Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   64 / 137
(#) BZoli94 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Hm. Érdekelhet. Gondolom nem versz át. Leghamarabb jövőhéten lenne esedékes, mert most a pénzemet egy aksitöltőre áldoztam, és még be akarom fejezni. Pontosan mennyit kellene utalnom, hogy feladd a 2LED-et? (Sima levélben elmegy, SZTEM! Elég sokat postáztam már az utóbbi években, de nagyobb dolgokat...) Meg tudunk egyezni?

Milyen időzítést használsz? PIC?
(#) Sir-Nyeteg válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Chipcad ára, plusz a posta.hu dijszabása szerint. Én nem keresek rajta semmit, te meg nyersz a futár-posta különbségen.
Digitális grillezős mikrót építettem át. Így gyári időzítése van. Grill gomb: grill, mikro gomb: uv ledek.
Nem verlek át, van pár referenciám
(#) BZoli94 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Úgy jó lesz, ha 2500Ft-ot küldök el neked? Nem tudom, hogy pontosan mennyibe fog kerülni, de sztem egy sima borítékban is eljön, ami nem sok. De max. kb.400Ftkörül megvan. Ha jó neked, akkor, majd szeretnék kérni egy bankszámlát, névvel.... Jövőhéten küldeném. Üdv
(#) tomahawk hozzászólása Ápr 20, 2010 /

Itt is érdemes vásárolni UV ledet:Superflux UV LED
(#) diablox hozzászólása Ápr 26, 2010 /

ma megrendeltem a 24db

5 chip-es UV Superflux 7,6x7,6mm 13.000mCd
-es ledeket
van ithon 35VA-s trafóm 2x9 voltos az a kérdésem lenne hogy mennyit hogy kössek össze és mennyi előtét ellenállással
(#) Frankye válasza diablox hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

(#) kyrk hozzászólása Máj 6, 2010 /

Hali!

Vettem E-bayrol 3W-os LEDet, 2 db-ot. Nos a megadott adatok szerint a LED csak 2,6W-os, a valosagban pedig kb 2,4-2,5W-os 1db LED.

Eleg brutal fenye van 660mA-en is. Meglatom majd mire lesz jo. Veszek valami lencset mert tul szeles a latoszoge.

Olyan levilagitot akarok aminel 1 pontban vannak a LED-ek, igy jobb lenne a szoraskepuk. Nem tudom a 6W eleg lesz-e. A mostani scanneremben 4db 1W-os van, de az csak kb 15*15 feluletre jo szerintem. Lehet az 1W-osokat is kiszerelem es akkor mar 10W-al vilagithatnek.

Nem tudjatok hol lehet 3W-nal nagyobb UV ledet kapni?
(#) gydanee válasza kyrk hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Nekem 3 ilyen LED van a levilágítómban, kb 8 percel szoktam világítani, a NYÁK nagyságától függően. Jó kis LED-ek, Chipcad-ban lehet kapni.
(#) sleve hozzászólása Máj 20, 2010 /

A kovetkezo parameterekkel rendelkezo UV led alkalmas ilyen levilagito keszitesehez?
- Fényerő: 320mcd
- Szín: UV
- Fény hullámhossza: 390...397nm
- Max. áram: 20mA
- Nyitó feszültség: 3,3...3,5V
- Sugárzási szög: 25fok
- Víztiszta tokozás
- Meret: 5mm
(#) Zoli_bácsi válasza sleve hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szerintem nem. Sőt Ledes levilágítónak sokkal rosszabb a hatásfoka, mint a fénycsövesnek. Szerintem.
(#) Sir-Nyeteg válasza sleve hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Alkalmas lehet. Kb 1*1cm-es négyzetekben elhelyezve. Azaz egy 10*16cm-es nyákhoz kellhet vagy 160darab. Anyagilag jobban megéri a Powerled, vagy a neon. Olcsóbban kijössz!
(#) kyrk válasza kyrk hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Kiprobaltam a LED-eket. Sajnos folia hijjan papirra nyomtattam ki a rajzolatot. Kalibracios menetek utan kb 27 perc jott ki levilagitasi idonek. Az elkeszult nyak nagyjabol jo lett. Picit lehetett volna jobb is mivel a szelen a levilagitas nem lett tokeletes, de ezt en a papirnak tudom be.

Minden esetre meg vagyok elegedve vele. Legkozelebb majd foliaval is nyomok egyet mert a 27 perc papirral picit sok nekem bar meglepodtem, hogy sikerult. Mert igy sportoltam egy laser nyomtatot. Sajnos csak tinta van a kornyeken.
(#) ativagyok hozzászólása Jún 8, 2010 /

Sziasztok!

Félig-meddig kész vagyok az UV-LED-es világítommal. Üveget szeretnék egy fa doboz tetejére. Ebben egy kicsit bizonytalan vagyok az UV áteresztő-képesség miatt. Egy szkennerből szedtem ki egy üveget, ami legtöbb esetben kvarc-üvegből készül. Próbáltam összehasonlítani az UV-áteresztő képességet egy sima üveggel. A "mérés" a következőképpen zajlott:
A megvilágítónak szánt panel tápbemenetét egy feszültség-mérőre kapcsoltam, majd kitettem a napra. Főlé helyeztem egy üveget, majd a szkennerből kiszedett üveget és közel azonos mértékben volt feszültség esés.
A kérdésem az lenne, hogy helyénvaló-e ez a mérés? Ezek szerint a szkennerben nem kvarcüveg volt ?
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) J-O-E válasza ativagyok hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Előfordul hogy sima üveget raknak scannerbe fénymásolóba nem kvarc üveget.
Ez ne ilyeszen meg ettől még ugyan olyan jól fog működni esetleg a vastagság befolyásolná 1cm vastag üveg már növelné a levilágítási időt de az sem gond.
Csinálj tesztet és meglátod.

Esetemben a szkennerből kiszedett üveg 0.4mm-es vastagságú. Nem növeli túlságosan a megvilágítási időt az, hogy a sugarak 50%-át elnyeli ??
Esetleg vásároljak plexit ?
(#) vicsys válasza ativagyok hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Világ életemben mindig sima üveget használtam. 3,5 és 6 perc közötti idők jöttek ki.

Akkor marad a sima üveg
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) gabi20 hozzászólása Jún 16, 2010 /

Sziasztok NYÁK levilágító berendezést szeretnék építeni. Van nekem itthon egy kombinált lámpa, ez 2 infra és egy UV csövet tartalmaz. Mellékelek róla néhány képet és bekötési rajzot. A kapcsrajzból látszik hogy az UV cső csak akkor világít ha az infralámpa is világít. Így viszont nagyon sok hő termelődik. A kapcsolást úgy szeretném átalakítani, hogy csak az UV fénycső világítson, tehát az infracsöveket rövidrezárnám. Ez így lehetséges, esetleg az ellenállás értékét meg kell növelni? Gyújtótekercs vagy egyéb indító áramkörök nem szükségesek hozzá? Előre is kösz
(#) vilmosd válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
Itt az a problema, hogy a kvarc cso elotetje a ket ellenallas. Meg lehet csinalni, hogy kivaltod az ellenallasokat egy elotet fojtoval, ami a kvarc cso teljesitmenyehez igazodik.
Udv Vili
(#) gabi20 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Szia!
Én úgy gondoltam hogy voltmérővel megmérem hogy a 27 kohmos ellenálláson mekkora a feszültség, aztán ezt egy feszültségosztóval előállítom. Mindenképp szükséges használni fojtótekercset?
(#) vilmosd válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Hali
Nem ajanlatos, mert ezek az infrak es az ellenallas is par 100 wattosak. Keress valamilyen HGL fojtot es kosd ele. Nem art megnezni hany wattos a cso, es ahoz valasztani a fojtot.
Udv Vili
(#) gabi20 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Akkor megpróbálok szerezni hozzá való fojtótekercset. Köszi a segítséget
(#) prst14 hozzászólása Jún 24, 2010 /

Elkészült (igaz már vagy 1 éve =) ) a levilágítóm ,gondoltam teszek fel képeket róla...

Üdv

KÉPEK ! =)

(#) naro hozzászólása Júl 2, 2010 /

Tisztelt Fórumozók!

Beleolvasva az eddigi hozzászólásokba, az alábbi kérdés merült fel bennem: hogyan lehetséges az, hogy a legjobb eredményt a germicid csövekkel lehet elérni amikor annak a fénynek a hullámhossza messze eltér a kívánatostól? Én mondjuk 125W Hgli lámpát használok búra nélkül és eddig hiba nélkül dolgozik max 5 perc a világítási idő, de áttérnék a nagyobb panelok miatt egy csöves vagy ledes megoldásra. Viszont eddigi olvasmányaim alapján a blacklight csövek lennének a legjobbak, alias bankjegy vizsgálóban lévők mert a fényük az UV-A tartományba esik ami ugye (lásd http://hu.wikipedia.org/wiki/Ultraibolya_sugárzás) 315-400 nm, az én pozitiv20 lakkomon meg az áll, hogy 360-410 nm az optimális.
Ez nem tűnt fel még senkinek csak nekem? Valamitől ezt nem erősítette még senki meg, amit nem értek miért? Nem akarok fölös köröket futni ebben a témában, azért inkább megvárom hátha van konkrét tapasztalat vagy valami tudás ez ügyben.
(#) vicsys válasza naro hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Azt hol láttad, hogy germicid csővel lehet a legjobb eredményt elérni?

Valahol a téma elején. de egyébként a kész levilágítókban is ezeket a fénycsöveket lehet látni.
(#) Sir-Nyeteg válasza naro hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Én világéletemben ledeztem Cree UV led 395-400nm hullámhosszú fényt bocsájt ki.
Legjobb a hasonló tartományú 3-5mm-es UV ledek, de azok sajnos kis területet világítanak be, így sok kell belőle. Hgli melegszik, pazarlós, kell hozzá fojtó is, ésbe kell melegednie. De rengeteget lehetne még beszélni erről. Általában valaki leteszi a voksát valami mellett, aztán átpártol másra, ha megunja. Próbáld ki valamelyiket.
Én ha lehet akkor napot használok. Ha nincs, akkor Cree led.
(#) vicsys válasza naro hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Te, az nem germicid. Az olyan UV cső amiben nincs fénypor. A kisugárzott fény hullámhossza 350~410nm. Ezzel szemben a germicid cső (amit csírátlanításra használnak) inkább a 250nm-es hosszon adják le a teljesítmény zömét. Persze lehet használni germicid csövet is, de szemre-bőrre és élő szövetre veszélyes!

Na akkor eddig a Cree led a leg szimpatikusabb. Nekem a Hgli eddig tök jó volt, de kinőtte a panel méreteket. Kettő lámpát nem akarok használni, hogy a felületet növelhessem meg valóban meleg meg nehézkes stb. tehát itt az idelye váltani. Cree ledeket ismerem, bár az UV fényűvel nem volt dolgom még. Már csak az érdekelne, hogy hány darab kell adott felület jó megvilágításához. A germicid csöveg tényleg nem jók, de én úgy láttam a gyári kütyükben az van. Persze lehet, hogy tévedek. A ledek talán kicsit drágák még. UV fénycső 4x4w esetleg? így nem próbálkozott senki még?
(#) _JANI_ válasza naro hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Következő: »»   64 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem