Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hm. Ez jól van bekötve. Holnap megveszem a cuccokat és kipróbálom. Üdv:Zoli
Sziasztok!
Hogy lehet egy sima elektromotorból servo motort készíteni? ![]() Ha minden igaz 555 időzítő IC kell hozzá, forgatni meg potival lehet. Tudna valaki küldeni egy ilyen kapcsolást?
Hello!
Az R2-nek alapvetően védelmi szerepe van a kapcsolásban. Mert ha a poti csúszka kontakhibázik, akkor Q2 tranyó nem tud kinyitni és leszabályozni a feszültséget. Így közel a táp C1 kondijában lévő feszültség jelenik meg a kimeneten. Viszont ha R2 bent van akkor kontathiba esetén, a beállítható minimális feszültség. (Olyan mintha a poti el lenne tekerve.) Ezenkívül, az ellenállás csökkenti a beállítható feszültség tartományát, és megváltoztatja a poti linearitását is kismértékben. (A szögelfordulással arányos ellenállás értéket.) üdv! proli007
Szia!
Íme a megoldás:A MOSFET használata kapcsolónak Keresés:Bővebben: Link A MOSFET-ek (a bipoláris tranzisztoroktól eltérően) nem szűnnek meg vezetőnek lenni a kapcsolófeszültség megszűnése után. A gate-kapacitást ki kell sütni a kikapcsoláshoz. Erre szolgál a G-S közötti ellenállás.
Szia!
A gondom az hogy nem kapcsol le pedíg 2.2k elenállást tettem bele. 2db új irf 4905-el is próbáltam úgy ahogyan a rajzon is van. N csatornás mosfettel mindíg működöt pársze fordított polaritással. Ezért nem értem, hogy ezek míért nem jók. Légyszi segíts.
A P-MOSFET fordítva működik. Negatív feszültségre nyit. Úgy, mint a PNP-tranzisztor.
Köszi szépen. A baj az volt hogy én 3 volton próbáltam mert nekem ennyire kellene de ezen a feszen nem megy.
Azt, hogy egyszer bekapcsol és úgy marad, amíg kapja a tápfeszültséget és még egy nap.
Szretenem ha valaki elmagyarzna nekem hogy Utrafo= 15V / AC , es ez a feszultseg egyeniranyitas utan Uegyen= 21V / DC . De keszitettem egy puffert ami nekem Uki= 18 V add . De hogy miert azt nem tudom ?
![]() Hasznaltam 2x100nF+2x2200uF+2x3300µF - parhuzamosan kotve ![]() Semi valtozast nem erzekeltem az erositon a pufferreles utan .. ugyanugy sisteregnek a hangszorok ![]() Koszonom elore valaszotokat .
Szia!
Megeszik a Graetz-híd több, mint két voltot. Ezt nem számoltad bele. A sistergést nem a pufferelés hiánya okozza. Lehet, hogy gerjed az erősítőd, vagy földhurok alakult ki.
Oky. koszonom szepen . Es azt a foldhurkot hogy lehet eltuntetni ? , mert a ház nincs foldelve , mit tudok en csinalni ?
![]()
A teendőket a helyi viszonyokhoz kell meghatározni. Én első körben az egypont-földelést javaslom, és a jelvezetékek rendezését.
Még egy kis okosság.
Koszonom szepen . Es " köbzoli " , de igen nagy feszultsgre van es tenleg melegszik .. De kicserelem akkor,mert eddig egy massal mukodot , csak gondoltam ha nagyobb meg jobb is lessz
![]()
Sziasztok. Lenne egy kérdesem hangszóró választással kapcsolatban. A hifi-m 6Ohmos és ha én rátennék 4 vagy 8 ohmos hangszórót akkor mi történne? Meg lehet ezt csinálni?
Üdv. Roland0327
A legideálisabb a 6 Ohmos hangszóró lenne a szintillesztés miatt... De ha nincs más akkor a 8 ohmos hangszórót nyugodtan rákötheted. Attól baja nem lesz. Legfeljebb halkabban fog szólni. A 4 Ohmos hangszórót már nem ajánlom rákötni. Nagyobb teljesítménynél könnyen előfordulhat, hogy kicsalogatod a füstöt a hifiből.
Aha értem, és köszi.
Hali. Van egy KTY84-es szenzoron és lekopott róla a fekete csík ami a jelzi, hogy melyik a katód. Multiméterrel kitudom mérni,, hogy melyik lába melyik? És hogyan?
Üdv.
Szerintem épp most mondtad ki a kulcsszót. anód/katód szóval félvezető és szerintem multiméter szakadás vizsgálójával (dióda jel) meg is tudod nézni.
Eddig oké.. De ha a pirosat rakom a katódhoz és a feketét az anódhoz akkor mutat valamennyit, de ha fordítva akkor is.. Ebből meg lehet tudni, hogy melyik melyik?
Szia!
Hát kösd be egy KTY-hoz való áramkörbe. Ha jól működik, akkor jól kötötted be, ha rosszul működik az áramkör, akkor fordíts. Egyébként egy diódát képzelj el a tokon belülre.
Még annyit, hogy a rajzokon nincs megadva polaritásjelzés. Helyesbítek: nem dióda van benne.
Sejtettem hogy változó ellenállás ez. Most kisérletezek vele, nézem az adatlapon az ellenállás értékeket és 100C fokon pont 1k az ellenállása. Csak furcsállom hogy 100C fokon füstösget a laminálóm
![]()
Helló!
Szeretnék építeni egy dugasz tápot. Van egy sok kimenetű trafó, a kép ezt próbálja ábrázolni, és ezeket a kimenetek szeretném egyenirányítani a lerajzolt módon. Az lenne kérdésem, hogy ez így lehetséges? Azért akarom így, hogy lehessen változtatni különböző feszültségeket, aszerint, hogy mit hova dugok. Köszi! üdv
Ez így nem lehetséges. A trafóra 1 diódahidat kapcsolj, és a váltóágat készítsd el dugaszolhatóra a megcsapolásokhoz, akkor is változtatható lesz a feszültség (a Te megoldásod zárlatot eredményez....).
Ez így nem lesz jó. Használj egy darab Graetz-hidat, aminek a bemenetét kapcsolod a kívánt leágazáshoz.
Csak abból indultam ki, hogy erősítőknél a kettős tápegység is hasonlóan van felépítve, csak ott 2 van, itt meg 5.
Elmagyaráznátok, hogy miért nem jó, mert nem tudok rájönni. Nem kötözködés miatt kérdezem. Köszi
Ha középmegcsapolásos a trafó, akkor 1 diódahidat használunk. Ha a tekercsek egymástól függetlenek csakis akkor használhatunk 2 hidat. Rajzolj két hidat egy középmegcsapolásos trafóra, és elemezd a működését. Meglátod, mi lesz a gond vele......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |