Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   875 / 4025
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Hm. Ez jól van bekötve. Holnap megveszem a cuccokat és kipróbálom. Üdv:Zoli
(#) hackerfish hozzászólása Máj 17, 2010 /

Sziasztok!
Hogy lehet egy sima elektromotorból servo motort készíteni?
Ha minden igaz 555 időzítő IC kell hozzá, forgatni meg potival lehet. Tudna valaki küldeni egy ilyen kapcsolást?
(#) proli007 válasza Becsey hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Hello!
Az R2-nek alapvetően védelmi szerepe van a kapcsolásban. Mert ha a poti csúszka kontakhibázik, akkor Q2 tranyó nem tud kinyitni és leszabályozni a feszültséget. Így közel a táp C1 kondijában lévő feszültség jelenik meg a kimeneten. Viszont ha R2 bent van akkor kontathiba esetén, a beállítható minimális feszültség. (Olyan mintha a poti el lenne tekerve.)
Ezenkívül, az ellenállás csökkenti a beállítható feszültség tartományát, és megváltoztatja a poti linearitását is kismértékben. (A szögelfordulással arányos ellenállás értéket.)
üdv! proli007
(#) zaza99 hozzászólása Máj 17, 2010 /

Sziasztok!
IRF4905 mosfetet hogyan kell bekötni kapcsolóként?
TO220-as tokozású.
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Szia!
Íme a megoldás:A MOSFET használata kapcsolónak
Keresés:Bővebben: Link
A MOSFET-ek (a bipoláris tranzisztoroktól eltérően) nem szűnnek meg vezetőnek lenni a kapcsolófeszültség megszűnése után. A gate-kapacitást ki kell sütni a kikapcsoláshoz. Erre szolgál a G-S közötti ellenállás.
(#) zaza99 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Szia!
A gondom az hogy nem kapcsol le pedíg 2.2k elenállást tettem bele. 2db új irf 4905-el is próbáltam úgy ahogyan a rajzon is van. N csatornás mosfettel mindíg működöt pársze fordított polaritással. Ezért nem értem, hogy ezek míért nem jók.
Légyszi segíts.
(#) kadarist válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

A P-MOSFET fordítva működik. Negatív feszültségre nyit. Úgy, mint a PNP-tranzisztor.
(#) zaza99 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Köszi szépen. A baj az volt hogy én 3 volton próbáltam mert nekem ennyire kellene de ezen a feszen nem megy.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 17, 2010 /

Hello.Mit gondoltok erről?
(#) gg630504 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Azt, hogy egyszer bekapcsol és úgy marad, amíg kapja a tápfeszültséget és még egy nap.
(#) djhua hozzászólása Máj 17, 2010 /

Szretenem ha valaki elmagyarzna nekem hogy Utrafo= 15V / AC , es ez a feszultseg egyeniranyitas utan Uegyen= 21V / DC . De keszitettem egy puffert ami nekem Uki= 18 V add . De hogy miert azt nem tudom ? Hova lett az a 3V ?
Hasznaltam 2x100nF+2x2200uF+2x3300µF - parhuzamosan kotve es egy 25A Greatz Hidat !
Semi valtozast nem erzekeltem az erositon a pufferreles utan .. ugyanugy sisteregnek a hangszorok
Koszonom elore valaszotokat .

Puffer.JPG

(#) kadarist válasza djhua hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Szia!
Megeszik a Graetz-híd több, mint két voltot. Ezt nem számoltad bele. A sistergést nem a pufferelés hiánya okozza. Lehet, hogy gerjed az erősítőd, vagy földhurok alakult ki.
(#) djhua válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Oky. koszonom szepen . Es azt a foldhurkot hogy lehet eltuntetni ? , mert a ház nincs foldelve , mit tudok en csinalni ?

A teendőket a helyi viszonyokhoz kell meghatározni. Én első körben az egypont-földelést javaslom, és a jelvezetékek rendezését.

Még egy kis okosság.
(#) djhua válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Koszonom szepen . Es " köbzoli " , de igen nagy feszultsgre van es tenleg melegszik .. De kicserelem akkor,mert eddig egy massal mukodot , csak gondoltam ha nagyobb meg jobb is lessz . Koszonom mindenkinek a valaszotokat .
(#) roland0327 hozzászólása Máj 17, 2010 /

Sziasztok. Lenne egy kérdesem hangszóró választással kapcsolatban. A hifi-m 6Ohmos és ha én rátennék 4 vagy 8 ohmos hangszórót akkor mi történne? Meg lehet ezt csinálni?

Üdv. Roland0327
(#) mineral válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

A legideálisabb a 6 Ohmos hangszóró lenne a szintillesztés miatt... De ha nincs más akkor a 8 ohmos hangszórót nyugodtan rákötheted. Attól baja nem lesz. Legfeljebb halkabban fog szólni. A 4 Ohmos hangszórót már nem ajánlom rákötni. Nagyobb teljesítménynél könnyen előfordulhat, hogy kicsalogatod a füstöt a hifiből.
(#) roland0327 válasza mineral hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Aha értem, és köszi.
(#) roland0327 hozzászólása Máj 18, 2010 /

Hali. Van egy KTY84-es szenzoron és lekopott róla a fekete csík ami a jelzi, hogy melyik a katód. Multiméterrel kitudom mérni,, hogy melyik lába melyik? És hogyan?

Üdv.
(#) nagy_david1 válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szerintem épp most mondtad ki a kulcsszót. anód/katód szóval félvezető és szerintem multiméter szakadás vizsgálójával (dióda jel) meg is tudod nézni.
(#) roland0327 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Eddig oké.. De ha a pirosat rakom a katódhoz és a feketét az anódhoz akkor mutat valamennyit, de ha fordítva akkor is.. Ebből meg lehet tudni, hogy melyik melyik?
(#) kadarist válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szia!
Hát kösd be egy KTY-hoz való áramkörbe. Ha jól működik, akkor jól kötötted be, ha rosszul működik az áramkör, akkor fordíts. Egyébként egy diódát képzelj el a tokon belülre.
(#) kadarist válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Még annyit, hogy a rajzokon nincs megadva polaritásjelzés. Helyesbítek: nem dióda van benne.
(#) roland0327 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Sejtettem hogy változó ellenállás ez. Most kisérletezek vele, nézem az adatlapon az ellenállás értékeket és 100C fokon pont 1k az ellenállása. Csak furcsállom hogy 100C fokon füstösget a laminálóm Ezért gondoltam a rossz bekötésre.
(#) stefi hozzászólása Máj 18, 2010 /

Helló!

Szeretnék építeni egy dugasz tápot. Van egy sok kimenetű trafó, a kép ezt próbálja ábrázolni, és ezeket a kimenetek szeretném egyenirányítani a lerajzolt módon.
Az lenne kérdésem, hogy ez így lehetséges?
Azért akarom így, hogy lehessen változtatni különböző feszültségeket, aszerint, hogy mit hova dugok.
Köszi!
üdv

kép.jpg

(#) Imi65 válasza stefi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Ez így nem lehetséges. A trafóra 1 diódahidat kapcsolj, és a váltóágat készítsd el dugaszolhatóra a megcsapolásokhoz, akkor is változtatható lesz a feszültség (a Te megoldásod zárlatot eredményez....).
(#) kadarist válasza stefi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Ez így nem lesz jó. Használj egy darab Graetz-hidat, aminek a bemenetét kapcsolod a kívánt leágazáshoz.
(#) stefi válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Csak abból indultam ki, hogy erősítőknél a kettős tápegység is hasonlóan van felépítve, csak ott 2 van, itt meg 5.
Elmagyaráznátok, hogy miért nem jó, mert nem tudok rájönni.
Nem kötözködés miatt kérdezem.
Köszi
(#) Imi65 válasza stefi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Ha középmegcsapolásos a trafó, akkor 1 diódahidat használunk. Ha a tekercsek egymástól függetlenek csakis akkor használhatunk 2 hidat. Rajzolj két hidat egy középmegcsapolásos trafóra, és elemezd a működését. Meglátod, mi lesz a gond vele......
Következő: »»   875 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem