Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor
 
Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 94
(#) amex hozzászólása Jan 3, 2006 /
 
Sziasztok.

Segítséget kérnék toroid trafó tekeréséhez.

A gondom az, hogy ez egy bontott trafó és nagyon sok féle bemenő feszről üzemelhetett mert 14 szál huzal van a bemenő primer oldalon. A szekunder tekercseket már letekertem, és belekeztem a primer huzalok leszedéséhez, de valószinű több darabból van össze rakva.

A trafó legnagyobb bemenő feszültsége: 200 V volt.
A kérdésem az volna hogy a sok huzalból hogy lehet egy 220-as primert készíteni? Kössem össze az összes letekert vezetéket egyetlen hosszú huzallá és tekerjem vissza? Köszi. minden tanácsot.
(#) dB_Thunder válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Gondolom az összes primér tekercs kell (tehát sorba vannak kapcsolva) a 200 Voltos üzemeltetéshez?
Ha igen akkor 200 osztva a primér menetszámok összegével, ez a menetenkénti feszültség(ez az adat kelleni fog a szekunder fesz ill. menetszám kiszámolásához).
230(mert már ennyi van a konnektorba )osztva a menetenkénti fesz-szel és +kaptuk a primér menetszámot 230-ra.
(#) deejay válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Bár nem nagyon értek hozzá,de ha 200v max szerintem kevés. Jó lenne tudni,hogy hány menet huzal kell és milyen átmérövel 220v hoz,de jobb lenne 240v ra tekerni.
(#) Norberto válasza deejay hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Főleg azért, mert néhány éven belül (talán már 2010-re) az energiaszolgáltatók itthon is be akarján/be is fogják vezetni az Európa többi részén már szabványos 240V-os feszültséget.
(#) Mate78 válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Szerintem számold le a 200 voltos primer menetszámot,oszd el 200-zal,ez lesz a primer/szekunder voltonkénti menetszám.
230-cal szorozd meg,ez a primer menetszám.A kívánt szekunder feszültséggel megszorozva kapod a szekunder menetszámot.A primer huzalátmérő a trafó teljesítményétől függ.Én tekertem már toroidot kézzel,nem éppen egyszerű.
(#) spark2 válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Huh!

Letekered, aztán visszatekered?
Akkor már nem kellett volna letekerni, hanem egyszerűen sorba kellett volna kötni a tekercseket.

A primer menetszámot meg úgy szokták meghatározni, hogy ha "P" a trafó teljesítménye, akkor 50 Hz-en akkora legyen a trafó primer tekercsének az induktivitása, hogy 230 V-on "P" mA follyon át a trafón terhelés nélkül.
Ha tehát 500W-os a trafó például, akkor 500mA-t fogyasszon terhelés nélkül.
(#) Mate78 válasza spark2 hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Akkor egy 500w-os trafónál a nyugalmi teljesítményfelvétel több mint 100w lenne,ha jól számolom.Nem sok az egy kicsit?
(#) spark2 válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Szóval ha a trafó jó állapotban van, szigetelés, meg a tekercsek nincsenek nagyon megsérülve, és nem akarsz új huzalt rárakni, akkor ne tekerd tovább, ha úgyis visszatekered.

Ha letekered, akkor jó módszer a számolás.

Aztán ha visszatekered, akkor ha úgyis 200V-os volt a trafó, akkor visszatekerheted az összes huzalt (ennek kb. 1000 Ft kilója, ha új huzalt akarsz mégis rátenni ), és pl. 24 V AC-n megmérheted, mennyi áramot vesz fel terhelés nékül. Na ennek kb. a tízszerese lesz az, amit 230V AC-n fel fog venni. Ezután szerintem még annyi menetet érdemes rátekerni, hogy a terhelés nélkül a primeren átfolyó áram annyi legyen, mint fentebb megadtam képletet, persze ha 24 V-on mérsz, akkor a tizedét kell mérned.
(#) spark2 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Jól számolod, de ez nem hatásos teljesítmény, vagyis nem hőként fog felszabadulni, hanem anélkül fogja tekerni a villanyórát, hogy neked bármi hasznod lenne belőle. Azt hiszem reaktív teljesítménynek hívják, mértékegysége nem a Watt, hanem a VA ( Volt * Amper), és a fázisjavító kondenzátorokkal ezt a teljesítményt szokták kompenzálni.

Hogy ez a 100VA kisebb legyen, lehet növelni a menetszámot, de csak addig, amíg a vasmag ablakába beférnek a tekercsek meg a trafópapír. Amennyire tudom, a trafószámítási képleteket már eleve úgy határozták meg, hogy viszonylag jó trafó jöjjön ki a dologból, és elég széles még mindíg a mozgástér, mert a tekercsek rézhuzalára először meg kell határozni az áramsűrűséget ( minél nagyobb az áramsűrűség, annál több menet tekerhető, de annál jobban melegszenek a tekercsek, és egy trafónán nincs igazán jó módszer a tekercsek hűtésére), és én olyan képleteket láttam, hogy az áramsűrűség alsó értéke az ötöde volt a felső értéknek választható áramsűrűségnek, ami szerintem elég széles mozgástér a mervezők számára.
(#) spark2 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Holnapra előveszem a képleteket, egy híradástechnikai képletgyűjteményben vannak.
(#) Mate78 válasza spark2 hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Ok ez engem is érdekelne...
(#) amex válasza spark2 hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Először is elnézést kérek mindenkitől, rosszul adtam meg a max primer feszültséget. A helyes érték 240 V . A sorba kötögetéssel az a baj, hogy a kilógó vezeték végek mind-mind különböző szinűek. és a letekerés közben csak poénból rámértem az egyik szzinre hogy melyik kábel szin egyezik meg a másik végén. Na pláne, hogy más szinű.
Ezért gondoltam arra, hogy letekerem az egészet és összkötve megnézem a hosszát, és új húzalból visszatekerném a teljes hosszt. Vagy a sok darab huzalból a letekerés után keressem a leghosszabbat és az lehet a 240 V -os ? A többi rövidebb pedig a kisebb bemenő feszültségűek?

A trafó eredeti összeszerelt mérete igen nagy 20Cm a külső átmérő. a szekunder oldal feszültsége és teljesítménye ebből adódóan megfelelő, ezért annak hosszát visszatekerem majd.
(#) vicsys válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Amex!
Minden tiszteletem a tied ha visszatekered a primert!
Én egyszer tekertem meg a szekundert 2x36V-ra (már nem tudom hány menet) de a vezeték véresre vágta kezem. Arról meg nem is beszélve, hogy a házamba többméternyi rézdrót tekergett egy napig és így is lett rajta 1-1 bog...
(#) spark2 válasza amex hozzászólására (») Jan 3, 2006 /
 
Ne kapkodjunk azzal a letekeréssel!

Tehát van egy csomó tekercs egy vasmagon.
Szerintem ha készítesz egy rajzot, amin feltünteted az összes vezetéket, azzal el tudsz indulni.
Amikor megvan az egyik tekercs eleje meg vége, arra rákapcsolsz mondjuk 5 V AC-t (akár csengőtrafóról), és azután elkezdheted megmérni a többi kivezetéseket, egymáshoz képest.
Így nem csak azt deríted ki, hogy melyik kivezetések vannak kapcsolatban egymással, hanem hogy hogyan aránylanak egymáshoz a menetszámok is. Közben mindent felírsz a papírra.
Ez is eltarthat néhány órát, de szerintem a tekercselés több ideig tart.

Csak arra kell vigyázni, hogy ha az 5V AC-t pont egy olyan szekunder tekercsre kapcsolod, ami gyárilag is 5 V-os kimenet, akkor az ismeretlen primer tekercsen meg fogy jelenni a 240 V, ami jól meg tud csípni. Érdemes a legvékonyabb vezetékű tekercseléssel kezdeni, valószinűleg az a primer, és arra kapcsolni az 5V AC-t.
(#) amex válasza spark2 hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Sziasztok.

Amennyiben lehetséges szeretnék valakivel erről ma délelőtt élő szóban beszélgetni MSN messengeren keresztül. Akkor camerán meg tudom mutatni a trafó jelenelegi állapotát is, hátha ugy könnyebb eligazodnotok.

Ha valaki tudna velem beszélni akkor vegyen fel a partner listájára. a cím: amex@freemail.hu .. Köszi
(#) spark2 válasza amex hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Én csak este a munkahelyemen szoktam most netezni, napközben egy műhelyben dolgozok.

Szerintem a trafót csak akkor kellene újratekercselni, ha pl. össze vannak verve a menetek a külsején, vagy megsütögették az elődeid, és menetzárlatos lett.
Én már mindkettő módszerrel több trafót is üzemképtelenné tettem, és olyankor már csak az újratekercselés marad.

A suliban tekercseltünk trafót, és bizony nagyon oda kellett figyelni, vagyis jó kézügyességet igényel, mert előfordulhat menetzárlat.
(#) spark2 válasza spark2 hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Előkerestem a trafóépítés képleteit:

50 Hz -re és normál vasmagra a trafó teljesítménye:

Pszekunder = A^2

ahol Pszekunder az Watt, "A" pedig a trafóvas keresztmetszete cm^2-ben

A trafók általános egyenlete:

U=4,44*N*B*f*A*10^-4 "V"

Ha f=50 Hz, és B=1.2 Tesla , akkor

N primer = 37.6 * U / A

Ha U=230 V

N primer = 8648 / A

ahol A = a trafóvas keresztmetszete cm^2-ben

Ezek a képletek a Magyari Béla - Pintér István : Híradástechnikai képletgyűjtemény című könyvben vannak.
(#) Mate78 válasza spark2 hozzászólására (») Jan 5, 2006 /
 
Letekerted már a primert?Ha nem,mindenképpen várj vele.Van otthon toroid méretezési leírásom,én is az alpján csináltam,utánanézek,aztán valahogy elküldöm.
(#) amex válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 5, 2006 /
 
Szia.
Még nem egészen tekertem le. Örülnék ha megtudnád osztani velem amit tudsz. Köszi előre is.

MSN-n az amex@freemail.hu-n megtalálsz.
(#) ih.he válasza spark2 hozzászólására (») Jan 6, 2006 /
 
En anno sokkal egyszerubb kepletet hasznaltam egy radioamator kepletgyujtemeny alapjan.
50 Hz, sima vasmag (nem toroid, stb)
Nvoltonkenti = 50 / vasmagkeresztmetszet (cm^2)
Nprimer = 0.9 * Uprimer * Nvoltonkenti
Nszekunder = 1.1 * Uszekunder * Nvoltonkenti
Anno szakkozepben az en trafom 0.1 volton beluli pontossagu volt a nevleges terhelesnel, egyedulikent A tobbiek a hivatalos kepleteket vettek elo, B-t valasztottak a vashoz, stb, tok erdekes eredmenyeket produkaltak (terheletlenul 1.5 * szekunder fesz, terhelve, meg fele volt )
(#) ih.he válasza Norberto hozzászólására (») Jan 6, 2006 /
 
Hat en anno azt olvastam a halozati feszrol, hogy nalunk meg nehany helyen 220 V, masutt (Angliaban azt hiszem) 240 V volt a szabvany, aztan a kompatibilitas miatt a ketto kozeperteket valasztottak, igy lett a 230 V az europai szabvany. Aztan ezen szerintem nem is akarnak valtoztatni, elvegre mind a 220, mind a 240-re meretezett eszkozok birnak mukodni 230-rol. Miert emelnek meg 240-re? Olvastal errol valahol?
(#) amex válasza ih.he hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
Hello mindenkinek.

Nos hát mivel ennek a trafónak a tekerésében senki nem tudott segíteni, Szeretném ha megpóbálnánk úgy hogy megadom a teljessen üres toroid mag pontos méreteit és aki tud segítsen abban hogy erre egy 230 V-os primer tekercset tudjak készíteni (1 mm es huzalból), és 2*40 V (1,5 mm-es huzalból) ,+2*15 V (? mm-es huzalból) Sekunder tekercset. A trafó úgy volt eredetileg meg tekerve hogy kb 500 W-os volt. Ezt az értéket tartani szeretném. Nos aki ért a toroid trafó méretezéséhez kérem írjon. Köszönöm
(#) _JANI_ válasza amex hozzászólására (») Jan 13, 2006 /
 
Kell a magkeresztmetszet, és a gyűrűsmag belső átmérője, nameg rengeteg türelem.
Valamint
Idézet:
„Célszerszám a toroid tr primer tekeréséhez”
.
/Ez egy bontott nyákból lett elkészítve, méreteit a toroidmag mérete határozza meg/

Persze egy
Idézet:
„Trafószámítási táblázat 1-2”
is jól fog jönni a méretezéskor :yes:

& Csa halkan megjegyzem, a toroid kiszámitása megegyezik a lemezvasas trafókéval, csak a tekercselésben tének el egymástól! &
(#) amex válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 13, 2006 /
 
Szia. A " célszerszámot" ismerem ez egyszerű vetélő.

A táblázattal kapcsiban pedig az volna a kérdésem hogy feltudnánk-e venni egymással a kapcsolatot?

MSN-n, vagy Skype-on?

Msn-n a címem amex@freemail.hu

Ha van rá lehetőséged légyszi vegyéál fel a partner listádra, hogy meg tudjuk beszélni ezt a méretezést, mert nem értem. Köszi.
(#) _JANI_ válasza amex hozzászólására (») Jan 14, 2006 /
 
Pedig szinte az összes trafószámítám megtalálható a topic-ban.

Plédául ez egyszerü: (#7234) ih.he . Ez inkább a lemezmagos trafókra igaz.

A teljes: (#7117) spark2. Ezzel bárnilyen gerjesztésű és frekvenciályú trafó kiszámítható. /SI vaslemez, Hiperszil, stb./

Lehet, hogy egy kiszámítási példával könyebben meglehet érteni a képletet.
(#) szabi83 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 15, 2006 /
 
a trafóvas keresztmetszete -t hol kell mérni ??


EI -s trafó, at-s tápból bányásztam.
(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 15, 2006 /
 
pl a csévetest közepén ami átmegy...Szélesség*vastagság
(#) sasorr hozzászólása Jan 30, 2006 /
 
Sziasztik!Megépitettem életem első TDA2030asát és állatul szól de szeretnék olcso venni toroid tekercset.Ha van otletetek az sokat segitene
(Budapesti vagyok)én 100VAosat tudok 4300FTért vagy ez drága ,amugy 1,5-2A kell mindenféleképp:applause
(#) vicsys válasza sasorr hozzászólására (») Jan 30, 2006 / 4
 
Részemről:
TOROID-VILL BT.
2471 Baracska Tel./fax. (22)454-045
Kassai u. 24. Mobil: 30/419-1811
e-mail: toroidvill@freemail.hu

==============================================


Hálózati toroid transzformátorok ismertetése:
- A transzformátor szekunder feszültségét a megrendelő határozza meg
- Kérésre a tekercset és a vasmagot impregnáljuk
- A tekercsbe 133C-os hőbiztosítékot építünk be (kérésre hőkioldó)
- Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák

A transzformátorok jelzéssel vannak ellátva és a megfelelőségi nyilatkozatról
másolat kérhető.



Árlista
Típus Névleges teljesítmény Átmérő-magasság (mm) 1-3 db 4-30db
NT25 25VA 82x30 2100,- 1720,-
NT50 50VA 82x38 2600,- 2050,-
NT80 80VA 95x38 3100,- 2518,-
NT100 100VA 105x38 3300,- 2943,-
NT150 150VA 105x54 4200,- 3457,-
NT200 200VA 108x50 4800.- 4200,-
NT250 250VA 115x52 5400,- 5024,-
NT300 300VA 120x53 7100,- 5630,-
NT400 400VA 7900,- 6386,-
NT500 500VA 9150,- 7250,-
NT600 600VA 10200,- 8640,-
NT800 800VA 11300,- 9820,-
NT1000 1000VA 15300,- 11900,-
NT1300 1300VA 17300,- 13800,-
NT1500 1500VA 19400,- 15700,-
NT1600 1600VA 20500,- 16700,-
NT1800 1800VA 23000,- 18800,-
NT2000 2000VA 25500,- 20800,-
NT2500 2500VA 28500,- 22600,-
Harminc darab fölött az árak egyedi megegyezés szerint alakulnak.
Lefogató készletet külön tudunk adni . Ára 200ft.+ÁFA
(#) (Felhasználó 924) hozzászólása Feb 21, 2006 /
 
Hello! Egy TDA 7265-ös erősitőt szeretnék egy toroiddal működtetni, azaz szükségem lenne egy +-15V-os toroidra. Ha az erősitő 2x25W-os akkor a frafónak mekkorának kell lennie 100W elég? És még olyan kérdésem lenne hogy kb az ára mennyi lehet ilyen trafónak? Köszi előre is!
Következő: »»   1 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem