Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   949 / 4020
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 4, 2010 /

Kedves mindenki szükségem van a szaktudásotokra.Én egy 15 éves diák vagyok, szóval még nem nagyon értek az elektronikához...
Bocs hogy ilyenekkel zaklatlak titeket, de eddig 3 témát nyitottam, de senki nem tudott rá választ adni.
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy a Max856-os step-up-os leírásban elkészített 5V-os stabil táp kapcsolási rajzára+ a hozzávaló dolgok listájára lenne szükségem. Nagyon szépen kérlek titeket, hogy szánj rám 5 percet, hogy elkészítsétek a kapcsolási rajzot+ a hozzávalók listáját.
előre is nagyon szépen köszönöm:
mpetrooo
(#) Hujikolp válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Üdv!

Ekkora áramra nem javasolnám, adatlap szerint legalább 3.3V-os tápfeszültséget kell neki biztosítani, hogy képes legyen kb 200mA-t kiadni a terhelésre. Itt a hatásfoka is már jelentősen romlik, 70% környékén van. Ha jobb hatásfokot szeretnél, nagyobb áramerősséggel, akkor másik IC-t kell választani.
(#) mpetrooo válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

azt is megtudnád mondani, hogy milyet, de olyat ami 0.4A vagy a fölötti áramot hoz létre, és beszezhető a hestoren...

Kis feszültségből szeretnél nagyobbat létrehozni, vagy rendelkezésre áll nagyobb feszültség és abból szeretnél 5V-ot előállítani?

Kis feszből nagyobb ilyen áramra nincs fent, nagyobb feszültségből kisebbre van.
http://www.hestore.hu/kat_89.html?parV[=5&parA[]=0.5&parA[]=1]Itt a teljes lista.[/url] http://www.hestore.hu/kat_89.html?parV[]=5&parA[]=0.5&parA[]=1
(#) mpetrooo válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Én egy 7805-össel próbálkoztam, de a rákötött 4 db egyenként 1700 mAh-s elemmelnem tudta tölteni a pspmet(a psp töltéséhez 200mAh vagy a fölött kell 5v)

Szerinted mivel próbálkozzak?

A 7805-nek legalább 6.5-7V kell a működéshez, hogy stabil 5V-ot tudjon előállítani.
A 4db akkut sorba kötöd, majd rá a psp-re, akkor az szépen elkezdi majd neked tölteni. Az USB feszültsége se állandó 5V az alaplapnál, kicsit ingadozik. A 4db akku feszültsége 4.8V környékén mozog, ami már elég a töltéshez.
Van ilyen célra külön töltő foglalat is: Hordozható USB-s töltő (pótakku) PDA, GPS, MP3, MP4, PSP, iPod, mob...kekhez
(#) Flasher válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Töltötte az csak nagyobb feszültségen tovább tölti, legalább 5,6V kell és a kimenő áramot korlátoznod is kell,
javaslom az L200-as ic-t, ezen mind 2 beállítható.

A csatolt doksijában is van egy jó kapcsolás, de neked a clps.png kapcsolás is megfelel. Szerintem érthető.
(#) LGS94 hozzászólása Aug 4, 2010 /

Üdv! Van egy programozható CDI gyújtásom amit 9 polusú soros portal kell összekötni a számítógéppel,de nincs a laptopomon 9 polusú soros port ezért egy USB-soros port átalakítót akarok venni. Az lenne a kérdésem, hogy ez ugyanúgy jó lesz-e hozzá mintha soros port lenne a gépen?
(#) jdani hozzászólása Aug 4, 2010 /

Hali. Bővebben: Link
Lenne egy iylen LED. Nem tudom pontosan (nem találok hozzá adatokat) hány voltra működik. Kb 2V lenne szerintem. 6-ot sorba kötöttem, így pont 12V-ra működik a mocimban. Viszont ott sincs pont 12, valamikor több is lehet. De ezeknek a LEDeknek ha többet adok egy picivel is (12,5V), világítanak egy 5 percig, aztán annyira felmelegednek, hoy kiégnek... :S Be volt építve, összerakva egy bizonyos valamiben, labortáppal 12,3 - ,5V-ot adtam neki, és az egyik 6os LEDsor kiégett, így msot jöhet a meló. Azt szeretném, hogy nem-e kellene eléjük valami stabilizátorféle, vagy valami ellenállás, hogy ne égjenek ki?
(#) Malibu válasza jdani hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

A LED-eknél korlátozni kell az áramerősséget kb. 20-30 mA-re. Ohm törvényét alkalmazva ( I=U/R) könnyen ki lehet számítani, hogy 12 V-os tápfeszültségnél milyen értékű ellenállásal korlátozzad az áramerősséget. 12V/0.025A =480 Ohm Szabványos értékek 470, 560. Bármelyiket sorba kötöd a LED-el normálisan fog világítani és nem fog kiégni.
(#) jdani válasza Malibu hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

És ezt minden 6os sorba egy 470ohmos ellenállást kössek, vagy csak már a sorba kötött 6osok, és rá kötött párhuzamosak végére egy ellenállást?
(#) nagy_david1 válasza jdani hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szia! Amúgy vörös ledeknek 1,8-2,2V a nyitófesz és 20-25 mA az átlag. Azért ne 12V-al számolj mert töltéskor 14V felett van az érték.
(#) Malibu válasza jdani hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Az én számításom 1 db. LED-re vonatkozik, amire neked van szükséged speciálisan azt nagy_david1 válaszában a "szia"-ban találod meg :yes:
(#) PetAd hozzászólása Aug 4, 2010 /

Üdv
Egy PC-be való memórián kb. milyen értékű hidegítő kondik vannak? Leesett az enyémről 2, de nem tudom az értéküket, mert elvesztek, a rajta lévő többin meg nincs semmilyen felirat.
(#) kadarist válasza PetAd hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Forrassz le egyet, és mérd meg a kapacitását.
(#) PetAd válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Mérném ha tudnám, de a multim nem tud kapacitást mérni. Vagy megmérem Méricskével, de akkor meg egy referencia induktivitás kellene, de ha más nincs akkor bontok valamelyik panelemről.
(#) pucuka válasza PetAd hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

4.7 - 47 nF /63 V kerámia kondi rövid lábbal jó oda.
(#) vladcepes válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szia.
Nos összedobtam amit belinkeltem Bővebben: Link
Ahogy áramot adtam folyamatosan világít a led már kb 10 perce. A Kapcsolót is beiktattam azt is megnyomtam egy fél másodpercre(még annál is kevesebbre) megszakadt és világít tovább. Szerintem ez nem fog megszakadni.
Vagy fél órára van ez állítva?
(#) vladcepes hozzászólása Aug 5, 2010 /

Azt észrevettem hogyha a R1 röl összekötöm az IC 5 lábra akkor villan (kb 2-öt másodpercenként).
Na de nekem nem erre lett volna szükségem hanem egy olyan áramkörre hogy bekapcsolom (mondjuk egy nyomógomb segítséggel) folyamatosan világít a led és mondjuk kb 3 perc múlva kialszik. Ha megint megnyomom akkor megint világít 3-percet és utána újból elalszik 3 perc múlva.
Na ilyet tud valaki? és 3 V-ról kellene. Vagy ez jó ez az áramkör csak másképp kell használni,
Köszöntem a válaszokat.
(#) SzervízMacska válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia. Ha jól emlékszem, arról beszéltünk, hogy monostabil kapcsolást fogsz építeni. Amit belinkeltél, az egy astabil, aminek az a lényege, hogy folyamatosan billeg le-föl, tehát nincs stabil állapota ( egyfolytában villogtatja a ledet ). Azt, hogy működik-e, legegyszerűbben egy freki-mérővel lehetne megállapítani. Lehet, hogy az általad használt alacsony tápfeszültség miatt el sem indult az 555, vagy túl nagy lett a frekvenciája, ezért a led villogását folyamatos fényként észleled. Ha nincs frekimérőd, a működés megállapításához elég lehet a multiméter folytonosság-vizsgáló funkciója is. Egyik mérőcsúcs a testre, másik a kimenetre és egy mélyebb hangú sípolást kell hallanod, mint ha összezárnád a mérő vezetékeket. Ha ez megvan, akkor működik az áramkör, csak a frekvenciát befolyásoló alkatrészek nem megfelelő értékűek. Amúgy - ezt már írtam előzőleg - ez a kapcsolás az eredeti célodnak nem felel meg, de játéknak, tapasztalat szerzésnek nagyon jó.
(#) Flasher hozzászólása Aug 5, 2010 /

A LED-eknél mit jelent az hogy diffúz vagy transzparens?
(#) danelnagy95 hozzászólása Aug 5, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem hogy a csatolt kapcsolási rajzon a MODE felirattal jelzett valami, micsoda? Szerintem egy kapcsoló, de nem vagyok benne biztos. A rajz innen van. A választ előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Flasher hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!
Ezt jelenti: Bővebben: Link
(#) brato válasza Flasher hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Azt jelenti, hogy nem átlátszó, vagy víztiszta átlátszó a led.
(#) kadarist válasza danelnagy95 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!
Ha a 9-es lábat tápfeszültségre kötöd, akkor csík (bar) üzemmódban működik, ha szabadon hagyod a 9-es lábat, akkor pont (dot) rendszerben. Egy kapcsolóval válthatsz.
(#) vladcepes válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Köszönöm szépen.(végül megy úgy ahogy feljebb leírtam hogyha rákötöm az 5-lábra. de rajzon nem úgy van.)-(délután lemérem azt amit írtál) Akkor most megépítem ma,azt a rajzot amit még akkor belinkeltél és rákérdeztem,hogy hova megy a led.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 5, 2010 /

Na most kiszámoltam mindent Bővebben: Link csak az a kérdésem hogy a C2 az mennyi legyen?Köszöntem.
(#) kopaszs hozzászólása Aug 5, 2010 /

Sziasztok egy kérdéssel fordulnék hozzátok az lenn hogy mit jelent vagy is mire való a hang processzor és aktív DI Box?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szia!
Az 555-nek minimum 4,5 V kell. Ezt vedd figyelembe.
(#) MaTe193 hozzászólása Aug 5, 2010 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem,hogy ennél a kapcsolásnál a GND-t hogyan oldhatnám meg legegyszerűbben? Köszönettel:Máté.
Következő: »»   949 / 4020
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem