Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 120
(#) Csumi99 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Kemény, lehet ami rajta volt por maradvány az jött le róla.
(#) Csumi99 hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget megpróbálom így összerakni.
(#) fehrudi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Eddig jól alakulnak a dolgok. Egy kis reszeléssel és a csavarokkal való játékkal szerintem jó lett. Csatoltam impedancia és frekvenciamenetet (előtte és utána is mértem, a frekvenciameneteket eltoltam 10dB-lel).

Viszont a magashang kezd beteg lenni, ha benyomom a pirossal jelölt részen akkor elhallgat... A bevezető szál javítható?
(#) Lázár Péter válasza Csumi99 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Nekem úgy tűnik egy mágneskarika van rá ragasztva a közepére pluszba. Ilyet még nem láttam, valószínűleg valaki házi buherája. Szerintem távolítsd el a vasról és a teljesítmény is a régi lesz. Ráadásul ahogy elnézem a mágnes krómozott fajta neodynium. Amiről ha lekopik a krómszerű réteg a belseje tényleg porhanyós.
(#) Csumi99 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Szerintem gyári összeszerelés volt , nem látszott semmi buherálás rajta. Ha ilyen ez a mágnes akkor leszedem és úgy rakom össze. Köszönöm segítséget.
(#) abcdabcd válasza Csumi99 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Hangszóró hátulján segédmágnesnek oka lehet, befolyásolja a hangszóró teljesítményét, Shalafi írt egy másik fórumon egy ilyen tervről ahol a magas meg lett támogatva plusz mágnessel, illetve Bővebben: Link
itt, bár az oldalt újabban veszélyesnek találja esetleg a böngésző, mikor igen mikor nem, de itt is foglalkozik a szerző, hangszóróra pluszban rárakott mágnes hatásával, mérésekkel a témában...
(#) Csumi99 hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Kösz, hogy szóltál szerintem se véletlen van ott az a mágnes. Csak az a fémbevonat ami rajta volt az számít-e valamit? Megpróbálom egyszer így összerakni.
(#) shalafi.66 válasza Csumi99 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Ha NdFeB mágnes, akkor mindenképp kell rá horganyzás vagy festés a korrózió miatt.
(#) Csumi99 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Akkor befestem hőálló festékkel, összerakás előtt.
(#) bencikusz hozzászólása Jún 27, 2010 /
 
Sziasztok!
Kezeim közé került egy ilyen brutális méretű autóból származó mélynomó javításra.
Nos a hiba az hogy a membránra menő egyik kábel elszakadt/eltört. Amint a képeken is látszig elég kontár munka az egész kivitelezése....
Van valakinek ötlete hogy ezt hogyan lehetne megjavítani? Simán megtudom cinelni vagy valami komolyabb javítási munkálatokat kellene eszközölni?
Előre is köszönöm Üdv. bencikusz UI: képek csatolva
(#) zoly15 válasza bencikusz hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Szia! Először is le kell venned a porvédőt (membrán közepén van) aztán keresned kell valami nagyon hajlékony drótot, vagy vásárolnod direkt erre való bekötő huzalt. Majd megbontod az elszakadt huzal ragasztását a membránon, szétforrasztod a tekercselő huzaltól. Majd a lukon átfűzöd az új huzalt, összeforrasztod a tekercselő huzallal. Aztán odaragasztod a membránhoz, ahogy volt. Majd bekötöd a csatlakozóba a másik végét. Én a helyedben cserélném mind a 2 bekötő huzalt, mert ha az egyik eltört, a másik is elfog. Szerk.: A tekercselő huzallal lehet hogy a segédmembrán felől lenne összekötve? A képről nem vehető ki biztosan.
(#) bencikusz válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Köszönöm szépen a segítséget.
A porvédőt hogyan tudom leszedni egyben?
Olyan mintha oda lenne ragasztva.
A drótnak megfelel egy puha árnyékolt vezeték?
Ragasztani mivel lehet? Pillanatragasztó?
Előre is köszönöm
(#) shalafi.66 válasza bencikusz hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Amit nem kivezetőszálnak gyártanak, az hasonlóképp fog járni, mint az eredeti madzag, szóval érdemes jó anyaggal dolgozni, ha már egyszer nekifogsz.
(#) bencikusz válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
És hol lehet ilyen hangszóró drótot kapni
(#) zoly15 válasza bencikusz hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
A porvédő oda van ragasztva. Óvatosan szikével körbe kell vágni, lehetőleg nem belevágni a membránba. Bekötő huzalnak nem elég egy sima árnyékolás. Egy az hogy eltörik a másik az hogy valamelyest akadályozza a membránt a mozgásban. Én régi 3 eres telefon vezetékből szoktam a szálat használni. Az nagyon vékony szálakból van szőve és nagyon nagyon hajlékony. Szinte olyan mint a selyem. Még elvágni sem egyszerű. Éles szerszám kell, összesodorni szinte lehetetlen addig éppen hogy megáll egyben míg lecinezem a végét. Ügyelni kell arra, hogy ne nagyon melegítsd fel, hogy ne fusson bele nagyon a drótba az ón. Ha tudsz szerezni régi telefon kábelt, nyer ügyed van! Vagy ha van egy régi telefonod (aminek a kagyló összekötő vezetéke nem lapos, hanem kerek) akkor garantált a siker. A spirális kábelra gondolok. Ha elvágod, kell benne lennie egy feszítő szálnak ami spirálisan tartja a drótnak jónak kell lennie.
(#) shalafi.66 válasza bencikusz hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Vagy inkább lehet venni a hangszórógyártóknál.

A telefonmadzagra azért nem bíznám az életem, de azok a német kivezetőszálak amivel fehérváron is dolgoznak, ~50 évet kibírnak egyetlen elemi szál elszakadása-törése nélkül.

Az újabbaknál viszont, amik Kína felől jönnek, nagyon vigyázni kell a rögzítésre, forrasztásra, és a madzag jól megválasztott hosszára-mozgásterére, ha hosszú életet akarunk.
(#) totikukac hozzászólása Jún 27, 2010 /
 
Lefüstölt egy magasnyomóm, kérdezném, hogy mivel lehet feloldani a membrán ragasztót? Szeretném magam megtekercselni, ha sikerül, hát sikerélmény, ha nem így jártam. Köszi !
(#) bencikusz válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
na most jutottam el oda a hagszóró javításban hogy komolyabban neki álljak.
találtam a neten direkt erre a célra készített bevezető szálat, amit meg is fogok venni.
most még arra lennék kíváncsi hogy a porvédőt és a bevezető szálat mivel ragasszam meg?
a porvédőre elég a sima pillanatragasztó a bezetőre meg a ragasztó pisztoly?
előre is köszi!


Akkor tégedet is külön kérlek, hogy használd a shift billentyűt!
szami.
(#) zoly15 válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Pillanat ragasztó? Ne! Vegyél palma texet. A hígítóst (a büdös) avval ragaszthatod a porvédőt. A bevezető szálra nem tudok mit mondani. Én ragasztottam már ba FBS-el is (szilikon). Esetleg kipróbálhatnál valami műgyantát. PL.: Epoxy...
(#) bencikusz válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget! Most épp a porvédő kibontásával fáradozok, mert valami betonnal kötötték be.
shalafi.66:
Bocsánatot kérek! Javítani akartam de nem olvastam vissza és mire vissza jöttem erre az oldalra már nem engedte!
Jó ÉJT!
(#) shalafi.66 hozzászólása Júl 9, 2010 /
 
Szegeden érdemes vigyázni javításokkal kapcsolatban, mert a környékről visszakerült hozzám 2db Preludium mélyközép (M21WG0908), és elég szörnyű munkát végzett rajta valaki, a habszélt egy kínai SAL által forgalmazott alkatrésszel pótolta, és a membránt is körbevágta ollóval elég random módon, kicsit sem központosan, és ha ennyi nem volna elég, még vékony réteg fényes fekete festékbevonat is került rá.
Csatolásban látszik, hogy mi a különbség a SAL membránszélek, és az itthon gyártottak között. A kínaival sajnos szinte használhatatlan a hangszóró. És nemcsak mély-, de középtartományban is elég nagy gondokat, rezonáns viselkedést okoz, amellett, hogy többnyire az egyformasággal is bajok vannak, szóval jól meg kell gondolni, hogy kinél, és milyen alkatrésszel állítanak helyre egy hangszórót.

A SAL membránszéllel az fs 49Hz-en (1,2 és 0,9 jósági tényezőkkel), csere után pedig pontosan 24Hz-en, Qts=0,4 Qes=0,5.
(#) zoly15 hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Hali mindenkinek! Lenne egy kérdésem. Aki szokott hangszóró membrán széleket cserélni, milyen ragasztót használ hozzá? Előre is köszönöm!
(#) jancsi8511 hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Sziasztok! Van egy mélynyomóm,hangfalba építve vettem,de van vele egy kis gondom nem tudom miért,de nagyobb kakaónál nagyokat koppan.Gondoltam a reflex nyílásra is de mikor kiszedtem a hangfalból akkor is ugyanúgy csinál,valaki tudja miért?Teljesítmény gondja lehet?400W-volt a dobozon de szerintem,már 200W-nál elkezdi a kopogást.
(#) jancsi8511 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Helló!próbáld ki ezt (Lepidlo Extrem) nagyon erős ragasztó!De rugalmas is.
(#) ptesza válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Doboz nélkül semmilyen csillapítása nincs. Túl nagy méretű , rosszul hangolt reflex dobozban is kontrollálhatatlanná válik, emiatt eléri a mechanikai kitérés határát. Zárt dobozban méginkább megvan az esélye.
(#) jancsi8511 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Na majd mindjárt kipróbálom átrakom próbának 1 nagy szubbcsőbe 100l körüli lehet.Én inkább keveslem azt a ládát amiben most van,eredetileg.
Szerinted ez lehet a gondja?
(#) ptesza válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Ha gyári hangszóró , akkor többnyire van hozzá adatlap. Xmax és Xmech paramétereket kell nézni. Az xmax az a maximális kitérés ahol még torzítás mentesen használható. Az xmech a hangszóró fizikai határai.

Dobozméretezésnél figyelembe kell venni. Nagyobb doboznál alacsonyabb a terhelhetőség , de alacsonyabb lehet az F3 pont. Kisebb doboz nagyobb terhelhetőség , de nem fog olyan mélyre menni. Meg kell találni azt az egyensúlyt ami pont jó a hangszórónak.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A kontrollálatlan csak annyit jelent, h. nem pontos, attól még nem kötelező h. nagyobb is legyen a kitérés.
(#) jancsi8511 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Nem szól jól másik dobozban sem,pedig még a házimozi dobozba is beleerőszakoltam.
(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Most miért jó az, ha vakon lövöldözünk? A körülmények (doboz+hangszóró) pontos ismerete nélkül nem lehet pontos magyarázatot adni, csak találgatni tudunk mi is. De azt jó hosszan.
Következő: »»   22 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem