Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   872 / 4025
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Kezdő vagyok, légyszíves magyarázd el, hogy ez mit jelent!
Idézet:
„Mekkora terhelés van rákötve?”

Jah, és még valami:
Ha egy diódát kötök egy egyenirányító, és a szűrőáramkör közé, és véletlen összecserélem a -/+-t a diódák előtt, az megvédi az áramkört?
Kb így gondoltam:
Trafó--Egyenirányító (+) ---->|------Áramkör---Fogyasztó
Trafó--Egyenirányító (- ) ----|<------Áramkör---Fogyasztó
(#) hackerfish válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Ok. Ha jól értem:
12V-os stabilizátorra (kimenete 12V) rákötök 14V-t, akkor a terhelés 2V?
(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

A stabilizátor kimenetére van valami kötve, vagy a levegőben lóg? Ha nincs rá kötve semmi, és úgyis melegszik, akkor rossz a stabilizátor.
(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Itt a stabilizátor kimenetére kötött fogyasztó (LED) a terhelés. Tehát a terhelés egy fogyasztó (ellenállás, izzólámpa stb.), amin áramot folyatunk át, és az átfolyó áram munkát végez (hőfejlődés, fénykibocsájtás).
(#) mhatalyak válasza mex hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Az jólenne, köszi!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia.Megvettem ma hozzá a cuccost.Az a tekercs ami ott van a rajzon,az kb úgy néz ki mint egy nagyobb méretű kondi. így van? A másik hogy nem volt csak 220uH 1Ah ezzel lehet helyettesíteni? Vagy mi történik ha így kisebb az Ah-ja?

Üdv.
(#) mex válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Itt van:
(#) djhua hozzászólása Máj 14, 2010 /

Elkeszult ma a TDA2050 erositom . Mikor bekapcsolom jol mukodik .. semi baj .. elsore ment . Csak egy baj volt az egyik 1000µF kondi nagyon melegedet es kezdett puposodni.... vajon forditva raktam volna ? az lenne a baj ?
A rajz (Fájlmelléklet) !! A C3-rol van szo , en ugy forrasztottam hogy a "+" laba megy a Tda 3-as labahoz

untitled.jpg

(#) Müszi válasza djhua hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Az úgy bizony forditva van!
(#) saraha válasza djhua hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Naná,hogy púposodik.
Nyílván rosszul raktad be!
Láthatnád,hogy a rajzon is a kondi pozitív fele a pozitív tápághoz(V+) csatlakozik nem GND-re.
(#) vilmosd válasza djhua hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Hali
Az elko pozitiv lab termeszetesen a poziv tap es a GND koze kellene tenni. Tehat elko + az 5. labra, elko - a 3. labra.
(#) djhua válasza Müszi hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Na oky . Koszonom szepen , teszek egy mast ahelyet . Jo estet
(#) djhua hozzászólása Máj 15, 2010 /

Ma vettem eszre az erositonel (TDA2050) hogyha rakotom a bemenetelt nagyon zug es ha leveszem szuper csendes. Vajon miert ? legyszi segitseteg
(#) BZoli94 válasza djhua hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia! Én nem értek hozzá, csak 1ötlet. Nem lehet, hogy árnyékolás hiányában szenved valahol, ahol kellene, hogy legyen? Szerintem használd az ékezeteket és nem lesz gond! Üdv
(#) mormogipapa hozzászólása Máj 15, 2010 /

Helló
Egy hülyének tűnő kérdésem volna. Hány voltig számít gyengeáramnak 44 vagy 48?
(#) kadarist válasza mormogipapa hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Helyesen: törpefeszültség. Váltakozó áram esetén nem nagyobb, mint 50V, egyenáramnál pedig 120V-nál nem nagyobb névleges feszültség.
Forrás: Bővebben: Link
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia!

Működik!
Csak van egy két megoldandó probléma vele.
Az egyik, hogy nem felváltva villognak hanem az összes egyszerre. Ez úgy néz ki hogy rádugom a 9voltra és elhalványul, elkezd világítani, ilyenkor elég halvány, majd erősebben világít stb. Viszont ezt véletlenszerűen csinálja. De ez nekem így is tettszik. Ha nincs rá megoldás ennek is örülök.

A másik: lehet azt hogy 12v-ra dugom rá?? Mert elég halványan világítanak. Szerintem lehetne azt is hogy az ellenállásokat kisebbre cserélni de egyszerűbb a 12v. Viszon az IC-nek ez nem tesz rosszat???

Ja, és trimmer helyett 220K ohmos ellenállást tettem. Ha gyorsabban szeretném a villogást kisebbet tegyek ugye?

(Ha gondolod levideózom.)

Üdv. (Már látom az alagút végét )
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Hello!
Igen, nézhet úgy ki, mint egy kondi. De kiss kevered a fogalmakat. Az (A) Amper, az áramerősé mértékegysége. Az (Ah) Amperóra, a kapacitás mértékegysége. Itt A-ról van szó, általában az akkumulátorok kapacitásánál beszélünk Ah-ról.
A tekercs induktivitása alapvetően a menetszámtól, és a vasmag anyagától függ. De nem mindegy mekkora áramot szeretnénk rajta átfolyatni. Ezért mellékelve megadják, hogy mekkora áramra tervezték. Ez a rátekert huzal átmérőjével (keresztmetszetével) van összefüggésben. De vélhetően a kisáramú Led-ek miatt, az 1A-es tekercs is megfelelő lesz.
üdv! proli007
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia! Ha nem lenne gond, jó lenne, ha levideóznád. Az IC gond nélkül ki bír 12V-ot, az izzókhoz itt számold ki az előtt ellenállást. (LED-es eső fesznek írd be, hogy: 3.5V, az átfolyó áram, pedig 200mA, LEDek száma 1db.)
Idézet:
„Ja, és trimmer helyett 220K Ωos ellenállást tettem.”
Igen, ha kisebb ellenállást teszel, gyorsabban fog villogni. Dobj egy videót, és megnézem, hogy mit produkál... Nem bánnám ha tennél fel képet a panelról, hogy lássam, mit hova kötöttél be. (Hányas kivezetés....)
(#) danci1995 hozzászólása Máj 15, 2010 /

A panelról képet nem tudok felrakni mert nem arra csináltam csak kapcsolás alapján összeforrasztottam a dolgokat. A videót elküldtem a mailedre.
(#) freechat hozzászólása Máj 15, 2010 /

Megépítettem az alábbi kapcsolásból a fesz stabilizátor részt:Kapcsolás

Úgymond balról jobbra a piros ledig van kész annyi különbséggel, hogy 330-as helye 100-as kondit használtam.

Tesztelés céljából kipróbáltam egy kis motorral ami amikor lefogom a tengelyét teljesen max 400mA-t vesz fel.

A következő történt:
- Amikor rákötöm a tápot, de a motor nem megy szépen világít a led.
- Ha elindítom a motort a led villan egyet majd rendesen világít
- Ha pedig lefogom a tengelyt akkor minél jobban lefogom annál halványabban ég (gondolom annál kevesebb áramot kap).

Meg lehet oldani, hogy úgymond elsődlegesen a LED kapjon áramot és csak utána ami marad azt kapja meg a motor?
(Kipróbáltam 2200-as kondival is, de ugyanez az eredmény)
Lehet rossz sorrendben kötöttem össze?
(#) gg630504 válasza freechat hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

János nyolcat a pirosról kösd át János háromra.
(#) dugabácsi hozzászólása Máj 15, 2010 /

Üdv. Van két kapcsolásom. Az egyik egy léptetőmotort működtet. Hall szenzorok vannak kötve a bemenetre attól függően h melyik ad jelet a motor elfordul. A másik egy mélykisülés védelem. Szerintetek így jók a kapcsolások. A vezérlés 9 V-ról megy. Egy 9 V-os aksinál mi az a max érték ami alá már nem szabad engedni hanem tölteni kell?
Segítséget előre is köszönöm.

Léptetőmotor: D1,2,3,4: diódák BY 228
T1,2,3,4:Tranzisztor, NPN, 800 mA / 30V BC337/338
LED1,2,3,4: piros L-53IT
Kapcsoló: Billenő kapcsoló ST 1/BK
R1,2,3,4: 800 Ω-os ellenállás
R9: 4,7 Ω-os ellenállás
R5,6,7,8: 1 kΩ-os ellenállás
TLE 4945L HALL-szenzor,

mélykisülés: R21=500 Ω
R22=1 kΩ R23=10 kΩ R24=200 Ω R25=1 kΩ
R26=1 kΩ LM393 IC Q1 PNP tranzisztorok 2N5771
LED: piros LED L-53IT Zener dióda:ZPY6,8
(#) freechat válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

valamivel jobb, de így 9 V-ot kap én pedig stabil 5-öt szeretnék neki adni.
A motor meg elégedjen meg annyival amennyi marad.
(#) DB Thündér válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Egy 100W os erősítőt akarok majd hajtani róla, az erősítőbe tda7294 Ic van egy egyszerű kapcsolás
(#) fenderstrat hozzászólása Máj 15, 2010 /

Üdv.
Mostanában kezdtem elektronikával foglalkozni.
Segítségeteket kérném!
Valami olyasmi könyvet/weboldalt keresnék, amelyben találok olyan, hogy mi alapján kellene hozzálátni egy áramkor megépítéséhez.
Keresgéltem már sokat, de mindig olyanokat találok, amelyben az alkatrészekről írnak. Ezekről azért már tudok egyet s mást.
Olyasmi érdekelne, hogy mit vegyek a kezembe, ha pl. egy ledvillogtató kis áramkört szeretnék építeni. Mit hogyan, hova kell kötni és ami a legfontosabb, hogy MIÉRT?
Ha esetleg valaki találkozott már ilyen segédanyaggal, megköszönném, ha megosztaná.
Előre is köszi a segítséget!
Üdv fenderstrat!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia.
Köszöntem.Tökéletes válasz.
Ezt hogy kell bekötni? 1,2,3 as lábakat hova? Az IC lábának az Out kijövetelénél az csak egy láb nem?
Bővebben: Link

Üdv:vladcepes

UI:Köszönöm mindazoknak is akik segítenek.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Hello.Működik ez?
Ez ugye arra való hogy csak az adott frekvenciát adja tovább.Pl a mélyt.
(#) mineral válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia! Bizonyára egy megépített és kipróbált kapcsolás. Én magam nem építettem meg. De szerintem működik. És valóban mély hangra való.

"20-tól kb 150 Hz -ig állitható. Mély hangszóróknál, subwoofereknél ideálisan alkalmazható, persze az erősítő elé kell kötni!"
(#) peter1995 válasza mineral hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Köszi.
Következő: »»   872 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem