Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   950 / 4020
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia! Ennek úgy látszik kettős (szimmetrikus) táp kell. Csináld meg inkább ezt: xr2206-function-generator. Az előnye, hogy TTL-szintű kimenete is van.
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Hali!
Már megépítettem a kapcsolást.Itt a fórumon néhány okos ember azt mondta,hogy sima,stabilizált tám is elég neki.Viszont a GND-nél elakadtam.Máté.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Akkor a minusz kivezetéseket kösd össze a GND-kkel, és ennyi. De hátha más fórumozónak van még ötlete.
(#) vizor válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

10nF, gyári ajánlás. Az időzítést nem befolyásolja, stabilitási okokból van ott, ha nem használod a control voltage lábat.
(#) big-D hozzászólása Aug 5, 2010 /

Sziasztok!
Csak egy kérdés , ha nekem kell +-15v akkor azt , hogy tudom visszaszámolni , hogy hány voltos trafó kell nekem ? A válaszokat előre is köszönöm
(#) knobor hozzászólása Aug 5, 2010 /

Sziasztok
Szeretnék egy ilyen gyertyát csinálni amin van egy alkonykapcsoló. Ajándékba lesz és én nem vagyok jártas az elekrtonikában csak alapszinten de megpróbálnám összehozni.
(#) maTaKee válasza kopaszs hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Helló!
Mi akkor szoktuk használni, ha egy (vagy több) hangszert kiakarunk hangosítani, de ugyanakkor a hangszerésznek is kell egy kisebb hangszóró(gitárkombó). Ugyanakkor kiküszöböli a földhurkot
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!
Én is először ezzel vettem be a cselt. Szerintem szimpla táp esetén a GND-t pont az ellenállás osztó képezi (vagyis virtuális föld). Tévednék?
Utólag látom, hogy írja is
Idézet:
„The module operates from 12V DC. A virtual floationg ground (at 1/2 operating voltage) is generated by this circuit!”
(#) MaTe193 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Hali!
Tehát akkor a kadarist által írt módszer,azaz a - összekörése a GND-vel jó megoldás?

Máté.
(#) nagy_david1 válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nem, épp ez a lényege, hogy szimpla tápból neked egy virtuális földel létrehoz szimmetrikus tápot. Ha összekötöd nincs értelme ennek a kialakított földnek. Csak akkor kell kössed a táphoz ha a tápod szimmetrikus, de mivel írtad, hogy nem az, ezért a képen látható összes GND-t csak össze kell kötnöd. De kadarist is szerintem mindjárt átnézi mégegyszer.
(#) MaTe193 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Már össze is vannak kötve a NyÁK-on.
(#) nagy_david1 válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Akkör mi a kérdés? A te tápod csak a + illetve - -ra illeszted rá, GND-re nem kötsz semmit plusszba.
(#) nagy_david1 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Én ezt meg se merem kérdőjelezni mert 1000-szer tapasztaltabb mint én, de attól nézheti el az ember ha nem figyel oda.
(#) DJanosi hozzászólása Aug 5, 2010 /

Sziasztok indulok bevasarolni(eloszor)szerintetek mire figyljek oda mit vegyek?Valaszaitokat elore is koszonom
(#) nagy_david1 válasza big-D hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Ha terhelés nélkül vesszük akkor osztod π-vel (pi). Ezért alkalmaznak stab IC-ket, hogy terheléssel se változzon ez az érték.
(#) nagy_david1 válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!
Van erre külön topik is szóval továbbiakban ha kérdésed van szerintem ott kérj tanácsot, de itt is valaki pont erre kapott választ pár napja. Nézd meg
(#) nagy_david1 válasza knobor hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!
Én egész egyszerűen az adót az alkonykapcsoló LED-je helyére tenném, az ellenállást kihagyva, és csökkenteném a tápot 6V-ra. És lehet a 2N4401 helyére se ártana egy másik tranzisztor. A 100k ohm -os ellenállás értékeivel meg "lehet játszani".
(#) knobor válasza knobor hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szeretnék megkérni valakit hogy rajzolja meg nekem mert ennyire nem vagyok profi.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 5, 2010 /

Köszöntem a válaszokat. Megcsináltam ezt Bővebben: Link adtam neki 6V-ot de semmi.Átnéztem még egyszer hibát nem találtam.Nem kell esetleg még valamit valahova kötni? Vagyis +,- ot? Köszi a válaszokat.

Paint-be most erre futotta, de remélem a lényeg látszik. Biztos lenne jobb megoldás is -mert én is tudnék- de ennyi alkatrészből ennél jobb ötletet én nem látok, és működőképesnek kéne lennie.
(#) knobor válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm.
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szerintem ellenőrizd le a LED-ed helyesen van-e bekötve azután meg az IC bekötését, érinkezéseket, forrasztásokat. Ennek működnie kell :yes: Remélem bemenetet testhez érintve próbálod indítani.

Előszőr készítsd el az adód, azután indítsd el és mérd meg az áramfelvételét. Ha nagy ez az érték akkor az alkonykapcsoló tranzisztorát hazavághatja. Én lehet egy BD135-öt tennék helyébe, mondjuk ennek kisebb az erősítése ami nem tudom mennyire fogja befolyásolni a működést, viszont szívósabb.
Utólag veszem észre. Ez a kapcsolás úgy működik, hogy fényre kapcsol ki. Te is így szeretnéd, vagy fordítva?
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia köszi. A bemenetet(2 láb) nem kötöttem semmihez.Annyira nem vágom. Mivel látom hogy az üresen van.Akkor ez a baj? Tegyem testre?

Én úgy szeretném hogy sötétre kapcsol ki viszont még azt szeretném kérdezni hogy 4 fehér ledet kötök az 1 helyére.
Ezt még légyszives gondold át.
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nem. Azt akkor teszed testre ha "indítani" akarod az időzítést. Így próbáltad?
(#) DJanosi hozzászólása Aug 5, 2010 /

Nem tud e esetleg valaki olyan weboldalt ahol tlalhatok meg sok kapcsrajzot?
?

Tapasztalatom nincs a hatásfok mennyit fog változni és kell-e utána állítani, de sokan többet is tettek. Ez a topikja amúgy.
(#) vilmosd válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Hali
Ez esetleg: discovercircuits
Udv Vili

Azért köszönöm.
Következő: »»   950 / 4020
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem