Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   876 / 4025
(#) kadarist válasza stefi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Így van, ahogy Imi mondja. De ne csak a diódahidat rajzold bele, hanem az egyes diódákat is ábrázold, és kövesd végig az áram útját pozitív, illetve negatív félperiódus mellett.
(#) stefi válasza kadarist hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Megvan, mert mondjuk a negatív félperiódusban egy csomópontba 2 irányból érkezik negatív feszültség. Még egy ötletem volt, hogy ha nem kötöm össze a + és - kivezetéseket, de rájöttem, hogy ez sem befolyásolja, így sem jó.
Akkor marad az egy hidas módszer, pedig milyen jónak tűnt.
Még lenne gy olyan kérdésem, hogy a nem tudnátok valami megoldást javasolni, arra hogy hasonló képen legyenek a kivezetések?
(#) moltam válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Csak váltóról tudod használni ezt a kapcsolást. Ha mégis egyenáramról akarod, használj tranzisztort.
(#) zsoltee hozzászólása Máj 18, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy autóba kapható FM transmitterbe bedugok egy USB-s vinyót külön táppal, akkor ugyanúgy lehet használni mint ha egy pendrive-ot dugtam volna be?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) peter1995 válasza moltam hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

És egyent hogyan lehet elosztani?
(#) peter1995 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

De miért marad úgy.El kéne"engednie"a triaknak.Nem?
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szerintem igen.
A stabil 5, 12V-ot tudod biztosítani?
(#) zsoltee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

igen tudom
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

A triak nem olyan, mint egy relé. A triak (tirisztor) addig vezet, ameddig áram folyik át rajta. Ha váltakozóáramról táplálod, akkor minden nullátmenetnél kikapcsol, és csak egy újabb gyújtóimpulzustól válik ismét vezetővé.
(#) adamisbalint hozzászólása Máj 18, 2010 /

sziasztok
van egy 12V 1.3A-es akkum és egy USB-s autóstöltőm.
Feltudnám tölteni így az USB-s cuccokat?
(#) wolverine14 hozzászólása Máj 18, 2010 /

hello nyákot kéne maratnom, de nem tudom, hogy mennyi vizet kell adni a vas klorid porhoz. A dobozára ez van írva:FeCl3+6H2O=270,30 ez mit jelent?
U.i.:A dobozban 125g por van.
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szia!
Van egy ilyen: Bővebben: Link
(#) djhua hozzászólása Máj 18, 2010 /

Szerintetek ez Bővebben: Link a kapcsolasi rajz mukodne ? Tul egyszerű.
Igaz ami egyszerű az nagyszeru de en még ilyen hangszinszabájzot még nem láttam.
(#) djhua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Ezek a paszivak a jobbak vagy pl. az LM1036 - al ? Kéne készitsek egyet ...és nem tudom hogy milyet . Es egyebkent koszi szepen a valaszod
(#) djhua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Oky ! Koszi szépen válaszodat Jo napot tovabbra is .
(#) kormoran hozzászólása Máj 18, 2010 /

Üdv!

Csináltam egy kétledes villogót, de valami nincsen rendben, mert villogás helyett egyfolytában világít mind a két led. Szerintetek mivel lehet a probléma? Esetleg a tranzisztorok bekötésénél ronthattam el valamit?
(#) kendre256 válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Én bekötném valami kis feszültségre feszültségosztóként. Pl. 2,4 kOhmos ellenállással sorba kötném és rákötném 5V-ra. Jó polaritás esetén a KTY-on szobahőmérsékleten kb. 1V lenne (600 Ohm körüli az ellenállása). Fordított polaritás esetén meg valószínűleg 5V lenne rajta (és az még szerintem nem tenné tönkre).
(#) zacc hozzászólása Máj 18, 2010 /

Sziasztok.
Adott egy mágneses fluxus, 3 weber 30 négyzetcentis hasznos felűlet. Ki kellene számolni a mágneses térerőségget .
Kősz.
(#) Hercooles hozzászólása Máj 18, 2010 /

Sziasztok!

Van egy 18 Voltos, 400 mA-es hálózati töltő/adapter. Egy fúrógép töltőjéhez csatlakozott, azonban meghibásodott. Nem ad semmilyen feszültséget, valószínűleg zárlatos lett a vezeték és kapott az adapter. Megmenthető a cucc, vagy nincs értelme bíbelődni vele? Köszi
(#) kendre256 válasza zacc hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

B=FI/A
Ahol: FI= a fluxus, B= az indukció, A= a felület.
H=B/mű
Ahol: B= az indukció, mű= a mágneses permeabilitás, H= a térerősség.
A H-t ki lehet nézni diagramból is, ha megvan az adott anyag mágnesezési görbéje. Ha nincs a körben mágnesezhető anyag, akkor a vákuum (levegő) állandó permeabilitásával lehet számolni (mű0).
A kiszámításhoz tehát kell még a mágneses anyag mágnesezési görbéje, vagy azt tudni, hogy nincs a körben mágnesezhető anyag.
(#) zacc válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Köszi.
(#) Imi65 válasza kormoran hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Idézet:
„Esetleg a tranzisztorok bekötésénél ronthattam el valamit?”

Erre szerinted lehet érdemi választ adni messziről? Szerintem nem.......
(#) qvasz2 válasza kormoran hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Mutattál egy elvi rajzot, amiről tudjuk, hogy működik.
Tehát vagy rossz az egyik alkatrészed, vagy elkötöttél valamit, vagy elkötöttél valamit és most már rossz az egyik (vagy több) alkatrészed.
Tegyél fel képet, akkor tudunk érdemben hozzászólni !!
(#) wolverine14 válasza Hercooles hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

először szedd szét, és nézd meg, hogy nincs e valami szétégve benne.
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 19, 2010 /

Sziasztok!
Van egy olyan gondom, hogy nem kapok 3K3 10p ellenállás hidat ( Síp) sehol.
Az lenne a kérdésem, hogy sima szénréteg ellenállással megtudnám e valósítani, ahogy a képen ábrázolom???
üdv szabi

Síp.jpg

(#) Hercooles válasza wolverine14 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Laikus szemmel semmit se látok, nagyon bonyolult az elektronika...
(#) kadarist válasza Hercooles hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Mérd meg a dugvillák közötti ellenállást. Leget, hogy a trafóban lévő hőbiztosíték szakadt meg.
(#) kadarist válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Természetesen helyettesítheted egyedi ellenállásokkal is a sort.
(#) Hercooles válasza kadarist hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Nem jelez semmit a multiméter! Hőbiztosíték minden ilyen adapteres trafóban van?
(#) kadarist válasza Hercooles hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Általában mindegyikben van. A tekercs külső szigetelésének megbontása után előtűnik.
Következő: »»   876 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem