Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Köszönöm a válaszokat! Ha a trafók meglesznek majd, eldől, melyik legyen a kettő közül.
Ez a táp nekem is tetszett, kényszeresen próbálok minnél kisebbre csinálni mindent, nagyon kis kompakt meg okos kis kapcsolásnak tűnik. Ennek a kapcsolásnak mennyi lehet a max be- és kimeneti feszültsége?
Hát így azt most csípóból meg nem mondom neked, inkább proli mestert kellene megkérdezni, de 27V AC-t biztosan elvisz, a barátomnak építettem egy dual - tápot ebből, mái napig tökéletesen működik, és beváltotta a feléje fűzött reményeket. Bővebben: Link
Bővebben: Link ![]() Mondjuk így a kapcsi rajzot nézve szerintem egy két értéket át kellene számolni, ha nagyobb feszre akarod, de azért jó kis táp ez, nekem nagyon tetszik, van benne DC-off, termikus védelem csati a nyákon, lehet FET-es és tranyós is az áteresztő fokozat, max áram-fesz finom állítás a panelon, szóval elég sokmindent tud a méretéhez képest és igen jók a paraméterei, én sajnálom, hogy nem nagyon népszerű, bár a jót nem is kell reklámozni, ez igaz.
Attila86:
Hali. Gondom lenne a kapcsolóüzemű tápommal (40V 10A) Üzemeltetek róla egy PIC-t. Véletlen a + és - összeér, tehát zárlatolom a tápot. Amikor szétveszem, a PIC-nek lőttek. Talán mert amikor elhárítom a zárlatot, akkor hirtelen nagy feszültséged ad, és csak aztán a megadottat?
Nem szabadna ilyet tennie. Én még nem tapasztaltam ilyesmit, bár nem használtam még róla PIC-et. Ennek kiderítésére tárolós digit szkóp kellene, ami nekem nincs.
Hello!
Teszteld le egy olcsó, akármilyen TTL IC-vel...kellemetlen tulajdonsága ez a tápoknak, oktatják is, hogy a sorrend: -tápot kikapcsolni, -zárlatot megszünteni, -tápot be. Ám nem kell ide tárolószkóp, egy diódás kondenzátoros kombinációval lehet tárolni a csúcsfeszültséget, "gyorsan" rámérve láthatod, hogy mekkora volt a túllövés. (peak and hold)
Szia!
Én egy RS vagy JK tárolóra gondoltam elé egy komparátorral, bár a legelegánsabb akkor is a digit szkóp lenne. ![]()
Valóban nagyon elegáns lenne ha több százezer forintot tudnánk költeni a kis laborunkra ! De sokunknak már egy komolyabb multiméter megvétele is problémát okoz, nem hogy egy digi szkóp...
De ésszel sok mindent meg lehet mérni... Medvénél a pont.
Pontosan, ezért mondtam hogy nekem sincs.
![]()
Ugyanez volt már Nekem egy bizonyos LED-el. Zárlat, zárlat megszűnt, dióda kiégett. Viszont próbáltam más diódával, azzal nem. (lehet hogy az első nem bírta a még egy pillanatra sem a magasfeszültséget)
Mondom, ilyet nem szabadna hogy tegyen a táp. A gyors szabályozásnak, a kimeneten a párhuzamos elkó és fóliakondinak, illetve a soros induktivitásnak ezt igencsak meg kellene akadályoznia.
Most tényleg nem tudok ilyesmit méricskélni mert a PIC-es panelmérőm van most kínpadon, de ránéztem gyorsan egy sima szkóppal a kimenetre hogy mi történik a zárlat megszüntetése után. A feszültség gyorsan ugyan, de szemmel azért igencsak követhető sebességgel növekszik vissza. A szabályozókör pedig az emberi szemnél sokkal gyorsabb, szóval nem nagyon tudom elképzelni hogy ott tüske lenne. Bár természetesen ezt kizárni egy ilyen primitív 'méréssel' nem lehet. De mondom, a kimeneten lévő kondik és a soros induktivitás ezt mindenképp meg kell hogy akadályozza.
Sziasztok!
Időközben felmerült egy apró hiba a 2.7.1-es verziójú labortápnál. Mégpedig az, hogy a legkisebb beállítható áramkorlátot nem lehet 20-30mA -nél kisebbre állítani. Ez a hiba nagyon egyszerűen orvosolható. Az R23-as ellenállást egyszerűen forrasszuk ki a panelből, az R12-es ellenállás értékét pedig növeljük meg 5,6kohm-osra. Üdvözlettel: Pioneer
Akkor az én megépítésemben lenen a gond ezekkel?
Nem akarok mondani semmit mérési eredmények nélkül azon felül, hogy a tápnak ilyet nem szabadna tennie, mint írtam ezt több alkatrész is megakadályozza.
kinél-hogy
![]()
Hello!
Ha szeretnék egy kettős labortápot, akkor a két panelt működtethetem 1db 2 kivezetéses toroidról(2x24v)? Most az edison14 féle tápot szeretném megépíteni. Ez lesz az első!! ![]() Erről szeretném majd az erősítőmet is kipróbálni, ha lesz. Hogyha Alkotó féle feszültség és árammérőm lessz. akkor van jobb megoldás mint +2db 2x9v-os trafót berakni? Nagyjából összeszedtem már mi lesz a dobozban, szóljatok ha valami hiányzik: -toroid, hűtőborda -segédtrafó a mérőknek + mérők -kapcsoló a 230V-os és a 24v-os oldalakra -jelzőfény a 24v-os ágba -banán és 230v-os csatlakozó biztivel mondjuk valami olyan még jó volna ami el kezd világítani, ha működik az áramkorlát, de ez ilyet nem tud. Kössz mindent. ![]() Üdv Idézet: De bizony tud! Van áramkorlátot jelző LED! Olvasd el figyelmesebben a cikket! „mondjuk valami olyan még jó volna ami el kezd világítani, ha működik az áramkorlát, de ez ilyet nem tud.”
:pirul: igaz is, ott pár szó kimaradt.
![]() Ennek ellenére a többi kérdésemmel kapcsolatban esetleg tudnál segíteni?
Szerintem, mindent össze írtál, ami kellhet, de ha valami hiányzik, akkor menet közben majd kiderül! Egyébként én is megépítettem a kiszemelt tápot! Szerintem elég pontos, és stabil kis kapcsolás!
Ok, kössz, viszont akkor a transzformátorral kapcsolatban még miníg áll a kérdés.
Idézet: „Ha szeretnék egy kettős labortápot, akkor a két panelt működtethetem 1db 2 kivezetéses toroidról(2x24v)?” illetve: Idézet: „Hogyha Alkotó féle feszültség és árammérőm lessz. akkor van jobb megoldás mint +2db 2x9v-os trafót berakni?”
Első kérdésere a válaszom igen. A másodikat majd megválaszolja valaki "illetékes" mert én nem ismerem Alkotó mérő műszerét.
Ugyan elem nem volna jó, mert váltó fesz. kell neki, de ahhoz nem kénem megbontanom a trafót, hogy tekerhessek rá?
Vajon miféle vezetéket lenne jó használni a dobozon belül? esetleg hangszóróvezeték jó?, ti milyet szoktatok, milyen átmérővel?
1Nos azért nem jó az egyenfesz, mert a váltóból állítja elő a szükséges -5v-ot.
2Pont azt kérdeztem, hogy 1 trafón 2 különálló secunderrel lehet-e, és te pont azt mondtad hogy igen. ![]()
Nos miért is vonod le azt az 5v-ot? Az teljesen más tészta mert az csak a panelmérőnek kell. Egészen más! 9v-ból lesz 5v meg -5v a panelmérőnek.
A 24v váltóból 33.8v lesz kb, majd ez esik a főpanelon minenfelé, és így a végén kijön a szabályozott feszültség ami szerintem legrosszabb esetben is eléri a 28v-ot, persze nem tudom, de az van a leírásban hogy max 25v legyen a sec. és ekkor 30v jön ki, így ettől a 24v sem maradhat el jelentősen. ![]()
Oooo
![]() Nos most az ICL-es mérőről van szó, és a panel működéséről részleteket nem igazán tudnék mondani, mert mint említettem volt, ez az első, így mint kezdő nem látom még át az egészet. ![]() Viszont ha tudnál tippet adni a vezetékekhez annak örülnék.
Azt ajállom hogy ne haladja meg az áram sűrűség a 10Ampert/négyzetmiliméter!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |