Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   11 / 110
(#) SKY hozzászólása Máj 8, 2010 /
 
Helló!
Mondanátok pár szót ennek a voblerszkópnak a használatáról? Normál szkópnak lehet használni, ill. át lehet alakítani?
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Szia!
A wobblerrel el szűrő vagy erósító (négypólus) átviteli karakterisztikáját lehet meghatározni. A katódsugár-ernyőn grafikusan láthatod a frekvenciamenetet, csillapítást, kiemelést. Másra nem igen használható.
Összefoglaló: Wobbler
(#) SKY válasza kadarist hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Szóval ez egyben egy jelgenerátor és egy oszcilloszkóp, de nem lehet bevezetni a jelet csak az oszcilloszkóp részbe? Az eltérítést mi végzi?
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Az oszcilloszkóp-rész fűrészgenerátora (vízszintes eltérítés) változtatja meg a generátor frekvenciáját.
Tehát a vízszintes eltérítés hagyományos fűrészgenerátor, a függőleges eltérítés pedig a négypólus kimeneti feszültségével lesz arányos.
(#) kendre256 válasza SKY hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Ránézésre jó kis békebeli NDK-s wobblernek néz ki. (Hasonló "rendkívül beszédes" piktogrammok vannak egy NDK-s mérővevőmön.)
A megjelenítés lényegében egy oszcilloszkóp, de csak a wobblerhez szükséges minimális funkciókat tartalmazza. Nem lehet (vagy csak kicsit) változtatni az időalapot, és a függőleges erősítést. Szinkronizálni csak a saját generátorához képes.
Ahhoz, hogy ebből szkóp legyen, kellene csinálnod egy bemeneti osztót (kompenzáltat természetesen), egy szélessávú bemeneti erősítőt, egy triggeráramkört, egy időalap generátort.
Ami megvan, az a cső, a nagyfeszültségű tápegység, a függőleges, vízszintes végerősítő áramkörök. Ez egy szkópnak úgy 15-20%-a, a munkát, bonyolultságot tekintve.
(#) SKY válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
OK. Szerintetek átalakítani vagy eladni lenne érdemes? Mennyit érhet?
(#) KTobi válasza SKY hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Átalakítani semmikép sem érdemes. Én inkább az szeretném megoldani, hogy a szkópom tudjon ilyen funkciót is.
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Átalakítani, biztos hogy nem éri meg ebben az állapotában többet ér. Esetleg használni? (bár ritkán szükséges, de ha RF áramköröket is szándékozol építeni, esetleg antennát, akkor igen jól jön)
(#) kendre256 válasza SKY hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Átalakítani szerintem sem érdemes. Ha van helyed, akkor tedd félre, jól jöhet még valamikor. A használati értéke több, mintha kapnál érte pár ezer forintot. Túl sokat nem kapnál érte, akinek ilyen kellene, annak már szinte biztosan van, és valószínűleg jobb minőségű.
(#) MocisPisti hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Sziasztok.

Tv javításnál a sorvég tranzisztoron szeretnék mérni jelet a digi szkópommal. A gond hogy csak 1:10 osztása van a mérőfejnek és a szkóp max 5V/div osztású. Tehát ez kevés. 1:100 osztású kellene ami max 2500V-ig mér , az 1500V körüli feszt így tuti mérni tudja. Ötleteket várom. Üdv.isti
(#) kadarist válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szia!
Vegyél egy 1:100-as osztású mérőfejet. A korrekt kompenzáció miatt a gyári megoldás javallott.
(#) MocisPisti hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
A gyári mérőfej 15 rugó körüli áron van. Ennél olcsóbb megoldás kellene Nem izgat ha nem pontos feszültséget fog mutatni a szkóp, +/- 100V nem érdekes itt , csak olyan osztó kéne ami kibírja ezt a feszt és nem megy a szkópba a nagy cucc amivel tönkretenné azt. Mekkora értékű és hány darab ellenállást éptsek össze hogy ezt tudjam mérni?
(#) mugab válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Mondjuk 10db 100 vagy 200k ohm -os ellenállás sorba és az egy ellenálláson eső feszt méred az pont 10-es osztás. Ha valamelyik eszköz földfüggetlen akkor mindegy melyiken, ha nem akkor a földtől indulón.Ha ezt a 10-es osztós mérőfejjel méred az 100-as osztás.
(#) MocisPisti hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Ez jónak néz ki. Meg fogom csinálni. Egy ellenállásnak mekkora az átütési feszültsége? Ez lehet akár smd vagy 0.25W vagy 0.6W. Valakinek van erről infója?
(#) Norberto válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
SMD ne legyen semmiképp, azt úgy átütheti, mint a szél!

Én inkább nagyobbakból készíteném el, pl. 2 W-osakból. Én már csináltam hasonló műveletet (szkóp 8 500 V-os anódfeszültségének mérése), ezért írom, hogy jobb, ha előre gondolkodik az ember. :yes:
(#) trudnai válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Ohm torvenye alapjan szamoldd ki, hogy mekkora aram fog rajta atmenni. Azutan P=U*I -vel kiszamolod a teljesitmenyt... Nem olyan bonyolult dolgok ezek.

A gondot en inkabb abban latnam, hogy 2500V eseteben 10*100 azaz 1k ohm eseten ugye 2.5A fog atfolyni az ellenallasokon, es ez eleg soknak tunik nekem. Valoszinuleg nagyobbakat kell valasztani, de ugye minel nagyobb az ellenallas, annal nagyobb az indukcioja is. A szkop merofejeben mega ohm nagysagrendu az impednancia, ahol mar eleg tisztessegesen 'vissza rug' az induktivitas -- ezt nyilvan kompenzalni kell, ezert van benne egy viszonylag osszetett aramkor.

Amugy en nem ertem miert nem egy egyszeru feszultseg osztoval probalkozol? Azzal olyan osztast allitasz be amit csak akarsz, nem kell hozza ez az egyenlo ellenallasokbol kialakitott letra.
(#) kadarist válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
(#) MocisPisti hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Ret.hu oldalán néztem a 0.6W RM4 üzemi feszültsége 300V, átütési 600V. Ez elvileg nekem jó lenne 1500V hoz 10db. 10Mohm építenék össze az elvileg nem terhelné be a kört. Jah és szerintem nem a szkóp elé hanem ez lenne a mérőfej majd utánna a eredeti szkóp fej majd a szkóp. Mivel a kezembe tartott eredeti "mérőceruza" átütési fesz nehogy áthúzzon a kezemre ezért valami vastagabb cucc kellene. Elvileg ezek 1000V ra vannak szigetelve ha jól tudom.
(#) kadarist válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Használd a "válasz" gombot, mert így nem tudjuk, hogy kinek válaszolsz.
(#) MocisPisti hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Most így mindenkihez szólt. Köszi.
(#) MocisPisti válasza trudnai hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Összeraktam a kütyüt. Sima osztót alkalmaztam amit kadarist koléga említett. Az ellenállások RM4 8db1.2M és 1db 330K. Az osztó alsó fele meg 100K+10K. Tic-tac os dobozba szépen elfér. 230V ot néztem vele. Elég pontos az RMS, szinte digi multival egyezik. A kompenzáló kondit kihagytam mert félek ha az behal akkor a digiszkópom meg fog halni. A teszt kivezetésen 5V 1KHz is pontos és normális a négyszögjel.
(#) MocisPisti válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Viszont a mérőzsinór sima 50R szkópkábel. Ez nem tudom mennyit bír de az oldalon is ilyet használtak 1200V RMS-re.
(#) kadarist válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Nézd meg 10kHz-en is a négyszöget. Sorfrekin már sokat csalhat kompenzálás nélkül.
(#) HDD hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Sziasztok
Egy kezdő kérdés
Nekem kel egy leírás hogy miként kel mérni és leolvasni pontosan az értékéket
Segítséget köszönöm
(#) kadarist válasza HDD hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Szia!
A képernyőn egy osztás felel meg akkora mennyiségnek, amit az időalapon vagy a függőleges osztón beállítasz. A mérőfejed osztásarányát viszont bele kell kalkulálni a leolvasáskor. Ha 1:10-es osztóval mérsz, akkor ha az ernyőn 10V-ot olvasol le, akkor a valóságban az egy 100V-os feszültség. A modern digitális oszcilloszkópokon beállíthatod, hogy milyen osztású a mérőfejed, és így már átszámítás nélkül olvashatod le az értéket
(#) pucuka válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Ha szerencséd van, a mérést túléli a szkópod, De csak ha szerencséd van. Az ellenállásokat szépen sorban egymás után kellett volna csőszerűen elhelyezned, és nem tic-tac -os dobozban. Az árnyékolt mérőkábelnek pedig kiskapacitású koaxiális kábelt kellene használnod, ahol a középső ér vékony, és cikk-cakkos, mint az autórádió antennavezetéke. Ennek a hullámimpedanciája 92 ohm.
(#) kadarist válasza MocisPisti hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
A kábel középső ere és az árnyékolás között a már leosztott feszültség van. Nézd meg a rajzot!
(#) HDD válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Köszönöm az választ
És a többi érték pl. négyszög jel idő és stb. azt hogy kel értelmezni és leolvasni?
(#) kadarist válasza HDD hozzászólására (») Máj 24, 2010 / 1
 
Ha mondjuk beállítod az időalapod 100ns/osztásra, akkor egy vízszintes osztás (kocka) felel meg 100 nanoszekundum időtartamnak. Ezek alapján ki tudod számítani egy négyszögjel kitöltési tényezőjét, és frekvenciáját. Ha tudod a periódusidőt, akkor abból a frekvenciát már kiszámíthatod.
(#) HDD válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Szia
Azt nem tudom, hogy a periódusidőt és a kitöltési tényezőjét
Sajnos én még csak most tanulgatom, ne haragudj a buta kérdések miatt
Következő: »»   11 / 110
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem