Fórum témák
» Több friss téma |
Szakadt potméter? Mérd egy ellenállásmérővel, miközben állítod.
Végigmértem és tökéletesen működik.
Sziasztok!
Sokszor olvastam itt, hogy a különböző gyártók más lábkiosztást használhatnak a félvezetőiknél. Nekem egy, az ábrán látható LM350-esem van, aminek ha minden igaz, akkor a lábkiosztása In-Out-Adj. Ez helyes? Mi a neve a gyártónak? Előre is köszi.
Hali
Ez altalaban nem igaz. Az azonos tipusu alkatreszeket altalaban azonos labkiosztassal gyartjak.. Esetleg a tipusjelzes vegen talalhato betu jelezhet mas tokot, bekotest. Mindig a gyartotol letoltheto adatlap a mervado. Jelen esetben: Fairchild. Udv Vili
Talán Fairchild. A bekötés helyes, amit írtál. Általában TO92-es tranzisztoroknál és egyéb TO92-es dolgoknál van ez a lábkiosztásos probléma.
Sziasztok!
Megépítettem a labortápot LM317-el, és nagyon szépen is működött az 5W-os karácsonyfaizzóig, szabályozott rendesen, terhelés nélkül 1-28V-ig. Amint viszont rátettem a 21W-os autóizzót, szépen elfüstölt az IC. Ha kiszámolom, akkor az a terhelés kb 2A-re jön ki, az IC pedig bir 1,5A-t, viszont van benne áramkorlát. Akkor miért nem szabályozott le az IC kiégés helyett? Az ST LM317T modelljéről van szó, a Hestoreban vettem. Selejtes darab lenne?
Hali. Szeretnék csinálni 16-17V-ból 9V-ot egy LM317-es IC vel. Tudna esetleg valaki valamilyen kapcsolást adni?
Szevasz!
Az áramkorlát az egy dolog, a disszipáció a másik. Mekkora volt a bemenő, mennyi a kimenő feszültség.. Ennek szorzata, amit meleg formájában, az IC hűtésével el kell vezetni.. A borda hőmérséklete nem haladhatja meg az 50 /lehet vitatkozni, melyik pontján/ fokot. Túllépted? Üdv: StMiklos /Én csak papolok, tessék kapcs. üzeműt csinálni.. Nooo meleg! / Mellékelek egy 3A-t tudó pici, állítható feszültségű tápot..
Szevasz!
Ehhez nem igazán kell kapcsolás, letöltöd az IC adatlapját, ott a rajz, megcsinálod, pár alkatrész.. Üdv: StMiklos /Ha gondod van, kérdésed van, jelezd, segítek./
Köszönöm Szépen. az lenne a kérdésem hogy mekkora legyen bele az ellenállás és a poti értéke?(ja és a poti csúszkáját hova kössem?)
Az nem szabályoz le hanem szépen elszáll.1,5A-t is szigorúan hűtve bír.2 A-t tud az L200
Szevasz!
No, itt a rajz... A csúszkát kösd össze a testpont felőli oldallal. Lehet, most ellentmondok fentinek, de úgy szabályozzon, hogy jobbra tekered, óramutatóval egyezően, növekedjen a feszültség. Így logikus egy poti... Ellenállás 240ohm, elég 0,25W, poti 4,7 kiloohm.. Üdv: StMiklos
Üdv!
Miért pont 50fok? Katalógus adat ez? (Akkor lehet hogy átsiklottam felette...) Mini kapcsoló üzemű táp.
Szevasz!
Na ugye mondtam, hogy gond lesz ebből.. Alapeset: a szilícium, mint félvezető, valahol 175C fok környékén károsodik, kristályszerkezete megváltozik, onnan kezdve már tönkrement.. A kristály egy kovar alapra /sok más is lehet, pl. berilliumoxid, vigyázz!! erősen mérgező, ne szedd szét!/ van feldolgozva, itt már van egy hő/átadási/ lépcső. Ez kerül mondjuk a Te általad is látható hűtőbordára, itt is van egy hőlépcső. A kristály nem nagy méretű, kis területen adhatja csak át a hőt fentieknek, az eloszlás ily módon nem kedvező. És akkor Te teszel rá egy bordát, fenti IC-nél az 10*10mm, ott is van hőlépcső /értsd alatta, nem tökéletes az érintkezés/ innen kell a bordának elvezetni. És akkor nyilvánvaló, hogy a borda ott a legmelegebb, ahol felfekszik az IC-re, ettől már minden pontja csak hidegebb lehet. És akkor jön a stabilitás: ahogy emelkedik a lapka /kristály/ hőmérséklete, úgy csökken a benne lévő tranzisztorok /10-20-50db/ B-E nyitófeszültsége, megszaladhat az egész, mint egy láncreakció. Persze azért vannak ezt stabilizálni igyekvő áramköri részletek. Azért írtam, amit írtam. Én ennyit tartok a biztonságos üzem érdekében maximumnak, megnevezve: a lapka tövénél... Üdv: StMiklos
Szevasz!
A hőmérsékletre vonatkozó megkötések itt vannak "elrejtve". A hűtőborda gyártók megadják a bordára vonakozó értékeket a méretezéshez. Üdv: StMiklos
Értelek, de szerintem baromi nagy biztonsági rést hagysz benne
![]() ![]()
Szia!
Egy megoldás:Bővebben: Link
Szevasz!
Az általad emlegetett hőfokok nem borda, hanem szilíciumlapka hőmérsékletek, erre utaltam, hogy több hőlépcső van mire a bordához kerül. Mit írtam? 175C felett már károsodhat a kristályszerkezet. Van olyan eszközöd, ahol a hűtőbordát már nem tudod megfogni, és még normálisnak tartod?, pedig az úgy 60C. Annak aki ezekkel nincs tisztában, nem írhattam, hogy nyugodtan süthet rajta tojást. És 120C lapkahőmérséklet felett rohamosan romlik a megbízhatóság. Messze nem célszerű a gyárilag megadott hőmérsékletek közelébe engedni. Én így gondolom: üdv: StMiklos
Azok a hőlépcsők azért ne legyenek már ekkorák!
Pl PC-ben levő procik is kiirják a belső hőmérsékletüket. Maghőmérséklet 50-55fok, külső ventis hőmérséklet 40-45 fok. Azaz nincs is hőlépcső benne? ![]() Hőmérő és PC is ugyanannyit mér a hűtőbordán. Nem azt mondom, hogy nem veszélyes 80 fok felett tartani egy ilyen alkatrészt, mint az LM317-et, vagy 78XX társait, de azért már az elmúlt pár évtizedben sikerült alakítani rajtuk, hogy ne legyen 20-30-40fokos hőlépcső rajtuk, nem? Reménykedek benne... Egyébként rengeteg dolog van, ami 60 foknál melegebbek. Lényegében 1-2W is tud már ekkorát fűteni egy IC-n. A gond amikor már átadni sem tudja a bordára, de ott már gond van.
Pedig ezek a lépcsők ma is léteznek, adatlapok tartalmazzák is, hogy maximum mekkorák egy-egy adott alkatrésznél/tokozásnál. TO220 toknál 2-3C/W a tipikus a kristály és a tokozás között. Processzorok szerintem ilyen téren eléggé a végletet képviselik, közel van a mag a hűtőfelülethez és nem egy fém lap van közben, mint a TO220 toknál, hanem direktben kint van a kristály felülete. Ez azért sokat javít a hővezetésen, hogy egy lépcső kimarad és szinte direktben megy a kristály a hűtőfelületre.
Értem, ezek szerint egy processzor kicsit túllövés volt. De mégsincs annyi hőlépcső és akkora különbség, hogy egy 50-60fokos borda alatt 170fokos szilicium leledződjön
![]()
Nekem van egy tápom az LM317-tel és kifogástalanul működik.
Az elkészítésnél rosszul kötöttem be, kijavítottam, és ic csere nélkül megúszta és a poti se romlott még el ![]()
Szevasz!
Beszélgessünk.. Sok-sok egymástól nagyban elütő kialakítású forma létezik a lapkától elindulva, ezek között a hőmérsékleteket nézve nagy eltérések lehetnek, és ettől még biztonságosan működnek. A processzorfejlesztések régóta nagy akadálya a keletkezett hő elvezetése, a kis lapkaméret miatt, mert azt már igen kis felületen meg tudták valósítani. A mai combos processzorok között van olyan, amelyik kapaszkodj meg úgy 1.2V magfeszültségnél felvesz 100-120A-t! Meghökkentő, de igaz. Annak idején volt egy gonosz vírus, ami tönkrette a memóriát. Nehezen hittem, utánajártam, ezt úgy csinálta, hogy a memória egy kicsiny területére folyamatos író ciklusokat generált, normál működésben ilyen nem fordul elő, ennek következtében túlmelegedett /200C/, és tönkrement. Mindezt úgy, miután ez belül zajlott, kívül nem is következett be meg nem engedett hőmérséklet. Bordahőmérsékletet említesz, csak azt nem, melyik részén. A borda óriási a felfekvő felülethez képest. Láttam infrafelvételt egy bordáról, számomra igen érdekes és tanulságos volt. Üdv: StMiklos
Sziasztok!
Egy 12V-os zselés Aksi feszültségét kellene 7,2V-ra csökkenteni. úgy hogy a terhelés csúcsokban az 5-6 Ampert eléri. Segítsetek.
Step-down konverter, másnak nincs értelme 5A mellett. Van témája is olvass utána!
Sziasztok!
Van egy tápegységem LM337-317-es párossal előerősítőnek, az a gondom, hogy ha beállítok ma +-16V-ot akkor kb 1 hónap múlva már a negatív fele 15V alatt van a pozitív meg valamivel 15V felett... Mi lehet a gond? Hiába állítom utána folyton elmászik, trimmerrel van megoldva az állítás! Fix ellenállás kellene inkább?
Nem melegszik túlságosan? Lehet hogy az alkatrészeket is melegíti, így elmászik a munkapont. (öreg alkatrész) Esetleg egy ventilátor megoldás lehet.
Sziasztok!
Azt lehet hogy az lm317 hez az 1.2v tól 25v-ig os kapcsolást építeném meg de a bemenő feszültség lehet 14.4v?Lehet vele ugyan ugy csökkenteni a feszültséget?
Bocsi........
De mi lenne, ha végigolvasnád ezt a topikot az elejétől, azután lekapnád az ALLDATASHEET-ről az adatlapját és ezt is elolvasnád, majd ezután kérdeznél. ......... csak egy ötlet volt ......... |
Bejelentkezés
Hirdetés |