem, hogy van 6 db 2200mAh-ás Li-ion cellám és mindegyikhez van gyárilag beépítve egy 10A-es biztosíték. De nekem az kellene hogy csúcsokban elviseljen 15A-t. Ha kicserélem gyors 15A-es biztikre, azzal nagy bajt okozok vajon?
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Azért egy cellát majd megtúráztatok, ha otthon a műhelyemben leszek. (És majd elválik mit bír.)
(#) mugab válasza bankimajki hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Nyilván nem fog egyből tönkre menni , de figyelmedbe ajánlom azt, hogy a 10A bizti nem 10.0 ampernél old le, valamint azt is hogy a biztosíték a cella melegedése ellen is védhet, valamint nem biztos hogy a 15 amperes biztosítékot leoldja akár egy rövidzár is .
(#) bankimajki válasza mugab hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Hővédelemre van benne külön bizti. Elég pöpec kis akkuk ezek. Speciális töltőelektronikával. Ezért azt sem kell építenem, pedig már félig megterveztem.
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Le is teszteltem találtam itt a koleszban 2 db 100W 10V-os izzót. Párhuzamba kötve 12-7A folyt egy cellán. Még azt magyarázza már el nekem valaki hogy gyárilag miért csak 3,7V-ra töltik az egyes Li-ion cellákat? Amikor ezeknek is 4,23V lenne a maxi feszültsége. (Vagy nem jól tudom.) Még ezután is utána kell olvasnom.
(#) rascal válasza bankimajki hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
"gyárilag miért csak 3,7V-ra töltik az egyes Li-ion cellákat?"
Ez a névleges feszültsége, a 4.1 / 4.2V csak a töltési végfeszültség.
Olvasgatáshoz ezeket javaslom:
Anico
egy táblázat
meg úgy általában
Li ion akku töltő fórum
(#) gaben62 válasza bankimajki hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Honnan veszed,hogy 4,2v os végfeszültségű li-ion akkuk léteznek?GYártanak 3,2v li-ion nanotech cellákat is,pl.fúrógépbe laptopba,modellekbe.Ezeket 3,7v ig kell tölteni,2-3db.cellát is párhuzamosan lehet kötni,állapottól kortól függetlenül.Nincs vele gond,6-7évig bírják a használatot.De ha feltöltöm januárban,áprillis végén még tudom használni töltés nélkül.
(#) dtomi86 hozzászólása Júl 21, 2010 /
 
Sziasztok!
Van 2db 3S2P akksim, gyári bekötésben, új laptop akkuból megbontva. A cellák li-ion, 2250mA, cgr18650cf tipusuak. Van balancer-es töltőm, ami 6 soros cellát is tölt, tehát ezeket sorba kötve is tudom tölteni, mintha 6S2P lenne. Feltöltött állapotban köthetem ezeket párhuzamosan? A teljes kapacitását ki szeretném használni, viszont sorba kötve a túl nagy feszültsége miatt nem tudom használni. Ezért lenne jó páruzamosan kisütni. Miután lemerülnek - természetesen - ismét sorosan tölteném. A gyártó adatlapján nem szerepelt, hogy szabad-e ilyen módon használni, a pack-ot pedig nem venném alapul, hiszen nem tudom milyen pontosan válogatták össze a megfelelő cellákat. Szerintetek használhatnám ilyen módon a pack-okat?
Köszönettel: Tamás
(#) B.I hozzászólása Aug 5, 2010 /
 
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni, hogy két párhuzamosan kapcsolt Li-ion akkut lehet-e egyszerre tölteni vagy külön-külön kell őket?
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Köszönöm. 4.1V fölé menni még csak meg sem fordult a fejemben, de azért jó, hogy figyelmeztettél.
(#) tamas88 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Valószinűleg nem a legjobb helyre írok,de nem találtam ilyesmi fórumot.
Na a lényeg:
Keresgéltem a neten és,"AA" méretű lítium(elvileg) akkumulátort találtam.Kérdésem hogy egyáltalán ez akku vagy elem?Valaki vásárolt már ilyet?

Válaszaitokat előre köszi.

Bővebben: Link
(#) rascal válasza tamas88 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Ez csak elem lesz, ha a lap tetején megnézed, akkor láthatod, hogy az elem kategórián belül van. Ugyan itt vannak Li-Ion akkuk is, de ezek jóval kisebb kapacitásúak hasonló térfogatban. (Az egyik nem, de azt szerintem elírták. )
(#) trtk hozzászólása Okt 31, 2010 /
 
Segítségeteket kérem hogy jól gondolodok-e.
6 db li-ion aksit hasznnálnék, ezek egyesével 3,7V-osak és 3000mAh-sok.

3X2-őt szeretnék párhuzamosan kötni, és ezt a 3-at sorba.
ha jól számolok lesz 11.1V-om és 6000mAh-m

mivel nekem 5V-ra lesz szükségem ezért egy 7805-ös kockával csökkenteném a feszt 5v-ra a terhelés max 5-600 mA lesz.

kérdésem hogy jól gondolkodok-e, és hogy van-e valami kapcsolás erre az aksi pakk-ra hogy ne keljen szétszedni.

Köszi
(#) lapose válasza trtk hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Nagyon nagy lesz a veszteséged. Kb. az akkukapacitás fele elfűtődik a stabilizátoron. Ha így kötöd a cellákat inkább kapcsolóüzemű step-down konverterrel jársz jól.
Vagy:
Érdemes inkább három cellát párhuzamosan kötni, és a két pakkot sorba. Ilyenkor a 7805 nem jó, mert 2-2.5V kell neki a korrekt működéshez, de helyette LM1086(LM1085, LM1084)-et használva minimális lesz a veszteség, mert ez az LM sorozat low-dropout-os ekkora áramnál nem kell neki 1V sem.
(#) trtk hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
Valamiféle kapcsolást tudsz ajánlani? vagy essek neki a google-nak?
(#) lapose válasza trtk hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Akármelyiket csinálod az IC-k katalógusában van kapcsolási rajz.
(#) hunorj hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Hali! Mi történik, ha 3 db 2200 mA-es cellát sorba kötve - 11,1V - egy 12,1 V-os, 2 A-es stabilizált táppal töltök? Milyen védelmet kell beépíteni, hogy ne menjen tönkre?
Köszi
(#) Mazsika válasza hunorj hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
szerintem stabilizált táppal NE !!! tölts, lítium akkumulátorokat kizárólag (!) ilyen és ehhez hasonló computeres töltőkkel illik tölteni:

http://www.origomodell.hu/kds6s-12vbalancer-p-6252.html

A töltőnek kell a stabilizált táp, 12...15 V DC.

ezen a töltőn be kell állítani az akkumulátor típusát, valamint a kezdeti töltőáramot, ami lítium polimer modellakkuk esetén 1...2 C, Li Ion esetében egy gondolattal kisebb töltőáram javasolt, 0.5 ... 0.7 C, az LCD kijelzőn pedig szépen végig figyelhető a töltési folyamat (betöltött kapacitás, pillanatnyi töltőáram, töltési feszültség, idő, ha van balancer csatlakozód, akkor az akkumulátorpack celláinak cellánkénti feszültsége.)
(#) dtomi86 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Használt li-ion cellákból szeretnék készíteni akkupackot. Megnéztem az adatlapját, mert úgy tűnt kicsit meg van púposodva. Azt írja hogy Thickness at shipping 10,8mm, and 11,5mm after 300 cycles. Sajnos nincs feltüntetve, hogy hány ciklus a maximum. Én 11,8-12mm-t mértem. Ez azt jelenti hogy ne használjam ezeket, vagy csak annyi hogy már túl van a 300 cikluson, és tovább is használható (a kisebb kapacitás most nem érdekes) ?
Következő: »»   1 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem