Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   869 / 4025
(#) dudzsi hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok.
Van nekem egy fólia kábelem amihez csatlakozot keresek. 1mm-enként vannak az érintkezök. Hol lehetne venni ilyet és mi a neve mert sehogy nemtalálom.
(#) kopaszs hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok egy kis egy kis segítség kellene megépítettem a belinkelt forrasztóállomást volt gond a kijelző panellal de megépítettem újra.Az a helyzet most világít a led amikor kell fűt a páka amikor kell szerintem mondhatom hogy a kijelző is működik de még is ezzel lenne most is a gond egy kis segítség kellene.A hiba:bekapcsolom a készüléket világít a kijelző 001 mutat de hiába tekerem a helitrimmert csak 19 ig megy fel.Mi lehet a gond?
(#) David.zsombor hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok építettem egy két ledes villogót fel is tettem a ki mit épített be.egy ideig minden jó volt aztán egyre gyorsambban villogott és már csak világított.Mit cseréljek ki a kondit vagy a tranzisztort?
(#) Axel hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok!

A BC 182-es adatlapjáról hogyan tudom leolvasni, hogy 5Vos CE feszültségnél 90 mA-es kollektoráram mellett merkkora az áramerősítés?

Köszönöm szépen!
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ja és a 10K-s Smd ellenállat miért csak 8k?

Gondolom ennél a kapcsolásnál a 10k-s ellenálláson keresztül töltődika kondi ha ezt nagyobbra cserélem növelhető a villogások közti idő? azt tudom h a villanás nem lesz hosszabb a kondi kapacitésa miatt itt a rarjBővebben: Link
(#) mex válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ellenőrizd az elkók polaritását, helyesen vannak.e beültetve az áramkörbe.
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 13, 2010 /

Üdv, egy elég egyszerű problémába ütköztem. Annyi segítséget szeretnék kérni, hogy a motormba, ami van CDI gyujtás, ennek a jeladója ad ki 12V körüli feszültséget. Ezt szeretném felhasználni, de úgy kellene, hogy csak minden második jelet adjon ki. Tehát mint ahogy a motorok gyujtása működik. Minden második jelre ad szikrát. És ha ezt meglehet oldani, akkor még a végére kellene egy kapcsoló tranzisztor, ami egy mágnesszelepet kapcsol az akkumulátorról. De még úgy is jó, hogy ami a CDI vezérlőből jön ki 100valahány volt a gyujtótrafóba, ezt leválasztani valahogyan és akkor egy kapcsolással vezérelni a kapcsoló tranyót. Reméllem érthető voltam.
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok!
Van nekem egy KENWOOD KRF-V5050D házimozi erősítőm.
csak az a gondom, hogy az egyik oldala kihalt (gondolom végfok)
meg is találtam benn két ic-t STK-413020A,
STK-412020A
Az lenne a kérdésem, hogy honnét tudnék szedni leírást a végfokokrol?
És ki tudnám e mérni, hogy a 2 alkatrészből melyik halt meg?
Az alkatrészek adtlapjainak a likjeit megköszönöm és a trovábbi segítséget is.
űdv szabii
(#) labu01wx hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy MAXIM 232 cpe+ feszültségduplázójához és inverteréhez milyen típusú kondi(1 µF ) kell: kerámia, fólia, elko?

232.png

(#) vilmosd válasza labu01wx hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hali
Jo az elko csak a polaritasra es a feszre figyelj. A 232A-nal sima keramia 100 nF.
Udv Vili
(#) labu01wx válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Köszönöm a választ.
Az elko jó vagy az A jó?

Ha Neked MAX232 van akkor 1u/25V elko, ha MAX232A akkor 100nF tarcsa.
(#) labu01wx válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Nekem ilyenem van: link.
Szerinted ez melyik?

Ez sima MAX 232. A CPE a 0-70 C° es DIP tok-ot jelenti. a MAX232ACPE az A-s ami 100nF kondikkal mukodik.
Udv Vili
(#) peter1995 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Hello.Jól túlbonyolítottam.Ez így működne olyan képpen hogy más a trafók kimenő feszültsége és így változtassam az erősítő 4 illetve 8 ohm-on való üzemeltetését?Egy 3 állású kapcsolóval lehetne választani hogy melyik trafó(kon) legyen a fesz.Elvileg nem 4 trafó hanem 2 2sec.tekercses trafó lesz.
A bisztik előtti kapcsolók nem lennének.
(#) Bago hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok!

Lehet, hogy nem pont ebbe a fórumba való a kérdés, de a tagok szakértelmében bízva felteszem.

Mi az összefüggés televízió vagy monitor esetében a felbontás és az aspect ratio között? Eddig senki nem tudta értelmesen elmagyarázni nekem.
(#) David.zsombor hozzászólása Máj 13, 2010 /

Oks bocsi az enterért de ha csak az ellenállások értékét változtatom akkor csak a villanások közti idő lesz hosszabb maga a villanás nem mivel azt a kondi értéke határozza meg.Jól mondom?
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ja és a villogó megjavult reggel nem akart sehogyse működni és most megint szépen működik.Ezt nem értrem
(#) kadarist válasza Bago hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Az aspect ratio a képoldalak egymáshoz mért arányát adja meg.
Aspect ratio (image)
(#) Bago válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ezt értem, de miért van az, hogy pl. az SVCD formátumnál a sorok száma jóval több, mint az oszlopoké, mégis jól jelenik meg a képernyőn.

Konkrétam most azért kérdeztem ezt, mert set top boxszal vettem föl az M1-ről HD adást. A fájl tulajdonságaiban 1440:1080 szerepel, ami megfelel a 4:3-nak, de a kép mégis szélesvásznú, vagyis nem 4:3-os.
(#) Axel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Üdv!

Azt én is megtaláltam sőt a diagramját is De ott 10 volt CE fesz.-re olvasható le az adat én pedig 5V-al szeretném használni. A 100mA-re vonatkozó bétát is megtaláltam de úgy tudom a kollektoráram változásával változik a béta is így nyilván nem ugyanannyi 90mA-re mint 100-ra. Az érdekelne engem, hogy honnan tudhatom meg 90-mA-re. (Vagy akár 75-re, 50, 42-re stb...)

Köszönöm!
(#) vilmosd válasza Bago hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Egyszeru a dolog. Maga a film szelesvasznu (aspect ratio= 16:9) viszont az adas normal 4:3. Az adasban a aljan es a tetejen fekete savot tesznek bele, igy megmarad a 4:3.
Udv Vili
(#) vladcepes hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok.
Még új vagyok itt(tetszik az oldal),na meg kezdő is.
Kérdésem lenne,hogy van egy 4,5V-os 500mA os telefontöltő és erre szeretnék kötni egy

Bővebben: Link ilyen ledet úgy tudom hogy 3,5V-os és 20mA os.
Az a kérdés hogy mekkora ellenállást kéne rakni neki?
Most egy 51 ohmosat raktam rá.Az jó így? Előre is köszöntem a választ.
(#) roland0327 válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia. Itt megtudod, hogy jó-e.

Üdv.Roland0327
(#) maTaKee válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Pontosabban itt!
(#) Axel válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia!

Igen, megfelelő az ellenállás értéke.
(#) vladcepes hozzászólása Máj 13, 2010 /

Köszönöm a válaszokat meg a linket. Beírtam és tök jó.
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 14, 2010 /

Jóestét, Valaki tudna segíteni, hogy 100V körüli feszt hogyan tundék el választani galvanikusan? Optocsatolónak sok a fesz. esetleg előtét ellenállással, vagy fesz. stab. IC vel lehetséges, hogy jólegyen az optocsatolónak?
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Ezt a falba verőst( nem akartam) :worship:
(#) kadarist válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Ez egyenfeszültség? Vezérlést kellene átvinned ezzel a feszültséggel?
Következő: »»   869 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem